Temps Perdu: Πήγαμε στη νέα, σούπερ ντιζαϊνάτη κρουασαντερί του Πειραιά για την οποία μιλούν όλοι - iefimerida.gr

Temps Perdu: Πήγαμε στη νέα, σούπερ ντιζαϊνάτη κρουασαντερί του Πειραιά για την οποία μιλούν όλοι

Κρουασάν φούρνος bakery ζύμη Temps Perdu Πειραιάς
H νέα κρουασαντερί στον Πειραιά ονομάζεται Temps Perdu και είναι σχεδιασμένη από το Saint Of Athens και το SD Architecture - Δανάη Στούπα / Φωτογραφίες: Giagkos Papadopoulos
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Δοκιμάσαμε τα τραγανά και αφράτα κρουασάν του νέου dough lab που έχει κλέψει τις εντυπώσεις. 

Στον πεζόδρομο της Καραΐσκου, λίγο πιο πάνω από το Δημαρχείο του Πειραιά και κάθετα στη Σωτήρος Διός, έχει ανοίξει εδώ και δύο μήνες ένα νέο dough lab που προς το παρόν ειδικεύεται στα κρουασάν, αλλά πολύ σύντομα θα διευρύνει τις δραστηριότητές του, όπως μας αποκάλυψαν οι δύο ιδιοκτήτες του Temps Perdu: ο pastry chef Γιάννης Βλασίου και ο αρτοποιός Δημήτρης Δρίτσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το cinnamon bun του Temps Perdou / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Το cinnamon bun του Temps Perdou / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Ο χώρος είναι εντυπωσιακός: μια industrial αισθητικής μπουτίκ με εμφανές μπετόν και τα κρουασάν σαν γλυπτά πάνω σε μαρμάρινες βάσεις, σαν βρώσιμα μικρά γλυπτά στις προθήκες τους.

Οι σεφ και ιδιοκτήτες του Temps Perdu: ο pastry chef Γιάννης Βλασίου (αριστερά) και ο αρτοποιός Δημήτρης Δρίτσας (δεξιά) / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Οι σεφ και ιδιοκτήτες του Temps Perdu: ο pastry chef Γιάννης Βλασίου (αριστερά) και ο αρτοποιός Δημήτρης Δρίτσας (δεξιά) / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Επισκεφθήκαμε το Temps Perdu, δοκιμάσαμε τα κρουασάν του και συνομιλήσαμε με τους δύο δημιουργούς του, οι οποίοι τόλμησαν να κάνουν το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα έχοντας πίσω τους μια λαμπρή πορεία σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, στις απαιτητικές κουζίνες design resorts όπως το Costa Navarino, το Nous στη Σαντορίνη και το One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρόσοψη του Temps Perdu / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Η πρόσοψη του Temps Perdu / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Μυρωδιά φούρνου, εμφανές μπετόν και τρυφερές ζύμες

Αυτό που σε εντυπωσιάζει μπαίνοντας στον χώρο, εκτός από τη θεϊκή μυρωδιά που κυριαρχεί από τη ζύμη που ψήνεται, είναι το υπέροχο και πολύ φρέσκο ντιζάιν που υπογράφει το δημιουργικό γραφείο Saint Of Athens, του ευρηματικού και ταλαντούχου Νίκου Παλαιολόγου (ο ιθύνων νους πίσω από μερικά από τα πιο πρωτότυπα concept stores στην ελληνική αγορά, όπως η μαρμάρινη μπουτίκ του brand εσωρούχων Nikos στη Μύκονο ή η νοσταλγική πιτσαρία στην Αθήνα που μοιάζει με σκηνικό από ταινία του Wes Anderson ή με πίνακα του Έντουαρντ Χόπερ), σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο SD Architecture - Δανάη Στούπα. 

