Σατομπριάν: Η ζουμερή γαλλική μπριζόλα και πού την τρώμε στην Αθήνα με χρυσαφένιες french fries - iefimerida.gr

Σατομπριάν: Η ζουμερή γαλλική μπριζόλα και πού την τρώμε στην Αθήνα με χρυσαφένιες french fries

chateaubriand steak κρέας Tartare εστιατόριο πατάτες τηγανητές
Το chateaubriand στο Tartare της Γλυφάδας συνοδεύεται με ένα βουνό από λαχταριστές french fries / Φωτογραφία: tartare_restaurant/Instagram
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Οι γαστρονομικές ρίζες αυτού του θρυλικού πιάτου με τη μακρά ιστορία και πού θα απολαύσετε τα πιο ωραία και ζουμερά chateaubriand σε εστιατόρια της Αθήνας.

Το chateaubriand είναι συνώνυμο της εκλεκτικής καρνιβορικής γαστρονομίας. Ένα κλασικό γαλλικό πιάτο, που σερβίρεται για δύο, με λεπτοκομμένες, χρυσαφένιες french fries και σως μπεαρνέζ. Θα το βρείτε όχι μονάχα στα εστιατόρια γαλλικής κουζίνας, αλλά πλέον φιγουράρει και στο μενού με τις πιο premium κοπές των πιο καλών steak houses. Ιδανικά, το chateaubriand τρώγεται με medium rare ψήσιμο, ώστε το εσωτερικό του να είναι ζουμερό και τρυφερό, με ένα απαλό ρoζ χρώμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του θρυλικού φιλέτου

Το chateaubriand προέρχεται ως κρέας από την τρυφερή καρδιά του μοσχαρίσιου φιλέτου και, σύμφωνα με τη γαλλική εγκυκλοπαίδεια της γαστρονομίας Larousse Gastronomique, πήρε το όνομά του από τον Γάλλο φιλέλληνα συγγραφέα της εποχής του Ρομαντισμού François-René de Chateaubriand (1768-1848). Πολλές ιστορίες το συνοδεύουν μέσα στον χρόνο, ωστόσο η επικρατέστερη εκδοχή για τις ρίζες του εντοπίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα στο 1822, εποχή κατά την οποία ο Φρανσουά-Ωγκύστ-Ρενέ, υποκόμης Ντε Σατωμπριάν, ήταν πρέσβης της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πιάτο δημιουργήθηκε γι' αυτόν από τον προσωπικό του σεφ Montmireil και υποδήλωνε κυρίως τον τρόπο παρασκευής του κρέατος (ανάμεσα σε δύο μικρότερα κομμάτια κρέατος που στη συνέχεια αφαιρούνται), όπως το προτιμούσε ο υποκόμης, ώστε να είναι ζουμερό, τρυφερό και χυμώδες. Μετά το 1870 ο όρος «chateaubriand» καθιερώθηκε ως ονομασία για την ίδια την κοπή του μοσχαρίσιου αυτού φιλέτου.

Ο διάσημος Γάλλος σεφ και συγγραφέας Georges-Auguste Escoffier (1846-1935) αναφέρει: «Το chateaubriand λαμβάνεται από το κέντρο του κομμένου φιλέτου βοείου κρέατος, κομμένο δύο ή τρεις φορές το πάχος μιας συνηθισμένης μπριζόλας φιλέτου. Ωστόσο, όταν πρόκειται να μαγειρευτεί με ψήσιμο στη σχάρα, το chateaubriand δεν πρέπει να έχει βάρος μεγαλύτερο από 500 γρ., καθώς, εάν είναι μεγαλύτερο από αυτό, το εξωτερικό τείνει να γίνει πολύ στεγνό και σκληρό πριν ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Στη σύγχρονη πρακτική, όμως, το chateaubriand σερβίρεται με οποιαδήποτε από τις σάλτσες και τις γαρνιτούρες που είναι κατάλληλες για τουρνεντό και φιλέτα».

