Νέες αφίξεις, ενδιαφέροντα projects που γίνονται viral, special γαστρονομικές και οινικές βραδιές και άλλα νέα από την πόλη.
Μια Σουηδέζα έχει ανοίξει έναν shabby σκανδιναβικό φούρνο στη Νεάπολη, ψηλά στην Ιπποκράτους, δημιουργώντας το νέο It-bakery της Αθήνας. Ένα μπαρ στο Παγκράτι σερβίρει γραβιέρα Νάξου και πλατό αλλαντικών με τη συνοδεία κοκτέιλ που έχουν βιβλικά ονόματα (τα οποία παραγγέλνεις αφότου έχεις πρώτα ανάψει και ένα κερί στο μανουάλι). Ένα παλιό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης μεταμορφώθηκε σε viral all day bar, που έχει το ηρωικό όνομα του Κομνά Τράκα, αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, απογόνου της δυναστείας των Κομνηνών του Βυζαντίου. Αυτές και τρεις ακόμα ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την πόλη δημιουργούν έναν άτυπο γαστρονομικό χάρτη με πράγματα, events, αφίξεις ή γεύσεις που αγαπά αυτή την άνοιξη η Αθήνα.

Σκανδιναβικό ψωμί και cinnamon rolls από το Hygge στα Εξάρχεια
Με καταγωγή από την Ουψάλα, η Σουηδή Anne Meurling, που ζει στην Αθήνα τα τελευταία έντεκα χρόνια, αποφάσισε -χωρίς να έχει, μέχρι πρόσφατα, καμία σχέση με την αρτοποιία- να μυηθεί στα μυστικά της ζύμης, παρακολουθώντας τα μαθήματα του Jesper Goetz, executive culinary consultant του περιβόητου εστιατορίου Noma στην Κοπεγχάγη. Η πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε εκεί, λειτούργησε ως μαγιά για τη δημιουργία ενός νέου φούρνου τρίτης γενιάς στη Νεάπολη των Εξαρχείων που συζητιέται πολύ.

Το Hygge Athens πήρε το όνομά του από τη διάσημη σκανδιναβική φιλοσοφία του Hygge (στα δανικά και στα νορβηγικά εκφράζει μια έννοια της θαλπωρής, της απόλαυσης και της ευεξίας που νιώθει κάποιος όταν δημιουργεί στην καθημερινότητά του μια κατάσταση/ατμόσφαιρα cocooning για εκείνον ή και τους αγαπημένους του, ώστε να απολαύσουν στο μάξιμουμ την ανεμελιά, τη ζεστασιά και τις μικρές χαρές της ζωής, δημιουργώντας μικρές ανάσες, αναπαυτικές γωνιές και θύλακες χαλάρωσης μέσα στην καθημερινότητα).

Η Anne Meurling βρήκε τον ιδανικό χώρο στην οδό Ιπποκράτους, ψηλά, στον αριθμό 199, όπου στεγαζόταν ένας παλιός συνοικιακός φούρνος της περιοχής. Με shabby αισθητική, με ένα σκανδιναβικό ξύλινο τραπέζι γεμάτο λουλούδια και κεριά, αλλά και πολλά μικρά τραπεζάκια, με ένα χαλαρωτικό πράσινο στους τοίχους που δείχνει σκοπίμως φθαρμένο και παλιακό, με το seventies μωσαϊκό που προϋπήρχε, ο χώρος σε προσκαλεί να κάνεις ένα διάλειμμα για να μπεις σε ένα κουκούλι χαλαρωτικό και ασφαλές που έχει την κατευναστική μυρωδιά του καφέ και της ζύμης που ψήνεται.
Η head baker Εμμανουέλα Δελατόλα, μαζί με την ομάδα της εκπαιδεύτηκαν από το team του Jesper Goetz, μυώντας μας έτσι καθημερινά στη σκανδιναβική αρτοποιία. Φτιάχνοντας καταπληκτικά cinnamon rolls, cardamon swirl με κάρδαμο, σκανδιναβικά γλυκά, τραγανά κράκερ, μπισκότα κρεμ μπρουλέ και, φυσικά, διαφορετικά είδη ψωμιού (προζυμένιο, γλυκό ψωμί από ροβίτσα, δανέζικο ψωμί, σικάλεως, μπαγκέτες κ.λπ.), έχουν αποκτήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο φανατικό κοινό απ' όλη την Αθήνα, που είτε παίρνει τα καλούδια του take away είτε τα απολαμβάνει στα εσωτερικά ή εξωτερικά τραπεζάκια του φούρνου μαζί με καφέ ή τσάι.

