Το Hanoi της Νικολέτας Νκιούγιεν στο Σύνταγμα, κατάφερε να κάνει τους Έλληνες όχι μόνο να αγαπήσουν την καυτή βιετναμέζικη σούπα Pho με μοσχάρι και τα φρέσκα ρολά με ρυζομακάρονα, αλλά να κάνουν ουρές στον πεζόδρομο της Πετράκη για να τα δοκιμάσουν.
Τo Hanoi το ανακάλυψα όπως όλοι: τυχαία. Περνώντας από τον πεζόδρομο της Πετράκη, στο Σύνταγμα, και αναζητώντας στα έθνικ μπακάλικα της περιοχής milk bread για να φτιάξω στο σπίτι τα δημοφιλή στο Instagram ιαπωνικά sandos, είδα πολύ κόσμο έξω από ένα λιλιπούτειο μαγαζί σαν σπιρτόκουτο, να περιμένει υπομονετικά για να βρει ένα διαθέσιμο τραπέζι.
Σταθήκαμε με την παρέα μου κι εμείς, από περιέργεια, περιμένοντας τη σειρά μας για να δοκιμάσουμε τη βιετναμέζικη αχνιστή σούπα που βλέπαμε να παρελαύνει μπροστά μας.
Pho: Η καυτή σούπα που στο Βιετνάμ τρώγεται για πρωινό
Αντιπαθώντας το ωμό κρεμμύδι, δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου αρέσει μια σούπα, στην επιφάνεια της οποίες επέπλεαν όλες του οι εκδοχές: χλωρό και ξερό. Η πρώτη κουταλιά ήταν ομολογουμένως επιφυλακτική, αποφεύγοντας εντέχνως τα κρεμμύδια.
Αν σκεφτεί, μάλιστα, κανείς ότι τη Pho, όπως λένε αυτή την παραδοσιακή σούπα, στο Βιετνάμ την τρώνε για πρωινό, θα πόνταρα όλες μου τις μάρκες στη βεβαιότητα ότι αποκλείεται να τη λατρέψουν οι Έλληνες. Κι όμως, να που θα έχανα την παρτίδα.
Η pho της Νικολέτας Νκιούγιεν έγινε γνωστή και δημοφιλής από στόμα σε στόμα, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει με όλα τα αυθεντικά μυστικά που δεν χρειάζονται καθόλου μάρκετινγκ για να κάνουν σουξέ.
Από το εξωτικό Hạ Long Bay, στην Αθήνα του 1990
Τρώγοντας τελικά τη pho, η οποία με το λεμόνι απογειώνεται, συνειδητοποίησα, κουταλιά την κουταλιά, ότι μου αρέσει πολύ. Ρώτησα τη Νικολέττα, πώς κατάφερε να κάνει viral τη σούπα της πατρίδας της. Η Νικολέττα κατάγεται από το Βιετνάμ, γεννήθηκε στο πανέμορφο Hạ Long Bay, αλλά ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα το 1991 όταν ήταν δυόμισι ετών. Μιλάει ελληνικά, πήγε σε ελληνικό σχολείο, λατρεύει μάλιστα το παστίτσιο και τη μαγειρίτσα. Παιδί πολιτικών προσφύγων, έζησε στην αρχή στα Οινόφυτα. Λίγο μετά, στα μέσα της δεκαετίας του '90, οι γονείς της αποφάσισαν να κάνουν ένα τολμηρό βήμα και να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους: μετακόμισαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και άνοιξαν εκεί ένα δικό τους κινέζικο εστιατόριο, που τότε ήταν πολύ της μόδας. Οι δουλειές πήγαν καλά, κι έτσι ποτέ δεν σκέφτηκαν να αλλάξουν προσανατολισμό στην κουζίνα τους, γυρίζοντας το μενού από κινέζικο σε βιετναμέζικο. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 30 χρόνια μέχρι να το τολμήσει η κόρη τους, η Νικολέτα, ανοίγοντας το Hanoi.
Η Νικολέτα ήξερε από νωρίς ότι η βιετναμέζικη κουζίνα θα αρέσει στους Έλληνες, κάνοντάς τους μάλιστα να ξεπεράσουν την '80s εμμονή με το κινέζικο. Οι φίλες της από το σχολείο έβρισκαν πολύ νόστιμα τα βιετναμέζικα φαγητά που έφτιαχνε η μαμά της στο σπίτι.
«Με την οικονομική κρίση του 2011 έφυγα για να πάω να δουλέψω στο εξωτερικό. Εκεί ανακάλυψα ότι η βιετναμέζικη κουζίνα είχε αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη. Ο κόσμος προτιμάει το βιετναμέζικο φαγητό, γιατί από όλα τα ασιατικά είναι το πιο ελαφρύ. Οι σούπες και πολλά πράγματα γίνονται στον ατμό, δεν χρησιμοποιούμε πολύ λάδι, η νοστιμιά έρχεται από πολλά μυρωδικά, όπως ο κόλιανδρος και ο δυόσμος. Μετά από δέκα χρόνια που έμεινα στο εξωτερικό, δουλεύοντας συστηματικά στην εστίαση, αποφάσισα επιστρέφοντας ότι είχε έρθει η ώρα να ανοίξω ένα αμιγώς βιετναμέζικο μαγαζί στην Αθήνα. Τον Μάιο του 2021 άνοιξα το Hanoi. Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους. Το εστιατόριο έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα, από φίλο σε φίλο», λέει η Νικολέτα Νκιούγιεν στο iefimerida.
