Μια απολαυστική χριστουγεννιάτικη βόλτα στην κομψή και ζωηρή βασίλισσα των βορείων προαστίων: την Κηφισιά.
Στην Κηφισιά, μετά το Σύνταγμα, χτυπάει η καρδιά του χριστουγεννιάτικου αθηναϊκού παραμυθιού, με εκπληκτικούς πάντα στολισμούς, τόσο στον δρόμο όσο και στα μαγαζιά. Φέτος εκτός από λαμπάκια, φωτεινές άμαξες, αστέρια και γιγαντιαίες μπάλες, βλέπουμε ακόμα και στολισμένα vintage αυτοκινητάκια επί της Λεβίδου (έξω από το εστιατόριο Giacomo και από το κατάστημα αρωμάτων Heaven On Earth).
Το iefimerida έκανε μια μικρή pre-xmas απόβαση στο κέντρο της Κηφισιάς και δημιούργησε για εσάς μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά τα ψώνια σας: στάση γλυκό και καφέ, brunch, φαγητό και ποτό.
Δώρα και gourmet νοστιμιές για το σπίτι από το Deli του i Fratti
Πίσω από τη δημοφιλή ιταλική τρατορία i Fratti, επί της οδού Αργυροπούλου, υπάρχει ένα ενημερωμένο ντελικατέσεν με κάβα, ράφια και ψυγεία κατάφορτα με γκουρμέ λιχουδιές (εκλεκτά τυριά, αλλαντικά, ιχθυηρά, ζυμαρικά, σάλτσες, τρούφες, κρασιά, αποστάγματα κ.ά.) που μπορείτε να αγοράσετε για το σπίτι ή να φτιάξετε με αυτά ένα υπέροχο καλάθι για τους φίλους και τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις.
Εδώ επίσης θα βρείτε έτοιμα Xmas gift boxes σε τιμές που κυμαίνονται από τα 61 ευρώ και άνω με εξαιρετικές επιλογές.
Info: Αργυροπούλου 7, Κηφισιά, τηλ. 21 0808 8157, frati.gr
Πεζοπορία στο Δάσος Συγγρού
Λίγο πριν φτάσετε στην Κηφισιά, κάντε μια στάση για έναν αναζωογονητικό περίπατο μέσα στη φύση, σε ένα δάσος έκτασης 950 στρεμμάτων. Το Δάσος Συγγρού, κληροδότημα της εθνικής ευεργέτιδάς Ιφιγένειας Α. Συγγρού στη Γεωργική Εταιρεία Ε.Γ.Ε (σημερινό Ι.Γ.Ε.), είναι ένας πνεύμονας οξυγόνου που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων, καλυμμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του με χαλέπιο πεύκη.
Η πρόσβαση στο Κτήμα Συγγρού είναι εύκολη: αμέσως μετά τη διασταύρωση με την οδό Πεντέλης στο Μαρούσι, στρίψτε δεξιά στο φανάρι του ΚΑΤ στην είσοδο του Κτήματος Συγγρού και σταθμεύστε στον χώρο πάρκινγκ του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Στη συνέχεια ξεκινήστε την πεζοπορία σας και ανακαλύψτε, εκτός από τα δύο βασικά κτίσματα που έχει σχεδιάσει ο θρυλικός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ, τον γοτθικού ρυθμού ναό του Αγίου Ανδρέα, το Μουσείο Μελισσοκομίας (που είναι επισκέψιμο Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως και τις 2 μ.μ.) καθώς και ένα τοπίο φυσικού κάλλους με αρχαιολογικά ευρήματα.
Info: Λεωφ. Κηφισίας 182, Αθήνα, dasosygrou.gr
Είσοδος: Ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 7 π.μ. έως και τις 10 μ.μ.
Βιβλία από το μικρό βιβλιοπωλείο Sporos
Δεν υπάρχει ωραιότερο δώρο για τους αγαπημένους σας από ένα απολαυστικό βιβλίο που θα ταιριάζει στο στιλ και τα ενδιαφέροντά τους. Στο μικρό και πολύ όμορφο βιβλιοπωλείο Sporos που εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί την αγαπημένη επιλογή των βιβλιοφάγων στην Κηφισιά, θα βρείτε επιλεγμένους καλούς τίτλους από την ελληνική ή ξένη λογοτεχνία, δοκίμια, ιστορικά βιβλία, ποιητικές συλλογές, παραμύθια κ.ά.
