Ο διεθνής σταρ του σαξοφώνου Δημήτρης Βασιλάκης έρχεται αυτή την Κυριακή, 30 Απριλίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας της Jazz, στο εστιατόριο Hytra, για μια μοναδική βραδιά που συνδυάζει τη μαγεία της μουσικής με την υψηλή γαστρονομία.
Το βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο Hytra, στο rooftop της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, φημίζεται για τον συνδυασμό καινοτομίας και εκλεκτικών γεύσεων.
Με πιάτα-γλυπτά, ο ταλαντούχος νεαρός σεφ Γιώργος Φελεμέγκας έχει φέρει έναν αέρα ανανέωσης στο εστιατόριο του ομίλου Τραστέλη, χρησιμοποιώντας τόσο τους αγνούς θησαυρούς της ελληνική γης, με εξαιρετικές πρώτες ύλες από μικρούς -αυστηρά επιλεγμένους- παραγωγούς, όσο και μια σειρά καινοτόμων γαστρονομικών τεχνικών.
Έτσι, στο degustation αλλά και στο à la carte μενού του Hytra υπάρχουν από δημιουργίες της Haute Cuisine, που είναι επί της ουσίας βρώσιμα έργα Τέχνης μέσα στο πιάτο, μέχρι ακαταμάχητα γλυκά, φτιαγμένα με 3D printer.
Ο διεθνούς φήμης τζαζίστας Δημήτρης Βασιλάκης για μια μοναδική βραδιά στη Hytra
Αυτή την Κυριακή, στις 30 Απριλίου, από τις 7:30 το απόγευμα και μετά, η καινοτόμα και γευστική κουζίνα του Γιώργου Φελεμέγκα θα συνομιλήσει με τους μαγικούς τζαζ αυτοσχεδιασμούς του πιο διάσημου Έλληνα τζαζίστα, του Δημήτρη Βασιλάκη.
O διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, ένας καταξιωμένος μουσικός που έχει δώσει συναυλίες στις πιο θρυλικές σκηνές όλου του κόσμου, όπως το Βirdland στη Νέα Υόρκη, και παράλληλα διδάσκει τεχνολογία και μουσική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα γιορτάσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ στη Hytra.
Πρόκειται για μια μοναδική βραδιά γαστρονομίας και μουσικής, μια ξεχωριστή εμπειρία από έναν μουσικό που το BBC έχει αποκαλέσει «ο Έλληνας θεός της μεταμοντέρνας έκφρασης». Γεύσεις, νότες, αυτοσχεδιασμοί θα γεμίσουν τη μοντέρνα σάλα του εστιατορίου Hytra με τη μοναδική θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη.
Τέσσερα μενού υπό τους ήχους της τζαζ
Παράλληλα, σε αυτή την ιδιαίτερη γιορτή της τζαζ, το Hytra Bar & Restaurant προτείνει ένα μενού a la carte, δύο μενού γευσιγνωσίας, ένα μενού χορτοφαγίας και επιλογές pairing με κρασί ή cocktails, με την υπογραφή του ξεχωριστού Γιώργου Φελεμέγκα.
O νεαρός σεφ, εκκινώντας από ένα μικρό ορεινό χωριό στα Καλάβρυτα, όπου γεννήθηκε, και έχοντας ήδη πίσω του, στα 29 του χρόνια, μια μεγάλη και εντυπωσιακή -για το νεαρό της ηλικίας του- πορεία, θητεύοντας στο πλευρό του πολυβραβευμένου διάσημου Ισπανού σεφ Quique Dacosta (πρώτα αναλαμβάνοντας ως assistant sous chef το Research & Development των εστιατορίων του στο Αλικάντε και El Poblet στη Bαλένθια, και στη συνέχεια ως chef de cuisine στο εστιατόριο Deessa), είναι το νέο αστέρι της υψηλής γαστρονομίας στην αθηναϊκή σκηνή.
Στην κουζίνα του η προτεραιότητα είναι η γεύση, αλλά και η συνομιλία του fine dining με την ελληνική ύπαιθρο, με τις πιο ψαγμένες και μικρές φάρμες και αγροτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα.
