Το σχοινί στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά τεντώθηκε τόσο τους τελευταίους μήνες που τελικά έσπασε.
Τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αποφάσισε τη διαγραφή του προκατόχου του από τη ΝΔ.
Το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Σαμαρά είχε γίνει γνωστό από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τους συνεργάτες του, καθώς παρόντες ήταν οι κ. Βορίδης, Μυλωνάκης, Σκέρτσος, Μαρινάκης, Κουτνατζής και το επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Χρήστο Ζωγράφο και την Κύρα Κάπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πολύ νωρίς ήταν σαφές που θα οδηγούσαν τα όσα έλεγε στη συνέντευξη ο κ. Σαμαράς. Στη διαγραφή του.
Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ και οι συνεχείς παρεμβάσεις του από το καλοκαίρι και μετά εκλαμβάνονταν ως υπονόμευση, παρότι, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης ήταν ήπιες και απέφευγαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Την άποψη ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», συμμερίζονταν όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη. «Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα έργο να ολοκληρώσει τα επόμενα 2,5 χρόνια και δεν μπορεί να επιτρέψει την εσωστρέφεια που καλλιεργούσαν αυτές οι παρεμβάσεις», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ σύμφωνα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «τα μηνύματα που έφταναν από όλα τα στελέχη της ΝΔ, ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο». Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι θα περιμένει να διαβάσει όλη την συνέντευξη, αφού δημοσιευθεί και θα ανακοινώσει την απόφαση του, αν και όλοι αντιλαμβάνονταν ήδη ποια ήταν αυτή.
Τελικά στις 4 το απόγευμα τηλεφώνησε στον κ. Μαρινάκη για να προχωρήσει στην έκδοση της ανακοίνωσης. «Ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», ανέφερε η ανακοίνωση.
Για δεύτερη φορά εκτός ΝΔ ο Σαμαράς
To μακρινό 1992 ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε από βουλευτής και αποχώρησε από τη ΝΔ και τον Απρίλιο του επόμενου έτους ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη στην οποία προσχώρησαν βουλευτές της ΝΔ, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τριάντα δύο χρόνια μετά τέθηκε εκ νέου εκτός της κεντροδεξιάς παράταξης, ξανά με αφορμή τις αναφορές του στα εθνικά θέματα. Τα όσα είπε για «χαριεντισμούς» του κ. Μητσοτάκη και του κ. Χριστοδουλίδη με τον Ταγίπ Ερντογάν, εξόργισαν τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι συνομιλούν με την Τουρκία. Ο ίδιος, όμως, ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν 4 φορές. Και επί της δικής του διακυβέρνησης έγιναν 6 κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. Όλα αυτά, ενώ τότε η Τουρκία υποστήριζε τις ανιστόρητες και παράνομες θέσεις της. Έθετε ζητήματα «γκρίζων ζωνών». Διατηρούσε τον στρατό Κατοχής στην Κύπρο. Απειλούσε την Ελλάδα με casus belli. Ενώ τα μαχητικά της παραβίαζαν σε καθημερινή βάση τον εθνικό μας εναέριο χώρο. Κι όμως, ο κ. Σαμαράς συναντούσε τον Ερντογάν», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές επιστρέφοντας τα βέλη.
«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη», ήταν η απάντηση Σαμαρά μετά την διαγραφή του, καλώντας τον Πρωθυπουργό να του πει που κάνει λάθος. «Η κυβέρνηση δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Όσο για τα περί «μειοδοσίας», δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης», είναι η απάντηση που δίνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς δίνοντας τη συνέντευξη στο Βήμα, είχε ζυγίσει όλα τα ενδεχόμενα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες. Περίμενε ότι θα υπάρξει αντίδραση από τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να αποκλείει και την διαγραφή του, αν και δεν θεωρούσε αυτό ως το επικρατέστερο σενάριο. Στο ερώτημα που υπάρχει σε όλους «τι επιδιώκει ο πρώην πρωθυπουργός» δεν υπάρχει απάντηση. Από το περιβάλλον του επιμένουν ότι διατηρεί το δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του για την πορεία της χώρας. Όμως, έμπειρα στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης θεωρούν ότι ένας πρώην πρωθυπουργός «δεν κάνει κινήσεις στο κενό» και πιστεύουν ότι θα επιδιώξει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να μπορούν να τις προβλέψουν.
Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό και βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία, ενώ συνομίλησε με ορισμένους από αυτούς μετά την διαγραφή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον ακολουθήσουν ή θα βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση, όπως πολλοί εκτιμούν, όμως αργά ή γρήγορα θα κληθούν να πάρουν θέση στη διαμάχη και σίγουρα θα βρίσκονται υπό το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου.
«Πρόκληση» για το Μαξίμου η πρόταση για Καραμανλή
Αντίδραση στο Μαξίμου πυροδότησε και η υπόδειξη του κ. Σαμαρά να τοποθετηθεί ο Κώστας Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου», σχολίαζαν συνεργάτες του, με έντονο εκνευρισμό για την προσπάθεια, όπως εκτιμούν, του κ. Σαμαρά να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι «δεν είχε γνώση για το περιεχόμενο της συνέντευξης και δεν υπήρχε προσυνεννόηση». Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Καραμανλής έχει προγραμματισμένη ομιλία την ερχόμενη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Πάτρα σε παρουσίαση βιβλίου όπου αναμένεται να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στη ΝΔ. Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι Σαμαράς και Καραμανλής έχουν αναπτύξει κοινό βηματισμό τον τελευταίο χρόνο και συντονίζουν τις κινήσεις τους σε όλα τα επίπεδα. Γεγονός που κάνει αρκετά στελέχη της ΝΔ δύσπιστα ως προς το αν γνώριζε ή όχι ο κ. Καραμανλής το περιεχόμενο της συνέντευξης.
Διαβάστε εδώ Καραμανλής-Σαμαράς, το ανέντιμο παιχνίδι