Η ιδιοκτήτριά του Κορίνα Αλιβιζάτου είναι πολύ ενημερωμένη και θα σας καθοδηγήσει ώστε να επιλέξετε τους ιδανικούς τίτλους. Η παλιά γραφομηχανή στη βιτρίνα, ανάμεσα στις πρόσφατες κυκλοφορίες, είναι η μικρή χαριτωμένη πινελιά που μας κλείνει κάθε φορά το... μάτι.
Info: Δροσίνη 7, Κηφισιά, τηλ. 21 0808 6404
Καφές & γλυκά: Tart Sweet Days, Βάρσος, Different Beast
Στο Tart Sweet Days (Λεωφ. Κηφισίας 289 & Όθωνος, τηλ. 21 0808 7199), ένα μαγαζί με ωραία διακόσμηση και γλυκιά παλέτα, που παίζει ανάμεσα στο ζαχαροπλαστείο, το microbakery και το μπραντσάδικο, θα βρείτε τάρτες, γλυκά και άλλες πολλές νοστιμιές για το brunch (από κρουασάν, κέικ Quiche Lorraine, cinnamon rolls, αμερικάνικο cheesecake και Babka μέχρι avocado toast, croque madame, bagel sandwiches και σαλάτες).
Στον θρυλικό Βάρσο (Κασσαβέτη 5, τηλ. 21 0801 2472), το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς που αποτελεί τοπόσημο της περιοχής με μακρά ιστορία από το 1892, θα βρείτε μια απολαυστική lemon pie που είναι αφρός και λιώνει στο στόμα, χειροποίητες μελωμένες δίπλες, τον ωραιότερο μπαμπά με ρούμι στην Αθήνα, γιαγιαδίστικες πάστες, αλλά και πολύ νόστιμες τυρόπιτες με φύλλο κουρού ή παραδοσιακό. Μπορείτε όλα να τα απολαύσετε στα τραπεζάκια τους στην πίσω σάλα ή στο πεζοδρόμιο δίπλα στην είσοδο. Μη φύγετε χωρίς να ζητήσετε να σας κόψουν για το σπίτι ένα κομμάτι από το γευστικότατο φρέσκο βούτυρο που έχουν στα ψυγεία τους.
Στο ατμοσφαιρικό βορειοευρωπαϊκού στυλ Different Beast (Κασσαβέτη 19, τηλ. 21 6700 4556) με τη shabby αισθητική, τις vintage πορσελάνες, τα φθαρμένα ξύλινα τραπέζια και φυτά εσωτερικού χώρου, θα απολαύσετε αλμυρά πιάτα για το brunch, γλυκά (μηλόπιτα, cinnamon bun και κέικ καρότου) ή το κολασμένο Dutch Baby Pancakes που θέλει μισή ώρα για να ψηθεί, με μια φωλιά από ψημένη λαχταριστή σφολιάτα που στην καρδιά της έχει αλατισμένη καραμέλα, κρέμα γάλακτος και μπανάνες. Κατά καιρούς θα το βρείτε αυτό το κολασμένο πράγμα σε δημιουργικές παραλλαγές.
Φαγητό: 4+1 δοκιμασμένα εστιατόρια στην Κηφισιά
Μια σίγουρη, σταθερά καλή επιλογή για καλή ιταλική κουζίνα προσανατολισμένη στην πίτσα και τα πιάτα με pasta είναι το i Fratti (Αργυροπούλου 7, Κηφισιά, τηλ. 21 0808 8157) που προαναφέραμε.
Τέτοια εποχή είναι στολισμένο παραμυθένια για τα Χριστούγεννα.
Τόσο η κομψή σάλα του όσο και ο στεγασμένος διάδρομος της εισόδου, που έχει σόμπες και πολλά φυτά, είναι σχεδόν πάντα γεμάτα, γι' αυτό κάντε κράτηση εγκαίρως.
