Επισκεφθήκαμε την ολοκαίνουργια ψαροταβέρνα για την οποία συζητούν όσοι ξέρουν από καλό φαγητό, το νέο «μυστικό» για αγνό ψάρι και θαλασσινά που μόλις ήρθαν από τα καΐκια.
Ο αυτοδημιούργητος Νίκος Κατσικάκης ξεκίνησε από ψαράς σε καΐκια στη Σάμο, από όπου κατάγεται, και με σκληρή δουλειά και αγάπη για το ψάρεμα και την καλή ψαροφαγία, δημιούργησε ένα δίκτυο με τριάντα καΐκια σε όλη την Ελλλάδα που ψαρεύουν τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά, με τα οποία εκείνος τροφοδοτεί όλη την premium αγορά ψαροφαγίας στην Ελλάδα. Με έδρα του ένα συσκευαστήριο έξω από τη Λαχαναγορά του Ρέντη, μελέτησε τον τρόπο για να διατηρεί το ψάρι, ώστε να φτάσει ολόφρεσκο σε κορυφαία εστιατόρια όπως το Milos, το Nammos, το Pelagos του Four Seasons Astir Palace, ο Παπαϊωάννου, η Cookoovaya, το Τραβόλτα.
Η μικρή στην αρχή εταιρεία του άρχισε να μεγαλώνει, ποντάροντας μονάχα στην ποιότητα, και να αποκτά νέους πιστούς συνεργάτες. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, κι ενώ ο Νίκος Κατσικάκης έχει αρχίσει να μεταλαμπαδεύει την πολύτιμη εμπειρία του πάνω στην ψαροφαγία και το εμπόριο στα παιδιά του, Αφροδίτη και Γιάννη, οι τρεις τους αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν μια δική τους ψαροταβέρνα, ακριβώς δίπλα στο συσκευαστήριο του, για να ταΐζουν με φροντίδα τον κόσμο της Λαχαναγοράς που τόσα χρόνια τους έβλεπε να ψήνουν σε μια ψηστιέρα έξω από το συσκευαστήριο τα πιο αγνά ψάρια. Πολλοί πέρασαν από εκείνο το πεζοδρόμιο για να φιλευτούν, με κρασί και θαλασσινά, με ολόφρεσκες στείρες, ψητά καλαμάρια και κουτσομουράκια.
Όταν το διπλανό μαγαζί από το συσκευαστήριό τους ξενοικιάστηκε, το νοίκιασε αυθόρμητα η οικογένεια και άνοιξε στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη μια ψαροταβέρνα που εστιάζει μονάχα στο καλή, λιτή ψαροφαγία, χωρίς γκοουρμέ πιρουέτες και γαστρονομικούς πειραματισμούς. «Το φρέσκο ψάρι είναι από μόνο του gourmet, κανονικά δεν θέλει ούτε λεμόνι, μόνο καλό ψήσιμο και λίγο αλάτι», λέει ο Νίκος Κατσικάκης στο iefimerida και μας τρατάρει μια ψητή τσιπούρα πελαγίσια, ξεκοκαλισμένη αλλά κλειστή, με τόσο τρυφερή και ζουμερή σάρκα που δικαιώνει πράγματι τα λεγόμενά του.
To Polpo, που σημαίνει χταπόδι στα ιταλικά, άρχισε να απλώνει τα πλοκάμια του στόμα με στομα σε όλη την Αθήνα. Πολύ γρήγορα, σαν κοινό μυστικό, σαν άκρη για καλό, ολόφρεσκο ψάρι, άρχισε να διαδίδεται πέρα από τα όρια της Λαχαναγοράς.
«Πάμε εκεί που τρώνε καλή, φθηνή ψαρόσουπα οι φορτηγατζήδες της Λαχαναγοράς;», μου είπε μια φίλη στο τηλέφωνο. Και ήρθαμε πράγματι και βρήκαμε έναν μικρό θησαυρό με φοβερή νοστιμιά σε καταπληκτικές τιμές. Είναι σαν να αγαπάς τη μόδα και να βρίσκεις κρυφό στοκατζίδικο επώνυμου brand που πουλάει τις It Bags των μπουτίκ σε τιμές fast fashion.
Εδώ τρώνε καλά, διαθέτοντας κάθε budget. Mπορείς να φας ψαρόσουπα με αγνά ψάρια ημέρας με €9,80 και μακαρονάδα του ψαρά με €12,50. Στρείδια με €4, σουβλάκι με γαρίδες ή με μπακαλιάρο στα €4,60, αλλά και γαυράκι τηγανητό με €7,50 ή σεβίτσε, ταρτάρ και καρπάτσιο ψαριού με €15,50. Μπορείς επίσης να βρεις πιάτα ημέρας, από φασολάδα μέχρι γεμιστά, ή να μπεις μέσα στο συσκευαστήριο και να διαλέξεις με €66 το κιλό το δικό σου μεγάλο ψάρι που έχει έρθει μόλις από το καΐκι.
