Food news: Οι πιο γευστικές ειδήσεις της άνοιξης για τους λάτρεις της γαστρονομίας.
Ποιο θρυλικό εστιατόριο των Κυκλάδων επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο; Πού θα τρώμε αυθεντικό ταϊλανδέζικο το καλοκαίρι στη Ριβιέρα της Αθήνας; Ποια deli προϊόντα ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε ως τα καλύτερα βάσει ψηφοφορίας από μια επιτροπή ειδικών; Ποια φάρμα γνωστού βραβευμένου σεφ ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό;
Συγκεντρώσαμε στο iefimerida τις ειδήσεις από το χώρο της γαστρονομίας που ξεχωρίζουν αυτή την άνοιξη: Νέα εστιατόρια, δυνατές αφίξεις, gourmet βραβεία και ένα πασχαλινό ιταλικό κέικ από τους Dolce & Gabbana, σε ένα υπέροχο μεταλλικό κουτί εμπνευσμένο από τη Σικελία.
Τα καλύτερα ελληνικά gourmet προϊόντα του 2023
Τα Athens Fine Food Awards (AFFA) 2023, από την ομάδα της έκθεσης ΕΞΠΟΤΡΟΦ, απονεμήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια τελετή στο HotelBrain Academy. Η επιτροπή των AFFA, η οποία απαρτίζεται από καταξιωμένους επαγγελματίες στο είδος τους (Έλληνες chef με διάκριση Michelin, chef που ειδικεύονται στην υψηλή γαστρονομία με προσανατολισμό στην ελληνική κουζίνα, έμπειρους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα και τα τεστάρουν καθημερινά στην πράξη, τροφοσυλλέκτες και καλλιεργητές βοτάνων, sommelier, F&B Managers κ.ά.), με πρόεδρο της τον γευσιγνώστη Χάρη Τζαννή, επέλεξε τα ελληνικά deli προϊόντα της χρονιάς: 25 προϊόντα που απέσπασαν τρία αστέρια και ξεχώρισαν για την ποιότητα, τη γεύση και την καινοτομία τους, αλλά και 92 προϊόντα που απέσπασαν από ένα έως τρία αστέρια.
Η λίστα των βασικών νικητών στα βραβεία AFFA 2023
Best affa 2023 – καλύτερο τρόφιμο platinum:
Αυγοτάραχο Gold Selection (Πασιόπουλος Ε. Ε)
AFFA DRY FOOD 2023 – Καλύτερο Ξηρό τρόφιμο
Gold: Χαρουπόμελο (Α&Ω Κιβωτός - Καρτσωνάκης Ευάγγελος)
Silver: Wild Baby Artichoke Hearts In Extra Virgin Olive Oil (FINE Foods Collection)
Bronze: Μέλι Βελανιδιάς (Μελισσοκομία Πατρικέλη)
AFFA FROZEN FOOD 2023 – Καλύτερο τρόφιμο Ψυγείου
Gold: Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π 12μηνης Ωρίμανσης (Τυροκομείο Πιτταρά - Πιτταράς Νικόλαος)
Silver: Κεφαλοτύρι Νάξου 12μηνης Ωρίμανσης (Τυροκομείο Πιτταρά - Πιτταράς Νικόλαος)
Bronze: Προσούτο Πρόβειο (Αλλαντοποιείο Αφοί Τριδήμα Άνδρος)
AFFA OLIVE OIL 2023 – Καλύτερο Ελαιόλαδο
Gold: Adelφοs (Αγροτικός Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Ζάκρου)
Silver: Zariphico Premium Evoo ( Zariphico - Κεκερίδης Κωνσταντίνος)
Bronze: Κορινθία Χωρα - Corinthia Land (Ε.Α.Σ. Κορινθίας Α.Ε.Σ. Α.Ε.)