Εμείς δοκιμάσαμε ένα ζουμερό σάντουιτς με τραγανή μπαγκέτα γεμισμένη με μπουράτα, σπανάκι, μορταδέλα και ένα εκπληκτικό πατέ πιπεριάς Φλωρίνης. Από τα ψωμιά επιλέξαμε το προζυμένιο, που είναι πολύ νόστιμο και αφράτο, με την πάνω κόρα ξεροψημένη και τραγανή, αλλά με την πλαϊνή και κάτω να είναι τρυφερή και μαλακή όπως ακριβώς και η ψίχα. Ψωμί διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει στα bakeries τρίτης γενιάς. Από τα γλυκά δοκιμάσαμε το cinnamon roll με τις πτυχώσεις του γεμάτες κανέλα και από χοντρούτσικους κύβους ζάχαρης, ενώ το μπισκότο με γέμιση κρεμ μπρουλέ ήταν αποκάλυψη: εθιστικό, αναπάντεχα νόστιμο, πρωτότυπο και απολαυστικό!
Info: Ιπποκράτους 192, Εξάρχεια | Ανοιχτά Τετ. - Κυρ. 08.00 - 17.00
instagram.com/hygge.athens
Βιβλικό κοκτέιλ και γραβιέρα Νάξου στον Προφήτη του Παγκρατίου
Τον περασμένο Δεκέμβριο άνοιξε μια νέα σπριτζερία στο Παγκράτι, που ονομάζεται Προφήτης, παίρνοντας το όνομά της από την εκκλησία της πλατείας του Προφήτη Ηλία, όπου και βρίσκεται.

Με μανουάλια όπου οι θαμώνες του μπαρ ανάβουν κεριά και με κοκτέιλ που έχουν βιβλικά ονόματα (Δαβίδ, Ναούμ, Σαμουήλ, Ιωνάς, Μαλαχίας).

Πίσω από αυτό το πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ κρύβεται η ομάδα του Τράγου, του εξαιρετικά δημοφιλούς γαστροκαφενείου στου Ψυρρή. Τα βιβλικά ποτά έχουν δημιουργήσει οι Μανώλης Λυκιαρδόπουλος και Νικόλ Λίτσα, ενώ τη λίστα κρασιών υπογράφει ο σομελιέ Γιώργος Καραμπίνης.

Τα κρασιά ή τα κοκτέιλ συνοδεύουν μεζέδες φτιαγμένοι με ιταλικά και ελληνικά αλλαντικά, λαχανικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά και προζυμένιο ψωμί.

Info: Πλατεία Προφήτη Ηλία 5, Παγκράτι | instagram.com/profitis_spritzeria
Επαναστατικά ραντεβού με έναν ήρωα του 1821 σε viral μπαρ της Κυψέλης
Ο αγωνιστής του 1821 Κομνάς (Κομνηνός) Τράκας (1786-1840) δίνει το όνομά του σε έναν πεζόδρομο της Κυψέλης, που συνδέει την Κεφαλληνίας με την Τήνου. Εκεί βρισκόταν ένα παλιό ζαχαροπλαστείο, που όταν έκλεισε έδωσε τη θέση του σε ένα νέο all day μπαρ που έχει γίνει viral.

To Κόμνα Τράκα, φέρνοντας μπροστά τον τόνο στο όνομα του θρυλικού ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και απογόνου της δυναστείας των Κομνηνών του Βυζαντίου, έκανε statement δημιουργώντας buzz λίγο πριν φύγει το 2024.