Ως premium κοπή στα steak houses καθιερώθηκε πρώτα στη Νέα Υόρκη στα 20ies και μετά τα '50s στο Λας Βέγκας. Μέσω της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου το chateaubriand έγινε συνώνυμο της καρνιβορικής γαστρονομίας και πολυτέλειας, πρωταγωνιστώντας στα ρεβεγιόν αλλά και στα επίσημα δείπνα, ενώ σήμερα αποτελεί τον βασιλιά των καλών εστιατορίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού τρώμε τα πιο ζουμερά chateaubriand στην Αθήνα 

Ακολουθούν πέντε δοκιμασμένες επιλογές που μου αρέσουν πολύ στην Αθήνα:

Η σάλα του γαλλικού εστιατορίου Tartare, στη Γλυφάδα / Φωτογραφία: tartare_restaurant/Instagram
Η σάλα του γαλλικού εστιατορίου Tartare, στη Γλυφάδα / Φωτογραφία: tartare_restaurant/Instagram

Tartare στη Γλυφάδα

Ένα κλασικό εστιατόριο που από το 1999 προσφέρει μια αυθεντική και φίνα γαλλική κουζίνα στον χώρο ενός κομψού χαμηλότονου αλλά πολυτελούς μπιστρό στη Γλυφάδα.

To καταπληκτικό chateaubriand του Tartare / Φωτογραφία: tartare_restaurant/Instagram
To καταπληκτικό chateaubriand του Tartare / Φωτογραφία: tartare_restaurant/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Tartare, εκτός από το υπέροχο chateaubriand που σερβίρεται με άφθονες χρυσαφένιες, λεπτοκομμένες πατάτες τηγανητές και sauce béarnaise, θα απολαύσετε υπέροχη κρεμμυδόσουπα gratinée, κόκορα κρασάτο, σπαράγγια με sauce ολλαντέζ, σαλιγκάρια Bουργουνδίας και αντρεκότ σχάρας με τη διάσημη σάλτσα Café de Paris.

Το φίνο art de la table στο Tartare / Φωτογραφία: tartare_restaurant/Instagram
Το φίνο art de la table στο Tartare / Φωτογραφία: tartare_restaurant/Instagram

Info: Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα, τηλ.: 2109680320

Η θεατρική σάλα του Brutus Tavern / Φωτογραφία: brutustavern/Instagram
Η θεατρική σάλα του Brutus Tavern / Φωτογραφία: brutustavern/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Brutus Tavern στο Κολωνάκι

Στο glamorous steak house της οδού Λεβέντη στο Κολωνάκι, θα απολαύσετε, μέσα σε μια πολυτελή και εντυπωσιακή σάλα με ιδιαίτερο θεατρικό και ροκ design, όπου οι βελούδινες κουρτίνες, οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και οι χρυσές λεπτομέρειες οι νεκροκεφαλές του Alexander McQueen παντρεύονται επαναστατικά με το πορτρέτο του Μάρκου Μπότσαρη, ένα κεφάτο δείπνο που θα σας μείνει αξέχαστο, με πιάτα του εξαιρετικού Μιχάλη Νουρλόγλου, που εκτελεί ο ταλαντούχος Στέφανος Ρίζος.

 To ζουμερό chateaubriand του Brutus Tavern / Φωτογραφία: brutustavern/Instagram
To ζουμερό chateaubriand του Brutus Tavern / Φωτογραφία: brutustavern/Instagram

Εκτός από το chateaubriand από ελληνικό μοσχάρι ξηρής αργής ωρίμανσης 40 ημερών, θα απολαύσετε φοβερά mini burgers, αλλά και μια κολασμένη πίτα του βοσκού -την Crust Oxtail Pie- με μπισκοτένια κρούστα που σπάει ηδονικά με το κουτάλι και μια κολασμένη γέμιση με μοσχαρίσια ουρά, μπεσαμέλ και κρεμώδες γαλλικό τυρί Comté.

Η Crust Oxtail Pie του Brutus Tavern / Φωτογραφία: brutustavern/Instagram
Η Crust Oxtail Pie του Brutus Tavern / Φωτογραφία: brutustavern/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Brutus Tavern, Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ.: 2107240453

H εσωτερική εντυπωσιακή σάλα του Twenty One Restaurant / Φωτογραφία: thetwentyonehotel/Instagram
H εσωτερική εντυπωσιακή σάλα του Twenty One Restaurant / Φωτογραφία: thetwentyonehotel/Instagram

The Twenty One Restaurant στο Κεφαλάρι

Στο πολυτελές, ατμοσφαιρικό και αγαπημένο εστιατόριο του design hotel The Twenty One στην Κηφισιά, θα δοκιμάσετε ένα αριστοτεχνικά ψημένο και ζουμερό chateaubriand με εθιστικές french fries, σε μια σάλα με φοβερή διακόσμηση από την εκλεκτική οικογένεια Βαρβέρη, που έχει γράψει ιστορία στο αθηναϊκό design με το Interni και τη Moda Bagno.

