Ο σεφ του Spit Jack Παναγιώτης Ζώκος μας υποδέχεται στο ανανεωμένο Spit Jack στη Σκούφου του Συντάγματος και μας εξηγεί τις ωραίες αλλαγές που ανανέωσαν την πιο μοντέρνα rotisserie της Αθήνας.
Αυτή τη σεζόν η διάσημη rotisserie της ζωηρής οδού Σκούφου στο Σύνταγμα, γίνεται πάλι viral, όχι μόνο για το λαχταριστό σουβλιστό κρέας που εξωτερικά κριτσανίζει κολασμένα και εσωτερικά λιώνει στόμα, αλλά και για τα νέα ορεκτικά που έχουν προστεθεί στο μενού, καθώς και για το νέο διπλάσιο χώρο που απέκτησε μετά την επέκταση στο διπλανό μαγαζί.
Το Spit Jack πλέον έχει μεγαλώσει αισθητά, για την ακρίβεια έχει διπλασιαστεί, εκτός από τα υπέροχα μικρά τραπέζια που θυμίζουν τον πάγκο κοπής του κρέατος του χασάπικου, έχει αποκτήσει και μεγαλύτερα τραπέζια με άνετους καναπέδες, ιδανικά για μεγαλύτερες παρέες.
Ταυτόχρονα οι ψηλοί ξύλινα πάγκοι που υπήρχαν στο πεζοδρόμιο έχουν αντικατασταθεί από χαμηλά τραπεζάκια που με τις σόμπες γεμίζουν ακόμα και τις πιο κρύες ημέρες.
Σούβλα-γκουρμέ: Κριτσανιστή πορκέτα και καταπληκτικό ταρτάρ
Η ατμόσφαιρα με τους κρυστάλλινους vintage πολυελαίους και τις φωτογραφίες από σταρ της σόουμπιζ μέσα σε μαύρα κάδρα, τα μικρά στυλάτα μπαλταδάκια που περιμένουν τον επισκέπτη μέσα σε κάθε πιάτο, με ένα ροκ μαύρο χιούμορ που θυμίζει δείπνο με τα μέλη της Adam's Family, οι σούβλες με το ακαταμάχητο κρέας... Όλα αυτά που έξι χρόνια τώρα έχουν κάνει δημοφιλές το Spit Jack παραμένουν εδώ.
Το ίδιο και ο συνδυασμός ποιότητας-απόλαυσης-τιμής, το γρήγορο και εξαιρετικό σέρβις, η value-for-money εμπειρία παραμένουν στα επίπεδα που το καθιέρωσαν. Σε μια αγορά που έχει μετατρέψει την κρεατοφαγία σε premium στίβο, με τις περίτεχνες κοπές αλά Salt Bae, με μια high-end εκδοχή της κλασικής χασαποταβέρνας, είναι σημαντικό να υπάρχουν μαγαζιά όπως το Spit Jack που με τη σούβλα, αλλά σε ένα πιο gourmet, funky και εκλεπτυσμένο πακέτο που θυμίζει Λονδίνο και Νέα Υόρκη, εκδημοκρατίζουν την κρεατοφαγία, προσφέροντας επιλογές για όλα τα γούστα και κυρίως για όλα τα budget. Εδώ τρως με 11 ευρώ θεϊκό κοτόπουλο και με 16 ευρώ μια εθιστική κριτσανιστή πορκέτα που μόλις της φας την ερωτεύεσαι, αλλά έχεις πλέον και επιλογές όπως πάπια με 19 ευρώ αλλά και black angus πικάνια με 32 ευρώ.
Όλα τα κρέατα, όπως υποδηλώνει και το όνομα του μαγαζιού (Spit σημαίνει σούβλα και Jack είναι o μηχανισμός που την περιστρέφει γύρω από τη φωτιά), είναι αποκλειστικά στη σούβλα. Ψηνονται στην open space κουζίνα μπροστά στα μάτια σου.
Πολυέλαιοι και σούβλες, μπαλταδάκια και κρυστάλλινα ποτήρια, τραγανή πορκέτα και δροσερό νόστιμο ταρτάρ, μεθυστικές paloma και κοκτέιλ με τζιν, κι όλα αυτά σε έναν ωραίο χώρο με κόκκινο κρυφό φωτισμό που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα από ροκ καμπαρέ στη Νέα Υόρκη ή στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου.
Τι αλλαγές έχουν γίνει στο Spit Jack
Αφού επισκεφθήκαμε το Spit Jack για να δοκιμάσουμε το εμπλουτισμένο του μενού, κάποια κλασικά αλλά και κάποιες νέες προσθήκες, συνομιλήσαμε με τον σεφ του rotisserie Παναγιώτη Ζώκο, ο οποίος μας εξηγεί τις αλλαγές που έχουν ανανεώσει το δημοφιλές μαγαζί.
