Δοκιμάσαμε το απολαυστικό μενού στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο Belon που άνοιξε στο κέντρο της Κηφισιάς, φέρνοντας ικαριώτικη αύρα στα Βόρεια Προάστια.
Από τα καΐκια της Ικαρίας έρχονται ψαριές και ολόφρεσκα οστρακοειδή, με τα οποία η κουζίνα του νέου εστιατορίου Belon στην Κηφισιά δημιουργεί πιάτα αξιώσεων, σε ένα feel food περιβάλλον που έχει ήδη συζητηθεί πολύ. Την ημέρα που το επισκέφθηκα, μια απλή Δευτέρα, δεν έπεφτε καρφίτσα, καθώς στη μία πλευρά του εστιατορίου, την υπαίθρια σάλα, γινόταν κάποιο πολυπληθές εταιρικό dinner, ενώ στην άλλη πλευρά, στο αίθριο, δεν υπήρχε ούτε ένα ελεύθερο τραπέζι, καθώς ήταν γεμάτο με παρέες που είτε είχαν κάνει κράτηση είτε περνούσαν απ' έξω και ρωτούσαν για διαθεσιμότητα.
Λίγο η υπέροχη μουσική, ένα ωραίο mix από έθνικ, αλλά και γνωστά, δημοφιλή κομμάτια από τα '90s, λίγο τα απολαυστικά κοκτέιλ, η κοσμοπολίτικη διακόσμηση και οι νοστιμιές από το μικρό, ευέλικτο αλλά δυνατό μενού, δημιουργούσαν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, από αυτές που σου φτιάχνουν αναπάντεχα το κέφι.
Στο Belon δεν τρως απλώς καλά, απολαμβάνεις τη βραδιά σου, μπαίνοντας σε ένα ωραίο mood, σαν να είσαι σε νησί κι ας βρίσκεσαι στο κέντρο της Κηφισιάς.
Το μοντέρνο, gourmet oyster resto-bar που έλειπε από την Κηφισιά
Αυτό ήταν το στοίχημα που ήθελε να κερδίσει ο Ικαριώτης στην καταγωγή Τάκης Παναγιωτάκης, γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο της ναυτιλίας, όταν, μέσα στις αρχές της άνοιξης, αποφάσισε ότι ήθελε να φτιάξει το δικό του στέκι στα Βόρεια Προάστια, το οποίο θα ήταν απολύτως αφιερωμένο στο εκλεκτό seafood. Σε αυτό, ήταν ανυποχώρητος: το Belon έπρεπε να φέρει θαλασσινή αύρα στην καρδιά της Κηφισιάς, αποτελώντας -όχι ένα ακόμα, τυπικό premium ψαροφαγικό εστιατόριο- αλλά έναν χαλαρό προορισμό για απολαυστικές βραδιές με ωραία κοκτέιλ, εκλεκτά κρασιά, στρείδια και ευρηματικά, πιάτα με ψάρι που έχουν gourmet twists, όπως ο ροφός σατομπριάν με πράσινη pepper sauce ή η κροκέτα καραβίδας με κρέμα αγιολί και χαβιάρι.
Στόχος του επιχειρηματία ήταν ένα εστιατόριο, ιδανικό για ένα δείπνο αξιώσεων, το οποίο όμως θα μπορούσε να φορά το άνετο, stylish, ζωηρό και casual ένδυμα ενός μοντέρνου oyster bar, που απευθύνεται και σε αυτόν που θέλει να περάσει μια ωραία βραδιά, με πιάτα θαλασσινών στη μέση, πίνοντας ωραία ποτά μετά το shopping, το γραφείο, το γυμναστήριο ή το σινεμά.
Για να τα καταφέρει, ο Τάκης Παναγιωτάκης επιστράτευσε μια καλή ομάδα, με επικεφαλής τον καλό του φίλο Πάνο Παππά, έμπειρο στην εστίαση και στο μάνατζμεντ γνωστών πολυτελών εστιατορίων στην Ελλάδα, ο οποίος είναι ένας μικρός μάγος στη δημιουργία ατμόσφαιρας, φροντίζοντας τις μεγάλες αλλά και μικρές πινελιές που μεταμορφώνουν έναν χώρο και δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες φιλοξενίας.
Ίσως όλη αυτή η επιμονή στη λεπτομέρεια, ο συνδυασμός κοσμοπολιτισμού και χαλαρότητας, το καλοκουρδισμένο σέρβις και η ευελιξία στο concept του μαγαζιού -η οποία εύστοχα απεικονίζεται και στο μενού των 20 πιάτων που χωρίζονται σε σαλάτες, πιάτα με ωμά ψάρια και θαλασσινά, ορεκτικά, ψάρια ψημένα στο josper και πάστα- να δίνει στο Belon τη ζωηρή νότα που έχουν τα μαγαζιά που κάνουν από την αρχή γκελ στον κόσμο, αποτελώντας ένα νέο στέκι για όλους.
Μάλιστα, γι' αυτόν τον σκοπό, σύντομα θα προστεθούν δύο μόνο κρεατοφαγικά πιάτα για όσους στην παρέα ενδεχομένως δεν επιθυμούν να φάνε μόνο ψάρι ή θαλασσινά.
Ο Γάλλος φυσιοδίφης του 16ου αιώνα που σάρωσε τη Μεσόγειο
Το εστιατόριο αντλεί το όνομά του από τον γνωστό Γάλλο φυσιοδίφη του 16ου αιώνα Πιερ Μπελόν, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους περιηγητές που κατέγραψαν τον μεσογειακό πλούτο, ανακαλύπτοντας ψάρια και θαλασσινά, στα παράλια της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Μικράς Ασίας.
