Το γνωστό και αγαπημένο ιταλικό εστιατόριο στην Κηφισιά παραδίδει μαθήματα ιταλικής κομψότητας με φίνες γεύσεις που γεννούν συναισθήματα.
Το φαγητό είναι συναίσθημα, ιεροτελεστία, μια μικρή ποιητική έξοδος από την καθημερινότητα που σου δίνει ανάσα. Ντύνεσαι, χτενίζεσαι, ολοκληρώνεις το στυλ με δυο σταγόνες από το αγαπημένο σου άρωμα και βγαίνεις έξω με την παρέα σου για να απολαύσεις μια μαγευτική βραδιά που φορά κι αυτή τα πιο ωραία της ενδύματα. Δεν βγαίνουμε έξω μόνο για το φαγητό, αλλά και για την ατμόσφαιρα, γι΄ αυτό το feeling της απόδρασης από την πραγματικότητα, τη φυγή από τη ρουτίνα, τη μαγεία της εξωστρέφειας.
Σκηνικό από φλωρεντίνικο παλάτσο
Όλη αυτή τη φιλοσοφία μιας συνολικής ατμοσφαιρικής εμπειρίας που συμπληρώνεται γαστριμαργικά από μια ιταλική κουζίνα που γεννά συναισθήματα, την ενσαρκώνει ιδανικά το Giacomo στην Κηφισιά.
Το ιταλικό εστιατόριο επί της οδού Λεβίδου, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη πλάι στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή, με την εντυπωσιακή σάλα που θυμίζει βενετσιάνικο ή φλωρεντίνικο σκηνικό από χολιγουντιανό φιλμ εποχής.
Περνάς τις πόρτες του Giacomo και το τραπέζι σου σε περιμένει για να σε κάνει να νιώσεις σαν να περπατάς μέσα στο σκηνικό από όπερα του Puccini - λαμπερά κρύσταλλα στους πολυελαίους αντανακλούν το φως πάνω στις μαρμάρινες επιφάνειες μιας ροτόντας, καθρέφτες που έχουν τη γοητευτική θαμπάδα που αφήνει στα πράγματα η πατίνα του χρόνου, πίνακες ζωγραφικής και πορτρέτα με χρυσές κορνίζες, κηροπήγια, δερμάτινοι και βελούδινοι καναπέδες και γύψινες μπορντούρες στους τοίχους... Η αίγλη μιας άλλης εποχής που συνομιλεί γευστικά όμως με το σήμερα, με την ανάλαφρη, μελωδική ιταλική μουσική, με τα ωραία κοκτέιλ και ένα comfort food που δίνει έμφαση στην απόλαυση.
Όντας πιστός θαμώνας του Giacomo από τις πρώτες του ημέρες, το 2015, όταν ακόμα ήταν μια μικρή λαμπερή λωρίδα πολυτέλειας ανάμεσα στο Bellini και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παρακολουθώ εδώ και χρόνια την πορεία του μέσα στο χρόνο.
Μετά από μια πρόσφατη επίσκεψή μου για να δοκιμάσω τα πιάτα από το νέο καλοκαιρινό μενού του, διαπίστωσα ότι το εστιατόριο όχι μόνο διατηρεί την φλωρεντίνικη γοητεία του, αλλά βρίσκεται και στην πιο ώριμη φάση του.
Απολαυστικά ιταλικά πιάτα που δίνουν έμφαση στο συναίσθημα
Το μενού του Θάνου Κουλτούκη βασίζεται στους κλασικούς πυλώνες της ιταλικής γαστρονομίας όπως η πίτσα, τα πιάτα με pasta και το αυθεντικό καρπάτσιο, ενώ ως προς τις σαλάτες που τα συνοδεύουν ο βραβευμένος σεφ ακολουθώντας την εποχικότητα της φύσης.
Δίνοντας έμφαση στην αγνή πρώτη ύλη το μενού του Giacomo χωρίζεται σε επτά βασικές κατηγορίες: pizza, antipasti, σαλάτες, πάστα/ριζότο, ψάρι, κρέας και επιδόρπια (που τα υπογράφει ο ταλαντούχος Θανάσης Σταμούδης).
Oι πίτσες ψήνονται στον ξυλόφουρνο και έχουν μια λαχταριστή λεπτή ζύμη ενώ κάποια από τα κρεατικά, όπως η Bistecca alla Fiorentina, η tomahawk και το Rib Eye steak Black Angus, ψήνονται στο Josper.
Η δική μας εμπειρία
Ξεκινήσαμε με δροσερά Aperol Spritz και μια σαλάτα με burrata, ντοματίνια, μαριναρισμένες φράουλες και μπαλσάμικο.
Συνεχίσαμε με ένα πλούσιο πλατό με αυθεντικά ιταλικά τυριά και αλλαντικά.
Και με ένα λαχταριστό καρπάτσιο μόσχου με πουρέ μαντιταριών πορτσίνι, flakes παρμεζάνας, φουντούκι, λάδι τρούφας και ρόκα.
Ακολούθησε το Vitello Tonato με καπαρόφυλλα, σέλερι, κρέμα τόνου και καρπάτσιο μοσχαριού γάλακτος.
Από τις πίτσες επιλέξαμε μια καταπληκτική με σάλτσα από πέστο βασιλικού, μορταδέλα, buratta και φιστίκι Αιγίνης.
Από πάστα δοκιμάσαμε μια Amatriciana με πανσέτα και flakes παρμεζάνας, μια πολύ μεστή και νόστιμη Cacio e pepe με κρέμα πεκορίνο, φρέσκο τριμμένο πεκορίνο και μαύρο πιπέρι και ένα λεπτό και φίνο Kριθαρότο καραβίδας με φρέσκα μυρωδικά.
Από τα κρεατοφαφικά πιάτα επιλέξαμε τα Scaloppine al limone με σκαλοπίνια σε μια σάλτσα λεμονιού με το ζωμό του κρέατος και μια Cotoletta alla milanese με πατάτες φούρνου σε κρούστα παρμεζάνας.
Από τα επιδόρπια του Θανάση Σταμούδη ερωτεύθηκα την πάβλοβα και το αυθεντικό τιραμισού.
Το Giacomo προσφέρει μια συνολική εμπειρία που συνδυάζει την ωραία κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα -μια ατμόσφαιρα εμπνευσμένη τόσο από τον παλιό ιταλικό κινηματογράφο του '60 και τα στούντιο της Cinecittà, όσο και από τα φλωρεντίνικα παλάτσο- με μια γαστρονομία που δεν ποζάρει αλλά προσφέρει γνήσια απόλαυση, ακολουθώντας μια comfort food φιλοσοφία βασισμένη σε αγνά, ποιοτικά υλικά.
Είναι το εστιατόριο τόσο για να το επισκεφθείς χαλαρά μετά το shopping για νόστιμο φαγητό και κοκτέιλς, όσο και σε μια πιο βραδινή μαγευτική έξοδο.
Info: Giacomo, giacomo.gr
Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ. 2108014007
Τιμές: 40 με 50 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Επισκεφθήκαμε το Luaz στην Πάρο: Απολαυστικό φαγητό πάνω στο κύμα, στο πιο κοσμοπολίτικο σημείο της Νάουσας
- Πώς οι αυθεντικές γεύσεις ενός 3άστερου Ιταλού σεφ έφθασαν στο Παγκράτι -Μακαρονάδες-ποίημα στη Santa Lucia
- Terre Mouikis, το νέο εστιατόριο που είναι λόγος για να πας στην Κεφαλονιά -Από τον Michelinάτο σεφ Α. Χανιώτη