Suma: Κοκτέιλς, βινύλια και πιάτα-έκπληξη -Τι καθιστά ιδιαίτερο αυτό το γαστρομπάρ της Καλαμιώτου - iefimerida.gr

Suma: Κοκτέιλς, βινύλια και πιάτα-έκπληξη -Τι καθιστά ιδιαίτερο αυτό το γαστρομπάρ της Καλαμιώτου

μπαρ εστιατόριο Αθήνα Suma
To παστέλ σομόν και το λευκό κυριαρχούν συτον μοντέρνο και μινιμαλ χώρο του νέου gastrobar Suma στην Καλαμιώτου, στο Κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Μια μοντέρνα και διαφορετική πρόταση εξόδου που συνδυάζει τα απολαυστικά κοκτέιλς, τα ψηλά σκαμπό του μπαρ και αναπάντεχες γεύσεις που εκπλήσσουν. 

Συνήθως στα μπαρ που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, πρωταγωνιστούν τα finger food, τα tapas και μια πιο casual εκδοχή φαγητού που στόχο έχει όχι να σε χορτάσει ή να κλέψει τις εντυπώσεις, αλλά να συμπληρώσει γευστικά τα κοκτέιλς και τη wine list. Στην Suma όμως που άνοιξε μόλις πριν από τέσσερις μήνες στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά: εδώ μιλάμε όχι κατ' επίφαση για ένα γαστρομπάρ (μια δημιουργική πρόσμειξη του μπαρ και του εστιατορίου, κατά την προσφιλή πια τάση της γαστροταβέρνας) που δίνει αξία στα ψηλά τραπέζια του, προσφέροντας ένα αναπάντεχο μενού αξιώσεων με δημιουργικά πιάτα που εκτός από νοστιμιά έχουν στυλ, άποψη και ωραία twists. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα γεμιστά τορτελίνια γαρίδας του Suma / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τα γεμιστά τορτελίνια γαρίδας του Suma / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η καλοδουλεμένη κουζίνα με δέκα πιάτα-έκπληξη που υπογράφουν και εκτελούν καθημερινά ο Δημήτρης Κωστόπουλος και ο Σείριος Κομιχείλης, είναι επικοινωνιακή, χαρισματική, εξωστρεφής και γευστική, ενώ ταυτόχρονα είναι σοφιστικέ, ψαγμένη, παιδεμένη πάνω σε συνδυασμούς υλικών και προσμείξεων.

Το γαστρομπάρ Suma παίζει μουσική από βινύλια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το γαστρομπάρ Suma παίζει μουσική από βινύλια / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Με μια multi-ethnic προσέγγιση, μια αγάπη για το λάτιν στοιχείο, με παντρέματα και ανατρεπτικές ιδέες, οι δύο σεφ, οι οποίοι είναι αγαπητοί τα τελευταία χρόνια από τη γνωστή γαστροταβέρνα «Μυστικός Κήπος» στο Χαλάνδρι, υπηρετούν μια fusion φιλοσοφία που παίρνει τo μεσογειακό ταμπεραμέντο και του χαρίζει μια spicy και όχι μόνο σπιρτάδα, με πρωτοτυπία και φαντασία. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλα τα τραπέζια του γαστρομπάρ είναι ψηλά / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Όλα τα τραπέζια του γαστρομπάρ είναι ψηλά / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Μινιμαλιστικός χώρος, μαξιμαλιστικοί (ωραίοι) γευστικοί συνδυασμοί

Ο minimal χώρος -που τον έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Σάλτας- με τον ατμοσφαιρικό μοντέρνο φωτισμό που έχει αυτό το ωραίο μπλε του πάγου, με το πολυτελές μάρμαρο και τις λευκές και σομόν παστέλ επιφάνειες, δεν σε προδιαθέτει για το οργιαστικό παιχνίδι που γίνεται στα πιάτα.

