Ο Ιταλός σεφ, πρώην bodyguard της Ναόμι Κάμπελ, που έμαθε τους Έλληνες τι σημαίνει αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από το Ντουμπάι όπου για ένα χρόνο ήταν private chef σε μέλος της βασιλικής οικογένειας, και άνοιξε ένα ολοκαίνουργιο μαγαζί στη Νέα Σμύρνη με το υπέροχο όνομα «Le Pizze di San Gennaro».
Μεγάλωσε στο Μιλάνο, σε μια εργατική οικογένεια στη βιομηχανική ζώνη του ιταλικού Βορρά. Έχασε τη μητέρα του πολύ νωρίς, αλλά για καλή του τύχη τον ανέθρεψε μια υπέροχη Ιταλίδα γιαγιά που του δίδαξε όλα τα μυστικά της αυθεντικής cucina povera. Εκείνος, ωστόσο, όταν τελείωσε το σχολείο δεν έγινε μάγειρας όπως όλοι πίστευαν, αλλά bodyguard στην υπηρεσία της Ναόμι Κάμπελ στη Σαρδηνία. Για χρόνια ταξίδεψε πολύ, ζώντας στη σκιά πάμπλουτων πολιτικών, επιχειρηματιών και μεγάλων σταρ όπως εκείνη, υπογράφοντας απίθανες ρήτρες εμπιστευτικότητας για να γίνει η σκιά τους. Κάποια στιγμή κουράστηκε από τη ζωή αυτή που ήταν γεμάτη απατηλή λάμψη και απίστευτο στρες και, γνωρίζοντας τη γυναίκα της ζωής του, αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να την ακολουθήσει στην Αθήνα, για να κάνει μαζί της οικογένεια.
Αφού απέκτησε μαζί της μια όμορφη κορούλα, αποφάσισε πως ήταν η ώρα να στεριώσει εδώ και έτσι άνοιξε την πρώτη του ιταλική πιτσαρία στο Νέο Κόσμο. Πολύ γρήγορα με την Bella Napoli -από την οποία σήμερα έχει αποχωρήσει οριστικά- έγινε γνωστός στόμα με στόμα για την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα του με το λεπτό ζυμάρι που μόνο αυτός παίζει κυριολεκτικά στα δάχτυλα τόσο καλά. Τον τελευταίο χρόνο ο Μάρκο είχε εξαφανιστεί, οι φαν της φανταστικής πίτσας του μάταια τον αναζητούσαμε στην κουζίνα της πιτσαρίας που είχε ιδρύσει.
Γνήσια ναπολιτάνικη πίτσα σε ξυλόφουρνο: Με λεπτή ζύμη και ζουμερή μοτσαρέλα
Δύο μήνες πριν η είδηση άρχισε να διαδίδεται: Ο Μάρκο είχε επιστρέψει στην Αθήνα ανοίγοντας ένα νέο μαγαζί, αυτή τη φορά στη Νέα Σμύρνη, στην Ευξείνου Πόντου 172, λίγο πριν το νεκροταφείο. To όνομα του νέου μαγαζιού; Le Pizze di San Gennaro, με logo ένα κουκλάκι του προστάτη αγίου της Νάπολης.
Το νέο γαστρονομικό πρότζεκτ του Τζεναμπόνι είναι καθαρόαιμη αυθεντική ιταλική pizzeria, στην οποία ο Ιταλός σεφ φτιάχνει αυστηρά και μόνο πίτσα, σε δώδεκα διαφορετικές παραλλαγές, όλες με την λεπτή ακαταμάχητη ναπολιτάνικη ζύμη που ψήνονται για λιγότερο από ένα λεπτό πάνω στην πυρωμένη πέτρα του παραδοσιακού ξυλόφουρνου, αλλά και ένα μονάχα ιταλικό πιάτο που αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με την έμπνευσή του: ζυμαρικά ή ριζότο, κρέας ή ψάρι, αλλά και μοναδικές συνταγές που κουβαλά στη φαρέτρα του ο εμπνευσμένος και έμπειρος Ιταλός.
Private chef σε μέλος της βασιλικής οικογένειας στο Ντουμπάι
Το διάστημα της απουσίας του από την Αθήνα ο Μάρκο Τζεναμπόνι μάς αποκάλυψε ότι βρισκόταν στο Ντουμπάι, όπου εργάστηκε ως private chef στη βίλα ενός σεΐχη, μέλους της βασιλικής οικογένειας. Κατά το διάστημα της παραμονής του εκεί ο Μάρκο εκτός από τις ακαταμάχητες πίτσες του έφτιαχνε καθημερινά μεσογειακές αλλά και ασιατικές συνταγές, αλλά όπως είναι φυσικό πολύ γρήγορα τα νεότερα μέλη της εξέχουσας οικογένειας ερωτεύθηκαν τη ναπολιτάνικη ζύμη του.
Τότε ήταν μάλιστα που μέσα σε λίγες μόνο ώρες φτιάχτηκε ένας πλήρως εξοπλισμένος παραδοσιακός ιταλικός ξυλόφουρνος στον κήπο, πλάι στην τραπεζαρία της πισίνας, για να μπορούν τα παιδιά να τρώνε την αυθεντική πίτσα San Gennaro όπως την τρώνε οι Ναπολιτάνοι: Με πολύ λεπτή ζύμη και ελαφρώς καψαλισμένες φουντωτές άκρες, με σάλτσα ντομάτας, βουβαλίσια μοτσαρέλα, κίτρινα ντοματίνια vesuvio και πεκορίνο. Aυτή την πίτσα μάλιστα ο Μάρκο την έκανε signature πιάτο στην ιταλική πιτσαρία που άνοιξε μόλις επέστρεψε στην Αθήνα.