«Το concept που βασίζεται στη σούβλα, έχει παραμείνει φυσικά, αποτελώντας την καρδιά του Spit Jack. Δεν υπήρχε στην Ελλάδα η ιδέα μιας μοντέρνας rotisserie όπως την εφαρμόσαμε εμείς στο μαγαζί επί της Σκούφου. Ο νεοϋορκέζικος αέρας παρέμεινε και μετά την ανακαίνιση που κάναμε τον Σεπτέμβρη, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το χώρο με μια επέκταση της σάλας ακριβώς δίπλα. Στην τριλογία της πάπιας, του κοτόπουλου και της πορκέτας, προστέθηκαν και άλλα πράγματα ιγά σιγά που τα ζητούσε ο κόσμος. Κάθε μας κίνηση θέλουμε να γίνεται προσεκτικά ώστε να υποστηρίζει και να εναρμονίζεται με το concept του εστιατορίου. Έτσι, η σούβλα παραμένει η ρίζα μας. Πριν δύο χρόνια στα βασικά πιάτα προσθέσαμε και την πικάνια από black angus μοσχάρι που ψήνεται και αυτό στη σούβλα, ενώ διαθέσιμες είναι και δύο ακόμα κοπές μοσχαριού -τα μάγουλα και τα short rib- τα οποία σιγομαγειρεύονται για αρκετές ώρες: τα μάγουλα με κόκκινο κρασί και τον ζωμό του κρέατος, ενώ η στηθοπλευρά με ασιατικό γλάσο, με τεριγιάκι σόγια και πορτοκάλι. To Spit Jack είναι μια rotisserie που έχει μια διεθνή προσέγγιση στη σούβλα, ενσωματώνοντας πολλά γευστικά στοιχεία από την Αμερική, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Ασία. Μέσα στην σαλάτα coleslaw θα βρούμε και πιπεριές χαλαπένιο και βασιλικό, θα βρούμε και αγγούρι τουρσί και πράσινο μήλο. Δεν βάζουμε όρια στην κουζίνα μας, ούτε γεωγραφική ταμπέλα. Αυτό που μας νοιάζει είναι η συνέπεια», εξηγεί ο Παναγιώτης Ζώκος στο iefimerida.
Τι να δοκιμάσετε
Από τις τέσσερις βασικές επιλογές με κρέας και πουλερικά στη σούβλα -πορκέτα, πικάνια, κοτόπουλο, πάπια- όλα είναι καταπληκτικά, με την πορκέτα όμως να είναι μακράν η πιο εθιστική. Είναι από αυτά τα πράγματα που τρως μια φορά και έρχεσαι ξανά για να τα απολαύσεις πολύ σύντομα.
Αν και είμαι λάτρης της τηγανητής πατάτας -μπορώ να ζω με πατάτες τηγανητές, αυγά και σαλάτα όλη μου τη ζωή χωρίς δράματα- στο Spit Jack δεν μου έλειψε καθόλου η πατάτα με την κλασική της εκδοχή. French fries μπορεί να μην υπάρχουν, υπάρχει όμως στα side plates ένας θεϊκός βουτυράτος πουρές πατάτας με λάδι τρούφας που τον τρως και κλείνεις τα μάτια από ηδονή. Αυτό το πιάτο μαζί με την πορκέτα που είναι ό,τι ωραιότερο θα φας σε χοιρινό κρέας στην Αθήνα, με ζουμερή σάρκα και μια κριτσανιστή πέτσα που είναι σαν να δαγκώνεις τραγανά φύλλα καραμέλας, είναι η επιτομή του comfort food.
Γενικώς σε όλο το μενού του Spit Jack η ινσταγαμικού τύπου απόλαυση με το κρέας που μόλις βγαίνει από τη σούβλα και σερβίρεται σε μεγάλα ξύλινα πλατό με χοντρό αλάτι και μυρωδικά, με διάφορες σως (Μουστάρδα dijon με θυμάρι, Truffle Spitjack Daniels, Smokey BBQ, Ranch, Gremolata), είναι νόστιμη και στο μάτι και στο στόμα. Το απόλυτο food porn των κρεατοφάγων.
Πολύ νόστιμο και δροσερό είναι το πιάτο με ταρτάρ μοσχαριού (από φιλέτο back angus) με μουστάρδα dijon, τσίλι, καβουρντισμένο φουντούκι και παστό κρόκο αυγού. Ενώ η σαλάτα coleslaw, σε μια πιο gourmet κοσμοπολίτικη εκδοχή είναι το ιδανικό ταίρι για το κρέας.
Οι μερίδες στο κρέας είναι χορταστικές οπότε σας προτείνω να παραγγείλτε συνετά, ώστε να κρατήσετε χώρο για το γλυκό που είναι το τέλειο φινάλε. Εμείς δοκιμάσαμε ένα μιλφέιγ υπερπαραγωγή με πραλίνα φουντουκιού, καραμελωμένο φιστίκι και ανθός αλατιού tonca.
Τα επίσης καραμελωμένα φύλλα σφολιάτας ήταν κολασμένα τραγανά. Βουτήξτε τα ηδανικά μέσα στο παγωτό από βανίλια Μαγαδασκάρης.
Επίσης έκπξηξη ήταν η σούπα σοκολάτας με τα καβουρντισμένα φιστίκια και το παγωτό. Η σοκολάτα ήταν καυτερή, μια spicy γλυκιά φωτιά που έσβηνε μέσα στη δροσιά του παγωτού.
Info: spitjack.gr
Σκούφου 10, Συνταγμα, τηλ. 2103316003
Τιμές: 20 με 30 ευρω το άτομο
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- 8+1 νέα εστιατόρια, γεύσεις και πιάτα που θα απολαύσουμε στην Αθήνα αυτόν τον χειμώνα
- Παραμυθένια Ρώμη: H δημοφιλής street artist Μελίνα Κοάν μάς ξεναγεί σε μπουτίκ, γειτονιές, τρατορίες, deli
- Τρία value for money δοκιμασμένα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα, με νόστιμα πιάτα ιδανικά για sharing