Κάναμε μια απολαυστική βόλτα για πρωινό και brunch σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ξεχωρίζοντας τα πιο απολαυστικά πιάτα με αυγό που δοκιμάσαμε.
Είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς του πρωινού και φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να μονοπωλεί τα πιο χορταστικά και χαλαρά brunch μας. Το αυγό, όπως κι αν σας αρέσει, μελάτο ή σφιχτό, προσφέρει ενέργεια και πρωτεϊνη, γεύση και αίσθημα πληρότητας, γι΄ αυτό είναι η ιδανική τροφή για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του με αυτό.
Πέρα από το κλασικό βραστό ή τηγανητό, στα εστιατόρια ή τα street food μαγαζιά της πόλης, το αυγό απογειώνεται σε διάφορες εκδοχές: Γιαγιαδίστικα αυγά με πατάτες, ζουμερά Croque Madame, ποσέ με αβοκάντο ή με sauce hollandaise, αυγά μάτια από κότες ελευθέρας βοσκής που μόλις μαζεύτηκαν από το κοτέτσι, waffle toast, σε ομελέτα με σπαράγγια ή σε σάντουιτς με φρυγανισμένο ψωμί από προζύμι, μελάτο με τον κρόκο να λιώνει κολασμένα πάνω σε καυτό πεϊνιρλί, σε τρυφερό μπριός με ζάχαρη άχνη ή σε energy salad bowl με λαχανικά και super foods, σε μεξικάνικη quessadilla ή σε τραγανό bagel με χειροποίητη σπιτική πίκλα... Όπως κι αν ονειρεύεστε το τέλειο πρωινό ή brunch, στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε τις ωραιότερες δοκιμασμένες επιλογές μας για χορταστικά πιάτα που στην καρδιά τους έχουν το αυγό.
Enkelt, Χαλάνδρι
Στο πίσω μέρος μιας πολυσύχναστης εμπορικής στοάς, επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου λίγο πριν την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, η σκανδιναβική αυλή του Enkelt κάθε weekend μέχρι τις 5:00 το απόγευμα σερβίρει ένα πλούσιο brunch. Δοκιμάσαμε τα αυγά ποσέ με καπνιστό σολομό και sause hollandaise, αλλά και μια χορταστική ομελέτα με σπαράγγια.
Στα συν ο καλός latte, η ζωηρή, νεανική ατμόσφαιρα και η nordic style διακόσμηση με τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα ξύλινα ράφια, τα minimal σκανδιναβικού τύπου έπιπλα και τη μεγάλη street art τοιχογραφία της Μελίνας Κοάν να πρωτοστατεί.
Info: Aνδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι, thl. 2106897105
The Makers, Πραξιτέλους, Σύνταγμα
Κάτω από ένα φαρδύ σκεπαστό πεζοδρόμιο της οδού Πραξιτέλους, στην είσοδο μιας μπουτίκ, κάθε πρωί συνωστίζονται οι πιο ψαγμένοι άνθρωποι που συχνάζουν στο Κέντρο για να απολαύσουν το πρωινό ή το brunch τους με στυλ.
Εδώ στεγάζεται το πολύ ενδιαφέρον concept store The Makers που συνδυάζει το brunch τη μόδα με απολύτως κομψό και μοντέρνο τρόπο, σε έναν υπέροχο χώρο με σύγχρονη μποέμ κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Στα τραπεζάκια του, αντί για το κλασικό egg on toast, απολαύσαμε ένα πρωτότυπο πιάτο με βάφλα φτιαγμένη από ανθόγαλα και κεφίρ με βιολογικό αυγό μάτι, τσένταρ και ζαμπόν cotto.
Info: Πραξιτέλους 37, 2103311372
Minu, Ψυρρή
Μια πράσινη όαση μέσα στην καρδιά μιας πολύβοης και ετερόκλητης γειτονιάς. Αυτό είναι το Minu, ένα concept store αφιερωμένο στην κουλτούρα του slow living που συνδυάζει τα φυτά εσωτερικού χώρου, το design, τα πιο ψαγμένα διεθνή περιοδικά -και τη βίβλο της τάσης, το Kinfolk- με τον καλό καφέ και το brunch με υγιεινά super foods.
Όλη η ατμόσφαιρα είναι καταπληκτική όπως επίσης και το Egg Bowl με αβοκάντο, αυγά ποσέ, sumac (ένα σκούρο κόκκινο μπαχαρικό που προέρχεται από το ανθοφόρο φυτό ρους της Αφρικής) με ζυμωτό ψωμί και νιφάδες από τσίλι.