Δύο από τα signature cocktails του Suma: London Sour (αριστερά) και Ceviche Sour (δεξιά) / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Δύο από τα signature cocktails του Suma: London Sour (αριστερά) και Ceviche Sour (δεξιά) / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ούτε καν διαβάζοντας το μενού, δεν υποψιάζεσαι αυτό που θα ακολουθήσει: Όπως για παράδειγμα, ένα πρωτότυπο και γευστικότατο σαγανάκι, με κολασμένες μπουκιές γαρίδας παναρισμένες σε τραγανή πέτσα χοιρινού που κολυμπούν σε μια πλούσια γευστικά σάλτσα ντομάτας μπερδεμένη με μια δεύτερη σάλτσα φέτας. Ή ένα εικονικό ριζότο χωρίς ρύζι, αλλά με λαχανικά (με πατάτα, σελινόριζα και παντζάρι), με χώμα από ξύσμα παντζαριού και μανιτάρια – σαν τρισδιάστατος πίνακας νεκρής φύσης που όταν το ανακατέψεις με το πιρούνι ώστε να μπερδευτούν όλα τα υλικά γίνεται εθιστικό. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το εικονικό ριζότο μανιταριών / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το εικονικό ριζότο μανιταριών / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Αυτά τα δύο πιάτα, μαζί με τα signature τορτελίνια (με γαρίδα, σπανάκι, κρέμα καρύδας, χαβιάρι και guanciale) που έχουν γίνει η εικόνα του νέου αυτού γαστρομπάρ, θεωρώ ότι εκφράζουν πλήρως αυτό που οι δύο σεφ -οι ίδιοι προτιμούν τον χαρακτηρισμό μάγειρες- είχαν ως πυρήνα στο μυαλό τους όταν αποφάσιζαν να δημιουργήσουν τη Suma. 

Πιάτα της παρέας που υπηρετούν την κουλτούρα του sharing / Φωτογραφία: Suma Athens
Πιάτα της παρέας που υπηρετούν την κουλτούρα του sharing / Φωτογραφία: Suma Athens

H φιλοσοφία του μαγαζιού άλλωστε είναι κάτι που εκφράζεται και στο όνομα. «Σούμα» κατά τον Δημήτρη Κωστόπουλο και τον Σείριο Κομιχείλη, δεν είναι ούτε το άθροισμα λογαριασμού ούτε το στεμφυλόπνευμα που λαμβάνεται από την πρώτη απόσταξη, αλλά ένα άλλου τύπου άθροισμα, ένα άλλου τύπου απόσταγμα. Με μια ποιητική αντίληψη του όρου η σούμα, για τους δύο σεφ, είναι «η συγκέντρωση και η μάζωξη των ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι», είναι το «μαζί», το «σύνολο», η «μέθεξη», η «επικοινωνία», η «παρέα», το «πάμε μαζί κι όπου μας βγάλει ο δρόμος». Είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους σε προσμείξεις και παντρέματα γύρω από ένα τραπέζι ή αυτό που οδηγεί τα υλικά σε αναπάντεχους και ετερόκλητους συνδυασμούς μέσα σε ένα πιάτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκτός από τα κοκτέιλς υπάρχει και wine list με κρασιά από ελληνικό και ξένο αμπελώνα  / Φωτογραφία: Suma Athens
Εκτός από τα κοκτέιλς υπάρχει και wine list με κρασιά από ελληνικό και ξένο αμπελώνα / Φωτογραφία: Suma Athens

Ε, αυτό, ακριβώς σου μένει, τελικά, δοκιμάζοντας το μενού του Suma: η χαρά του πειραματισμού, το «μαζί» των υλικών που συνομιλούν μεταξύ τους καθώς στραφταλίζουν στην άκρη της γλώσσας σου με την πρώτη μπουκιά, οι αναπάντεχες προσμείξεις, το fusion όχι ως τάση ούτε ως γαστρονομική πρακτική, αλλά ως αναγκαιότητα για να εξελίξεις αυτό που κάνεις και να εξελιχθείς, για να επικοινωνήσεις, να συνυπάρξεις, να χωρέσεις σε ένα πιάτο τελικά όλα όσα σε έχουν κάνει να ερωτευθείς σε αυτή τη ζωή: τα αρώματα, τα χρώματα, τις γεύσεις, τις μνήμες και την ομορφιά.

Οι αντιθέσεις στη Suma λειτουργούν δυνατά

Οι γεύσεις αυτές και τα παντρέματα ξαφνιάζουν; Ναι, ξαφνιάζουν και τελικά εκπλήσσουν ευχάριστα, καθώς εδώ τρως κάτι που έχει άποψη και ισχυρή προσωπικότητα, σε δημιουργικά pairings με καταπληκτικά κοκτέιλ που συνομιλούν κι αυτά με τη σειρά τους με την κουζίνα.

