Οι γαστρονομικές ρίζες αυτού του θρυλικού πιάτου με τη μακρά ιστορία και πού θα απολαύσετε τα πιο ωραία και ζουμερά chateaubriand σε εστιατόρια της Αθήνας.
Το chateaubriand είναι συνώνυμο της εκλεκτικής καρνιβορικής γαστρονομίας. Ένα κλασικό γαλλικό πιάτο, που σερβίρεται για δύο, με λεπτοκομμένες, χρυσαφένιες french fries και σως μπεαρνέζ. Θα το βρείτε όχι μονάχα στα εστιατόρια γαλλικής κουζίνας, αλλά πλέον φιγουράρει και στο μενού με τις πιο premium κοπές των πιο καλών steak houses. Ιδανικά, το chateaubriand τρώγεται με medium rare ψήσιμο, ώστε το εσωτερικό του να είναι ζουμερό και τρυφερό, με ένα απαλό ρoζ χρώμα.
Η ιστορία του θρυλικού φιλέτου
Το chateaubriand προέρχεται ως κρέας από την τρυφερή καρδιά του μοσχαρίσιου φιλέτου και, σύμφωνα με τη γαλλική εγκυκλοπαίδεια της γαστρονομίας Larousse Gastronomique, πήρε το όνομά του από τον Γάλλο φιλέλληνα συγγραφέα της εποχής του Ρομαντισμού François-René de Chateaubriand (1768-1848). Πολλές ιστορίες το συνοδεύουν μέσα στον χρόνο, ωστόσο η επικρατέστερη εκδοχή για τις ρίζες του εντοπίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα στο 1822, εποχή κατά την οποία ο Φρανσουά-Ωγκύστ-Ρενέ, υποκόμης Ντε Σατωμπριάν, ήταν πρέσβης της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πιάτο δημιουργήθηκε γι' αυτόν από τον προσωπικό του σεφ Montmireil και υποδήλωνε κυρίως τον τρόπο παρασκευής του κρέατος (ανάμεσα σε δύο μικρότερα κομμάτια κρέατος που στη συνέχεια αφαιρούνται), όπως το προτιμούσε ο υποκόμης, ώστε να είναι ζουμερό, τρυφερό και χυμώδες. Μετά το 1870 ο όρος «chateaubriand» καθιερώθηκε ως ονομασία για την ίδια την κοπή του μοσχαρίσιου αυτού φιλέτου.
Ο διάσημος Γάλλος σεφ και συγγραφέας Georges-Auguste Escoffier (1846-1935) αναφέρει: «Το chateaubriand λαμβάνεται από το κέντρο του κομμένου φιλέτου βοείου κρέατος, κομμένο δύο ή τρεις φορές το πάχος μιας συνηθισμένης μπριζόλας φιλέτου. Ωστόσο, όταν πρόκειται να μαγειρευτεί με ψήσιμο στη σχάρα, το chateaubriand δεν πρέπει να έχει βάρος μεγαλύτερο από 500 γρ., καθώς, εάν είναι μεγαλύτερο από αυτό, το εξωτερικό τείνει να γίνει πολύ στεγνό και σκληρό πριν ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Στη σύγχρονη πρακτική, όμως, το chateaubriand σερβίρεται με οποιαδήποτε από τις σάλτσες και τις γαρνιτούρες που είναι κατάλληλες για τουρνεντό και φιλέτα».
Ως premium κοπή στα steak houses καθιερώθηκε πρώτα στη Νέα Υόρκη στα 20ies και μετά τα '50s στο Λας Βέγκας. Μέσω της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου το chateaubriand έγινε συνώνυμο της καρνιβορικής γαστρονομίας και πολυτέλειας, πρωταγωνιστώντας στα ρεβεγιόν αλλά και στα επίσημα δείπνα, ενώ σήμερα αποτελεί τον βασιλιά των καλών εστιατορίων.
Πού τρώμε τα πιο ζουμερά chateaubriand στην Αθήνα
Ακολουθούν πέντε δοκιμασμένες επιλογές που μου αρέσουν πολύ στην Αθήνα:
Tartare στη Γλυφάδα
Ένα κλασικό εστιατόριο που από το 1999 προσφέρει μια αυθεντική και φίνα γαλλική κουζίνα στον χώρο ενός κομψού χαμηλότονου αλλά πολυτελούς μπιστρό στη Γλυφάδα.
Στο Tartare, εκτός από το υπέροχο chateaubriand που σερβίρεται με άφθονες χρυσαφένιες, λεπτοκομμένες πατάτες τηγανητές και sauce béarnaise, θα απολαύσετε υπέροχη κρεμμυδόσουπα gratinée, κόκορα κρασάτο, σπαράγγια με sauce ολλαντέζ, σαλιγκάρια Bουργουνδίας και αντρεκότ σχάρας με τη διάσημη σάλτσα Café de Paris.