Info: Σαρρή 50, Ψυρρή, τηλ. 2103232022
Different Βeast, Κηφισιά
Στο Κηφισιώτικο μαγαζί με τους τούβλινους τοίχους που θυμίζει Λονδίνο και Άμστερνταμ, με την βορειοευρωπαϊκή shabby διακόσμηση, με τα τραπέζια από φθαρμένο ξύλο και τα ετερόκλητα vintage έπιπλα και διακοσμητικά αξεσουάρ, έχω απολαύσει το πιο ωραίο, ζουμερό και αναπάντεχα εθιστικό burger αυγού μέσα σε ένα ψημένο εξωτερικά και τρυφερό εσωτερικά στρογγυλό μπριός ψωμάκι που σερβίρεται μέσα σε κάτι υπέροχα με μπλε πιτσιλιές που μοιάζουν με παλέτα ζωγράφου.
Eκτός από το ζουμερό αυγό όλη τη νοστιμιά στο Beastly Brekkie τη φέρνει το τσάτνεϊ από τσίλι πιπεριές, που συνδυάζεται με μαγιονέζα, σχοινόπρασο και ρόκα. Στα συν ο καλός καφές και το φοβερό ολλανδέζικο πανκέικ Dutch Baby που θέλει μισή ώρα να φτιαχτεί και έρχεται στο τραπέζι μέσα σε καυτό τηγανάκι από μαντέμι.
Info: Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, τηλ. 2167004556
Ziba, Πόρτο Ράφτη
Το Ziba με τον μοντέρνο κήπο, την εξωτική διακόσμηση που έχει πολλά modern african στοιχεία και τη θέα στη θάλασσα, είναι το πιο ζωηρό και και νεανικό, δημοφιλές μαγαζί του Πόρτο Ράφτη αυτή τη στιγμή. Με κοσμοπολίτικη διάθεση, με ωραία μουσική και ατμόσφαιρα τα weekends γεμίζει με παρέες από την Αθήνα, σερβίροντας ένα πλούσιο brunch με πολλές επιλογές για όλα τα γούστα.
Εμείς εδώ ξεχωρίζουμε τα αυγά Benedict και το νόστιμο Croque Madame με τυρί, γαλοπούλα, αυγό και μια λαχταριστή σως από μπεσαμέλ.
Info: Λεωφ. Γ. Γρέγου 41, Πόρτο Ράφτη, τηλ. 2299071000
Lot51, Ιλίσια
Στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου στα Ιλίσια, κοντά στον θεϊκό φούρνο Το Τρομερό Παιδί, το Lot51 έχει γίνει το στέκι για καλό, ψαγμένο καφέ και brunch.
Σε έναν μοντέρνο χώρο με αναρριχώμενα φυτά στις design μεταλλικές σκαλωσιές του, με φοβερή μουσική, δοκιμάσαμε τα αυγά με μπέικον και πατάτες ή ένα φοβερό σάντουιτς με αυγό σε φέτες τραγανού προζυμένιου ψωμού, με αβοκάντο και σπανάκι.
Info: Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια, 6937 337066
Η Λόντζα της γειτονιάς, Εξάρχεια
Το φαστ φουντ της γιαγιάς, έχει συνταγές κλασικών πιάτων από το χωριό, μια λειτουργική μασίνα, κοφίνια με κόκκινα κρεμμύδια, ράφια με ψαγμένα βοτανικά ροφήματα και στην ανοιχτή κουζίνα του σερβίρει από κεφτεδάκια με κόκινη σάλτσα μέχρι χυλοπίτες, γίδα βραστή και πίτες με χειροποίητο φύλλο.
Το πιο διάσημο πιάτο της Λόντζας είναι τα χωριάτικα τηγανητά αυγά μάτια σερβιρισμένα πάω από τις κομμένες στο χέρι φυσικά γιαγιαδίστικες πατάτες τηγανητές.
Info: Χαρ. Τρικούπη 76, Αθήνα, τηλ. 2103612334
Περιβόλι στη Βάρη, Βάρη
Στο αυθεντικό farm-to-table εστιατόριο στη Βάρη, το οποίο μαγειρεύει τα πιάτα του με ολόφρεσκα βιολογικά λαχανικά και βότανα που καλλιεργεί το ίδιο στα μποστάνια του, ακολουθώντας τις αρχές και τη φιλοσοφία της Αναγεννητικής Γεωργίας (περμακουλτούρας), θα απολαύσετε ένα αγνό ελληνικό brunch που είναι ολοκληρωμένη εμπειρία.
