Ξεχωρίσαμε πέντε εστιατόρια με διεθνή κουζίνα για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο από επιλογές με σούσι μέχρι tacos, ιταλική πίτσα και ιταλική κοτολέτα.
Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εκτός από τη μεγάλη άνθιση της ελληνικής κουζίνας, που παγκοσμίως βλέπουμε πλέον να αναγνωρίζεται, υπάρχει εξίσου μια άνθιση στη διεθνή με εστιατόρια που έχουν χαρακτήρα και έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν.
Επικροτώντας τα εστιατόρια που αναδεικνύουν την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τα εστιατόρια εκείνα με τη διεθνή, καθώς πέρα απόμτο δικό τους στίγμα στη ποικιλομορφία της πόλης είναι σαν ο επισκέπτης να κάνει ένα ταξίδι σε διάφορες χώρες μέσα από την τοπική γαστρονομία.
Ξεχωρίσαμε πέντε εστιατόρια με διεθνή κουζίνα τόσο για να απολαύσετε ένα μεσημεριανό γεύμα, να κάνετε ένα επαγγελματικό ραντεβού συνδυάζοντας το με φαγητό όσο και για δείπνο σε κάθε γειτονιά της Αθήνας -από το κέντρο και τα νότια μέχρι τα βόρεια προάστια.
5 εστιατόρια με διεθνή κουζίνα για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο
Matsuhisa Athens: Μεσημεριανό γεύμα δίπλα στη θάλασσα με ειδικό μενού
Ο χώρος του ιαπωνικού εστιατορίου Matsuhisa Athens είναι μοναδικός, καθώς βρίσκεται στην καρδιά του Αστέρα Βουλιαγμένης και έχοντας την απαράμιλλη θέα της θάλασσας -ένα σκηνικό τόσο όμορφο και φιλόξενο που κάνει τον επισκέπτη να αφήνει πίσω τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, αλλά και τον θόρυβο της πόλης.

Η εμπειρία ενός δείπνου στο ιαπωνικό εστιατόριο είναι σίγουρα ένα αξέχαστο γαστρονομικό ταξίδι αφού φέρει την υπογραφή του παγκοσμίου φήμης διακεκριμένου σεφ Nobu Matsuhisa. Αυτή τη φορά, το ιαπωνικό εστιατόριο πρωτοτυπεί ανοίγοντας τις πόρτες του από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή το μεσημέρι φέρνοντας ένα μενού που έχει ως στοίχημα να αναβαθμίσει την εμπειρία του lunch break.
Το μενού, που επιμελήθηκαν ο Executive Chef Τόνυ Βρατσάνος και ο Head Chef Θωμάς Κουράκος, περιλαμβάνει δύο εξαιρετικές προτάσεις: Το Omakase Menu, μια μοναδική εμπειρία τεσσάρων πιάτων με εκλεκτές επιλογές, όπως White Fish Dry Miso, Black Cod ή ελεύθερης βοσκής κοτόπουλο με Teriyaki sauce, και απολαυστικά επιδόρπια, καθώς και το Bento Box, ένα premium γεύμα δύο επιπέδων που αποκαλύπτει την ουσία της ιαπωνικής κουζίνας.

Για όσους αναζητούν αυθεντικές γεύσεις, τα signature πιάτα, όπως το Yellowtail Jalapeño, τα Sashimi Tacos με σολωμό, τόνο ή αστακό και η διάσημη Matsuhisa Sashimi Salad, παραμένουν κορυφαίες επιλογές. Παράλληλα, οι λάτρεις του sushi και του sashimi θα βρουν μια πλούσια ποικιλία που περιλαμβάνει από κλασικές μέχρι πιο τολμηρές δημιουργίες.

Στα προτεινόμενα πιάτα που ξεχωρίσαμε είναι το lobster sando, με νόστιμη πικάντικη σάλτσα που του έδινε ωραία ένταση, το smash burger, το chicken karaage -τηγανιτό spicy κοτόπουλο που συνοδευόταν από σαλάτα με αυγό δίνοντας τις σωστές εντάσεις – το pork ramen -από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει με το χοιρινό να έρχεται κομμένο σε πολύ λεπτές φλούδες. Όπως μου πρότειναν δοκίμασα πρώτο το ζωμό με τα «φυσικά» αρώματα και στη συνέχεια ανακάτεψα τα spicy μπαχαρικά που απογειώνουν το συνολικό πιάτο -πλούσιο σε αρώματα και πολύ χορταστικό πιάτο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Tonkatsu -την χοιρινή ιαπωνική κοτολέτα με panko και τηγανισμένη άψογα που δεν αφήνει καμιά βαριά αίσθηση. Συνοδεύεται με σαλάτα λάχανο και τρεις διαφορετικές σάλτσες. Πάντως πριν δοκιμάσετε το κρέας στη σάλτσα απολαύστε μια μπουκιά για να καταλάβετε τη φίνα γεύση του.