Έρχονται στην οδό Πετράκη τα bánh mì: Τα αυθεντικά βιετναμέζικα σάντουιτς
Η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη, που η Νικολέτα θα επεκτείνει τις δραστηριότητες του Hanoi και σε έναν χώρο παραδίπλα, στο νούμερο 10 της οδού Πετράκη. Δεν θα είναι ακριβώς εστιατόριο, αλλά μια street food εκδοχή του Hanoi που θα σερβίρει στο χέρι αυθεντικά βιετναμέζικα σάντουιτς, τα λεγόμενα bánh mì. «Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο street food. Το βιετναμέζικο είναι πολύ διαφορετικό από τα τυπικά σάντουιτς που γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Θα χρησιμοποιούμε παραδοσιακό βιετναμέζικο ψωμί που θα το γεμίζουμε με διάφορα είδη κρέατος, κόλιανδρο, αγγούρι, τουρσί από καρότο και πατέ, το οποίο κληροδότησε στο Βιετνάμ η γαλλική κουλτούρα που είναι έντονη εκεί από τα χρόνια της αποικιοκρατίας», λέει η Νικολέτα Νκιούγιεν.
Τι να δοκιμάσετε
Στο μενού του Hanoi υπάρχουν όλα τα παραδοσιακά, signature πιάτα της βιετναμέζικης κουζίνας. Ξεκινήστε με τα φρέσκα ρολά με ρυζομακάρονα που είναι εντελώς διάφανα σαν νάιλον και μπορείς να βλέπεις τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τις λωρίδες κρέατος ή τα τα θαλασσινά με τα οποία είναι γεμισμένα. Βουτήξτε τα στην ιδιαίτερη σος με το φιστικοβούτυρο.
Προσωπικά μου άρεσαν περισσότερα αυτά με το χοιρινό και λιγότερο τα εντελώς φυτικά. Όμως, τα πιο αγαπημένα μου ήταν τα nem rán, δηλαδή τα τηγανητά ρολά με χοιρινό (στο μενού θα τα βρείτε ως Vietnamese fried rolls with pork), τα οποία έχουν μια φοβερή, κριτσανιστή κρούστα με μικρές φουσκάλες σαν κρατήρες στην επιφάνειά τους και μέσα είναι γεμισμένα με ένα γευστικό χοιρινό που λιώνει στο στόμα.
Δοκιμάστε, ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις της σούπας, για την εμπειρία, την αχνιστή σούπα Pho, που είναι το πιο χαρακτηριστικό πιάτο του Βιετνάμ.
Ρίξτε μπόλικο λεμόνι, και αν σας αρέσουν τα καυτερά, προσθέστε και το spicy μείγμα που σας φέρνουν στο πλάι. Η γεύση της Pho είναι πολύ κοντινή με τη χωριάτικη μοσχαρόσουπα, αλλά σε μια πιο λάιτ εκδοχή, χωρίς το σκούρο χρώμα που παίρνει η ελληνική μοσχαρόσουπα από τον ζωμό του κρέατος. Είναι πιο διάφανη από τη ράμεν και σίγουρα πιο κοντινή στις γεύσεις που έχουμε στην Ελλάδα από τις κρεατόσουπές μας.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα από τα κύρια πιάτα της με ρύζι και noodles.
To πιάτο με τις γαρίδες και τα λαχανικά έχει μια θεϊκή πλούσια σάλτσα από κάρι και γάλα καρύδας.
Το καραμελωμένο κοτόπουλο με ρύζι στον ατμό λιώνει στο στόμα.
Ενώ η crispy πάπια με noodles είναι εξαιρετική επιλογή, με την πάπια να είναι από τις ωραιότερες -ίσως και η ωραιότερη- που έχω φάει στην Αθήνα: Πολύ προσεκτικά ψημένη ώστε να είναι τραγανή εξωτερικά και τρυφερή εσωτερικά.
Στα περισσότερα έθνικ εστιατόρια για να καταφέρουν να δημιουργήσουν την τραγανή κρούστα εξωτερικά, στεγνώνουν το κρέας, με αποτέλεσμα να είναι μεν τραγανό αλλά σκληρό στο εσωτερικό. Στο Hanoi η ισορροπία μεταξύ τραγανής κρούστας και υγρασίας στο εσωτερικό του κρέατος, ήταν επιτυχημένη.
Ιnfo: Hanoi, Πετράκη 12, Σύνταγμα, τηλ. 2130451379
instagram.com/hanoi_athens
Τιμές: €15 έως €20 το άτομο κατά μέσο όρο