Επισκεφθήκαμε το νεο gastrobar της Γλυφάδας που έχει γίνει δημοφιλές, δοκιμάσαμε το μενού του και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.
Ξεχάστε ό,τι είχατε στο μυαλό σας για μια κλασική μπυραρία. Το δημοφιλές Monk στη Γλυφάδα, με τη φοβερή ατμοσφαιρική διακόσμηση που, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομά του, θυμίζει κελάρι μοναστηριού στο οποίο οι μοναχοί ζυμώνουν τη μπύρα τους, είναι ένα value-for-money μαγαζί που έλειπε από την Αθήνα. Eυέλικτα, έξυπνα και με ωραίο τρόπο, το νέο αυτό στέκι που έχει γίνει viral στα νότια προάστια, συνδυάζει την μπύρα, τα cocktails, το comfort food και το κλασικό street food σε γενναίες μερίδες, με μια μεγάλη wine list και εστιατορικά πιάτα που δεν θα συναντήσεις σε μια συνηθισμένη μπυραρία.
Παρά το γεγονός ότι η μπύρα δίνει το ρυθμό στη διακόσμηση, με τα ξύλινα βαρέλια να κλέβουν τις εντυπώσεις, ο όρος «μπυραρία» δεν εκφράζει απολύτως αυτό που υπηρετεί συνολικά ως χώρος το Monk.
Το gastrobar ως έννοια είναι πιο συνεπής για να περιγράψει αυτό το feel good εστιατόριο που έχει φωταγωγήσει ξανά την οδό Λαζαράκη, έχοντας ακόμα και τις καθημερινές γεμάτα τα τραπέζια του.
Όχι απλώς μια μπυραρία, αλλά ένα νεανικό gastrobar με κρασί και γευστικές εκπλήξεις
Εδώ, σε μια μεγάλη, εντυπωσιακή σάλα στην οποία κυριαρχεί το ξύλο και ο μπρούντζος, μπορείς να πιεις 100+ ποικιλίες μπύρας από όλο τον κόσμο, καλό κρασί και ψαγμένα, πιο ιδιαίτερα cocktails.
Θα φας από γερμανικά λουκάνικα, burgers με καταπληκτικές french fries, tacos, ποικιλίες κρεάτων, τεράστια μπιφτέκια, μέχρι pasta και premium κοπές, ταρτάρ, καρπάτσιο, αλλά και πιο gourmet γαστριμαργικές επιλογές, όπως το arancini ραγού, το καταπληκτικό ριζότο γαρίδας ή μια καπνιστή μελιτζάνα-έκπληξη ψημένη στο josper με πέστο βασιλικού, μαρμελάδα από τομάτα, αφρό φέτας και τσιπς αγκινάρας.
Το μενού μπορεί να καλύψει εύκολα όλα τα γούστα αλλά και όλα τα budget, έχοντας επιλογές για κάθε βαλάντιο.
Ακόμα και στις πιο μεγάλες, ανομοιογενείς παρέες με διαφορετικά γούστα, μπορεί κάποιος να βρει εύκολα τι θα φάει χωρίς να προβληματιστεί.
O μπρούτζινος αποστακτήρας της μπύρας δεσπόζει στο χώρο
Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν ανοίγει η μεγάλη ξύλινη μοναστηριακή πόρτα του Monk, είναι ένα μπρούντζινος αποστακτήρας, ένα ογκώδες, καζάνι ζύμωσης της μπύρας. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό.
Από εδώ ξεκινούν χάλκινοι σωλήνες σαν αγωγοί που θεωρητικά σαν ιδέα τροφοδοτούν όλο το μαγαζί απ΄ άκρη σ΄ άκρη με μπύρα.
Πίσω του υπάρχει ένα πλούσιο μπαρ και μια open space κουζίνα που ψήνει τα πάντα σε josper, δηλαδή σε ένα καινοτόμο σύστημα ψησίματος στα κάρβουνα που δίνει μεγάλες δυνατότητες καπνίσματος του κρέατος και επιλογές στη θέση, ώστε αυτό να παραμείνει ζουμερό και σωστά ψημένο ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη.
Μια κίτρινη ποπ εγκατάσταση με εκατοντάδες φωτιζόμενες φιάλες μπύρας στη δεξιά πλευρά δίνει λάμψη στον ατμοσφαιρικό και μυστηριώδη χώρο, ενώ στην αριστερή πλευρά με τα μεγαλύτερα μοναστηριακού τύπου τραπέζια υπάρχουν προθήκες που καλύπτουν όλους τους τοίχους με ξύλινα βαρέλια που πάνω τους αναγράφουν μια διαφορετική ποικιλία μπύρας από όλο τον κόσμο.
Εδώ, δεσπόζει και μια γιγαντιαία ταπετσαρία με έναν μοναχό που θυμίζει «Το Όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο, αποτίοντας φόρο τιμής στους μοναχούς που παρασκευάζουν στα μοναστήρια τις trappist beers.
