Επισκεφθήκαμε τo viral εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στον Κολωνό που έγινε φαινόμενο στόμα με στόμα.
Εδώ και ένα χρόνο, από πέρυσι το Νοέμβριο, στο Instagram παρελαύνουν ελληνικά πιάτα -από γίδα κοκκινιστή και καραβιδάκι αχνιστό μέχρι γίγαντες, μοσχαρίσια ουρά με χειροποίητη μανέστρα και ζοχούς με πατάτα ψητή στη χόβολη και κατσικίσιο τυρί-, από μια παλιά συνοικιακή ταβέρνα στον Κολωνό που δύο ταλαντούχοι άνθρωποι της εστίασης, με εμπειρία σε πολύ γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, αποφάσισαν να αναγεννήσουν.
Ο σεφ Γιάννης Μούσσιος -παλιός γνώριμος από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου- και ο σομελιέ Γιώργος Κοντορίζος με θητεία στη Σπονδή και το VeriTable, όταν πέρυσι το καλοκαίρι βρήκαν την άδεια και εγκαταλελειμμένη παλιά ταβέρνα στον Κολωνό, αποφάσισαν να κάνουν κάτι μικρό, διακριτικό και αυθεντικό που θα ήταν επιχειρηματικά το πρώτο δικό τους πρότζεκτ. Φυσικά, καθαρίζοντας την Ταβέρνα των Φίλων από τις φθορές του χρόνου με μπόλικη προσωπική εργασία, ούτε που είχαν φανταστεί τι θα γινόταν μερικούς μήνες μετά. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο από την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του, το ελληνικό εστιατόριο που δημιούργησαν μέσα στο χώρο της παλιάς ταβέρνας έγινε viral και στόμα με στόμα έγινε κοινό μυστικό. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από συνταξιούχους μέχρι τους λεγόμενους «φασαίους», κι από λάτρεις της γαστρονομίας μέχρι οικογένειες με παιδιά, άρχισαν να συρρέουν εδώ αναζητώντας μάλιστα τραπέζι για μέρες.
Το όνομα «Ταβέρνα των Φίλων» κρατήθηκε ίδιο, όπως και χώρος με τις φολκλόρ τοιχογραφίες και τους τούβλινους τοίχους. Μικρές παρεμβάσεις έγιναν, κυρίως για λειτουργικούς λόγους, ώστε να προστεθεί μια κάβα για το κρασί και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που θα φρεσκάριζαν τον χώρο. Η ατμόσφαιρα παρέμεινε αυτή μιας συνοικιακής ταβέρνας που είναι καλυμμένη εξωτερικά με ένα παλιό γιασεμί. Τα ξύλινα τραπέζια ντύθηκαν με λευκά τραπεζομάντιλα και γέμισαν με κρασιά ελληνικού αμπελώνα και πιάτα που παίρνουν την απλότητα της ελληνικής κουζίνας και την «πατινάρουν» ώστε να αποκτήσει μια εστιατορική αίγλη.
Το μενού του Γιάννη Μούσιου, ενός ταλαντούχου σεφ που αγαπά την απλότητα (πόσο δύσκολο τελικά είναι αυτό όταν πετυχαίνει, όπως συμβαίνει στην Ταβέρνα των Φίλων!) ακολουθεί πιστά την εποχικότητα και δίνει έμφαση ουσιαστική στην καλή ελληνική πρώτη ύλη. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η κάρτα αλλάζει όχι μονάχα ανά εποχές, αλλά σχεδόν καθημερινά, αφού εμπλουτίζεται με τα καλούδια και τους μικρούς γευστικούς θησαυρούς που θα φέρνουν στην κουζίνα οι προμηθευτές του Γιάννη.
Οι γεύσεις ξυπνούν συναισθήματα, έχουν σάλτσες απλές και πεντανόστιμες που κάτι οικείο σου θυμίζουν αλλά ταυτόχρονα το νιώθεις, βουτώντας σε αυτές το προζυμένιο σου ψωμί, ότι έχουν πίσω τους δουλίτσα και εμπειρία. Και όλη αυτή τη γαστρονομική εμπειρία τη συνοδεύουν τόσο το άψογο σέρβις που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μέσα σε μια παλιά ταβέρνα του Κολωνού, όσο το καλό κρασί που προτείνει ο σομελιέ Γιώργος Κοντορίζος ανάλογα με τα πιάτα που έχεις παραγγείλει από μια λίστα αποκλειστικά ελληνικού αμπελώνα.