Tα 12 διαφορετικά κρουασάν τοποθετούνται ως δείγματα καθημερινά στον μαρμάρινο πάγκο, σαν γλυπτά / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Tα 12 διαφορετικά κρουασάν τοποθετούνται ως δείγματα καθημερινά στον μαρμάρινο πάγκο, σαν γλυπτά / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

«Το Temps Perdu είναι κάτι παραπάνω από ένα παραδοσιακό αρτοποιείο. Πρόκειται για ένα εργαστήριο ζύμης που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική. Στεγασμένο σε ένα παλιό εμπορικό κτίριο στον Πειραιά, που ανακαινίστηκε με προσοχή στη λεπτομέρεια, το κατάστημα αποπνέει μια ατμόσφαιρα λιτής κομψότητας και φιλόξενης απλότητας. Με τη διάφανη πρόσοψή του να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ εσωτερικού και πεζόδρομου, και το μεγάλο, σταθερό παράθυρο στον πρώτο όροφο, οι περαστικοί έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρασκευαστική διαδικασία ήδη πριν από την είσοδό τους στον χώρο. Στο εσωτερικό, η βιομηχανική αισθητική συνδυάζεται με στοιχεία αστικού σχεδιασμού, όπως εκτεθειμένα δομικά υλικά, μεταλλικές λεπτομέρειες και μίνιμαλ φωτιστικά, διαμορφώνοντας έναν χώρο που τιμά τη δημιουργία και τον χρόνο που απαιτείται για την παρασκευή κάθε προϊόντος», εξηγεί η ομάδα του Saint Of Athens.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To λιτό ντιζάιν με το εμφανές σκυρόδεμα έχει εντυπωσιάσει το κοινό / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
To λιτό ντιζάιν με το εμφανές σκυρόδεμα έχει εντυπωσιάσει το κοινό / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Σκυρόδεμα, μάρμαρο, μέταλλο, κρύσταλλο και ζύμη: αυτές είναι οι βασικές πρώτες ύλες που κυριαρχούν στον μίνιμαλ χώρο.

Στο ισόγειο βρίσκεται ο πάγκος με τα κρουασάν σε παράταξη, ένα από κάθε κωδικό από τα δώδεκα διαφορετικά κρουασάν (εννέα γλυκά και τρία αλμυρά) που θα βρείτε στο Temps Perdu. Πίσω τους είναι τοποθετημένα σε βιομηχανικά συρόμενα τρόλεϊ τα κρουασάν που βγαίνουν συνεχώς από τον φούρνο για να καλύψουν τη ζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πτυχώσεις του κρουασάν με τη σοκολάτα gianduja από το Τορίνο, την οποία φτιάχνουν οι δύο σεφ εδώ στο εργαστήριό τους / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Οι πτυχώσεις του κρουασάν με τη σοκολάτα gianduja από το Τορίνο, την οποία φτιάχνουν οι δύο σεφ εδώ στο εργαστήριό τους / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Εκτός από το κλασικό βουτύρου και αυτό με τη σοκολάτα, υπάρχουν ακόμα τα εξής γλυκά κρουασάν: με πικραμύγδαλο, το πορτογαλικό pastel da nata (ουσιαστικά αυτό είναι ένα ταρτάκι με κρέμα που στη γεύση θυμίζει το φλαν), με μόκα, με σοκολάτα gianduja από το Τορίνο που φτιάχνουν στο εργαστήριό τους, με αχλάδι και σουμάδα, με apple crumble και το cinnamon bun.

Το κρουασάν με λουκάνικο και χαρίσσα / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Το κρουασάν με λουκάνικο και χαρίσσα / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Από τα αλμυρά υπάρχουν οι εξής επιλογές: με γραβιέρα Τήνου και φουμικάδο Κέρκυρας (χοιρινό ωμοπλάτης καπνισμένο σε ξύλο οξιάς), με τσαλαφούτι, φέτα και ζάταρ (μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών με σουσάμι από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, που το φτιάχνουν επίσης εδώ στο εργαστήριό τους οι δύο σεφ) και το κρουασάν με λουκάνικο και χαρίσσα (την πικάντικη πάστα τσίλι από την Αρμενία).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στιγμιότυπο από το εργαστήριο πίσω από το κατάστημα αλλά και στο πατάρι / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Στιγμιότυπο από το εργαστήριο πίσω από το κατάστημα αλλά και στο πατάρι / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Tα κρουασάν όταν τα δοκιμάζεις είναι ακριβώς όπως φαίνονται: πολύ τραγανά με ωραίο βούτυρο και ελαφρύ ευωδιαστό άρωμα. Είναι εξίσου ελαφριά στην πέψη. 

