Η food blogger Μαριάννα Γκιτσάκη, γνωστή μέσα από το δημοφιλές blog Surtuko, μοιράζεται μαζί μας τον δικό της γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας και μας προτείνει τα αγαπημένα της μέρη για φαγητό και ποτό.
Ένα παιδικό παρατσούκλι έγινε μέσα στην καραντίνα το nick name για ένα ζωηρό μπλογκ για το φαγητό, το οποίο πολύ γρήγορα έγινε δημοφιλές στα κοινωνικά δίκτυα. Η food blogger Μαριάννα Γκιτσάκη δημιούργησε το surtuko.gr για να μοιράζεται τις συνταγές και τα μέρη που φτιάχνουν το κέφι στην ίδια, αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, στα κοινωνικά δίκτυα, είχαν την ίδια ανάγκη με εκείνη: να μαγειρεύουν ευέλικτα, εύκολα και γρήγορα νόστιμα και υγιεινά φαγητά χωρίς να πρέπει να κλείνονται όλη μέρα σε μια κουζίνα.
Έτσι, η Μαριάννα λόγω καραντίνας άρχισε να καταγράφει τις συνταγές που έφτιαχνε, ενώ αμέσως μετά άρχισε να μοιράζεται με τους αναγνώστες της και τα αγαπημένα της μέρη για φαγητό έξω, μέσα από το blog, το Instagram και το TikTok.
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διακοπές της, ζητήσαμε στη Μαριάννα Γκιτσάκη να μας δώσει μια λίστα με τα δικά της best by test εστιατόρια και street food στην Αθήνα. Πού θα πάμε για την ωραιότερη πίτσα; Πού να κάτσουμε αν έχουμε budget κάτω από από €10; Πού θα φάμε μαμαδίστικο μεξικάνικο στην Αθήνα; Πού θα απολαύσουμε τις πιο ωραίες τηγανητές πατάτες; Ανακαλύψτε τις απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα, στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Πώς το street food κατάφερε και έγινε τόσο σημαντικό κομμάτι στη γαστρονομία;
Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η οικονομική κρίση. Αλλά και το ότι έχουμε μπουχτίσει -και το κοινό και οι επαγγελματίες της εστίασης- με το πολύ στημένο, το πολύ δήθεν των «κυριλέ» εστιατορίων, οπότε αναζητάμε πιο χαλαρές και πιο αυθεντικές επιλογές. Και δεν θέλουμε να το ζούμε τα Σαββατοκύριακα και στις ειδικές περιστάσεις. Θέλουμε να το ζούμε κάθε μέρα.
Κάθε πόλη έχει τη δική της street food culture. Ποιο είναι το street food σύμβολο της Αθήνας;
Νομίζω πως είναι δεδομένο ότι είναι το σουβλάκι, παντού, σε σουβλατζίδικα, συναυλίες, γήπεδα, πανηγύρια και καράβια. Αν και προσωπικά δεν είμαι φαν.
Ποια είναι τα αγαπημένα σας εστιατόρια στην Αθήνα για...
...Street food/brunch: Δύο σε ένα θα πω. Street brunch στο The Black Salami Microbakery. Τα παγκάκια και τα σταντ του είναι σταθερή αξία για σαντουιτσάρες, αυγουλάρες, πίτσα, και γλυκά και καλό καφέ.
...Fine dining: Δεν θα πω αγαπημένο, γιατί δεν είναι ότι έχω φάει και σε όλα και από 10 φορές. Θα το πω το τελευταίο δείπνο που με ενθουσίασε, στο Jerar, και άψογο pairing με κρασί.
...Ασιατική κουζίνα: Θα το δώσω 3πλό εδώ, γιατί είναι και αδυναμία μου. Tuk tuk για street ταϊλανδέζικο με μπύρες. Noa poke που είναι χαβανέζικο μεν, με poke bowls και ασιατικής έμπνευσης γλυκά, Naan stop για ινδικό, από τα αγαπημένα μου κάρυ.
...Ψάρι/θαλασσινά: Πάρα πολλά, αλλά εκεί που καταλήγω πιο συχνά είναι σε ταβερνέ στη Λέσβο στα Εξάρχεια, και σε πιο fine, στο Sea Wolf στο Κουκάκι.