Για το τέλος, αφήσαμε τα γλυκά με το matsa bento να είναι στα best seller -για μένα μην παραλείψετε να δοκιμάστε το παγωτό γιαούρτι με τα φρούτα του δάσους και τις φράουλες -δροσερό γλυκό με άρωμα ανοιξιάτικο.

Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
Ronin: Δείπνο για sushi και sake στο Κολωνάκι
Στην οδό Ξανθίππου 2, στο Κολωνάκι, βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin που πίσω από το όνομα του μαγαζιού κρύβεται μια ενδιαφέρουσα ετυμολογία του ονόματος που μας βάζει να μπούνε στη φιλοσοφία και κουλτούρα της χώρας.
Ο χώρος ζεστός με χαμηλό φωτισμό που μπαίνοντας στο εσωτερικό σε προδιαθέτει να αφήσεις πίσω σου το άγχος της καθημερινότητας απολαμβάνοντας το φαγητό, με τη συνοδεία του sake, ως μια μοναδική τελετουργία. Με λιτή, μίνιμαλ αισθητική αξίζει να αναφέρουμε ότι ο επισκέπτης μπορεί απολαύσουν το δείπνο τους στη κεντρική σάλα ή στο πιο απομονωμένο πατάρι ανάλογα με την προτίμηση της παρέας.

Τον κύριο λόγο στο μενού έχουν οι επιλογές sushi, χωρίς ωστόσο να λείπουν και μαγειρικές επιλογές με πιάτα που υμνούν τη γιαπωνέζικη κουζίνα χαρίζοντας ωραίες γεύσεις με ισορροπία.
Στην κουζίνα ηγείται ο σεφ Vitharana Chandana, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα με εμπειρία από την πρώτη περίοδο του "Freud Oriental" και βαθιά γνώση της ιαπωνικής γαστρονομίας. Η προσέγγισή του δίνει έμφαση στην πρώτη ύλη και την τεχνική ακρίβεια, διαμορφώνοντας ένα μενού που συνδυάζει την παράδοση γιαπωνέζικη κουζίνα με σύγχρονες πινελιές.
Από τα προτεινόμενα πιάτα του μενού που ξεχωρίσαμε είναι το ταρτάρ τόνου με αβοκάντο που ήταν κάπως spicy δίνοντας μια ενδιαφέρουσα πινελιά στο συνολικό αποτέλεσμα, το aji tataki -λευκό ωμό ψάρι που ταίριαζε απόλυτα με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το lime και τα uramaki rolls με χέλι, γαρίδα και ψίχα καβουριού.



Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα shasimi με τσιπούρα και σολομό και για τη μέση θα πρότεινα τα nigiri πάνω σε ρύζι να τα συνδυάσετε με το ιαπωνικό ποτό sake για μια ολοκληρωμένη γαστρονομική βραδιά.
Tartare: Το γαλλικό εστιατόριο των νοτίων προαστίων
Από τα πιο κλασικά εστιατόρια για αυθεντική γαλλική κουζίνα είναι το Tartare που λειτουργεί πάνω από είκοσι χρόνια στη Γλυφάδα. Η ζεστή φιλοξενία, το μενού που κάθε φορά που επισκέπτεσαι το εστιατόριο οι γεύσεις παραμένουν ίδιες και το άψογο σέρβις καθιστούν το γαλλικό εστιατόριο ένα από τα καλύτερα των νοτίων προαστίων και γενικότερα της Αθήνας.
Γεύσεις φίνες, ξεκάθαρες που αναδεικνύουν αρώματα και την πρώτη ύλη μάς κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά σε αυτό το διαχρονικό εστιατόριο.
Στο μενού πρωταγωνιστούν όλα τα διάσημα πιάτα της γαλλικής γαστρονομίας, όπως το περίφημο entecot σχάρας που θα το απολαύσετε με τέλειες τηγανιτές πατάτες και σος cafe de Paris, συκώτι μοσχαρίσιο με νόστιμη δεμένη σάλτσα από μανιτάρια και σκόρδο, και στήθος πάπιας με κρεμμυδόσουπα. Ξεκινήστε το δείπνο σας με κρεμμυδόσουπα gratinée και για ορεκτικά μια κλασική επιλογή είναι τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας, μπουτάκια βατράχων ή κρέπες τυρί, ζαμπόν, μανιτάρια και σπανάκι.
Στο τέλος του δείπνου μην παραλείψετε το εξαιρετικό σουφλέ σοκολάτας ή πάβλοβα με φρούτα του δάσους για όσους προτιμούν τα λευκά γλυκά.
Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα
Pizzaolo: Ναπολιτάνικη πίτσα για όλες τις ώρες της ημέρας στον Χολαργό
Κρυμμένο σε έναν ήσυχο δρόμο του Χολαργού, το Pizzaiolo έχει καταφέρει να γίνει ένας μικρός γαστρονομικός θησαυρός που προσφέρει αυθεντικές ιταλικές γεύσεις. Όταν το 2016 άνοιξε για πρώτη φορά υπήρχαν μόλις 25 καθίσματα που τελικά φάνηκαν ότι δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το κοινό -το μαγαζί «μεγάλωσε» έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες που ήθελαν να γευτούν ναπολιτάνικη πίτσα.
Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Pizzaiolo βρίσκεται η πίτσα Ναπολιτάνα, μια αληθινή τέχνη που απαιτεί μαεστρία και αφοσίωση. Το μυστικό κρύβεται στο ζυμάρι, που παρασκευάζεται φρέσκο καθημερινά στο εργαστήριο του εστιατορίου. Πρόκειται για ένα ζυμάρι που αναπνέει, με χαρακτηριστικό το αφράτο στεφάνι που περιβάλλει τη ναπολιτάνικη πίτσα.
Η διαδικασία ωρίμανσης της ζύμης, είναι καθοριστική για τη γεύση και την υφή. Με αργή ζύμωση και τον κατάλληλο χρόνο ανάπαυσης, το ζυμάρι αναπτύσσει πλούσια αρώματα και γίνεται ευκολοχώνευτο. Το αποτέλεσμα είναι μια βάση που συνδυάζει τέλεια το τραγανό εξωτερικό με το αφράτο εσωτερικό.
Η μαγεία, ολοκληρώνεται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του εστιατορίου, όπου η πίτσα ψήνεται με ξύλα ελιάς και δρυός σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η τεχνική ψησίματος χαρίζει στην πίτσα το χαρακτηριστικό ελαφρώς καπνιστό άρωμα και την τέλεια υφή που αποτελούν σήμα κατατεθέν της αυθεντικής ιταλικής πίτσας.
Στο μενού θα βρείτε 16 επιλογές σε πίτσα -με πιο δημοφιλή την Margarita και την Piccante με μοτσαρέλα, πικάντικο σαλάμι και καυτερή πιπεριά. Επιπλέον, έχει πιάτα με ζυμαρικά, ριζότο, σαλάτες και ορεκτικά.
Ασπασίας 63, Χολαργός,
Dirty Sanchez :Margaritas και tacos στο Ψυχικό
Ανοίγοντας την πόρτα του Dirty Sanchez, ο επισκέπτης αφήνει πίσω του τον θόρυβο της πόλης και εισέρχεται σε έναν κόσμο πολύχρωμο και πιο ζωντανό που θυμίζει Μεξικό. Άλλωστε το εστιατόριο φημίζεται για τη μεξικάνικη κουζίνα του. του. Οι τοίχοι είναι ντυμένοι με έντονα μεξικάνικα μοτίβα, ενώ οι λεπτομέρειες, όπως οι κρεμαστές γιρλάντες και τα ethnic στοιχεία, προσθέτουν μια αίσθηση παραδοσιακής λατινοαμερικανικής αισθητικής. Το αποτέλεσμα είναι μια ατμόσφαιρα γεμάτη ζωντάνια, χρώματα και ενέργεια -ιδανική για να απολαύσετε το δείπνο σας, αλλά και το ποτό σας μετά από μια απαιτητική ημέρα.

Το μενού του Dirty Sanchez δεν είναι απλώς ένα πειραγμένο μεξικάνικο, αλλά και δημιουργικά αναβαθμισμένο από τον διακεκριμένο σεφ Σπύρο Μαυροειδή, που για μια ακόμα χρονιά υπογράφει την επιμέλεια του. Τα πιάτα, άψογα εκτελεσμένα από τον σεφ Τρύφων Πύρκολο, συνδυάζουν τις παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες τεχνικές και παρουσιάσεις, προσφέροντας μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.
Γευστικά tacos (με γαρίδα ή κρέας), φανταστικά chimichangas, burritos, patatas bravas, chili con carne είναι μερικά από τις επιλογές που θα βρείτε στο ανανεωμένο μενού του μεξικάνικου εστιατορίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και το φετινό μενού έχει γενικότερα λατινοαμερικάνικες επιλογές που θα τις συνδυάσετε με δροσερή Margaritas.

Το μπαρ του εστιατορίου είναι υπό την επίβλεψη του βραβευμένου mixologist Μάριου Βόκρη, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή λίστα με δροσιστικά, αυθεντικά αλλά και πειραγμένα μεξικάνικα cocktails, με βάση το αγαπημένο ποτό, την τεκίλα.
Αν πάλι δυσκολεύεστε να αποφασίσετε το ποτό σας, απλά πείτε του τα υλικά που προτιμάτε και αφήστε το πάνω του.
Ολυμπιονικών 310 - Νέο Ψυχικό