Τι άλλο αξίζει να δοκιμάσετε
Προσωπικά λατρεύω τις λευκές πίτσες, περισσότερο από τις κόκκινες. Έτσι δοκίμασα μια πολύ ιδιαίτερη πίτσα, την Salsiccia e friarielli που φτιάχνεται με ναπολιτάνικο μπρόκολο, πρόβολα, μοτσαρέλα και ένα πολύ ωραίο λουκάνικο που είχε μια spicy γλυκύτητα, ιδανική για όσους θέλουν κάτι πικάντικο αλά όχι τόσο που να σκεπάζει την αίσθηση που αφήνει στο στόμα η βασίλισσα μοτσαρέλα.
Στην πίτσα αυτή δεν χρησιμοποιείται ο ανθός του μπρόκολου, αλλά μόνο τα φύλλα του που πικρίζουν ελαφρώς, θυμίζοντας λίγο την απολαυστική αψάδα που έχει το σταμναγκάθι. Ρίξτε λίγο αλάτι και φρέσκο πιπέρι πάνω σε αυτά τα φύλλα και φάτε την πίτσα σας οπως οι Ιταλοί, διπλώνοντας την σαν χαρτί για να απολαύσετε όλους τους χυμούς του τυριού μαζί με το λεπτό μέρος της ζύμης που έχει γίνει ένα με τη μοτσαρέλα, ταυτόχρονα με το καψαλισμένο από τη φωτιά ζυμάρι στις άκριες.
Από τα ορεκτικά αν σας αρέσουν τα ντοματίνια δοκιμάστε την αυθεντική caprese, που έχει όλη την απλότητα του Μεσογειακού Νότου σε ένα μόνο πιάτο με βουβαλίσια μοτσαρέλα και βασιλικό.
Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το φοβερό Τιραμισού του Μάρκο Τζεναμπόνι. Είναι από μόνο του ένας λόγος για να έρθει κανείς εδώ (και να ξανάρθει).
Το μυστικό και η συνταγή για την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα
Από τα πιάτα ημέρας ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί στη δική μας επίσκεψη πετύχαμε τζακ-ποτ: αυθεντική καρμπονάρα με αυγό, πεκορίνο και guanciale (ιταλικό αλλαντικό από χοιρινό μάγουλο), όπως την τρώνε οι Ιταλοί, χωρίς ασπράδι, αλλά μόνο με τον κρόκο.
«Έχει κακοποιηθεί πολύ στην Ελλάδα η καρμπονάρα. Με κρέμες και λιπαρότητα. Τελευταία όμως έχει γίνει πιστεύω σαφές ότι η αυθεντική καρμπονάρα θέλει δύο κρόκους αυγού ανά μερίδα. Προσοχή, όχι ασπράδι γιατί το ζυμαρικό μετά μυρίζει έντονα αυγό, αλλά μόνο τον κρόκο. Παρμεζάνα κάποιοι Ιταλοί βάζουν αντί για πεκορίνο, γιατί είναι λίγο πιο γλυκιά και κρεμώδης. Προτιμούμε ωστόσο την αυθεντική συνταγή με πεκορίνο, όπως τη φτιάχνουν στη Ρώμη», εξηγεί στο iefimerida ο Μάρκο Τζεναμπόνι.
Η συνταγή από τον Μάρκο Τζεναμπόνι
Υλικά
- 40 γρ. Τυρί πεκορίνο
- 2 κρόκους αυγού (χωρίς το ασπράδι)
- 70 γρ. Guanciale (αλλαντικό από χοιρινό μάγουλο)
- Μαύρο πιπέρι
- Ζυμαρικά Paccheri από την περιοχή της Καμπανίας
Εκτέλεση
Aφού πάρει βράση το νερό ρίχνουμε τα ζυμαρικά Paccheri και τα βράζουμε για 8 με 9 λεπτά ώστε να είναι al dente. Παράλληλα σε ένα μπολ εκτός φωτιάς ρίχνουμε το τριμμένο πεκορίνο, τους δύο κρόκους και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε μαύρο πιπέρι και λίγο βρασμένο νερό για να ζεσταθεί απαλά το αυγό χωρίς να το κάψει η φωτιά και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι τσιγαρίζουμε το guanciale στο δικό του λίπος και όταν ροδίσει το αποσύρουμε στην άκρη. Μόλις είναι έτοιμα τα Paccheri τα περνάς μισό λεπτάκι στο τηγάνι που ρόδισες το guanciale για να πάρουν τη μυρωδιά και μετά ρίχνουμε τα ζυμαρικά μέσα στο μπολ εκτός φωτιάς για να μην καταστρέψει την κρεμώδη σάλτσα του αυγού και του πεκορίνο η θερμότητα. Χρήσιμο tip: Αν το guanciale έχει πολύ λίπος πριν το ροδίσουμε το αφαιρούμε με το μαχαίρι για να γίνει κριτσανιστό και όχι πολύ λιπαρό.
Info: Le Pizze di San Gennaro, Ευξείνου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109339127 | instagram.com/sangennarogrecia
Τιμές: 20 με 22 ευρώ το άτομο. Οι πίτσες κοστίζουν από 5 έως 15 ευρώ
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Ανανεώθηκε το viral εστιατόριο Spit Jack στο Σύνταγμα με τα γκουρμέ σουβλιστά κρέατα-Γιατί αξίζει μια βραδιά εκεί
- 10: Urban Roof -Δοκιμάσαμε το μενού του Hervé Pronzato στο νέο εντυπωσιακό εστιατόριο με θέα πιάτο την Αθήνα
- Τρία value for money δοκιμασμένα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα, με νόστιμα πιάτα ιδανικά για sharing