Η δική μας εμπειρία
Τo Polpo το βρίσκεις εύκολα. Βρίσκεται διαγώνια αριστερά από την κεντρική πύλη της Λαχαναγοράς του Ρέντη, επί της οδού Κέννεντυ. Ανάμεσα σε μικρά και μεγάλα φορτηγά, βρίσκεται μια μικρή ταβέρνα που στην πινακίδα έχει ένα μπλε χταπόδι.
Ο χώρος είναι λιτός, καθαρός, με μαύρα τραπέζια και καρέκλες, αλλά και με κάποια χτιστά πεζούλια που έχουν μετατραπεί με αφράτα μαξιλάρια σε αναπαυτικούς καναπέδες.
Μέσα χώρος δεν υπάρχει, εκεί είναι η inox επαγγελματική κουζίνα που δουλεύει φουλ από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Φτιάχτηκε και κούμπωσε πάνω στη Λαχαναγορά, στις ώρες αιχμής και ανάπαυλας των εργατών της.
Η μεγάλη ζήτηση όμως από τον κόσμο έκανε τον κύριο Νίκο να αναθεωρήσει και από την ερχόμενη εβδομάδα να κρατά το Polpo ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, αλλά και να ανοίηει και Σάββατο που μέχρι ώρας ήταν κλειστό.
Γύρω μας κάθονται οδηγοί φορτηγών αλλά κοστουμαρισμένοι νεαροί με μοντέρνα κορίτσια, νεαρές παρέες 25άρηδων που δεν ξεφεύγουν ποτέ από τις κεραίες τους τέτοιου είδους αστικά μυστικά, παιδιά σαν αυτά που έκαναν φαινόμενο μαγαζιά σαν τη Λόντζα της Γειτονιάς στα Εξάρχεια ή το Tsiftis gastroukoutki+ στα Ιλίσια.
Στο διπλανό τραπέζι δυο ηλικιωμένοι ακαδημαϊκοί -ο ένας παλιός γνώριμος από τον δημόσιο διάλογο- τρώνε ένα λαχταριστό καρπάτσιο και συζητάνε για τις στείρες που πιάνουν οι ίδιοι το καλοκαίρι στην Τζια.
Από τον κατάλογο θες να τα δοκιμάσεις όλα. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσεις και κάπου πρέπει να καταλήξεις και γι' αυτό πήραμε οπωσδήποτε μια ψαρόσουπα, που ήταν σαν να την έχει φτιάξει η γιαγιά σε ένα νησί μέσα στην καρδιά του Ιουλίου, με ολόφρεσκα ψάρια που μόλις είχε βγάλει το καΐκι.
Το ψητό καλαμάρι έρχεται στο τραπέζι κομμένο σε λεπτές λωρίδες και με λίγες μόνο σταγόνες λεμόνι γίνεται θεϊκός μεζές.
Οι ψητές γαρίδες με το κεφάλι και την ουρά, αλλά με το σόμα καθαρισμένο είναι ζουμερές, με τη ζεστή σάρκα τους γεμάτη χυμούς και χοντρό αλάτι που λάμπει στην λιακάδα.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε ταραμοσάλατα, με το ψημένο ψωμάκι που έρχεται σε καλαθάκι με λαδορίγανη και ένα ψητό ψάρι, που έρχεται χωρίς το κεφάλι, ξεκοκαλισμένο αλλά κλειστό.
Εμείς πήραμε μια ολοφρεσκη ψητή τσιπούρα πελαγίσια, με μια κατάλευκη σάρκα που την τρως χωρίς λεμόνι και παραμιλάς.
Info: Polpo, Κέννεντυ 6, Λαχαναγορά Ρέντη, τηλ. 2107104578
Τιμές: Εδώ μπορείς να φας καλά από €10-15 έως €30-40 το άτομο για μεγάλα ψάρια, κατά μέσο όρο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Ανανεώθηκε το viral εστιατόριο Spit Jack στο Σύνταγμα με τα γκουρμέ σουβλιστά κρέατα-Γιατί αξίζει μια βραδιά εκεί
- 10: Urban Roof -Δοκιμάσαμε το μενού του Hervé Pronzato στο νέο εντυπωσιακό εστιατόριο με θέα πιάτο την Αθήνα
- Τρία value for money δοκιμασμένα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα, με νόστιμα πιάτα ιδανικά για sharing