Μια νέα άφιξη στο γαστρονομικό χάρτη της φετινής σεζόν. Το εστιατόριο 10: Urban Roof στο 10ο όροφο του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ξεχωρίζει τόσο για τις απολαυστικές γεύσεις του βραβευμένου με Michelin Ερβέ Προνζάτο που εκτελεί εξαιρετικά ο ταλαντούχος σεφ Δημήτρης Κανταράκης, όσο και για το υπέρκομψο design του χώρου, αλλά και τη θέα που κόβει την ανάσα.
Η πρώτη εντύπωση λένε είναι η καθοριστική. Αναβαίνοντας στον 10ο όροφο του ξενοδοχείου Radisson Blu Park βλέπεις τη φωτισμένη πισίνα, ένα εντυπωσιακό μπαρ με μπλε γυάλινη πλάτη μέσα από την φαίνεται η φωτισμένη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και μένεις άναυδος με τη θέα που σε κάνει να βλέπεις την Αθήνα με άλλο μάτι.
Από εδώ ψηλά ενισχύεται η εντύπωση που είχες διασχίζοντας τη φωτισμένη Πατησίων και στρίβοντας στην Αλεξάνδρας: Μετά τη μοντέρνα ανάπλαση που έγινε στο Πεδίον του Άρεως, κάτι έχει αλλάξει στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας την και χαρίζοντας της ξανά την παλιά της αίγλη. To λαμπερό Green Park στην οδό Μαυροματαίων με τα φωτισμένα νεοκλασικά αρχοντικά, η ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η οποία έχει δώσει ζωή ξανά στη Φωκίωνος Νέγρη, τα δεκάδες μπαράκια, καφέ, νέα μεζεδοπωλεία, μοντέρνα bakery που έχουν μετατρέψει την Κυψέλη ξανά σε μια γαστρονομική γειτονιά και φυσικά το 10: Urban Roof – όλα συνθέτουν μια νέα ζωηρή εικόνα που σου φτιάχνει το κέφι.
Μια εντυπωσιακή ανακαίνιση του rooftop βάζει το Park στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας
Η αλλαγή που έχει γίνει στον τελευταίο όροφο του ανανεωμένου ξενοδοχείου Park είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Εκεί πλαισιώνοντας την πισίνα, έχει δημιουργηθεί μια τροπική όαση με εξωτικά και μεσογειακά φυτά, γεμάτη μπανανιές, στερλίτσιες και μυρωδικά της ελληνικής υπαίθρου, με daybeds και μοντέρνα γκαζίμπο, που όλη την ημέρα είναι ιδανική για καφέ και lunch break, ενώ το βράδυ, μετά τις επτά το απόγευμα, γίνεται ένας νέος γαστρονομικός προορισμός με καταπληκτική κουζίνα αξιώσεων.
Στον υπερυψωμένο χώρο του 10: Urban Roof, ένα επίπεδο πάνω από την πισίνα, φιλοξενείται το εσωτερικό του εστιατορίου μέσα σε έναν γυάλινο κύβο με 360° θέα που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.
Από τη μια το Πεδίον του Άρεως και από την άλλη η φωτισμένη Ακρόπολη, ο Λυκαβηττός, ο Πειραιάς και η θάλασσα, τα Δυτικά Προάστια, όλα φωτισμένα μπροστά στα μάτια σου.
Ο χώρος, που έχει σχεδιάσει η αρχιτέκτονας Αφροδίτη Μπονάτσου, παρά το γεγονός ότι είναι στολισμένος εντυπωσιακά για τα Χριστούγεννα, διατηρεί τον minimal χαρακτήρα του, αλλά με μια πολυτελή διάθεση, όχι αυτής της αμετροεπούς χλιδής που προκαλεί αμηχανία, αλλά ενός χαλαρωτικού σκηνικού με φίνο design.