Το υπέρκομψο Casa Giacomo (Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ. 21 0801 4007) που μοιάζει με οπερετικό σκηνικό του Πουτσίνι, με μια φίνα κλασικού στιλ σάλα μοναδικής ομορφιάς, θα απολαύσετε μια κουζίνα που δίνει έμφαση στην εποχικότητα, με πιάτα εμπνευσμένα από τόσο από την Ιταλία όσο και από την ευρύτερη μεσογειακή γαστρονομική κουλτούρα.
Δίπλα ακριβώς, μέσα στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, υπάρχει το Natu (Λεβίδου 13, τηλ. 21 0801 1170) με ένα μαγευτικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό που μοιάζει σαν να έχει βγει από μοντέρνο παραμύθι. Εδώ μπορείτε να έρθετε τόσο για brunch πλάι στη λιμνούλα με τα νούφαρα, όσο και για φαγητό το μεσημέρι ή το βράδυ. Η κουζίνα έχει μεσογειακό προσανατολισμό, με την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου και με την ποιότητα που εγγυάται ο όμιλος Δειπνοσοφιστήριον που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το διάστερο Delta Restaurant.
Στο εξαιρετικό Belon θα απολαύσετε υπέροχα πιάτα θαλασσινών και οστρακοειδή. Μην παραλείψετε να επιλέξετε τον δίσκο με τα στρείδια (υπερπαραγωγή γευστική και χάρμα οφθαλμών για ινσταγκραμικές πόζες), τα φοβερά χτένια σοτέ με σπαράγγια, απολαυστική λευκή μίσο σάλτσα και φουντούκι ή το καταπληκτικό chateaubriand σφυρίδας με σάλτσα πράσινης πιπεριάς και λάχανο στον ατμό.
Το εστιατόριο διαθέτει μεγάλη wine list και ωραία κοκτέιλ. Η μουσική φτιάχνει ατμόσφαιρα και δημιουργεί κέφι, κάνοντας τον πολυτελή χώρο με το εντυπωσιακό μπαρ στην καρδιά του, πιο ζωηρό.
Στο υπέροχο αρχοντικό του Monzu (Λεωφόρος Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά, τηλ. 21 0620 0495), ένα ιστορικό επιβλητικό κτίριο του 19ου αιώνα με φοβερό κήπο, στο δρόμο προς Νέα Ερυθραία, θα γευτείτε μια αναβαθμισμένη ιταλική κουζίνα από τον εξαιρετικό σεφ Γιάννη Λιόκα. Εκτός από τις κολασμένες πίτσες (ειδικά αυτός ο έρωτας με τα άγρια μανιτάρια), υπέροχα είναι και τα πιάτα με pasta και οι κρεατοφαγικές επιλογές.
Wine bar: HalfGlass
Στο wine bar HalfGlass (Ελαίων 41 & Αιολίας 1, Νέα Κηφισιά, τηλ. 21 0807 4763) που αποτελεί το καινούργιο νεανικό hot spot της Κηφισιάς, βλέπουν το ποτήρι πάντα μισογεμάτο.
Η λίστα που έχουν επιμεληθεί δύο έμπειροι -τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- άνθρωποι του κρασιού είναι πλούσια, ενώ διαθέτει πολλές επιλογές σε ποτήρι που αλλάζουν κάθε εβδομάδα.
Εκτός από μπαρ ο χώρος λειτουργεί και σαν κάβα (με πλήρως εξοπλισμένο κελάρι με ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και θορύβου) που πουλάει φιάλες στη λιανική.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Tα νέα εστιατόρια του φθινοπώρου -13+1 γαστρονομικές αφίξεις που συζητιούνται στην πόλη τώρα
- Okio: Το εστιατόριο στο Σύνταγμα που δικαίως είναι στον οδηγό Michelin -Γαστρονομία που εστιάζει στη νοστιμιά
- Πώς ένας Έλληνας designer με διεθνή καριέρα έφτιαξε ένα διαχρονικό ιαπωνικό εστιατόριο στη Γλυφάδα με καλό sushi