Ο σεφ Μιχάλης Βραχλιώτης, από την κουζίνα του Pharaoh βρέθηκε στην Κυψέλη, όπου δημιούργησε το δικό του street food μαγαζί με σάντουιτς που έχουν προσωπικότητα και άποψη. Τα δοκιμάσαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία μας.
Ανάμεσα στη λεωφόρο Ευελπίδων και την οδό Κυψέλης, κοντά στο 15ο Λύκειο Αθηνών και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, υπάρχει στη συμβολή των οδών Σπετσών και Παξών ένα νέο street food μαγαζί που φτιάχνει σάντουιτς με παραδοσιακό κρέας από το χωριό αλλά σε μια gourmet εκδοχή που έχει συζητηθεί. Ο σεφ Μιχάλης Βραχλιώτης, ενώ ακόμα εργαζόταν στην κουζίνα του viral εστιατορίου Pharaoh, έστηνε το δικό του μαγαζί, έναν χώρο που όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος είναι αφιερωμένος στα Fine Bites & Drinks: δηλαδή ένα σαντουιτσάδικο που θα προσφέρει ιδιαίτερες, αυθεντικές γεύσεις συνδυάζοντας τους θησαυρούς της ελληνικής υπαίθρου με ιταλική φοκάτσια, ιαπωνικό milk bread και με ένα αφράτο ψωμάκι από γλυκοπατάτα.
Πρωταγωνιστής είναι το κρέας, αλλά υπάρχουν και vegetarian και vegan επιλογές. Όχι όμως το κρέας που συνήθως υπάρχει στα σάντουιτς, αλλά πιο δουλεμένες κρεατοφαγικές επιλογές που έχουν τη ρίζα τους στις ελληνικές παραδόσεις: όπως η προβατίνα, το αρνί, οι κεφτέδες από μοσχάρι, η χοιρινή πορκέτα, δοσμένες όμως με έναν πιο εστιατορικό τρόπο. Η προβατίνα, για παράδειγμα, υπάρχει σε δύο επιλογές μέσα σε σάντουιτς: είτε κοκκινιστή με μπεσαμέλ μελιτζάνας, γραβιέρα και καραμελωμένα κρεμμύδια, είτε ως χειροποίητο αλλαντικό -προσούτο προβατίνας- με μαρμελάδα σύκο, γραβιέρα Νάξου, ρόκα και μαγιονέζα.
Ο Μιχάλης Βραχλιώτης στην κουζίνα του δημιουργεί τα δικά του αλλαντικά, όπως το χειροποίητο παστράμι που φτιάχνει μόνος του, τοποθετώντας το κρέας για μια ολόκληρη εβδομάδα μέσα στη άλμη, πριν το καπνίσει, για να μας προσφέρει ένα σάντουιτς με φοκάτσια που έχει μέσα έμενταλ, γλυκιά και πικάντικη μουστάρδα, καραμελιζέ κρεμμύδια και φύλλα από σπανάκι.
Εκτός από το παστράμι ο δημιουργικός σεφ φτιάχνει και τη δική του πορκέτα, ένα νόστιμο ρολό από πανσέτα χοιρινή που σιγοψήνεται περίπου τέσσερις ώρες μέχρι να καραμελώσει η πέτσα του χοιρινού και να γίνει τραγανή, ενώ το κρέας στο εσωτερικό του να είναι τρυφερό και ζουμερό, γεμάτο χυμούς.
Τι τρέχει με την Κυψέλη;
Το Caprus είναι μια άφιξη ανάμεσα σε πολλές άλλες που έχουν μετατρέψει την Κυψέλη σε νέο γαστρονομικό προορισμό. Σε κάθε δρόμο υπάρχει πλέον ένα μαγαζί που γίνεται viral στόμα με στόμα, προσφέροντας νόστιμο φαγητό, κυρίως από σεφ που έφυγαν από μεγάλες κουζίνες για να κάνουν το δικό τους βήμα, δημιουργώντας μικρά μαγαζιά, street food γωνιές, γαστρομπάρ, χώρους-σπιρτόκουτα που προσφέρουν πιο εστιατορικά πιάτα, παντρεύοντας την ιδέα του παλιού μαγειρείου με το μοντέρνο μπιστρό. Εδώ, οι σεφ παίζουν δημιουργικά και κοσμοπολίτικα με την ελληνική-μεσογειακή κουζίνα, φέρνοντας το χωριό στην καρδιά της Αθήνας, αλλά αλλιώς, πιο σύγχρονα, πιο πρωτότυπα, με τρόπο που να μπορεί το φαγητό να μιλάει τόσο στον Κυψελιώτη ή τον Αθηναίο επισκέπτη, όσο και στον ταξιδευτή που μένει σε ένα από τα άπειρα AirBnB της περιοχής.
New age φούρνοι όπως ο Flake, μοντέρνα μεζεδοπωλεία όπως το Καφενείο Αλλιώς, βορειοευρωπαϊκού στυλ καφέ με πολύχρωμους, ζωηρούς design χώρους όπως το Williwaw, gourmet εστιατόρια με μία μόνο μπάρα έξι ατόμων γύρω από την κουζίνα και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, όπως το Ντύλαν στην Αγίας Ζώνης και άλλα πολλά μαγαζιά εστίασης με ιδιαίτερο concept στέκονται πλέον στα σπλάχνα των παλιών πολυκατοικιών της αντιπαροχής, αλλά και των αστικών κυψελιώτικων κτιρίων του '50 και του '60, πλάι σε νεοκλασικά και σε παλιά πρατήρια προπό που έχουν μετατραπεί σε vintage shops, μπουτίκ, στούντιο κεραμικής ή σε μικρά fashion brands με πράσινο προσανατολισμό.
