Το αγαπημένο mexican inspired εστιατόριο Mexha στα Βόρεια Προάστια παρουσιάζει ένα απολαυστικό street food πιάτο που γίνεται εθιστικό: ένα ζουμερό burger με αφράτο χειροποίητο ψωμάκι, pulled beef σιγομαγειρεμένο σε μπύρα IPA και μια νόστιμη σάλτσα Chipotle. Το δοκιμάσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία μας.
Το burger δεν είναι απλώς ο βασιλιάς της street food κουλτούρας, είναι σύμβολο, είναι ιδέα, είναι το πιάτο που στέλνει κύματα χαράς στον εγκέφαλο. Στο άκουσμα της λέξης, ή ακόμα και στην όψη του σχήματός του με τα δύο αφράτα ψωμάκια ξεχειλισμένα με σος, κρέας και λαχανικά, το μήνυμα της απόλαυσης ταξιδεύει μέσα από τους νευρώνες σε κάθε μας κύτταρο. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που πλέον το burger έχει κατακτήσει τη γαστρονομία και σαν ντίβα της pop culture, φορώντας ένα gourmet βραδινό ένδυμα, εισβάλει παντού, και από το δρόμο βρίσκεται στις φωτισμένες σάλες των πιο καλών εστιατορίων: από το casual μέχρι το fine dining. Τα πιο ενημερωμένα εστιατόρια κάθε είδους, παρουσιάζουν δημιουργικές, gourmet παραλλαγές του κλασικού cheeseburger σε πιάτα που γίνονται δημοφιλή.
Το Mexha παρουσιάζει το πρώτο του burger
Υπό αυτό το πρίσμα, το casual dining εστιατόριο Mexha στο Μαρούσι, παίζοντας δημιουργικά με το μοσχάρι και συνδυάζοντάς το με τη μεξικάνικη γαστρονομία που υπηρετεί, δημιούργησε αυτή τη σεζόν ένα εστιατορικό burger αξιώσεων, το οποίο είναι ταυτόχρονα ζουμερό και sexy, αλλά και ψαγμένο, με μια καλοδουλεμένη σος που αναδεικνύει την όλη σύνθεση. Ως βάση εδώ, πολύ συνειδητά, δεν έχουν ένα κλασικό, συμβατικό μπιφτέκι, αλλά ένα κολασμένο pulled beef, μαγειρεμένο αργά μέσα στους χυμούς της μπύρας, με αποτέλεσμα ένα εθιστικό, αναβαθμισμένο burger που λιώνει στο στόμα και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.
«Στο Mexha η όλη φιλοσοφία του φαγητού μας είναι comfort, η ένταξη λοιπόν ενός burger στο μενού μας νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συνέβαινε και δεν θα είναι και η μόνη. Το burger πέραν του ότι αρέσει σε όλους είναι και ένας απίστευτος καμβάς με ανεξάντλητες δυνατότητες συνδυασμών και πειραματισμών. Το πρώτο μας burger στο Mexha φτιάχνεται με ένα αφράτο χειροποίητο ψωμάκι και είναι ένα εστιατοριακό πιάτο με pulled beef σιγομαγειρεμένο σε μπύρα IPA, μια νόστιμη σάλτσα Chipotle με πιπεριές και μπαχαρικά, sour cream και φρέσκο κόκκινο λάχανο», εξηγεί στο iefimerida η Αγγελική Πανταλέων, μία εκ των τριών ιδιοκτητών του Mexha.
To ψωμί μπριός του burger είναι μεγάλο και αφράτο, είναι πολύ νόστιμο και δεν καπελώνει τη γεύση του ξεψαχνισμένου τρυφερού μοσχαριού. Χάρη στην επιλογή του pulled beef τα υπόλοιπα υλικά, η σος, τα λαχανικά, δένουν σωστά μεταξύ τους, το burger δεν διαλύεται, αποτελώντας ένα απολαυστικό οργανικό σύνολο που είναι νόστιμο σε κάθε μπουκιά.