Άποψη από το μπαρ του Suma / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Άποψη από το μπαρ του Suma / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η λίστα κρασιών από ελληνικό και ξένο αμπελώνα είναι ενημερωμένη και αξιοσημείωτη, σας προτείνω να επιλέξετε ένα ή περισσότερα από τα ωραία κοκτέιλ που επιμελείται ο Γιάννης Καρακασιλιώτης γιατί αναδεικνύουν μοναδικά το φαγητό (από το οποίο άλλωστε δανείζονται στοιχεία, όπως το καταπληκτικό και λεμονάτο London Sour με London Dry Gin με Lemongrass, πράσινο Μήλο, Suma Sour Mix ή το Ceviche Sour με περουβιάνο απόσταγμα pisco με τις ξινές νότες του σεβίτσε).

To spicy και απολαυστικό καρπάτσιο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
To spicy και απολαυστικό καρπάτσιο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το μενού, όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Κωστόπουλος, είναι μικρό γιατί θα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς αγκυλώσεις, ακολουθώντας αφενός την εποχικότητα, αλλά κυρίως ακολουθώντας το κέφι, τη φαντασία, τις ιδέες, τις δημιουργικές εμμονές και τις παιχνιδιάρικες διαθέσεις των δύο σεφ, οι οποίοι μέσα σε τέσσερις κιόλας μήνες έχουν αλλάξει το μενού ήδη τρεις φορές.

Σεβίτσε  / Φωτογραφία: Suma Athens
Σεβίτσε / Φωτογραφία: Suma Athens
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ιδέα για να φτιάξουμε τo Suma, προέκυψε από ένα ταξίδι που έκανα στη Γαλλία, όπου επισκέφθηκα ένα μπαρ που μου άρεσε πάρα πολύ: το Bambino. Ένα μαγαζί πιο σκοτεινό από αυτό εδώ και πιο παραδοσιακό με δέκα δώδεκα πιατάρες -το “πιατάρες” δεν εκφράζει το μέγεθος, αλλά το γευστικό μεγαλείο τους. Απλά, νόστιμα και ωραία πράγματα. Λέω αυτό είναι: να φτιάξουμε ένα μπαρ με βινύλια που να έχει ως πρωταγωνιστή του το φαγητό. Η κουζίνα μας εδώ στο Suma είναι μεσογειακή με προσμείξεις και twists από όλο τον κόσμο», λέει στο iefimerida ο Δημήτρης Κωστόπουλος. 

Σεβίτσε τσιπούρας με ξινόμηλο  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Σεβίτσε τσιπούρας με ξινόμηλο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η δική μας εμπειρία και τι να δοκιμάσετε 

Ξεκινήσαμε με ένα σεβίτσε τσιπούρας ωρίμανσης που στη βάση της είχε μια σάλτσα από μεξικάνικα τοματίγιος (μικρές πράσινες ντομάτες) και πιπερίτσες jalapeno και πάνω από το ωμό ψάρι έχει ξινόμηλο, κρεμμυδάκι, κόλιανδρο και αρωματικό λάδι. 

Καρπάτσιο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Καρπάτσιο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε ένα γευστικότατο καρπάτσιο μοσχαριού, πικάντικο, με ραπανάκι, πέρλες βαλσάμικου, κρέμα γραβιέρας και κρέμα ρόκας. 

Αρωματισμένο βούτυρο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Αρωματισμένο βούτυρο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Μαζί του πήραμε και τραγανή φοκάτσια και μπουκιές ψωμιού με ένα ωραίο βούτυρο αρωματισμένο με τσίλι, chives και μπούκοβο. 

Σαλάτα με χέλι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Σαλάτα με χέλι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δοκιμάσαμε τη σαλάτα με κέιλ, χέλιμ κινόα, σπανάκι και βινεγκρέτ μουστάρδας με μέλι και ελαιόλαδο και θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς. 

