Στα αγαπημένα μας ψαροφαγικά στέκια, τη Δευτέρα 25η Μαρτίου, απολαμβάνουμε μπακαλιάρο σκορδαλιά μαζί με άλλα σαρακοστιανά. Κλασικές επιλογές και πιο εναλλακτικές για όλα τα γούστα.
Φιλέτα μπακαλιάρου, βαλμένα μέσα σε κουρκούτι, περνιούνται στο τηγάνι δίνοντας αυτή τη μοναδική χρυσαφένια κρούστα και ζουμερό από μέσα που μόνο οι ειδικοί μάγειρες πετυχαίνουν το τέλειο αποτέλεσμα και το συνοδεύουν με χειροποίητη σκορδαλιά. Αυτό είναι το φαγητό που η παράδοση θέλει να το τρώμε την 25η Μαρτίου.
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα από τα πιο κλασικά φαγητά, που σχεδόν δεν λείπει από κανένα κατάλογο ψαροταβέρνας και η μαεστρία του τεχνίτη φαίνεται στο ψήσιμο του ψαριού: η χρυσαφένια,τραγανή κρούστα πρέπει να κρατάει και μέσα το φιλέτο να είναι ζουμερό. Όσο για την σκορδαλιά υπάρχουν δύο εκδοχές: με ψωμί ή πατάτα.
Επιλέξαμε κλασικά και εναλλακτικά μαγαζιά, από ψαροταβέρνες μέχρι γαστροκουτούκια και αθηναϊκά μπιστρό, μέσα σε γειτονιές, για να γευτείτε το παραδοσιακό πιάτο που δεν είναι άλλο από τον μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Πού τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά
«Μαϊστράλι»: Χρυσαφένιος μπακαλιάρος με χειροποίητη σκορδαλιά
Το «Μαϊστράλι», η κλασική ψαροταβέρνα που λειτουργεί πάνω από τριάντα χρόνια, βρίσκεται σε μια συνοικιακή γειτονιά, στον Άγιο Δημήτριο, έχοντας καταφέρει να κερδίζει επισκέπτες από κάθε γωνιά της πόλης.
Όπως κάνει εδώ και τριάντα χρόνια, την 25η Μαρτίου, το τηγάνι με μπακαλιάρο μέσα σε κουρκούτι θα πάρει φωτιά από τις παραγγελίες που σερβίρει και τον συνοδεύει με χειροποίητη σκορδαλιά.
Μην παραλείψετε χόρτα και πατάτες, ενώ στο μενού θα βρείτε κι άλλες νόστιμες επιλογές, όπως γαρίδες, καραβίδες, καλαμαράκια και όστρακα.
Δαιδάλου 27, Άγιος Δημήτριος
Casserole: Φιλέτο μπακαλιάρου με αγιολί (σκορδάτη μαγιονέζα)
Το αυθεντικό ελληνικό μπιστρό, Casserole, στη περιοχή του Γέρακα, φιλοξενεί την κουζίνα του «Cusina Caruso» -από τα πιο αναγνωρίσιμα blog μαγειρικής και φυσικά σεφ τον δημιουργό του, Δημήτρη Παπαζυμούρη.
Δημιουργικά πιάτα με ένα μενού που παντρεύει μοναδικά την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα, δίνοντας έμφαση στο κρέας, όπου κάθε βδομάδα βγαίνουν νέα πιάτα χωρίς να λείπουν οι κλασικές επιλογές -δηλαδή τα φαγητά που έχουν καταφέρει να γίνουν best seller.
Μόνο τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, θα βγει στο μενού ο μπακαλιάρος με μια πιο δημιουργική πρόταση που παρουσιάζει γαστρονομικό ενδιαφέρον. Για όσους, λοιπόν, ο κλασικός μπακαλιάρος με σκορδαλιά δεν είναι από τα πιάτα που σας αρέσουν, στο Casserole θα τον απολαύσετε φιλέτο ξαρμυρισμένο σε κουρκούτι με εσταγκόν, σκόρδο παρέα με αγιολί (σκορδάτη μαγιονέζα) και πατάτες τηγανιτές.
Καρδίτσας 12, Γέρακας
«Ψαρώσαμε στον Άλιμο»: Τηγανιτός μπακαλιάρος, χόρτα και παντζάρια
Ένα νέο στέκι για κλασική ψαροφαγία άνοιξε εδώ και λίγες βδομάδες, το «Ψαρώσαμε στον Άλιμο», ένα μαγαζί που έχει «αδερφάκι» και στο Χαϊδάρι, με τη διακόσμηση να θυμίζει νησί και best seller πιάτο, όπως μου τόνισαν στο μαγαζί, η ψαρόσουπα για να ξεκινήσετε το γεύμα ή το δείπνο σας.