Το πιάτο συνοδεύεται από τις γνωστές patatas bravas του Mexha, που είναι baby πατάτες τσακισμένες όπως οι κυπριακές αντιναχτές, τριπλομαγειρεμένες με μια απολαυστική κρούστα μπαχαρικών και περιχυμένες με σάλτσα από καπνιστή πάπρικα. Το νέο burger του Mexha είναι από αυτά που θες σίγουρα να έρθεις στο εστιατόριο για να τα απολαύσεις ξανά.
«Όπως όλα τα burger μπορεί να συνοδευτεί με μπύρα, εμείς όμως προτείνουμε να το δοκιμάσετε και με ένα long drink. Iδανικά θα ταίριαζε το Rey burro με λευκή τεκίλα, πράσινο μήλο, jalapeño και ginger beer», προτείνει η Αγγελική Πανταλέων.
Ο εκδημοκρατισμός του μεξικάνικου: Μια νόστιμη light κουζίνα που απευθύνεται σε όλους
Στο Mexha προσωπικά κατάφερα να φάω μεξικάνικα φαγητά άφοβα. Η κουζίνα που υπηρετούν εδώ δίνει έμφαση στα εξαιρετικά υλικά και σε έναν light τρόπο μαγειρέματος χωρίς λιπαρά και συντηρητικά, έτσι που ακόμα και ένα spicy πιάτο να είναι νόστιμο χωρίς να είναι βαρύ. Στο μενού του εστιατορίου θα βρείτε πολλές επιλογές για κάθε γούστο, πιάτα που είναι εμπνευσμένα από το Μεξικό: signature συνταγές όπως το chilli con carne, το beef chimichanga, τα burritos, με κλασικά υλικά όπως το τσίλι ή ο κόλιαδρος, αλλά προσαρμοσμένα έξυπνα στη μεσογειακή διατροφή.
Όλοι εδώ, στα τραπέζια γύρω μου, ό,τι κι αν πάρουν σίγουρα παραγγέλνουν και tacos ή fajitas για τη μέση.
Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και η διακόσμηση σε προδιαθέτει γι΄ αυτό.
Το Mexha δεν έχει όλα αυτά τα βαρετά, καρτποσταλικά κλισέ του μεξικάνικου κιτς, αλλά είναι μια μοντέρνα τροπική όαση, με μια εναέρια αστική ζούγκλα στην οροφή γεμάτη φυτά που κρέμονται πάνω από τα τραπέζια, με design έπιπλα, με ωραία χρώματα και ένα μυστηριώδες μοβ να δημιουργεί μια ζεν αίσθηση.
Η ωραία μουσική -στο σωστό volume που δημιουργεί κέφι αλλά σου επιτρέπει να μιλάς άνετα με τους φίλους σου-, το εντυπωσιακά φωτισμένο μπαρ, οι γεύσεις που ακολουθούν την κουλτούρα του sharing και ενισχύουν την casual διάθεση, όλα συνηγορούν στη δημιουργία ενός feel good μαγαζιού που θες να το κάνεις στέκι σου.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Mexha, αφού βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου με την Κηφισίας, πολύ κοντά στο Δαχτυλίδι, είναι γεμάτο με παρέες από τα γραφεία των εταιρειών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Και λόγω location και λόγω ενός ευέλικτου μενού που έχει πολλά finger food, πιάτα για τη μέση και απολαυστικά κοκτέιλ, είναι ιδανικό για after office εξόδους, για stuff bonding συναντήσεις, για business lunch ή casual dinners. Εδώ θα δεις κομψούς ανθρώπους που έρχονται για φαγητό με τους φίλους τους, ζευγάρια, παρέες συναδέλφων που θέλουν να ενισχύσουν τους επαγγελματικούς δεσμούς τους σε ένα χαλαρό περιβάλλον.