Έτσι, μέσα σε τρεις μήνες το μπαρ έγινε, στόμα με στόμα, ένα από τα νέα δημοφιλή στέκια της Αθήνας, με μίνιμαλ αισθητική που έχει μια vintage πατίνα παλιάς αθηναϊκής -ή, πιο σωστά, κυψελιώτικης- αίγλης.
Info: Κομνά Τράκα 2, Κυψέλη| instagram.com/komna_traka
Μια απολαυστική four hands βραδιά στο The Amorous Project της Κηφισιάς
Στο ατμοσφαιρικό «The Amorous Project», στην καρδιά της Κηφισιάς, με την cosy και θεατράλε διακόσμηση που είναι εμπνευσμένη από τα φιλήδονα νεοϋρκέζικα μπιστρό της μεταπολεμικής περιόδου, ο Δημήτρης Ριζογαλάς δημιουργεί μια αναβαθμισμένη comfort food κουζίνα με αμερικάνικες αλλά και ιταλικές ρίζες - με την πίτσα και την pasta να κυριαρχούν.

Στην κουζίνα με τον αυθεντικό ξυλόφουρνο, ο executive chef του Amorous Project Δημήτρης Ριζογαλάς υποδέχθηκε για δύο συνεχείς βραδιές δύο έμπειρους και εξαιρετικούς σεφ από τη Ρόδο: τον Παναγιώτη Διαμαντή (σεφ με θητεία σε θρυλικά εστιατόρια, όπως τα μισελενάτα Noma και Era Ora, αλλά και σε απαιτητικές ξενοδοχειακές κουζίνες, όπως το πολυτελές resort Grand Resort Lagonissi) και τον Μανώλη Πλατέλα (πολυβραβευμένος σεφ με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας σε απαιτητικές κουζίνες στη Σουηδία, στην Ολλανδία και στο Μαρόκο, αλλά και στην Ελλάδα, όπου υπήρξε executive chef στο Lindos Blu και βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο και Greek Cuisine Award), οι οποίοι δημιούργησαν από ένα ξεχωριστό μενού με ελληνικές γεύσεις, αλλά και επιρροές από διεθνείς κουζίνες.
Εμείς απολαύσαμε τα πιάτα που δημιούργησε για το four hands δείπνο ο Παναγιώτης Διαμαντής, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Ριζογαλά, με τα αντίστοιχα cocktail pairings.
Ξεκινήσαμε με ένα εξαιρετικό μαγιάτικο ceviche με βουτυρόγαλα από φιστίκι Αιγίνης, νεράντζι, χαρουπόμελο, garum και πραλίνα φιστικιού Αιγίνης. Αυτό συνοδευόταν από μια γευστική Coco paloma (Tequila Bianco Olmeca, citrus, coconut, pomegranate, bubbles).
Ακολούθησε το μεδούλι, ουρά μόσχου ψητή, βούτυρο αχινού, τσίλι, πουρέ κρεμμυδιού, «Καρίκι» Τήνου και μαύρη τρούφα.
Ένα πλούσιο ορεκτικό με μεστή γεύση που σερβιρίστηκε θεατρικά, με το μεδούλι να βγαίνει κατευθείαν στο τραπέζι μπροστά μας από το ψημένο και κομμένο στη μέση κόκαλο. Το cocktail pairing ήταν ένα γλυκό Butter-«Scotch» sour (Four Roses Single barrel, butter, walnuts, tonka, citrus, caramel).
Για κυρίως ήρθε ένα καλοδουλεμένο πιάτο με ρολό μπακαλιάρου sous vide, με φρικασέ φύκια, wakame, αρακά, bimi μπρόκολο, ponzu dashi και αφρός μάραθου. Πολύ νόστιμο πιάτο, με εκπληκτική και μυρωδάτη σάλτσα. Το cocktail που αναδείκνυε τις λεπτές υφές του πιάτου ήταν ένα Silent wine hill (Beefeater 24 Dry Gin, house wine, chamomile, elderflower, bubbles). Τέλος, το επιδόρπιο ήταν ένα γλυκό με καραμελωμένο ανανά, montée ivoire, crumble κανέλας και σιρόπι βανίλιας που συνοδευόταν από το κοκτέιλ Gimleft (Beefeater 24 Dry Gin, blood orange, yuzu, sour mix).