Το σαγανάκι αλλιώς / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το σαγανάκι αλλιώς / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Εκπληκτικές οι γαρίδες που έτσι όπως είναι παναρισμένες σε τραγανή πέτσα χοιρινού, σε κάνουν να νιώθεις σαν να τρως τηγανητό ζουμερό χταποδάκι. Οι δυο σάλτσες -ντομάτας σαγανάκι και φέτας- δημιουργούν ένα δυνατό κοκτέιλ. 

Τορτελίνια  / Φωτογραφία: Suma Athens
Τορτελίνια / Φωτογραφία: Suma Athens
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό για εμένα, μαζί με τα τορτελίνια που είναι γεμιστά με γαρίδες και συνοδεύονται από χαβιάρι και μια σάλτσα καρύδας, σπανάκι και guanciale, είναι αν όχι τα πιο δυνατά για εμένα πιάτα στο Suma, σίγουρα αυτά για τα οποία θα ερχόμουν ξανά εδώ πολύ σύντομα.

Ριζότο μανιταριών χωρίς ρύζι αλλά με πατάτα και σελινόριζα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ριζότο μανιταριών χωρίς ρύζι αλλά με πατάτα και σελινόριζα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Εξίσου εντυπωσιακό οπτικά αλλά και αναπάντεχο γευστικά είναι και το εικονικό ριζότο με σελινόριζα, πατάτα, μανιτάρια και χώμα από ξύσμα παντζαριού. 

Τα εικονικά χτένια από μπακαλιάρο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τα εικονικά χτένια από μπακαλιάρο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρολό μπακαλιάρου που είναι κομμένο έτσι ώστε να έχει το σχήμα που έχει το χτένι, με αφρό από όστρακα, μπισκοτάκια και λαχανάκια Βρυξελλών, έχει παρά την όψη του εικονικού χτενιοιύ μια μεστή, οικεία και γεμάτη γεύση. Ωραίος ψαροφαγικός μεζές! 

Το αρνι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το αρνι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Τέλος, από τα αλμυρά πιάτα, έρχεται μια μεγάλη πιατέλα με ένα αρνάκι που είναι τυλιγμένο με αμπελόφυλλο και θυμίζει στην όψη ένα μικρό κοκορέτσι γεμισμένο με πιπεριά Φλωρίνης και γραβιέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα τρυφερό νόστιμο κρέας πάνω σε ένα λεβαντίνικου χαρακτήρα μείγμα από κους κους, κολοκύθι, κουνουπίδι, αρωματικό γιαούρτι και μια gravy από ψητό αρνί. Πλούσια γεύση, σε μια μερίδα γενναιόδωρη για δυο. 

Πανακότα γιαουρτιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Πανακότα γιαουρτιού / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Το επιδόρπιο ήταν μια πανακότα γιαουρτιού -δροσερή και ανάλαφρη-, με κουλί ποροκαλιού, κραμπλ πορτοκαλιού και καραμελωμένα τσιπς από πορτοκάλι. Ό,τι πρέπει μετά το οργιαστικό αρνάκι! 

Λεπτομέρεια από το μπαρ του Suma / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Λεπτομέρεια από το μπαρ του Suma / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τώρα ας γίνει η... σούμα. Συνολικά, η εμπειρία από την επίσκεψη στη Suma είναι καταπληκτική. Δεν συζητιέται τυχαία αυτή η νέα άφιξη στην Καλαμιώτου. Ανάλαφρος χώρος με παρέες όλων των ηλικιών, ωραία μουσική από βινύλια σε λέβελ που σου επιτρέπει να μιλάς, απολαυστικά κοκτέιλς και ένα φαγητό που σίγουρα θα το συζητήσεις με τους φίλους σου: πρωτότυπο, δυναμικό, δημιουργικό, με ευφυείς συνδυασμούς, πειραματισμούς και γευστικές πιρουέτες.

Ένα από τα signature cocktails του Suma / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ένα από τα signature cocktails του Suma / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Info: suma-athens.gr
Καλαμιώτου 9, Αθήνα, τηλ. 2110080247 | instagram.com/suma_athens
Ωράριο λειτουργίας: Ανοιχτά Tρίτη έως Παρασκευή 18:00-01:30, Σάββατο 14:00-1:30 και Kυριακή 14:00-22:00. Δευτέρα κλειστά. 
Τιμές: 35 με 45 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο. Οι τιμές των πιάτων κυμαίνονται από 14 έως 24 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