AFFA SPIRITS & BEVERAGES 2023 – Καλύτερο Ποτό
Gold: Ammousa English I.P.A. (Ammousa - Ντάνος Γιώργος)
Silver: Hefebrand (Lost Lake Distillery)
Bronze: Τσίπουρο Ζαχαριά (Lost Lake Distillery)
AFFA INNOVATION 2023
Gold: Παγωτό Χαρούπι (Χαρούπι και Ελιά)
Silver: Hefebrand (Lost Lake Distillery)
Bronze: Noisette Butter (Milba Παραδοσιακό Βουτυροκομείο ΜΙΚΕ)
AFFA NEW COMER 2023
Gold: Μerlin london dry gin (Lazaris distillery & artisan sweets)
Silver: Προσούτο Πρόβειο (Αλλαντοποιείο Αφοί Τριδήμα Άνδρος)
Bronze: Μαρμελάδα Εσπεριδοειδών (Tο Koutalaki - Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος)
AFFA ORGANIC/FUNCTIONAL 2023
Gold: Pineapple Express (Rubisco)
Silver: Beef Bone Broth (Wishbone Food Ike)
Bronze: Βιολογικό Μέλι Πεύκο, Άνθη & Θυμάρι (Κτήμα Φούγκα)
AFFA PACKAGING DESIGN 2023
Gold: Greek Premium Heather Honey (Mouriki Greek Premium Honey Since 1960)
Silver: Royal Gold Reserve Caviar (Fine Foods Collection)
Bronze: Oyzo Matis 39% Vol. (Ποτοποιία Ματθαίου - Matis)
Info: Αναλυτικά οι βαθμολογίες και τα ονόματα όλων των νικητών στο affa.gr
Ο θρυλικός Κουκούμαβλος της Σαντορίνης επιστρέφει!
Ο αυτοδίδακτος Νίκος Πουλιάσης, με το εμβληματικό και πολυβραβευμένο εστιατόριο «Κουκούμαβλος», δημιούργησε ένα γαστρονομικό φαινόμενο που από το 1989 έγραψε ιστορία στη Σαντορίνη.
Τώρα, ο Κουκούμαβλος, μετά από χρόνια απουσίας επιστρέφει και ανοίγει τις πόρτες του σε νέο χώρο, μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο Katikies Chromata. Με μίνιμαλ σχεδιασμό που θα δίνει έμφαση φυσικά στην ακαταμάχητη, προνομιακή θέα που έχει το resort στην Καλντέρα, το νέο εστιατόριο θα υποδέχεται τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Ημεροβίγλι.
Ο Νίκος Πουλιάσης αποδέχτηκε την πρόταση του στενού φίλου του Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος, ως executive chef του Ομίλου Katikies, τον προσκάλεσε για να περάσουν μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, σε άλλο λέβελ τη γαστρονομική σκηνή του νησιού, αναβαθμίζοντας τη Σαντορίνη σε top προορισμό του fine dining.
Το μενού θα βασίζεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στα καλύτερα υλικά από τη γη και τη θάλασσα της χώρας μας, δίνοντας έμφαση φυσικά στον πλούτο των Κυκλάδων και της Σαντορίνης.
Info: katikies.com
To Soil του Τάσου Μαντή ανοίγει τη φάρμα του στο Αλεποχώρι για το κοινό του
Ο Τάσος Μαντής είναι μια ήρεμη δύναμη στη γαστρονομία, στέφοντας πάντα με επιτυχία κάθε του εγχείρημα. Με το νέο του εστιατόριο στο Παγκράτι, το Soil, στο οποίο εφαρμόζει τη φιλοσοφία της Earthy Gastronomy, δημιουργώντας ένα degustation menu με βότανα που καλλιεργεί ο πατέρας του στην οικογενειακή φάρμα τους στο Αλεποχώρι, έγινε ο εισηγητής της farm-to-table υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα.
Tώρα, ο ίδιος, ανοίγει τις πόρτες της περιβόητης φάρμας στο Αλεποχώρι, δημιουργώντας μια νέα πρωτότυπη εμπειρία, ένα ολιστικό γευστικό ταξίδι μέσα από το «Alepochori Experience».
Εκεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να μυηθούν στην πράξη στη βιώσιμη γαστρονομία και να εξερευνήσουν τις μεθόδους με τις οποίες οι πρώτες ύλες, λαχανικά, λουλούδια και κυρίως βότανα, τροφοδοτούν το βραβευμένο με Αστέρι Michelin και Green Michelin Star εστιατόριο Soil.
«Μαζί με τον σεφ και την εξειδικευμένη ομάδα του Soil, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να συλλέξει βότανα τα οποία στη συνέχεια θα δοκιμάσει σε πιάτα, ανακαλύπτοντας την αξία και τα οφέλη της εποχικής καλλιέργειας, αλλά και τον πλούτο και την κληρονομιά της ελληνικής γης», εξηγεί η ομάδα του Soil.