Τι θα δούμε και θα απολαύσουμε στη Hytra τη βραδιά της Jazz
Το iefimerida συνομίλησε με τον καταξιωμένο σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη γι' αυτήν τη μοναδική εμπειρία τζαζ και υψηλής γαστρονομίας στη Hytra.
Τι θα ακούσουμε τη βραδιά jazz στη Hytra, όπου θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Jazz;
Θα παρουσιάσω συνθέσεις από τη δισκογραφία μου στην Candid Records, και ειδικά από το album Labyrinth που μόλις επανακυκλοφόρησε με bonus tracks live at Birdland New York. Επίσης, ειδικά διαμορφωμένα tracks από ηχογραφήσεις σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη σε Nu jazz, r&b, ambient, soul funk ύφος. Αναφορά θα γίνει στο ρεπερτόριο που παρουσίασα στον ΟΗΕ για τη Διεθνή Ημέρα της Τζαζ κατά τη διάρκεια του Jazz Democracy Forum, μετά από τιμητική πρόσκληση της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.
Πώς παντρεύεται παραδοσιακά στην ιστορία της μουσικής η τζαζ με τη γαστρονομία;
Ο αυτοσχεδιασμός σαν βασικό χαρακτηριστικό της τζαζ αλλά και η πολυ-πολιτισμικότητα και η οικουμενικότητα της μουσικής αυτής έχει το αντίστοιχό του σε fusion κουζίνες με νέους και απρόσμενους συνδυασμούς και ethnic επιρροές. Το κοινό στοιχείο είναι το υψηλό επίπεδο των υλικών -όπως άλλωστε και η τζαζ έχει μια πολύ πλούσια, πολύπλοκη γλώσσα, η οποία έχει απορροφήσει πολλές εθνικές επιρροές, ιδιώματα και στιλ-, συνδυασμένα με έναν τρόπο όπως η μουσική -σαν αυτοσχεδιαστικές συνταγές-, που αναμειγνύουν και μεταλλάσσουν παραδοσιακές γεύσεις, αρώματα, μπαχάρια και μεθόδους μαγειρέματος σε κάτι νέο.
Μετά από αυτή την jazz βραδιά στη Hytra, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Το φεστιβάλ στη Ρόδο τον Αύγουστο, σε αδελφοποίηση με το Bodrum Jazz Festival: Rhodes & South Aegean International Festival. Η διεθνής περιοδεία για τον Λαβύρινθο. Η ηχογράφηση ενός καινούργιου άλμπουμ με το Espen Berg Trio από Νορβηγία (εδώ μπορείτε να ακούσετε ένα μικρό δείγμα στο φεστιβάλ της Ρόδου). Η συνέχιση της έρευνας σχετικά με Τεχνητή Νοημοσύνη και τζαζ αυτοσχεδιασμό που κάνω στο ΕΚΠΑ, Georgia Tech, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού (εδώ μπορείτε να ακούσετε ένα απόσπασμα από πρόσφατη συναυλία με το Shimon Robot στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).
Info: τηλ. 2103316767 | hytra.gr
HYTRA Restaurant & Bar: 6ος όροφος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107-109, Αθήνα.
Τιμές: Το κόστος για το μενού γευσιγνωσίας με συνοδεία κρασιού ή κοκτέιλ είναι €70 κατά άτομo, ενώ για το μενού γευσιγνωσίας με 4 ποτήρια κρασί είναι €105 κατά άτομο ή με τρία κοκτέιλ €100 κατά άτομο. Στο 2ο μενού γευσιγνωσίας με συνοδεία κρασιού ή κοκτέιλ η τιμή είναι €90 κατά άτομo, ενώ για το μενού γευσιγνωσίας με 5 ποτήρια κρασί είναι €135 κατά άτομο ή με πέντε κοκτέιλ €126 κατά άτομο. Το μενού γευσιγνωσίας χορτοφάγων με συνοδεία κρασιού ή κοκτέιλ κοστίζει €70 κατά άτομo, ενώ για το μενού γευσιγνωσίας με 4 ποτήρια κρασί η τιμή είναι €108 κατά άτομο ή με τρία κοκτέιλ €100 κατά άτομο. Στο à la carte μενού υπάρχουν επιλογές σε ορεκτικά και κυρίως πιάτα από €18 έως €42.