Η σύγχρονη ψαροταβέρνα έχει ένα παραδοσιακό μενού με φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, ορεκτικά, όπως χταποδοκεφτέδες, πατάτες τηγανιτές – έρχονται σε γενναία μερίδα – γαρίδες σαγανάκι, με νόστιμη, μελωμένη κόκκινη σάλτσα, πιο δημιουργικά πιάτα, όπως ριζότο θαλασσινών, αστακομακαρονάδα για δύο άτομα και μαγειρευτά -μεταξύ άλλων χταπόδι σριφάδο και μπακαλιάρος αλά Σπετσιώτα.
Την 25η Μαρτίου την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, ένα πιάτο που δεν βγαίνει από τον κατάλογο, και μπορείτε να τον συνοδέψετε με χόρτα, παντζάρια και φυσικά ουζάκι.
Αλίμου 99, Αργυρούπολη
«Λελούδας»: Κλασικό στέκι για μπακαλιάρο σκορδαλιά και ρετσίνα
Από τα πιο κλασικά στέκια για χρυσαφένιο, τηγανιτό μπακαλιάρο σκορδαλιά είναι ο «Λελούδας» στο Βοτανικό, το οινομαγειρείο που άνοιξε το 1948. Ξεκινώντας από μπακαλοταβέρνα, διάσημο μαγαζί από τότε για τη ρετσίνα του, έγινε μαγειρείο με το μπακαλιάρο να είναι σήμα κατατεθέν που μέχρι σήμερα επιμένει στο καλό, ποιοτικό φαγητό, ενώ ο εσωτερικός χώρος θυμίζει σκηνικό παλιού καλού κινηματογράφου.
Αν αναζητάτε ένα κλασικό στέκι για να απολαύσετε το παραδοσιακό φαγητό, που προστάζει η 25η Μαρτίου, δηλαδή μπακαλιάρο με σκορδαλιά, συνοδεύοντας το με σαλάτα, πατάτες και ρετσίνα τότε ο «Λελούδας» είναι μονόδρομος -αν καταφέρετε να βρείτε τραπέζι.
Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός
«Φάτα Μοργκάνα»: Μπακαλιάρος κουρκούτι σε γαστροκουτούκι
Η «Φάτα Μοργκάνα» βρίσκεται στην Ηλιούπολη, σε κοντινή απόσταση από την κεντρική πλατεία της περιοχής και χαρακτηρίζεται ως γαστροκουτούκι που το επισκέπτονται άτομα κάθε ηλικίας.
Το μενού διαμορφώνεται ανάλογα την εποχή είναι μικρό και έχει νόστιμες προτάσεις για να συνοδέψετε το ποτό ή το κρασί σας.
Το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος με πρωταγωνιστή φυσικά τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και άλλες νηστίσιμες επιλογές που περιλαμβάνουν από σαλάτες μέχρι ορεκτικά και κυρίως πιάτα με θαλασσινά. Αν βρείτε τον πουρέμε αρακά προτείνουμε να το δοκιμάσετε πάνω σε ψωμάκι ή πιτούλες.
Λ. Μαρίνου Αντύπα 84, Ηλιούπολη
«Η Μαρίδα»: Μπακαλιάρος και θαλασσινά με κατεύθυνση τα Λεγρενά
Λίγο πιο έξω από την Αθήνα, ακολουθώντας τη διαδρομή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με θέα τον παραλιακό δρόμο θα φτάσετε στα Λεγρενά όπου βρίσκεται η ψαροταβέρνα «Μαρίδα» που λειτουργεί από το 1930.
Η θρυλική ψαροταβέρνα σερβίρει ολόφρεσκα πιάτα, ορεκτικά, σαλάτες και θαλασσινά, ενώ ο μπακαλιάρος με χειροποίητη σκορδαλιά δεν φεύγει ποτέ από τον κατάλογο. Γαρίδες σαγανάκι, χταπόδι ψητό, καλαμαράκια, όστρακα, χόρτα, πατάτες τηγανιτές, κολοκυθάκια και φάβα είναι μ.ονο μερικά από τα εκλεκτά εδέσματα που θα απολαύσετε στη ταβέρνα.
64ο χλμ Αθηνών- Σουνίου