H δική μας εμπειρία
Περνώντας απ' έξω από την Ταβέρνα των Φίλων βλέπεις ένα παλιό μαγειρείο που είναι όμως γεμάτο με κόσμο, ακόμα και τις καθημερινές. Τραπέζια και καρέκλες καφενείου, μια open space κουζίνα με μια φωτιά από κάρβουνα που μέσα της είναι φωλιασμένες πατάτες ολόκληρες τυλιγμένες στο ασημόχαρτο.
Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με παλιά τούβλα και με βουκολικές τοιχογραφίες. Κι όμως παρόλα αυτά, η υποδοχή είναι αυτή ενός εστιατορίου του fine dining, όπως και τα λινά κατάλευκα τραπεζομάντιλα που κάνουν το χώρο να αστράφτει. Τα παράθυρα είναι ντυμένα κατά το ήμισυ με άσπρες κουρτίνες, όπως τα γαλλικά μπιστρό.
Το ταξίδι όμως αρχίζει όταν στο τραπέζι φτάσει το προζυμένιο ψωμί μια θεϊκή κρέμα ροβίτσας.
Η απλότητα ακούγεται τόσο εύκολο πράγμα κι όμως στη γαστρονομία είναι αυτή που μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά. Σε ένα απλό πιάτο με δύο ή τρία μόνο υλικά φαίνονται όλα: η ικανότητα, το ταλέντο, η φυσική προδιάθεση που έχει ένας σεφ να δημιουργεί αρμονίες.
Η μελιτζανοσαλάτα, που ακολουθεί, με καπνιστή μελιτζάνα, βαρελίσια φέτα και βασιλικό το επιβεβαιώνει. Ένα από τα ορεκτικά που πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε.
Για μένα, ακόμα κι από τα πολύ πλούσια σε γεύση κυρίως πιάτα, ο λόγος για να έρθω ξανά στην Ταβέρνα των Φίλων, είναι μια ονειρεμένη σαλάτα με βραστούς ζοχούς που σερβίρονται πάνω σε μια πατάτα ολόκληρη με τη φλούδα της ψημένη στα κάρβουνα και με κατσικίσιο τυρί.
Η λεμονάτη σάλτσα στο πλάι ολοκληρώνει το πιάτο αυτό που ελπίζω να το πετύχω ξανά, καθώς το μενού ανανεώνεται καθημερινά.
Από ψάρι δοκιμάσαμε ένα ωμοφαγικό πιάτο, με φιλέτα ωμής συναγρίδας συνδυασμένο αναπάντεχα με λωτό και μια νόστιμη σάλτσα εσπεριδοειδών που τα αναδεικνύει.
Από τα κυρίως είναι εξαιρετικά, πολύ ζουμερά τα μικρά κεμπάπ (που εδώ φτιάχνονται όχι με μοσχάρι και αρνί, αλλά με μοσχάρι και χοιρινό), τα οποία σερβίρονται με κρεμμυδάκι, μαϊντανό και μια πάστα από πελτέ ντομάτας με φέτα.
Επίσης, πολύ ωραία ψημένο και γευστικό ήταν το κατσικάκι -μπούτι από αγριοκάτσικο- στο φούρνο με πατάτες μελωμένες και λιώμα, καρότα και έναν ζωμό που σε προκαλούσε να τον γευτείς με το ψωμί σου.
Με το φαγητό μας ήπιαμε Ροδίτη από το οινοποιείο Τετράμυθος στο Άνω Διακοπτό Καλαβρύτων. Ενώ για το φινάλε πήραμε δύο γλυκά: μια μους σοκολάτας και ένα φοβερό αχλάδι με μαυροδάφνη μέσα στην καρδιά μιας δροσερής κρέμας.
Info: Ταβέρνα των Φίλων
Άργους 66, Κολωνός, τηλ. 210 5127506
instagram.com/tavernatonfilon
Τιμές: 30 με 40 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Tα νέα εστιατόρια του φθινοπώρου -13+1 γαστρονομικές αφίξεις που συζητιούνται στην πόλη τώρα
- Okio: Το εστιατόριο στο Σύνταγμα που δικαίως είναι στον οδηγό Michelin -Γαστρονομία που εστιάζει στη νοστιμιά
- Πώς ένας Έλληνας designer με διεθνή καριέρα έφτιαξε ένα διαχρονικό ιαπωνικό εστιατόριο στη Γλυφάδα με καλό sushi