Info: Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα, τηλ.: 2109680320
Brutus Tavern στο Κολωνάκι
Στο glamorous steak house της οδού Λεβέντη στο Κολωνάκι, θα απολαύσετε, μέσα σε μια πολυτελή και εντυπωσιακή σάλα με ιδιαίτερο θεατρικό και ροκ design, όπου οι βελούδινες κουρτίνες, οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και οι χρυσές λεπτομέρειες οι νεκροκεφαλές του Alexander McQueen παντρεύονται επαναστατικά με το πορτρέτο του Μάρκου Μπότσαρη, ένα κεφάτο δείπνο που θα σας μείνει αξέχαστο, με πιάτα του εξαιρετικού Μιχάλη Νουρλόγλου, που εκτελεί ο ταλαντούχος Στέφανος Ρίζος.
Εκτός από το chateaubriand από ελληνικό μοσχάρι ξηρής αργής ωρίμανσης 40 ημερών, θα απολαύσετε φοβερά mini burgers, αλλά και μια κολασμένη πίτα του βοσκού -την Crust Oxtail Pie- με μπισκοτένια κρούστα που σπάει ηδονικά με το κουτάλι και μια κολασμένη γέμιση με μοσχαρίσια ουρά, μπεσαμέλ και κρεμώδες γαλλικό τυρί Comté.
Info: Brutus Tavern, Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ.: 2107240453
The Twenty One Restaurant στο Κεφαλάρι
Στο πολυτελές, ατμοσφαιρικό και αγαπημένο εστιατόριο του design hotel The Twenty One στην Κηφισιά, θα δοκιμάσετε ένα αριστοτεχνικά ψημένο και ζουμερό chateaubriand με εθιστικές french fries, σε μια σάλα με φοβερή διακόσμηση από την εκλεκτική οικογένεια Βαρβέρη, που έχει γράψει ιστορία στο αθηναϊκό design με το Interni και τη Moda Bagno.
Αποκύημα του αμερικανικού φλερτ με την κλασική γαλλική γαστρονομία, το εστιατόριο αυτό, που αποτελεί διαχρονικό στέκι για καλό φαγητό και ωραία ατμόσφαιρα στα βόρεια προάστια, έχει ένα διαχρονικά ωραίο μενού που έχει γράψει δυνατά και ανανεώνεται κατά καιρούς με μικρές πινελιές.
Info: Μυκόνου 5 και Κολοκοτρώνη, Κηφισιά, τηλ.: 2106233521
Blue Pine στην Κηφισιά
Το πιο κλασικό γαλλικό εστιατόριο της Κηφισιάς από το 1961, όταν ο bon viveur Αλέξανδρος Γλωσσώτης μετέτρεψε ένα οίκημα που προοριζόταν για ένα αυστριακού τύπου σαλέ με τζάκι και ξύλινη επένδυση, σε εκλεκτό εστιατόριο. Κρατώντας το αριστοκρατικό, αυθεντικό του στιλ, το Blue Pine, χωρίς εκπτώσεις ή μοντέρνες παραλλαγές, έγραψε και γράφει ιστορία στην αθηναϊκή γαστρονομία, ποντάροντας στον σεβασμό και στην εξαιρετική πρώτη ύλη.
Ταξιδέψτε στην αυθεντική νοστιμιά της κλασικής γαλλικής κουζίνας με κλασικά πιάτα όπως τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας, το σουφλέ, το λαχταριστό Entrecôte Café de Paris και, φυσικά, το ζουμερό chateaubriand με french fries και δύο σως: μπεαρνέζ ή sauce au poivre.
Info: Π. Τσαλδάρη 37, Κηφισιά, τηλ.: 2108077745
Rick's στο Κεφαλάρι
Αν θέλετε να ζήσετε μια μαγευτική βραδιά σαν να βρίσκεστε μέσα σε σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας, το steak house Rick's, στο ισόγειο του design hotel The Kefalari Suites, αποτελεί το ιδανικό location. Κατακόκκινο, με κάδρα από σταρ της θρυλικής ταινίας «Καζαμπλάνκα» -από την οποία είναι εμπνευσμένο-, το εστιατόριο αυτό θα σας διασκεδάσει τόσο με το απολαυστικό -αμερικανικής προέλευσης- φαγητό του που υπογράφει ο Δημήτρης Σταμούδης, ο executive chef του ομίλου S One Hospitality, αλλά και με τον φοβερό πιανίστα του που θα σας ξεσηκώσει.
Επιλέξτε το κλασικό chateaubriand με πατάτες τηγανητές γαλλικού στιλ ή mashed potatoes με βούτυρο και μία από τις σως του (Bearnaise, Pepper Sauce ή Bone Marrow Gravy), αλλά και απολαυστικά ορεκτικά με θαλασσινά, όπως τα Rockefeller Oysters με την καταπληκτική σάλτσα από βούτυρο, σπανάκι και μαϊντανό.
Info: Πεντέλης 1, Κηφισιά, τηλ.: 2107548348
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Στα Μεσόγεια πλάθουν αγνά τα μελομακάρονα με ψάθινο κοφίνι -Είδαμε την παραδοσιακή διαδικασία βήμα-βήμα
- To εκκεντρικό μαξιμαλιστικό σπίτι του στυλίστα Max Hurd -Χριστούγεννα στο Λονδίνο με χρώμα και αναπάντεχο στυλ
- Ο σομελιέ Α. Ματθίδης εξηγεί τα πάντα για το κρασί του ρεβεγιόν -Γιατί το τσίπουρο βάζει τα γυαλιά στην γκράπα