Η προσοχή στις λεπτομέρειες της διακόσμησης, με το μάρμαρο (Pocahontas marble και Τηνιακό πράσινο μάρμαρο), το ξύλο και το κρύσταλλο να κυριαρχούν σαν στοιχεία, η αρμονία στη γήινη χρωματική παλέτα, με το χρυσό, το καφέ, το μπεζ και την απόχρωση του μπρούντζου να δημιουργούν ζεστασιά, δίνουν προσωπικότητα στη σάλα, με μια ήπια δραματικότητα χωρίς όμως κραυγαλέες εντάσεις.
Η θέα πραγματικά έχει εδώ τον πρώτο λόγο μαζί με τις γεύσεις από ένα ευέλικτο, έξυπνο μενού που καλύπτει όλα τα γούστα.
Μεσογειακή κουζίνα που συνδυάζει την ιταλική, τη γαλλική και την ελληνική γαστρονομία
Η Μάρι Δεβερίκου, ιδιοκτήτρια και managing director του Radisson Blu Park, οραματιζόταν ένα rooftop το οποίο θα ανανέωνε γαστρονομικά το εμβληματικό ξενοδοχείο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που άνοιξε το 1976. Για να τα καταφέρει ζήτησε τη συμβολή του Πάνου Παππά, ο οποίος ανέλαβε ως project manager το rebranding των εστιατορίων.
Εκείνος με τη σειρά του δημιούργησε το καινούργιο 10: Urban Roof, το μενού του οποίου σχεδίασε ο διακεκριμένος και πολύπειρος σεφ Hervé Pronzato και εκτελεί εξαιρετικά ο ταλαντούχος Δημήτρης Κανταράκης, ενώ τα κοσμοπολίτικα cocktails επιμελείται ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
«Οι ρίζες του μενού μας είναι κυρίως ιταλικές, γαλλικές και ελληνικές, ενώ υπάρχουν και ανατολίτικες επιρροές. Είναι απλές παρασκευές που έχουν μια πλούσια μια γευστική ταυτότητα. Όπως και στη διακόσμηση όπου θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν ανάλαφρο χώρο που δεν θα ήταν φανφαρώδης, αλλά θα ισορροπούσε αρμονικά μεταξύ μοντέρνου και κλασικού, έτσι και στο μενού επιθυμούσαμε μια κουζίνα που θα έδινε τον πρώτο λόγο στην απόλαυση και τη γεύση», εξηγεί ο Πάνος Παππάς.
Έτσι, η κάρτα χωρίζεται σε πέντε μέρη -ορεκτικά, σαλάτες, ψάρι-θαλασσινά, κρέας-πουλερικά και επιδόρπια- με signature κυρίως πιάτα τον κόκορα με πουρέ και μανιτάρια, το rib eye με άγρια μανιτάρια, πουρέ τοπιναμπούρ και τερίνα πατάτας σε σάλτσα Porto, τη σφυρίδα σε σάτσα Μπαριγούλ με αγκινάρες, τα μοσχαρίσια μάγουλα με φρέγκολα και λεμόνι κονφί.
Στα ορεκτικά το γαλλικό και το ιταλικό στοιχείο είναι πιο έντονο με επιλογές όπως το καταπληκτικό foie gras, το ριζότο με λευκά σπαράγγια, guanciale, πεκορίνο και φουντούκια, τα ραβιόλι με άγρια μανιτάρια, μαύρο σκόρδο, παρμεζάνα και αφρό γιαουρτιού, το λαυράκι σε σάλτσα καρύδας, με μοσχολέμονο, κόλιανδρο και κρέμα αβοκάντο και το πολύ νόστιμο Vitello tonnato.
Τι να δοκιμάσετε
Εμείς ξεκινήσαμε με ένα απολαυστικό απεριτίβο με το όνομα Euphoria, μια παραλλαγή του Aperol Spritz με ροδάκινο και με ζυμωτό ψωμί.
Συνεχίσαμε με δύο εξαιρετικά ορεκτικά, ένα ζεστό και ένα κρύο: Το φουά γκρα με μαρμελάδα από μανιτάρια shitake και μια απολαυστική σάλτσα Αλμπουφέρα. Ένα εθιστικό πιάτο με πολύ πλούσια, γεμάτη γεύση που δεν θες να τελειώσει.