Τα κρουασάν σαν γλυπτά στις μαρμάρινες προθήκες τους / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Τα κρουασάν σαν γλυπτά στις μαρμάρινες προθήκες τους / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο του Προυστ μέσα στις πτυχές της ζύμης

Το Temps Perdu στα γαλλικά σημαίνει «χαμένος χρόνος». Η σύλληψη της ιδέας έρχεται, φυσικά, από τη γαλλική λογοτεχνία και τον Προυστ με τις περίφημες μαντλέν που του ξυπνούσαν μνήμες από την παιδική του ηλικία. Γεύση, μνήμη, νοσταλγία. Η τριλογία αυτή αποτελεί τον πυρήνα που εξηγεί τόσο το όνομα του νέου αυτού εργαστηρίου ζύμης όσο και τη φιλοσοφία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το όνομα Temps Perdu (χαμένος χρόνος) είναι εμπνευσμένο από το εμβληματικό μυθιστόρημα «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Το όνομα Temps Perdu (χαμένος χρόνος) είναι εμπνευσμένο από το εμβληματικό μυθιστόρημα «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

«Με το όνομά του να προέρχεται από το εμβληματικό έργο του Marcel Proust “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο”, το κατάστημα επιδιώκει να αναδείξει την αίσθηση του “χαμένου” χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και “ξανακερδίζεται”. Το Temps Perdu (χαμένος χρόνος), υπό το πρίσμα του Proust, αποκτά μια σημασία διαφορετική από την καθημερινή. Χαμένος είναι ο χρόνος που αφήνεται να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια μας αστόχαστα και χωρίς επίγνωση, ενώ ξανακερδισμένος είναι ο χρόνος που μέσα από την παραμικρή αφορμή αναγεννάται εσωτερικά και αναβιώνεται ως εμπειρία. Στο Temps Perdu κάθε γεύση ενεργοποιεί μνήμες, όπως η εμβληματική μαντλέν του Proust και προσφέρει στιγμές απόλαυσης που μένουν ανεξίτηλες», εξηγεί η ομάδα του Νίκου Παλαιολόγου στο Saint Of Athens.

Ο Γιάννης Δρίτσας / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Ο Γιάννης Δρίτσας / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Το Temps Perdu, όπως εξηγούν στο iefimerida, oι δύο σεφ και ιδιοκτήτες, Γιάννης Βλασίου και Δημήτρης Δρίτσας, δεν είναι μια τυπική κρουσαντερί που θα μείνει μονάχα στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρουασάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η θέα από το εργαστήριο στο κατάστημα / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Η θέα από το εργαστήριο στο κατάστημα / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Το project θα επεκταθεί σύντομα, λανσάροντας το δικό τους πανετόνε για τα Χριστούγεννα, αλλά και αργότερα, ενδεχομένως σε έναν καινούργιο επιπλέον χώρο, το δικό τους ψωμί.

Οι δίσκοι με τα κρουασάν μόλις έχουν βγει από τον φούρνο / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Οι δίσκοι με τα κρουασάν μόλις έχουν βγει από τον φούρνο / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Προς το παρόν απολαμβάνουμε τα ωραία κρουασάν τους στον όμορφο Πειραιά, που μετά την έλευση του μετρό και τον εμβληματικό Piraeus Tower έχει ανανεωθεί και έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική, με στόχο να γίνει η κοσμοπολίτικη γραμμή εκκίνησης της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γεμίζοντας το κρουασάν / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos
Γεμίζοντας το κρουασάν / Φωτογραφία: Giagkos Papadopoulos

Info: Temps Perdu - The dough lab, tempsperdu.gr
instagram.com/temps_perdu_the_dough_lab
Καραΐσκου 114, Πειραιάς, τηλ. 2104296027
Τιμές: Οι τιμές των κρουασάν κυμαίνονται από 2,40 έως 3,90 ευρώ

Credits
Αρχιτεκτονική μελέτη / Αποτύπωση 3D σχεδίου: SD Architecture - Δανάη Στούπα
Branding / Core concept / Id / Art direction: SAINT OF ATHENS
Photography: Giagkos Papadopoulos

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