Παρά τον διάκοσμο όμως και το όνομά του, το Monk αφενός είναι τόσο ζωηρό και χαρούμενο που ξεσηκώνει ακόμα και... ηγούμενο, και, αφετέρου, είναι κάτι παραπάνω από μπυραρία ή steak/grill house.
Έχει όλα τα καλά τους, όλα αυτά δηλαδή που σε κάνουν να χαλαρώσεις, να φας ζουμερό κρέας και comfort food μεζέδες, σε μεγάλες μερίδες που έχουν καλές τιμές, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει και μια αναβαθμισμένη κουζίνα με περισσότερες επιλογές που τη διοικεί ο έμπειρος Κρητικός σεφ Λευτέρης Καρέλης, με θητεία σε μεγάλες κουζίνες από το Costa Navarino και το Ithaki στην Ελλάδα μέχρι το Παρίσι, τις Κάννες και το Λονδίνο.
Τι να δοκιμάσετε
Το Monk το έχουμε επισκεφθεί τρεις φορές από τον Οκτώβριο και μετά. Την πρώτη πήραμε μια Tomahawk χοιρινή, μια μπριζόλα των 800 γραμμαρίων με κόκαλο, που σερβίρεται σε ένα τεράστιο ξύλο κοπής και ένα XL μπιφτέκι με κιμά Black Angus των 400 γραμμαρίων.
Μαζί παραγγείλαμε και χειροποίητες πατάτες τηγανητές, λεπτοκομμένες, τραγανές και χρυσαφένιες όπως οι κλασικές french fries, που σερβίρονται με μια ωραία μαγιονέζα τρούφας.
Τη δεύτερη φορά επιλέξαμε το καρπάτσιο που σερβίρεται εντυπωσιακά σε μια μεγάλη ογκώδη λευκή πιατέλα, γερμανικές μπύρες και μια πλούσια ποικιλία ζουμερών κρεατικών και γερμανικών λουκάνικων που κοστίζει 36 ευρώ για δύο άτομα και 72 ευρώ για έξι άτομα.
Μαζί με τις μπύρες και τις πατάτες, πραγματικά δεν μπορείς να φας κάτι άλλο, αυτή η ποικιλία είναι πολύ χορταστική.
Την τρίτη φορά, επιλέξαμε να πιούμε κοκτέιλς και κρασί και να φάμε πιο εστιατορικά πιάτα, όπως η καπνιστή μελιτζάνα με πέστο βασιλικού, μαρμελάδα τομάτας, αφρό φέτας και κάτι φοβερά και αναπάντεχα νόστιμα τσιπς αγκινάρας ή το ριζότο με τρεις μεγάλες γαρίδες jumbo στα κάρβουνα και ένα νόστιμο ρύζι με μια σάλτσα μπισκ, γραβιέρα Νάξου και λαχανικά. Σε αυτό το ριζότο φαίνεται και η μεγάλη εμπειρία του σεφ πάνω στο ψάρι και τα θαλασσινά από την προϋπηρεσία του σε premium εστιατόρια ψαροφαγίας.
Ένα ορεκτικό που θα αρέσει πολύ σε όποιον αγαπά πιάτα με λιωμένα -κολασμένα- τυριά είναι το αλμυρό κιουνεφέ, μια φωλιά από φύλλο κανταϊφιού γεμισμένο με μια πλούσια κρέμα τυριού που περιχύνεται από καυτό μέλι.
Από το κρέας, εκτός από την ζουμερή picahna ωρίμανσης 40 ημερών που σερβίρεται με χοντρό αλάτι, πολύ ζουμερά είναι και τα value-for-money pork chops, από τρυφερά κομμάτια χοιρινού λαιμού γλασαρισμένα με καντονέζικη hoisin sauce.
Οι σαλάτες, κρίνοντας από τις δύο που έχουμε δοκιμάσει, θέλουν λίγη δουλειά στις σως (για παράδειγμα, η ντρέσινγκ λεμονιού στη σαλάτα με το αβοκάντο ήταν πολύ ξινή, εξαφανίζοντας εντελώς ακόμα και τη γεύση των υλικών, ακόμα και του πορτοκαλιού).
Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το γλυκό-υπερθέαμα του Monk: ένα γιγαντιαίο XLL προφιτερόλ με τα τραγανά choux γεμισμένα με παγωτό και μια λιωμένη σοκολάτα από πάνω. Από μόνο του αυτό το επιδόρπιο είναι ένας λόγος να έρθει κάποιος εδώ.
Info: Monk – Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, τηλ.: 2108983900
instagram.com/monk.gastrobar
Τιμές: 20-25 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο / 30-40 ευρώ για πιο premium επιλογές
- ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Δοκιμάσαμε τα νέα πιάτα του Felicità στο Ρουφ -Του μοντέρνου aperitivo-wine bar που έχει γίνει viral
- Το μενού 7 πιάτων που φτιάχνουν στο Merceri στο Θησείο οι δύο σεφ που έμαθαν στην Μπιγιονσέ τα ελληνικά βότανα
- Brunch: 10+1 απολαυστικά πιάτα με αυγά στην Αθήνα -Το απόλυτο comfort food