Τα four hands δείπνα είναι μια εξαιρετική ιδέα που αναζωογονεί τη γαστρονομική σκηνή μιας πόλης με γαστρονομικές επιμειξίες που μεταλαμπαδεύουν γνώσεις και τεχνικές μεταξύ των σεφ, δημιουργώντας παράλληλα απολαυστικές βραδιές για όλους εμάς που βλέπουμε αγαπημένα μας στέκια ή εστιατόρια με νέο μάτι, έξω από τα βασικά μενού και τη φιλοσοφία τους.
Info: The Amorous Project, Αγίου Δημητρίου 8, Κηφισιά, τηλ. 2108089890
instagram.com/theamorousproject
Οινικές βραδιές στα Vibo bistrot από τα κτήματα Ντούγκος και Μέγα Σπήλαιο
Δύο οινοποιεία με ισχυρή προσωπικότητα και οινικό αποτύπωμα παρουσιάζουν τις ετικέτες τους στα δημοφιλή Vibo bistrot στο πλαίσιο της σειράς Vibe Wine Stories που συνεχίζεται τον Απρίλιο: Στις 9-10 Απριλίου τα bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά υποδέχονται το Κτήμα Ντούγκος, ενώ στις 23-24 Απριλίου έρχεται το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο με τη μακραίωνη πορεία του.

Με μια πορεία αξιοσημείωτη, από το 1991, το Κτήμα Ντούγκος έχει ξεχωρίσει δίνοντας έμφαση στη βιολογική καλλιέργεια, έχοντας τις πολύτιμες γνώσεις του γεωπόνου Θάνου Ντούγκου και της χημικού-οινολόγου Λουίζας Ντούγκου, για να παράγουν κρασιά με προσωπικότητα και εκφραστικότητα.
Οι επισκέπτες των Vibo Bistrot θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν στις 9-10 Απριλίου εμβληματικές ετικέτες του κτήματος:
- Ντούγκος Sauvignon Blanc Ροδίτης Βιολογικής Γεωργίας: Ένας συνδυασμός ήπιας φυτικότητας με αρώματα τροπικών φρούτων και ροδάκινου, με ιδανική ισορροπία οξύτητας και αλκοόλ.
- Ντούγκος Rapsani Βιολογικής Γεωργίας: Με πολύπλοκη μύτη που συνδυάζει αρώματα κέδρου και καπνού γύρω από έναν πυρήνα κόκκινου φρούτου, κομψό στόμα με σφιχτές τανίνες και υψηλά επίπεδα φρεσκάδας.
- Ντούγκος Μεθ' Υμών 'L' Λημνιώνα Βιολογικής Γεωργίας: Ένα αρωματικά πλούσιο κρασί με τριαντάφυλλα, σκούρα κεράσια και βοτανικούς τόνους, κομψό στον ουρανίσκο με εξαιρετικά στιλπνές τανίνες στο μακρύ τελείωμα.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, πάλι, είναι ένας ιστορικός αμπελώνας που θεμελιώθηκε από την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα και αναγεννήθηκε το 1999 από τους αδελφούς Γιάννη και Θεόδωρο Αναστασίου, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Cavino. Την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Απριλίου τα Vibo θα διοργανώσουν μια γευστική δοκιμή των εξής ετικετών:
- Cuvee III Λευκό: Ένα εκρηκτικό blend από Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Chardonnay από τους ορεινούς αμπελώνες των Καλαβρύτων, με δροσερή οξύτητα και εκφραστικό αρωματικό χαρακτήρα.
- Cuvee III Ερυθρός: Ένα εντυπωσιακό blend Μαυροδάφνης, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικου, με έντονα αρώματα, δυναμική γεύση και κοσμοπολίτικο προφίλ, που ωριμάζει σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για 8 μήνες.
- Μέγα Σπήλαιο MYSTIC Brut Sparkling Rose Wine: Ένα ξηρό και δροσιστικό ροζέ αφρώδες με φρουτώδες μπουκέτο, απαλό αφρισμό και ισορροπημένη γεύση.