Αφού περιηγηθείτε στο κτήμα, ανάμεσα στα περιβόλια και τα πεύκα, τις μουριές, τα πέτρινα μονοπατάκια και τις λιμνούλες με τα νούφαρα, θα φάτε ένα καταπληκτικό πιάτο με αυγά ημέρας από τις κότες ελευθέρας βοσκής που μόλις έχουν μαζευτεί από τα κοτέτσια τους, φρυγανισμένο ψωμί, τριμμένη γραβιέρα και μια νόστιμη ελληνική πανσέτα. Ζητήστε επίσης τον παραδοσιακό καγιανά με αυγά, σάλτσα ντομάτας και φέτα.
Info: Κυρηνείας (π. Κυργίων) 15, Βάρη, τηλ. 2108963000
Ohh Boy, Παγκράτι
Το λευκο ατμοσφαιρικό μαγαζάκι επί της Αρχελάου με το ξύλινο πάτωμα και την cosy ατμόσφαιρα, σερβίρει καλό καφέ και νόστιμα πιάτα για απολαυστικό brunch. Το αυγό εδώ έχει την τιμητική του, σε μοντέρνες εκδοχές που βασίζονται στη νοστιμιά και όχι στις ψευτογκουρμέ ακροβασίες.
Δοκιμάστε τα Fluffy Scrambled Eggs, με σπαράγγια, ανθότυρο, άνηθο, αβοκάντο και φρυγανισμένες φέτες από ψωμί σίκαλης, αλλά και το πιάτο με το ωραίο φωτεινό όνομα «Bagel Sandwich with a sunny-side up egg», δηλαδή ένα σάντουιτς με τραγανό μπέιγκελ ψωμάκι, τηγανητό αυγό, αβοκάντο, πράσινη λόλα, μαγιονέζα και σπιτική πίκλα κρεμμυδιού.
Info: Αρχελάου 32, Παγκράτι, τηλ. 211183 8340
Πεϊνιρλί Ελευθεριάδης, Δροσιά
Στο θρυλικό μαγαζί της Δροσιάς, θα απολαύσετε μέσα στη φύση, κάτω από την παχιά σκιά των πεύκων και των πλατανιών ή μέσα στην νοσταλγική μεγάλη σάλα με τα πέτρινα τζάκια, τα πιο ζουμερά, νόστιμα ποντιακά πεϊνιρλί της Αθήνας.
Με φοβερή ζύμη, έρχονται στον μεταλλικό τους δίσκο καυτά, με τον κρόκο από το μελάτο αυγό να τρέχει ηδονικά πάνω στο λιωμένο τυρί και στο σουτζούκι που έχει ζεσταθεί και αναδίδει ένα φοβερό άρωμα που σου ανοίγει την όρεξη.
Info: Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ. 2106229003
Begg for Egg, Σύνταγμα
Σκέψου ένα street food μαγαζί αφιερωμένο εξολοκλήρου στο αυγό. Εμπνευσμένο από τα ιαπωνικά μαγαζιά με τα περίφημα και φωτογενή sandos, τα οποία φτιάχνονται με αφράτο κολασμένο milk bread και είναι γεμισμένα με αυγό. Τα κοινά υλικά στα διαφορετικά σάντουιτς που θα βρείτε στο Begg for Egg είναι το αυγό σε τρεις εκδοχές (τηγανητό ή scrambled eggs ή βραστό), το ψωμί μπριός και τρεις από τις σως σε συνδυασμό: avocado sauce, Begg for Egg sauce (ελαφρώς πικάντικη με μαγιονέζα) και Egg sauce (ελαφρώς γλυκιά με μαγιονέζα).
Εμείς από δοκιμάσαμε το French Toast που έχει ψωμί brioche με αυγό τηγανητό, ζαμπόν, cheddar, Begg for Egg sauce (ελαφρώς πικάντικη με μαγιονέζα), Egg sauce (ελαφρώς γλυκιά με μαγιονέζα) και ζάχαρη άχνη και το Avo Holic με ψωμί brioche με scrambled eggs, αβοκάντο, Begg for Egg sauce, Egg sauce, avocado sauce και σχοινόπρασο. Μια φοβερή street food ιδέα με ακόμα πιο φοβερή νοστιμιά!
Info: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα, τηλ. 2117404398
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- O χάρτης των φούρνων στην Αθήνα: 17+1 επιλογές για αγνά φουρνιστά, ποιοτικά σάντουιτς και καλό ψωμί
- Best by Test: 4+1 τοπ πίτσες στην Αθήνα -Με διαφορετική ζύμη και γέμιση, σε κορυφαίες τρατορίες
- Ο Άλεξ Παβλόφ φτιάχνει την πιο λαχταριστή πάβλοβα της Αθήνας -Από τις Διεθνείς Σχέσεις του Παντείου, στη ζαχαροπλαστική