Πήγαμε για δυνατούς μεζέδες που παντρεύουν την κουζίνα της Μέσης Ανατολής με την παραδοσιακή ελληνική και κυπριακή νοστιμιά, στο πολυσυζητημένο εστιατόριο Taratsa στη Μητροπόλεως.
Αυτό, αναμφισβήτητα, είναι το πιο πολυσυζητημένο καινούργιο bar restaurant της νέας σεζόν. Μια μοντέρνα ταράτσα στην καρδιά της Μητροπόλεως, με θέα στην Ακρόπολη που κόβει την ανάσα. Το χαρισματικό αυτό μαγαζί έχει πολλές χάρες, που ξεδιπλώνονται μία-μία κάτω από τον φθινοπωρινό αττικό ουρανό: Το μαγευτικό ομολογουμένως location, η θέα του ωραιότερου σημείου της πόλης από ψηλά, η ζωηρή ατμόσφαιρα που σε γραπώνει γερά με το που ανεβαίνεις τη σκάλα για να βγεις στο rooftop του ξενοδοχείου Regal, συμπληρώνονται από την εξαιρετική ελληνο-λεβαντίνικη κουζίνα του ταλαντούχου σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη και από ένα καλοστημένο μπαρ με φοβερά cocktails που έχει αναλάβει η ομάδα του βραβευμένου, διακεκριμένου διεθνώς «The Bar in Front of the Bar».
Όλα συνηγορούν λοιπόν για την επιτυχία, η οποία ήρθε πολύ νωρίς, αφού η Αθηναϊκή Ταράτσα έγινε viral και πολύ δημοφιλής από την πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας της, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Μια απλή Τρίτη στο Taratsa είναι σαν ζωηρό Σάββατο
Όταν επισκεφθείς το Taratsa, είναι εμφανές ότι σε αυτό το λαμπερό και ζωηρό rooftop κάτι ωραίο γίνεται φέτος! Έμπειρες ομάδες στην εστίαση -ο Γιώργος Κανελλόπουλος, ο Γιώργος Μελισσάρης και ο Δημήτρης Μπαμπούρης του Ami Italian Bistro, αλλά και η ομάδα του The Bar in Front of the Bar- ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια αλέγκρα ατμόσφαιρα που αρέσει σε όλους: στους «φασαίους» της Αθήνας που κάνουν τα μαγαζιά viral εν μια νυκτί, στους τουρίστες που θέλουν να φάνε αναβαθμισμένο κεμπάπ πίνοντας κοκτέιλ με φόντο τον Παρθενώνα, στους ψαγμένους ταξιδευτές του Airbnb που παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, στους Millennials και στους Generation Z, στις παρέες ενημερωμένων 50+ ζευγαριών που λατρεύουν να πηγαίνουν εκεί όπου χτυπά πιο ζωηρά η καρδιά της πόλης.
Την ημέρα που επισκεφθήκαμε εμείς την Aθηναϊκή Ταράτσα δεν έπεφτε καρφίτσα από ένα ετερόκλητο, ζωηρό κοινό που έκανε φοβερό κέφι, μετατρέποντας μια απλή, ταπεινή Τρίτη σε Σάββατο.
Η νοστιμιά της ελληνικής κουζίνας συναντά την έθνικ σπιρτάδα της Μέσης Ανατολής
Μεζέδες με μπαχάρια, σπιρτόζικα πιάτα με αρνάκι, κατσικάκι και προβατίνα, συναντούν πιάτα της Μέσης Ανατολής, σε ένα έξυπνο, πληθωρικό γευστικά, πλούσιο σε συγκινήσεις και απολαυστικό ταξίδι από την ελληνική ύπαιθρο και τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά μέχρι την Κύπρο, τον Λίβανο, το Ισραήλ, τη Συρία, την Αίγυπτο κ.ά.