Επισκεφθήκαμε το Caprus – Τι δοκιμάσαμε
Στην ίδια ακριβώς λογική είναι και το Caprus του Μιχάλη Βραχλιώτη, που το επισκεφθήκαμε για να δοκιμάσουμε τα σάντουιτς που εκαναν το μαγαζί του γνωστό από στόμα σε στόμα. Πρόκειται για ένα γωνιακό κατάστημα από αυτά τα μικρά που κάποτε θα μπορούσαν να είναι ψιλικατζίδικα ή καταστήματα έτοιμων ενδυμάτων. Ο χώρος πλέον έχει μοντέρνο design, με μαύρες τζαμαρίες, λευκά πλακάκια και industrial φωτιστικά πάνω από μια open space κουζίνα που κυριαρχεί στο χώρο. Μέσα υπάρχει ένας ξύλινος πάγκος και ένας καναπές-παγκάκι με δύο μικρές μαρμάρινες ροτόντες και ξύλινες καρέκλες με ψάθινο κάθισμα, βερολινέζικου στυλ.
Έξω, στο μεγάλο πεζοδρόμιο, κάτω από μια ριγέ πράσινη τέντα υπάρχει μια σειρά από μαύρα μεταλλικά τραπεζάκια με καρέκλες. Κόσμος μπαίνει και βγαίνει. Άλλοι για καφέ και σάντουιτς στο χέρι, άλλοι για να να καθίσουν στα τραπεζάκια και να πιουν ένα ποτήρι καλό κρασί από τις δέκα διαφορετικές επιλεγμένες ετικέτες που έχει το Caprus κάθε μήνα, μπύρα ή ωραίο καφέ του brand Loud Bean.
Το μαγαζί προσφέρει δεκατρείς επιλογές σε σάντουιτς που φτιάχνονται με τρία διαφορετικά είδη ψωμιού: φοκάτσια, milk bread και ψωμί από γλυκοπατάτα.
Παστράμι, προσούτο προβατίνας, μοσχαρίσιο ζαμπόν, πορκέτα, αλλαντικό κόπα από χοιρινό, σαλάμι τρούφας, κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, pulled pork, αρνί με κατσικίσιο τυρί, κοτόπουλο, κοκκινιστή προβατίνα, είναι οι επιλογές για το κρέας. Παράλληλα υπάρχουν και τρεις επιλογές από burgers: ένα με μπιφτέκι από πρόβατο και δύο από μοσχάρι.
Εμείς δοκιμάσαμε το σάντουιτς με την πορκέτα και αυτό με το χειροποίητο παστράμι. Συνολικά η εμπειρία μας από άποψη νοστιμιάς, εξυπηρέτησης, concept και χώρου, είχε θετικό πρόσημο. Το Caprus είναι ένα street food μαγαζί με άποψη και ψαγμένες επιλογές, με δουλεμένες συνταγές για το κρέας. Όλα φτιάχνονται επί τόπου, δεν υπάρχου εδώ έτοιμα σάντουιτς σε βιτρίνα. Το κρέας είναι μαγειρεμένο από τον ίδιο τον Μιχάλη Βραχλιώτη, με επεξεργασίες που απαιτούν πολύωρο μαγείρεμα.
Η φοκάτσια είναι ελαφρώς καψαλισμένη από άποψη, ώστε να είναι τραγανή, αλλά προσωπικά θα την προτιμούσα λιγότερο ψημένη. Το σάντουιτς με την πορκέτα ήταν πάρα πολύ νόστιμο, με το τρυφερό κρέας και την τραγανή πέτσα του χοιρινού να κριτσανίζει απολαυστικά μέσα στο ζεστό ψωμί. Το σάντουιτς με παστράμι είναι εξίσου νόστιμο, αλλά θα προτιμούσα να έχει πιο πλούσια, πιο παχιά κομμάτια αλλαντικού και λιγότερη σως μουστάρδας, η οποία μαζί με το καραμελωμένο κρεμμύδι σκεπάζουν εντελώς τη γεύση του κρέατος και το αδικούν.
Info: Caprus, Σπετσών 49 και Παξών, Κυψέλη, τηλ. 2114089029
instagram.com/caprusathens
Τιμές: Tα σάντουιτς κοστίζουν από €6,30 έως €8,30, ενώ τα burgers από €7,70 έως €8,30.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Όλη η Αθήνα μιλάει για τη «Λόντζα της γειτονιάς» -Το γιαγιαδίστικο «fast food» στα Εξάρχεια με γίδα βραστή και χυλοπίτες
- Πού θα φάμε στην Αθήνα γιαγιαδίστικο, νόστιμο φαγητό σαν σπιτικό -Τα γαστροκουτούκια έγιναν τάση
- Δοκιμάσαμε τα πιάτα του πολυσυζητημένου Tsiftis gastrokoutouki -Υπέροχη, μοντέρνα ελληνική κουζίνα από το χωριό