Έμπειροι οινολόγοι θα μυήσουν τους επισκέπτες στις ιδιαιτερότητες κάθε κτήματος, από τις καλλιεργητικές τεχνικές μέχρι τις λεπτομέρειες της οινοποίησης, ενώ θα προτείνουν και τους ιδανικούς γαστρονομικούς συνδυασμούς για κάθε ετικέτα. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στα Vibo Γλυφάδας και Vibo Πειραιά. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, συνιστάται έγκαιρη κράτηση.
Info: vibobistrot.com
Vibo Bistrot Γλυφάδας, Γρηγορίου Λαμπράκη 16, τηλ. 210 89 48 202 Vibo Bistrot Πειραιά (Athenarum Portus Life & Style Hotel): Athenarum Portus Life & Style Hotel, Ναυαρίνου 10, Πειραιάς, τηλ. 210 42 20 422
Νέο food bar στο Ateno
Η αγαπημένη αστική συνήθεια στο κέντρο της Αθήνας, τα ραντεβού για φαγητό στο Ateno Cook & Deli της οδού Αιόλου, που δημιούργησαν ο Σπύρος και ο Βαγγέλης Λιάκος μαζί με τον σεφ Νίκο Καραθάνο, αποκτά έναν νέο λόγο για επίσκεψη: Στο ισόγειο του διώροφου νεοκλασικού δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα μπαρ λίγων θέσεων, στο οποίο σερβίρεται το νέο μενού του σεφ Νίκου Καραθάνου με μικρά, εκλεπτυσμένα και πολύ γευστικά πιάτα. Ιδανικές γευστικές επιλογές που θα συνοδεύουν το κρασί ή το ποτό μας, για τα ραντεβού με τους φίλους ή τους συνεργάτες μας μετά το γραφείο ή για να τσιμπήσουμε κάτι με την παρέα μας μετά το θέατρο.
Τι περιλαμβάνει αυτό το νέο έξυπνο μενού με food bar: «Τριλογία ελληνικών αλοιφών που συνοδεύεται από τηγανόψωμο, χορτόπιτα spring roll με γιαούρτι δυόσμου, σουβλάκι πανσέτα με μαγιονέζα μουστάρδας και κροκέτα γεμιστά με κρέμα φέτας είναι ορισμένα από τα πιάτα που σερβίρονται -αποκλειστικά- στο μπαρ. Τις παραπάνω petites σε μέγεθος αλλά όχι σε γεύση επιλογές πλαισιώνει ιδανικά η λίστα των κρασιών και κοκτέιλ του Ateno.
Την επιλογή των κρασιών έχει επιμεληθεί ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης με περισσότερες από 150 ελληνικές ετικέτες, μεταξύ των οποίων και οι εκείνες που απαρτίζουν τη λίστα των 50 Great Greek Wines. Τα κοκτέιλ επιμελείται ο Δημήτρης Παπαϊωάννου».
Info: Ateno Cook & Deli: Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα, τηλ. 210 3223223
instagram.com/ateno.athens
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η ελληνική κουζίνα στην καλύτερη στιγμή της - 21+1 γαστροταβέρνες και εστιατόρια με δοκιμασμένα καλό φαγητό
- «Δώδεκα πιάτα»: Η μεταμοντέρνα ταβέρνα μισελενάτου σεφ που μόλις άνοιξε στο Κουκάκι -Πολυέλαιοι, γύρος, παλιά λαϊκά
- Η λιχούδικη, μπρουτάλ μπολονέζ που έχει γίνει viral φέτος στην Αθήνα