Η λεβαντίνικη κουζίνα παντρεύεται με το ελληνικό, το μικρασιάτικο και το πολίτικο στοιχείο, από τον σεφ Αλέξανδρο Καρακατσάνη και την ομάδα του, που γεμίζουν το τραπέζι μας, μεταξύ άλλων, με χούμους, σπιτική λούζα, παστουρμά παλαμίδας, αμπελοντολμάδες, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα φτιαγμένη με μεδούλι (για νοστιμιά που φτάνει μέχρι το μεδούλι), ρεβιθάδα με πρόβειο γιαούρτι, κεμπάπ, κόκορα με χυλοπιτάκια και χειροποίητα ανατολίτικα ψωμάκια ψημένα στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που υπάρχει στην open space ωραία κουζίνα.
Τα σπιρτόζικα κοκτέιλ του «μπαρ ανοιχτής θέασης», όπως το αποκαλούν, κι αυτά είναι εμπνευσμένα από τη λεβαντίνικη κουζίνα, παίρνοντας μάλιστα ονόματα από χαρακτηριστικές ανατολίτικες νοστιμιές, όπως το tabouleh, το melekouni ή το fattoush.
Μια κεφάτη ταράτσα που απευθύνεται σε όλους
Ο χώρος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να είναι λειτουργικός σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Μια ριγέ πράσινη-λευκή τέντα στεγάζει την ταράτσα ή ανοίγει για να απολαύσει κανείς τους καλοκαιρινούς μήνες το μοναδικό φως του αττικού ουρανού. Στα πλαϊνά και στην πρόσοψη τα ανοίγματα του rooftop κλείνουν με τζάμια όταν βρέχει ή κάνει κρύο.
Όσο για τη διακόσμηση, είναι ένα μοντέρνο mix & match που είναι πολύ όμορφο και θεατρικό, συνδυάζοντας τη νοσταλγία των seventies, με την καταπληκτική ρετρό γραμματοσειρά που γράφει «Αθηναϊκή Ταράτσα» στον τεράστιο καθρέφτη, ο οποίος αντανακλά τη θέα του φωτισμένου Παρθενώνα.
Ένα μπαρ διατρέχει τα κάγκελα της ταράτσας ώστε να μπορεί κάποιος να απολαμβάνει τη μοναδική θέα στον λόφο της Ακρόπολης, ενώ ανάμεσα σε αυτή την μπάρα και στο bar υπάρχουν είτε μικρές ροτόντες του μπιστρό, είτε μεγάλα τραπέζια των οκτώ ατόμων όπου κάθονται οι πιο μεγάλες παρέες ή τα μοιράζονται άγνωστοι μεταξύ τους που τρώνε και πίνουν, απολαμβάνοντας τη μουσική σε μια μέθεξη απολαυστική.
Γενικώς, το κλίμα είναι πολύ χαλαρό και κεφάτο, σαν να είναι μια παρέα όλο το μαγαζί ή καλεσμένοι ενός κοινού event. Aυτό με εντυπωσίασε πολύ! Ένιωσα σαν να βρισκόμουν χαλαρά στο πεζοδρόμιο, έξω από ένα wine bar ή μια σπριτζερία από αυτά τα ζωηρά που γίνονται πολύ δημοφιλή και φωταγωγούν μια ολόκληρη γειτονιά και όχι στην ταράτσα ενός ξενοδοχείου.
Η δική μας εμπειρία και τι αξίζει να δοκιμάσετε
Οπωσδήποτε ξεκινήστε με ένα κοκτέιλ από το μπαρ. Είναι δυνατά και σε προετοιμάζουν για όσα γευστικά θα ακολουθήσουν.
Εμείς επιλέξαμε το Greens με τεκίλα, μεσκάλ, σόδα και μεσογειακά βότανα και ένα mocktail με τζιν χωρίς αλκοόλ.
Για αρχή πήραμε ζεστά φρεσκοφουρνισμένα ανατολίτικα ψωμιά -σαν ζυμωτά πιτάκια στον ξυλόφουρνο-, ένα χειροποίητο φρέσκο τυρί με σουσάμι και βανίλια Ελάτης και μια καταπληκτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με κουκουνάρι και μοσχαρίσιο μεδούλι. Το μεδούλι και η μελιτζάνα, τι εμπνευσμένος συνδυασμός! Μια πολύ γευστική εκκίνηση.