Τι να δοκιμάσετε
Γιατί όμως η μεξικάνικη κουζίνα είναι τόσο δημοφιλής και ποια είναι τα ιδανικά πιάτα για τη μέση που θα μπορούσαν να κάνουν μια παρέα να περάσει καλά, ρωτάω την Αγγελική Πανταλέων. «Γιατί είναι αλέγκρα, συνδυάζεται με cocktails και έχει στον πυρήνα της τη λογική του sharing, είναι πιο παρεΐστικη και παιγνιώδης παραπέμποντας περισσότερο σε ομαδική εμπειρία παρά σε κλασική έξοδο για φαγητό. Όλα τα πιάτα μπαίνουν στη μέση και μοιράζονται, ώστε οι επισκέπτες να απολαύσουν περισσότερες γεύσεις. Οπότε θα τροποποιήσω την ερώτησή σας και θα σας περιγράψω τι θα περιλάμβανε το τέλειο δείπνο τεσσάρων ατόμων! Σίγουρα για αρχή Patatas bravas, Mexha's nachos και Guacamole. Θα συνεχίζαμε με Tacos Al Pastor και Tacos με γαρίδες. Και θα κλείναμε με Beef Chimichanga, Quesadilla με Chorizo και Chicken ή Steak fajitas», απαντά.
Πράγματι, τα tacos με γαρίδες είναι πολύ ζουμερά και έχουν μια εξωτική νοστιμιά, ενώ τα Tacos Al Pastor, με τη μεξικάνικη εκδοχή του ζουμερού λιβανέζικου γύρου είναι πραγματικά φοβερός μεζές.
Προσωπικά είμαι φαν του burrito με chili con carne που έχω φάει εδώ, αλλά και ενός φοβερού ορεκτικού που λέγεται choriqueso, μια χειροποίητη κρέμα τυριού με φρέσκο chorizo, κόλιανδρο και νάτσος.
Πολύ νόστιμο είναι και το κλασικό chimichanga που είναι ένα τραγανό πανέ μπουρίτο με ζουμερή γέμιση από μοσχάρι ή κοτόπουλο.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα cocktails του Μexha, γιατί εγγυημένα είναι από τα πιο απολαυστικά στην Αθήνα, αλλά και φυσικά το νέο τους burger με pulled beef.
Εξαιρετικά ψημένο και ζουμερό είναι και το Steak Fajitas, μια σπαλομπριζόλα από ελληνικό μοσχάρι με πιπεριές, sour cream με δυόσμο και τορτίγιες σίτου. Πολύ χορταστικό πιάτο, με το κρέας να έρχεται κομμένο σε λαχταριστές λωρίδες.
Και μη φύγετε χωρίς γλυκό: το παγωτό chimichanga, μια πρωτοτυπία του Mexha που παντρεύει τη θρυλική Tex-Mex συνταγή με το κινέζικο τηγανητό παγωτό, είναι σκέτη κόλαση, με σοκολάτες να τρέχουν πάνω στο παγωτό που είναι τυλιγμένο με μια κριτσανιστή κρούστα από τηγανητή τορτίγια.
Info: Mexha, Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ. 2160017188
facebook.com/MexhaRestaurant | instagram.com/mexharestaurant
Online παραγγελίες για delivery: e-food.gr | wolt.com
Τιμές: €20 το άτομο χωρίς ποτό / €30 με ποτό
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Τα 9+1 καλύτερα έθνικ πιάτα που δοκιμάσαμε στην Αθήνα -Αξίζει να τα απολαύσετε, αυθεντικές γεύσεις
- CTC: H αξέχαστη fine dining εμπειρία στο βραβευμένο με Michelin εστιατόριο στον Κεραμεικό -Σε έναν κήπο αποκάλυψη
- Πού θα φάμε πραγματικά καλά στην Αθήνα -Τα best εστιατόρια και street food από τη δημοφιλή foodie Surtuko