Γραμμένο με καλλιγραφικά γράμματα από μαύρη κλωστή στην πολυτελή πετσέτα, το Belon σε παίρνει μαζί του σε μια κατάδυση στα βάθη της Μεσογείου και στην Ικαρία, από την οποία άλλωστε καθημερινά έρχεται η ολόφρεσκη πρώτη ύλη - όλος αυτός ο γαστριμαργικός θαλασσινός πλούτος που χρησιμοποιείται για να μας προσφέρει ένα εκλεκτό δείπνο.
Ο χώρος, απέναντι από το θερινό σινεμά Μπομπονιέρα, διαθέτει μια εσωτερική σάλα, ένα αίθριο που αξιοποιεί έναν δροσερό και σκιερό διάδρομο ανάμεσα στο κτίριο που στεγάζει το εστιατόριο και την ψηλή μάντρα ενός παρακείμενου διατηρητέου κηφισιώτικου αρχοντικού, αλλά και ένα στεγασμένο εξωτερικό τμήμα με ντεκ στο πεζοδρόμιο που τις καλοκαιριές νύχτες ανοίγει, δημιουργώντας μια καταπράσινη όαση περιτριγυρισμένη από μεσογειακά φυτά αλλά και τροπικά πλατύφυλλα.
Ξύλο, μαύρο χρώμα, πολυτελές βελούδο, αλλά και ένα ιδιαίτερο μάρμαρο από τη Βραζιλία που όταν πέφτει το φως πάνω του γυαλίζει κάνοντας πολύχρωμα νερά όπως τα φτερά του παγονιού, ντύνουν τον υπέρκομψο χώρο που έχει μια θεατρική δραματικότητα και στολίζεται από τα graphic art ζωγραφισμένα όστρακα και θαλασσινά, τόσο σε ασπρόμαυρα κάδρα στη σκάλα που οδηγεί στην κουζίνα και τα μπάνια, αλλά και σε μια γκρι ταπετσαρία στον τοίχο πίσω από το μπαρ.
Η δική μας εμπειρία
Η δική μας γαστριμαργική εμπειρία ξεκίνησε με κοκτέιλς και ένα finger food για το καλωσόρισμα, με κρέμα από ταραμά και χαβιάρι, πάνω σε ένα τραγανό φύλλο ρυζιού.
Συνεχίσαμε με τα ωμά: μια μεγάλη πιατέλα με όστρακα και θαλασσινά στον πάγο: στρείδια, γλασαρισμένες γαρίδες και τόνο σασίμι.
Αλλά και το νόστιμο ταρτάρ φαγκρί με φράουλες και γλυκό παντζάρι.
Το λευκό κρασί με το οποίο συνεχίσαμε μετά τα κοκτέιλς ήταν από την Amalaya (στη γλώσσα των ιθαγενών σημαίνει «Η ελπίδα ενός θαύματος») στη βορειοδυτική Αργεντινή - έναν από τους ψηλότερους αμπελώνες στον κόσμο, στα 5.900 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το κρασί αυτό αποτελείται κατά 85% από Torrontés, το κορυφαίο λευκό σταφύλι της Αργεντινής, και 15% από ποικιλία Riesling.
Από σαλάτες επιλέξαμε μια πράσινη με ψητές γαρίδες, αβοκάντο, φρέσκια βανίλια και αμύγδαλο και από ζεστά ορεκτικά τα φοβερά χτένια σοτέ με σπαράγγια, απολαυστική λευκή μίσο σάλτσα και φουντούκι.
Για κυρίως επιλέξαμε ένα κριθαρότο καραβίδας και φρέσκια τρούφα, ένα εξαιρετικό πιάτο με ισορροπημένη και πλούσια γευστική υφή.
Από τα επιδόρπια πήραμε το ινσταγκραμικό τιραμισού (με καρπό κακάο, κρέμα μασκαρπόνε, ντακουάζ σοκολάτας) που σε ταξιδεύει κατευθείαν στην καρδιά του Μιλάνου και μια moelleux σοκολάτας με αφρό από φουντούκι, τζελ καφέ και παγωτό από σοκολάτα γάλακτος.
Tέλος, δοκιμάσαμε τα χειροποίητα αγνά λικέρ καφέ και κεράσι που φτιάχνουν μόνοι τους στο Belon και ήταν εξαιρετικά.
Η συνολική εμπειρία που είχαμε στην επίσκεψή μας στο Belon συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη: κέφι. Εδώ φάγαμε και ήπιαμε καλά, αλλά παράλληλα αναβαθμίσαμε μια απλή καθημερινή, δίνοντας άλλο mood -πιο... νησιώτικο- σε ένα βαρετό βράδυ Δευτέρας.
Info: Belon, Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, τηλ. 2106231003
thebelon.gr | instagram.com/belon.athens
Ώρες λειτοτυργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 17:00 με 2:00 / Σάββατο: 12:00 με 2:00, Κυριακή κλειστά (μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτό από τις 12:00 έως τις 2:00).
Τιμές: 60 με 65 ευρώ το άτομο με κρασί.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Επισκεφθήκαμε το Luaz στην Πάρο: Απολαυστικό φαγητό πάνω στο κύμα, στο πιο κοσμοπολίτικο σημείο της Νάουσας
- Πώς οι αυθεντικές γεύσεις ενός 3άστερου Ιταλού σεφ έφθασαν στο Παγκράτι -Μακαρονάδες-ποίημα στη Santa Lucia
- Terre Mouikis, το νέο εστιατόριο που είναι λόγος για να πας στην Κεφαλονιά -Από τον Michelinάτο σεφ Α. Χανιώτη