Και με το vitello tonnato, ένα στεφάνι με λεπτές φέτες από τρυφερό μοσχάρι γάλακτος με έναν ανάλαφρο και δροσερό αφρό τόνου με κάπαρη, ροκα, πίκλα και ραπανάκι στην καρδιά του.
Η πρωτότυπη σαλάτα με αγκινάρες έρχεται στο τραπέζι σερβιρισμένη σαν λουλούδι με τα φυλλα της αγκινάρας να σχηματίζουν τα πέταλα και τη σαλάτα στο κέντρο με παρμεζάνα, μυρωδικά, φουντούκια και ντρέσινγκ παλαιωμένου βαλσάμικου.
Από τα κυρίως πιάτα επιλέξαμε ένα πιάτο με ψάρι -λαυράκι πελαγίσιο σε σάλτσα μάραθου με ντομάτα κονφί, πιπεριά και πουρέ κολοκυθιού- και δύο με κρέας: Τα μοσχαρίσια μάγουλα με φρέγκολα και λεμόνι κονφί, ένα χορταστικό ιταλικό comfort food πιάτο.
Ο κόκορας εδώ είναι ο βασιλιάς. Ένα γεμάτο πιάτο που σε ταξιδεύει στη γαλλική εξοχή με ένα τρυφερό στήθος κοκκορα που συνοδεύεται από πουρέ πατάτας, σαλάμι πάπρικας, άγρια μανιτάρια και λεμόνι. Η σάλτσα απογειώνει τόσο το κρέας όσο και τα μανιτάρια, ενώ ο πουρές δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας. Αυτό -όχι τυχαία- είναι το signature πιάτο του 10: Urban Roof και αξίζει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε.
Από τα γλυκά δοκιμάσαμε ένα λευκό και ένα με σοκολάτα: μια αποδομημένη πάβλοβα με εξωτικά φρούτα και μια μπάλα από σορμπέ μάνγκο που σερβίρεται μέσα σε ένα βρώσιμο μπολ από μαρέγκα που σπάει με το κουτάλι ηδονικά.
Το δεύτερο γλυκό ήταν μια πάστα από σοκολάτα γάλακτος με φουντούκι που συνοδευόταν από παγωτό αλμυρής σοκολάτας.
Συνολικά η εμπειρία από το εστιατόριο 10: Urban Roof ήταν απολαυστική. Θέα στη φωτισμένη νυχτερινή Αθήνα, γεμάτες γεύσεις που θες να τις απολαύσεις ξανά, φοβερό και αθόρυβο σέρβις που σχεδόν δεν το παίρνεις χαμπάρι, εξαιρετικά ποτά και ένας υπέροχος στολισμός που σε βάζει σε γιορτινό mood.
Το εστιατόριο αυτό δεν είναι μόνο μια εξαιρετική επιλογή για τους ενοίκους του ξενοδοχείου, ούτε απλώς μια κοσμοπολίτικη επιλογή για after work drinks, είναι ένας νέος φιλόδοξος γαστρονομικός προορισμός που στέκεται αυτόνομα, φροντισμένος στη λεπτομέρεια.
Info: 10: Urban Roof, 10ος όροφος στο Radisson Blu Park - Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, τηλ. 2108894550 | 10urbanroof.com
Facebook/10urbanroof | Instagram/10urbanroof
Ωράριο Εστιατορίου: 19:00 – 24:00 κάθε μέρα
Τιμές: 50 με 60 ευρώ το άτομο, κατά μέσο όρο, με κρασί.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- CTC: H αξέχαστη fine dining εμπειρία στο βραβευμένο με Michelin εστιατόριο στον Κεραμεικό -Σε έναν κήπο αποκάλυψη
- Δοκιμάσαμε τα πιάτα του πολυσυζητημένου Tsiftis gastrokoutouki -Υπέροχη, μοντέρνα ελληνική κουζίνα από το χωριό
- Δοκιμάσαμε τα ιαπωνικά sandos της Αθήνας και το ωραιότερο το φάγαμε σε ένα μικρό μαγαζί σαν σπιρτόκουτο στο Σύνταγμα