Η κομψή ροτόντα του Twenty One Restaurant / Φωτογραφία: thetwentyonehotel/Instagram
Η κομψή ροτόντα του Twenty One Restaurant / Φωτογραφία: thetwentyonehotel/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποκύημα του αμερικανικού φλερτ με την κλασική γαλλική γαστρονομία, το εστιατόριο αυτό, που αποτελεί διαχρονικό στέκι για καλό φαγητό και ωραία ατμόσφαιρα στα βόρεια προάστια, έχει ένα διαχρονικά ωραίο μενού που έχει γράψει δυνατά και ανανεώνεται κατά καιρούς με μικρές πινελιές.

Info: Μυκόνου 5 και Κολοκοτρώνη, Κηφισιά, τηλ.: 2106233521

Blue Pine στην Κηφισιά

Το πιο κλασικό γαλλικό εστιατόριο της Κηφισιάς από το 1961, όταν ο bon viveur Αλέξανδρος Γλωσσώτης μετέτρεψε ένα οίκημα που προοριζόταν για ένα αυστριακού τύπου σαλέ με τζάκι και ξύλινη επένδυση, σε εκλεκτό εστιατόριο. Κρατώντας το αριστοκρατικό, αυθεντικό του στιλ, το Blue Pine, χωρίς εκπτώσεις ή μοντέρνες παραλλαγές, έγραψε και γράφει ιστορία στην αθηναϊκή γαστρονομία, ποντάροντας στον σεβασμό και στην εξαιρετική πρώτη ύλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Blue Pine αποτελεί κλασική επιλογή για γαλλική κουζίνα στην Κηφισιά / Φωτογραφία: Blue Pine/Facebook
Το Blue Pine αποτελεί κλασική επιλογή για γαλλική κουζίνα στην Κηφισιά / Φωτογραφία: Blue Pine/Facebook

Ταξιδέψτε στην αυθεντική νοστιμιά της κλασικής γαλλικής κουζίνας με κλασικά πιάτα όπως τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας, το σουφλέ, το λαχταριστό Entrecôte Café de Paris και, φυσικά, το ζουμερό chateaubriand με french fries και δύο σως: μπεαρνέζ ή sauce au poivre.

To entrecôte με σάλτσα Café de Paris / Φωτογραφία: Blue Pine/Facebook
To entrecôte με σάλτσα Café de Paris / Φωτογραφία: Blue Pine/Facebook

Info: Π. Τσαλδάρη 37, Κηφισιά, τηλ.: 2108077745

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H κατακόκκινη σάλα του Rick's στο Κεφαλάρι / Φωτογραφία: ricks_athens/Instagram
H κατακόκκινη σάλα του Rick's στο Κεφαλάρι / Φωτογραφία: ricks_athens/Instagram

Rick's στο Κεφαλάρι

Αν θέλετε να ζήσετε μια μαγευτική βραδιά σαν να βρίσκεστε μέσα σε σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας, το steak house Rick's, στο ισόγειο του design hotel The Kefalari Suites, αποτελεί το ιδανικό location. Κατακόκκινο, με κάδρα από σταρ της θρυλικής ταινίας «Καζαμπλάνκα» -από την οποία είναι εμπνευσμένο-, το εστιατόριο αυτό θα σας διασκεδάσει τόσο με το απολαυστικό -αμερικανικής προέλευσης- φαγητό του που υπογράφει ο Δημήτρης Σταμούδης, ο executive chef του ομίλου S One Hospitality, αλλά και με τον φοβερό πιανίστα του που θα σας ξεσηκώσει.

Το ζουμερό chateaubriand στο Rick's
Το ζουμερό chateaubriand στο Rick's

Επιλέξτε το κλασικό chateaubriand με πατάτες τηγανητές γαλλικού στιλ ή mashed potatoes με βούτυρο και μία από τις σως του (Bearnaise, Pepper Sauce ή Bone Marrow Gravy), αλλά και απολαυστικά ορεκτικά με θαλασσινά, όπως τα Rockefeller Oysters με την καταπληκτική σάλτσα από βούτυρο, σπανάκι και μαϊντανό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Rockefeller Oysters στο Ricks / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Rockefeller Oysters στο Ricks / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Info: Πεντέλης 1, Κηφισιά, τηλ.: 2107548348

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