Αφού περάσαμε από crash test τα ιαπωνικά σάντουιτς της Aθήνας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό που δοκιμάσαμε στο Sando ήταν το πιο νόστιμο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Sando στην Πετράκη, το street food μαγαζί που είναι κρυμμένο σαν shop-in-shop μέσα στο χαβανέζικο Poke, ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μαγαζιά της καραντίνας. Φτιάχνοντας ιαπωνικά sandos με αφράτο milk bread, γεμισμένα με διάφορους τρόπους -γλυκούς ή αλμυρούς- και κομμένα στη μέση με γεωμετρική ακρίβεια, το μικρό αυτό μαγαζί σε μέγεθος σπιρτόκουτου, έκανε το Instagram να παραμιλά. Εκτός όμως από φωτογενή, τα sandos της Πετράκη είναι και πολύ νόστιμα! Το αφράτο γαλατόψωμο, κάτι μεταξύ ψωμί του τοστ, μπριός και τσουρεκιού, είναι φοβερά γευστικό και απογειώνεται χάρη σε ένα τραγανό πανέ κοτόπουλο με πάνκο, αλλά και στην tonkatsu sause. «Eίναι μια αυθεντική ιαπωνική σάλτσα μπάρμπεκιου φτιαγμένη από καπνιστή πανσέτα, κρεμμύδι, ζάχαρη κ.ά.», μας εξηγεί ο Γιάννης Μπινιάρης, ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών των Poke και Sando.
Ένα φωτογενές σάντουιτς κομμένο στη μέση που τρέλανε το Instagram
Γιατί όμως τα ιαπωνικά sandos έγιναν τόσο δημοφιλή, ξεσηκώνοντας μια μικρή φρενίτιδα στα κοινωνικά δίκτυα και κυρίως στο Instagram; Είναι ο ιδιαίτερος τρόπος να κόβονται στη μέση με το μαχαίρι αφήνοντας τη γέμιση με όλα της τα χρώματα να πρωταγωνιστεί; Είναι το αφράτο milk bread που τραβά την προσοχή; Είναι μάλλον όλα αυτά μαζί, κυρίως όμως είναι η αίσθηση ότι τρως κάτι που συνδυάζει ένα απίθανα τρυφερό ψωμί με μια κριτσανιστή γέμιση.
«Ο κόσμος έχει βαρεθεί να τρώει μόνο σουβλάκια. Θέλει να πειραματίζεται. Ταξιδεύει, δοκιμάζει, πειραματίζεται και το street food είναι το ιδανικό πεδίο για κάτι τέτοιο. Mέσα στην οικονομική κρίση το Κέντρο έγινε η καρδιά όλης αυτής της κουλτούρας του street food», λέει ο Γιάννης Μπινιάρης.
Είναι παράδοξο όμως ότι τα sandos στην Ιαπωνία δεν είναι αυτό το μοντέρνο street food με το απίστευτο virality που έχουν στη δύση, στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Στην Ιαπωνία τα sandos είναι σαν τα συσκευασμένα τριγωνάκια του τοστ που βρίσκει κανείς έτοιμα, παγωμένα, στα ψυγεία του ιαπωνικού konbini, που είναι κάτι μεταξύ μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικου. Είναι μια γρήγορη λύση για σνακ, για κολατσιό, δεκατιανό, στο σχολείο, στο γραφείο, στο μετρό. Τα ζεστά sandos έγιναν πολύ δημοφιλή στις δυτικές μητροπόλεις, οι οποίες πήραν το κλασικό παγωμένο sando και το πάντρεψαν με την ιδέα του burger.
Οι Ιάπωνες μυήθηκαν στο ψωμί από τους Πορτογάλους και τους Ολλανδούς τον 16ο αιώνα
Οι Πορτογάλοι και Ολλανδοί έμποροι και ναυτικοί του 16ου αιώνα, κάνοντας τα υπερπόντια ταξίδια τους στις μακρινές τους αποικίες, μύησαν τους Ιάπωνες στο ψωμί. Στην πορεία η Ιαπωνία έκλεισε τα λιμάνια και τα σύνορά της και το γαστρονομικό αυτό δάνειο ατόνησε.
Μετά τα μέσα του 19ο αιώνα όταν το ιαπωνικό εμπόριο άρχισε ξανά να αναπτύσσεται, αποκτώντας μια πιο εξωστρεφή διάθεση με τους ευρωπαίους εμπόρους, το ψωμί άρχισε ξανά να είναι πολύ δημοφιλές και η κατανάλωσή του αυξήθηκε κατακόρυφα.