Συνεχίσαμε με μια σαλάτα από ψητά -γευστικά καψαλισμένα- φασολάκια με πετιμέζι ροδιού, καπνιστό ξινοτύρι και ξηρούς καρπούς.
Η ρεβιθάδα που ψήνεται αργά για ώρες με τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο τρόπο στον ξυλόφουρνο σερβίρεται με λεμόνι και ένα πλούσιο πρόβειο γιαούρτι. Νόστιμη αλλά ελαφρώς πιο αλμυρή απ' όσο θα έπρεπε.
Ακολούθησαν το πεϊνιρλί με τα τέσσερα τυριά και την εθιστική αχνιστή ζύμη και ένα αναπάντεχο πιάτο γεμιστών ζυμαρικών με πρόβειο κιμά και μια σάλτσα ανατολίτικη από γιαούρτι -θυμίζει πολίτικο γιαουρτλού- αλλά αναβαθμίζεται με καμένο βούτυρο.
Από κρεατικά επιλέξαμε το κεμπάπ στη μεταλλική σούβλα, σερβίρεται με ανατολίτικη σάλτσα και μυρωδικά πάνω σε μια λεπτή ψημένη αιγυπτιακή πίτα.
Μια κλασική νοστιμιά πολύ οικεία, από έναν σεφ που παίζει έξυπνα με το συναίσθημα.
Και, τέλος, ένα δυνατό φινάλε με το κατσικάκι στον ξυλόφουρνο, που είναι ξεροψημένο εξωτερικά με κριτσανιστή πέτσα και εσωτερικά τρυφερό σαν λουκούμι, σερβιρισμένο πάνω σε χόρτα που έχουν ζεσταθεί στα κάρβουνα.
Ωραίο πιάτο που σερβίρεται σε δύο κομμάτια για δύο άτομα.
Από τα τέσσερα επιδόρπια επιλέξαμε τις τρούφες σοκολάτας που σερβίρονται θεατρικά σε έναν ανατολίτικο δίσκο με κόκκους καφέ, που έχει μέσα ένα μπρίκι με καυτό αραβικό καφέ και ένα παραδοσιακό σκεύος με πικάντικο παγωτό.
Η συνολική εμπειρία -ατμόσφαιρα, location, θέα, διακόσμηση, μουσική, γεύση- από την επίσκεψη στην Αθηναϊκή Ταράτσα ήταν απολαυστική. Είναι δικαίως ένα μαγαζί που έχει συζητηθεί τόσο στην έναρξη αυτής της σεζόν! Σου φτιάχνει το κέφι, σε εκπλήσσει γευστικά, με πιάτα που μιλούν στο συναίσθημα και ένα σέρβις που είναι ταυτόχρονα οικείο, έμπειρο και ευγενικό. Θα πάω οπωσδήποτε ξανά, πολύ σύντομα.
Info: Αθηναϊκή Ταράτσα
taratsa-athens.gr | instagram.com/taratsa.athens
Μητροπόλεως 60 (στην ταράτσα του Regal Hotel), τηλ. 2110080660
Ωράριο: Καθημερινά από τις 18.00 έως τις 24:00
Τιμές: 20 με 50 ευρώ το άτομο
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Tα νέα εστιατόρια του φθινοπώρου -13+1 γαστρονομικές αφίξεις που συζητιούνται στην πόλη τώρα
- Okio: Το εστιατόριο στο Σύνταγμα που δικαίως είναι στον οδηγό Michelin -Γαστρονομία που εστιάζει στη νοστιμιά
- Πώς ένας Έλληνας designer με διεθνή καριέρα έφτιαξε ένα διαχρονικό ιαπωνικό εστιατόριο στη Γλυφάδα με καλό sushi