Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, στο Βήμα της Κυριακής, μέσω της οποίας εξαπολύει προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας έτσι την διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.
Παρότι αρχικά ο κ. Σαμαράς υποστήριξε την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ, σταδιακά πήρε αποστάσεις από την κυβερνητική πορεία και έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί προκλητικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, υπονομεύοντας άλλοτε την προσπάθειά του για διάλογο με την Τουρκία, άλλοτε τις μεταρρυθμίσεις που προωθούσε.
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο κ. Σαμαράς αναζητά αφορμές για να υπονομεύσει το ίδιο του το κόμμα και προσωπικά τον πρωθυπουργό, προβάλλοντας διαφορετικές απόψεις σε Ελληνοτουρκικά, γάμο ομόφυλων ζευγαριών, μεταναστευτικό, ενώ επέκρινε σφόδρα το άνοιγμα στο κεντρώο χώρο, το οποίο ωστόσο χάρισε πολλές εκλογικές νίκες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ΝΔ.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου υπήρξε σχετική ανοχή για τις διαφοροποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού και συνήθως η απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλητικές του δηλώσεις ήταν «δεν σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις πρώην προέδρων και πρωθυπουργών της ΝΔ». Ωστόσο οι αιχμές για την κυβέρνηση, με αυξανόμενη ένταση, ειδικά την τελευταία διετία στις τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά, παγίωσαν τη σχέση καχυποψίας που έχει αναπτύξει με το Μέγαρο Μαξίμου. Τα μηνύματα και τα «καρφιά» που είχαν ως παραλήπτη τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενίοτε απαντούνταν εμμέσως. Η ένταση έδειχνε έστω και προσωρινά να καταλαγιάζει. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που κάλεσε στο τηλέφωνο Σαμαρά και Καραμανλή για να τους καλέσει στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, η οποία έγινε τον περασμένο μήνα στη Ρηγίλλης, με τους δύο πρώην προέδρους του κόμματος να απαντούν αρνητικά.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις Μητσοτάκη-Σαμαρά ήταν τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής. Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε νέα προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, αμφισβήτησε ευθέως την πολιτική και τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ έκανε λόγο για μειοδοσία.
Οι σκληρές προσωπικές βολές του εναντίον του πρωθυπουργού ότι «χαριεντίζεται» με τον Ερντογάν, αλλά και η απαίτηση να παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν μπορούσαν αυτή τη φορά να μην απαντηθούν. «Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά», υπογράμμισε στην σκληρή και σε υψηλούς τόνους ανακοίνωση της διαγραφής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Η πρόκληση για τον Καραμανλή
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκε σφόδρα και με την προσπάθεια Σαμαρά να φέρει τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση, προτείνοντας τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Η απάντηση ήταν άμεση από τη ΝΔ, μαζί με την απόφαση διαγραφής του: «Η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης στην ανακοίνωση του. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή πήρε αποστάσεις από την πρόταση Σαμαρά και έλεγαν ότι ούτως ή άλλως δεν είχε γίνει καμία προσυνεννόηση, ούτε βεβαίως, σχολίαζαν τη διαγραφή του εκ των υστέρων.
Διαγραφή από τη βουλή και το κόμμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθούν διαδικασίες διαγραφής του κ. Σαμαρά από τη βουλευτική του έδρα αλλά και από το κόμμα της ΝΔ, όπως έγινε και στην πρόσφατη περίπτωση του Μάριου Σαλμά.
Στο εξής η ΝΔ, χωρίς τον κ. Σαμαρά, θα διαθέτει 155 βουλευτές, ενώ και ο Λευτέρης Αυγενάκης που είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. (όχι από το κόμμα) στηρίζει όλα τα κυβερνητικά νομοθετήματα.
Όλες οι φορές που ο Σαμαράς αμφισβήτησε και υπονόμευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Πριν από περίπου ένα μήνα ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στην Κύπρο και για ακόμα μία φορά επιτέθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό και το Αιγαίο. Ο κ. Σαμαράς ήταν καλεσμένος σε ειδική εκδήλωση για να απονείμει το ετήσιο βραβείο της «Γυναίκας της Χρονιάς» και κατά τον σύντομο χαιρετισμό του άφησε «καρφιά» και μίλησε για «μαγειρέματα» εις βάρος της Κύπρου, ενώ μίλησε περί επαπειλούμενης «διχοτόμησης» στο Αιγαίο. Απάντηση σε αυτή την πρόκληση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση. Απλώς ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι και επί ημερών Σαμαρά γίνονταν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.
Οι δηλώσεις Σαμαρά για καταστροφικές λύσεις σε Κυπριακό και Αιγαίο
Η ομιλία Σαμαρά στην Κύπρο ήταν άλλο ένα βήμα στην κριτική που είχε ασκήσει στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, συνδέοντας το Κυπριακό με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και το Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι φημολογείται πως «μαγειρεύονται λύσεις άδικες» εκ παραλλήλου με το Αιγαίο. Μάλιστα υποστήριξε ότι τα «ήρεμα νερά», ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, μπορεί να φέρουν «φουρτούνες».