Φυσική κατάληξη αυτής της εμπειρίας/απόδρασης θα είναι το νεοκλασικό υπέροχο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το εστιατόριο Soil. Οι περιηγητές της φάρμας θα κάθονται στο chefs table, το οποίο βρίσκεται σε άμεση οπτική επικοινωνία με την ανοιχτή κουζίνα, όπου θα μπορεί να απολαύσει τα πιάτα με τα βότανα και τα λουλούδια που συλλέχθηκαν την ίδια ημέρα, παρακολουθώντας ταυτόχρονα όλη δημιουργική διαδικασία της ομάδας στην κουζίνα. «Με σεβασμό και αγάπη για την πρώτη ύλη, το γαστρονομικό ταξίδι του “Alepochori Experience” μεταφέρει το γήινο πνεύμα του Soil με κύριο παρονομαστή τη βιωσιμότητα και από τον Ιούνιο προσκαλεί τους φίλους του εστιατορίου να έρθουν σε επαφή με τον φυσικό κόσμο του για να ζήσουν μία μοναδική και ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία», εξηγεί η ομάδα του Soil.
Info: 2107513505 / hello@soilrestaurant.gr
Αυθεντικό ταϊλανδέζικο στην Ριβιέρα της Αθήνας
Μέσα στο νέο 5άστερο boutique hotel «Dusit Suites Athens», στη Γλυφάδα (επί των οδών Λαζαράκη 42 και Πανδώρας 3), το οποίο θα αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο της ταϊλανδικής αλυσίδας Dusit Hotels στην Ευρώπη, θα υπάρχουν και δύο εστιατόρια:
Το εστιατόριο O live στο roof top του ξενοδοχείου με μεσογειακή κουζίνα και υπέροχη θέα στη θάλασσα και ένα πανασιατικό εστιατόριο, το DAO, στο ground level, το οποίο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα ειδικεύεται στην αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα.
Με φόντο ένα φουτουριστικό bar θα σερβίρει sushi και πιάτα με έντονες επιρροές από όλη Ασία.
Info: dusit.com/dusitsuites-athens
Το συλλεκτικό πασχαλινό κέικ των Dolce & Gabbana ήρθε στην Αθήνα
Η Σικελία, τα χρώματα, τα ντεσέν, τα αρώματα, τα τοπία, η μουσική, η αρχιτεκτονική, οι θρύλοι, οι παραδόσεις και η Ιστορία της αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια έναν ανεξάντλητο παράδεισο έμπνευσης που εξάπτει τη δημιουργικότητα των Dolce & Gabbana. Αφού ανέβασαν τα χωριάτικα κοφίνια γεμάτα μοσχομυρωδάτα λεμόνια στα ντεφιλέ των σόου της υψηλής ραπτικής αλλά και του Prêt-à-Porter, αφού στόλισαν τα μαλλιά των πιο διάσημων μοντέλων στον κόσμο με ματσάκια ρίγανης από τα σικελικά χωριά και γέμισαν τις κουζίνες της Δύσης με ρετρό ηλεκτρικές συσκευές ντυμένες με τα μαγιόλικα σχέδια από τα διάσημα πλακάκια τερακότας του νησιού, έχουν καθιερώσει κάθε Πάσχα τη δημιουργία και ενός γιορτινού σικελικού κέικ με αμύγδαλο, το οποίο κυκλοφορεί σε μια απίθανη συλλεκτική συσκευασία που από μόνη της είναι ένα μικρό έργο τέχνης.
Μετά τη δημιουργία του αντίστοιχου πανετόνε, ο οίκος Dolce & Gabbana και το μικρό αλλά πολύ φημισμένο brand αρτοποιίας και υψηλής ζαχαροπλαστικής Fiasconaro, δημιουργούν το Pasqua Colomba, ένα σικελικό κέικ σε τρεις παραλλαγές (Colomba με σταγόνες από σοκολάτα Σικελίας επικαλυμμένη με μαρμελάδα άγριας φράουλας και μαύρη σοκολάτα, και κρέμα από σοκολάτα Σικελίας / Colomba με φρέσκο ζαχαρωμένο πορτοκάλι, επικαλυμμένο με γλάσο και αμύγδαλα Σικελίας / Colomba με σταγόνες από σοκολάτα Σικελίας και επικάλυψη γλάσου), το οποίο είναι συσκευασμένο σε μεταλλικά κουτιά που έχουν δημιουργήσει καλλιτέχνες της Σικελίας για λογαριασμό των Dolce & Gabbana.
Info: Κυκλοφορεί σε πλειάδα delicatessen της Αθήνας. Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα σχετικό link για online αγορά: apolloniapolitia.gr