Ο Yasubei Kimura δημιούργησε το anpan, ένα είδος ψωμιού φτιαγμένο από ρύζι που το γέμιζαν με έναν γλυκό πολτό από κόκκινα φασόλια. Το λευκό ψωμί σε φέτες, φτιαγμένο από σιτάρι και εισαγόμενο γάλα σε σκόνη, άρχισαν να το παρασκευάζουν οι Αμερικανοί στην Ιαπωνία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο πλαίσιο του yoshoku, δηλαδή των ιαπωνικών συνταγών που είναι εμπνευσμένες από τη δυτική κουλτούρα, το milk bread έγινε πολύ δημοφιλές και τα sandos katsu με σάλτσα τονκάτσου έγιναν το πιο μαζικό πρόχειρο σνακ που πωλείται σε κάθε γειτονιά στα μικρά μαγαζιά konbini.
Τα sandos έγιναν φαινόμενο στην Αθήνα μέσα στην καραντίνα
«Αρχικά ήμασταν τρεις συνέταιροι, τώρα είμαστε δύο. Το 2017 ανοίξαμε ένα street food μαγαζί, φτιάχνοντας πρώτη φορά στην Ελλάδα τα αυθεντικά χαβανέζικα poke bowls, με sushi ουσιαστικά μέσα σε μπολ με ρύζι. Αυτό πήγε πάρα πολύ καλά! Μετά από δύο τρία χρόνια, ταξιδεύοντας είδαμε ότι τα ιαπωνικά σάντουιτς ήταν μεγάλη τάση στις μεγάλες μητροπόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης και αποφασίσαμε να το φέρουμε και αυτό στην Αθήνα. Δεν είχαμε σκοπό να το δουλέψουμε μέσα στο χώρο του Poke στο Σύνταγμα, αλλά είχαμε βρει ένα μαγαζί στο Κουκάκι. Εκείνη την περίοδο όμως έσκασε ο κορωνοϊός και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να το κάνουμε μέσα στο Poke, στον πεζόδρομο της Πετράκη, στο Σύνταγμα. Το Sando έκανε μεγάλη αίσθηση ως take away γιατί ήμασταν στην φάση της καραντίνας και ο κόσμος το αντιμετώπισε με ενθουσιασμό, παραγγέλνοντάς το στο σπίτι. Ήταν εξαιρετική επιτυχία!», λέει στο iefimerida ο Γιάννης Μπινιάρης.
Ο Γιάννης Μπινιάρης δεν είχε καμία σχέση με την εστίαση. Σπούδασε οικονομικά. Στην κουζίνα τον μύησε ο σεφ Γιάννη Κανδυλίδης, ο τρίτος συνέταιρος που αποχώρησε αργότερο από την ομάδα για να ασχοληθεί με άλλα projects.
Έκτοτε, ο Γιάννης Μπινιάρης κρατά τα δύο street food brands μαζί με τον Κωνσταντίνο Γιαννούτα, έχοντας πλέον μπει ο ίδιος για τα καλά στην κουζίνα.
Τι να δοκιμάσετε στο Sando
Τα πιο δημοφιλή sandos είναι τα katsu, με χοιρινό πανέ και κοτόπουλο πανέ. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι γέμισης, όπως με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, που είναι μια ιαπωνική παραλλαγή του αμερικανικού κλασικού burger με τσένταρ, ιαπωνική μαγιονέζα, ιαπωνική μουστάρδα karashi, κέτσαπ, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πίκλες, αλλά και το γλυκό sando με φρούτα εποχής, φράουλες, ακτινίδιο, μανταρίνι, σε μια απίθανη κρέμα ανγκλέζ με μασκαρπόνε.
Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης και το fish sando με μπακαλιάρο tempura, κάππαρη, βραστό αυγό και σως ταρτάρ. Για τους vegan ή vegetarian υπάρχει και ένα sando με ψητή μελιτζάνα μαριναρισμένη με miso και μαγιονέζα με μανιτάρια shitake.
Info: Πετράκη 7, Σύνταγμα, τηλ. 2103226653
instagram.com/sando.athens | e-food.gr | wolt.com
Τιμές: Tα Sandos κοστίζουν €8,50 και €9, ανάλογα με τη γέμιση.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Πού τρώμε τις πιο νόστιμες παραδοσιακές πίτες στην Αθήνα -Με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, αυθεντική συνταγή
- O ροκ ντράμερ που φτιάχνει τα ωραιότερα μπέργκερ της Αθήνας, σε ένα παλιό συνεργείο φορτηγών στον Κεραμεικό
- Πού θα φάμε πραγματικά καλά στην Αθήνα -Τα best εστιατόρια και street food από τη δημοφιλή foodie Surtuko