Η εφ' όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση από το Πολεμικό Μουσείο
Νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2024 συντονισμένα πυρά εφ' όλης της ύλης εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς, παρουσία του Κώστα Καραμανλή, στην κοινή τους εμφάνιση στο Πολεμικό Μουσείο για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».
Τότε ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε αιχμές κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι ανησυχεί βαθιά, δηλώνοντας παρών, αλλά διευκρινίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν «μεγάλα αξιώματα», φωτογραφίζοντας για πολλούς τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επέμεινε στις αντιρρήσεις του για την ισότητα στον γάμο, εγκάλεσε την παρούσα κυβέρνηση για τη διεύρυνση προς το κέντρο, λέγοντας επί της ουσίας ότι συνιστά μετάλλαξη, άσκησε κριτική στο επιτελικό κράτος και τους «μονίμως αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς», ενώ υποστήριξε ότι η ΝΔ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφτασε σε ιστορικό χαμηλό από πλευράς ψήφων.
«Φτάσαμε στη μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ στην ιστορία της» είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη για το ψήφισμα σχετικά με το Κόσοβο, ενώ ζήτησε να μειωθεί ο ΦΠΑ για τον έλεγχο των καρτέλ και το χτύπημα στην ακρίβεια, όπως έγινε το 2012, επί διακυβέρνησής του και επί τρόικας.
Σε αυτή την εκδήλωση ο Κώστας Καραμανλής κράτησε πολύ πιο χαμηλούς τόνους, αφήνοντας τον κ. Σαμαρά να κάνει κρεσέντο επίθεσης στον πρωθυπουργό.
Αντώνης Σαμαράς κατά του γάμου ομοφύλων
Στα μέσα Φεβρουαρίου 2024 στη Βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν κάθετα αντίθετος και εξαπέλυσε σφυροκόπημα κατά του νομοσχεδίου, το οποίο και καταψήφισε. Και πάλι από την ομιλία του δεν απουσίασαν τα ελληνοτουρκικά.
«Σήμερα, λίγο πριν από μία σημαντική ψηφοφορία κατά συνείδηση, θα σας ζητήσω να ξεχάσετε όλα τα άλλα και να ακούσετε τη συνείδησή σας. Δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν, ούτε να χαϊδέψω αυτιά» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή.
«Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο. Πριν λίγο καιρό υπέγραψε σύμφωνο περί φιλίας με την Τουρκία, χωρίς η Τουρκία να έχει άρει κανένα τετελεσμένο εις βάρος μας. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερντογάν μας είπε ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα. Είναι αυτό συμφωνία περί φιλίας; Πριν ένα χρόνο προειδοποίησα για την κρίση στον αγροτικό τομέα στο σύνολο της Ευρώπης. Τώρα το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Κανείς δεν άκουσε, και σήμερα οι ''πράσινες'' συμφωνίες ξαφνικά αναστέλλονται. Να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και την κοινωνία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Και συνέχισε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Η κόντρα στο νομοσχέδιο για τους μετανάστες
Το Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τροπολογία για την χορήγηση άδειας νόμιμης εργασίας στους μετανάστες με τον Αντώνη Σαμαρά να το καταψηφίζει.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του τότε είχε χαρακτηρίσει λανθασμένη την τροπολογία που συνδέει την άδεια παραμονής με νόμιμη εργασία για 30.000 μετανάστες και τονίζει πως «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών» και καταλήγει πως «η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος!», ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.
«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί "νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών" είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!
«Να μην γίνει η ΝΔ Ποτάμι»
Τον Μάιο του 2022 ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, είχε υποστηρίξει ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να γίνει "Ποτάμι"», στηλιτεύοντας την κεντρώα διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει ένα κόμμα που ιδεολογικά να εκφράζει τους πάντες: «Δεν πρόκειται να γίνουμε Ποτάμι. Ανοιχτή αγκαλιά σε όλους αλλά να ξέρουμε τι εκφράζουν οι ιδέες μας. Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει Και στα δεξιά δεν χωράει η Ακροδεξιά. Το νεοναζιστικό μόρφωμα της χρυσής Αυγής εμείς το παραπέμψαμε στη δικαιοσύνη και σήμερα είναι στη φυλακή». Προσέθεσε μάλιστα ότι «όπου μεταλλάχθηκαν τα παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς, συρρικνώθηκαν» και ανέφερε ως παράδειγμα τη Ιταλία τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η απάντηση ήρθε σήμερα σαν καταπέλτης στην ανακοίνωση της διαγραφής του κ. Σαμαρά. Σε αυτή υπάρχει αιχμή για το ποσοστό 18% που είχε πάρει η ΝΔ επί Σαμαρά το 2012 και εις απάντηση των επικρίσεων για τη διεύρυνση του κόμματος υπογραμμίζεται ότι «με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
«Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Μαρινάκη.
Σαμαράς και η πρόκληση ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο»
Ήδη από τις αρχές του 2021 ο Αντώνης Σαμαράς είχε εμφανιστεί αντίθετος με την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των ελληνοτουρκικών και της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ταχθεί κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, λέγοντας «όχι στο δόγμα του κατευνασμού», δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας πως «με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο, αναφερόμενος στον Ερντογάν. «Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος», έλεγε.
Την ίδια στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς αντιτίθεται και στην ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».