...Ethnic/ανατολίτικες γεύσεις: Σταθερή αγάπη το Feyrouz για λαχματζούν, κιουνεφέ και πλέον και κρασιά.
...Μεξικάνικο/Latin: Ένα από αυτά που ξεχωρίζω είναι το Hoppers στο Μοναστηράκι, που είναι βραζιλιάνικο, όπως και το Etnico στην Κολοκοτρώνη και το veggie burrito, που ήταν από τα πρώτα street food που έφαγα στην Αθήνα. Επίσης, για πιο after work μαμαδίστικο μεξικάνικο, το Mexha στο Μαρούσι.
...Ιταλική κουζίνα/πίτσα: Μια στάση στην Αθήνα που ξεχωρίζω είναι στο TraMe στην Ευριπίδου, για tramezzini, αυτά τα μικρά τριγωνικά σαντουιτσάκια, μαζί με spritz.
Σταθερή αγάπη για φρέσκα ζυμαρικά, όχι απαραίτητα ιταλικά, είναι και η Alex στο Κολωνάκι. Και λατρεμένη πίτσα στο Nolio στα Μελίσσια.
Τι είναι αυτό που σας αρέσει γευστικά στην Αθήνα και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να διορθωθεί;
Μου αρέσει που υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη ποικιλία και πάρα πολλές επιλογές, από street μέχρι fine dining. Επίσης, εκτιμώ πολύ την προσπάθεια που έχουν κάνει αρκετά εστιατόρια να αναδείξουν τοπικές πρώτες ύλες και γεύσεις με δημιουργικό τρόπο, όπως επίσης και την απενοχοποίηση του comfort food. Από την άλλη, όμως, έχω δει πολλά μαγαζιά, κυρίως πιο τρέντι μεζεδοπωλεία στα οποία πήγαινα φανατικά για χρόνια, να προσπαθούν να «κυριλέψουν» την κουζίνα τους, βάζοντας περιγραφές 5 γραμμών και περιττές φανφάρες, χάνοντας έτσι την ταυτότητά τους. Δεν χρειάζεται όλα τα εστιατόρια να στήνουν ξαφνικά πιάτα με τσιμπιδάκια. Μπορεί ένα πιάτο να είναι δημιουργικό και νόστιμο χωρίς αυτά.
Ποια είναι τα αγαπημένα σας φαγητά που θυμάστε από τα ταξίδια σας;
Ό,τι μα ό,τι έχω φάει στο Βιετνάμ, στο χέρι από καρότσια ή σε αυτοσχέδια εστιατόρια που στήνονταν στους δρόμους με πλαστικά σκαμπό και μικροσκοπικούς πάγκους. Το κουνάφα στην Ιορδανία, κάτι σαν κιουνεφέ αλλά σε τεράστιο ταψί. Και κάτι σπιτικά φαλάφελ που μας κέρασαν σε ένα μαγαζί με τουριστικά είδη, που είναι το καλύτερο φαλάφελ που έφαγα στη ζωή μου.
Πού μπορούμε να φάμε καλά και νόστιμα στην Αθήνα με budget κάτω από €10 το άτομο; Tι πρέπει να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε;
Εκεί όπου τρώγαμε πάντα: στα μαγειρεία και στα καφενεία της γειτονιάς. Στη δική μου γειτονιά, Εξάρχεια και τριγύρω, έχει άπειρα, από παραδοσιακά που κρατάνε τον χαρακτήρα τους μέσα στα χρόνια, μέχρι συνεργατικά και μεταμοντέρνα. Αλλά κάθε γειτονιά έχει το δικό της κρυφό διαμαντάκι.
Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το Surtuko; Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;
Όλα ξεκίνησαν μέσα στην καραντίνα. Για μένα, όπως και για τους περισσότερους δηλαδή, η καραντίνα ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Από εκεί που πριν έτρεχα με χίλια δυο πράγματα, βρέθηκα κλεισμένη στο σπίτι και χωρίς δουλειά. Το μόνο που με κρατούσε από το να μην το χάσω τελείως ήταν το «τι θα φάμε σήμερα». Έτσι άρχισα να μαγειρεύω πολύ περισσότερο, να πειραματίζομαι και να διαβάζω πάρα πολύ για το φαγητό. Αυτό που ξεκίνησε σαν ανάγκη έγινε η καθημερινή μου απόλαυση: το ταξίδι μου στις γεύσεις και στις κουλτούρες του κόσμου, στα μέρη που αγάπησα και στα μέρη όπου ονειρεύομαι να πάω. Η ιδέα του blog προέκυψε ένα αυγουστιάτικο βράδυ στις διακοπές ανάμεσα στις δύο καραντίνες, έτσι απλά, σε μια στιγμή καθαρότητας. Και, από κάτι που ήταν για να γεμίζει τον χρόνο μου, έγινε σύντομα πλήρης απασχόληση.
Αγαπημένη σας πόλη/μέρος/νησί/χωριό στην Ελλάδα που φημίζεται για το φαγητό της;
Το ξέρω ότι θα πω τα προφανή, αλλά σίγουρα Κρήτη. Ολόκληρη. Δεν θυμάμαι να έχω φάει κάτι λιγότερο από πολύ καλά, οπουδήποτε στην Κρήτη, με εξαίρεση κάποια πολύ τουριστικά. Επίσης, έχω πολύ μεγάλη αδυναμία στο Πήλιο και στα τσιπουράδικά του, και στη Λέσβο με τα ουζάδικά της.
Τα ωραιότερα παγωτά που έχετε δοκιμάσει στην Αθήνα;
Κλασικό αγαπημένο το Django. Φρέσκες, φυσικές πρώτες ύλες, εποχικά υλικά, σορμπέ που μυρίζει φρούτο, και ανατρεπτικές γεύσεις. Και το νέο μου κόλλημα είναι το φετινό project της ομάδας του Madame Fraise, το Ice Canteen, με γεύσεις όπως snickers και εκμέκ παγωτό.
Ποια είναι η μεγαλύτερη τάση αυτή τη στιγμή στο street food στο εξωτερικό και ποια είναι στην Ελλάδα;
Το ίδιο βλέπω και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Μια έθνικ ποικιλομορφία και μια αυθεντικότητα. Γινόμαστε πλέον μούλτι-κούλτι πόλεις, με αρκετούς μετανάστες που φέρνουν μαζί και τις νοστιμιές της χώρας τους.
Πού ξετρυπώνετε -σε ποια μπακάλικα, deli, χασάπικα και food markets στην Αθήνα- τα καλύτερα υλικά για τις street food συνταγές σας; Τι μας προτείνετε αν αποπειραθούμε να κάνουμε το ίδιο στο σπίτι μας;
Κυρίως στη λαϊκή της γειτονιάς. Στην αρχή μού φαινόταν χαώδης, αλλά, όσο πιο συχνά πήγαινα, τόσο έμαθα τους πάγκους, έμαθα τους παραγωγούς και με έμαθαν και αυτοί, αναγνώριζα το καλό σταφ, άσε που μου το φύλαγαν κιόλας. Το ίδιο και με τα deli, προτιμώ αυτά της γειτονιάς και να χτίζω σχέσεις. Οπότε, βρες ανθρώπους που παθιάζονται με αυτό που κάνουν και αφέσου στα χέρια τους.
Πού έχετε φάει τις ωραιότερες τηγανητές πατάτες;
Cookoomela grill στα Εξάρχεια. Χοντροκομμένες, με τη φλούδα τους, άκρως τραγανές από έξω, σούπερ μαλακές από μέσα.
Δροσερές ταράτσες, αυλές και κήποι στην πόλη που σας αρέσουν;
Από τις αγαπημένες μου είναι η καταπράσινη ταράτσα του Foundry στο Ψυρρή για κοκτέιλ, κρασί και πίτσα. Και πρόσφατα ανακάλυψα το NYX στην ταράτσα του Academias hotel για σούσι και Japanese fusion. Στέκια επίσης είναι και το κηπάκι του «Το Μπαρ» στα Εξάρχεια για ποτάκια, και το πεζοδρομάκι του «Το Ρίνι» πίσω από το Μουσείο.
Info: surtuko.gr
instagram.com/surtuko_ | tiktok.com/@surtuko