Τα εμβληματικά πιάτα 7 εστιατόριων που δε βγαίνουν ποτέ από τον κατάλογο και επιστρέφουμε ξανά και ξανά για να τα απολαύσουμε.
Τα τελευταία χρόνια η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη έχοντας ένα ενδιαφέρον προς τις νέες τάσεις και πώς μεταφράζεται από τον κάθε σεφ με τις συνταγές που υλοποιεί μέσα στην κουζίνα του.
Πολλά μαγαζιά, κυρίως new entries, έρχονται με φόρα, κάνουν για λίγο ντόρο και μετά από λίγο απλά εξαφανίζονται από το γαστρονομικό χάρτη για να εμφανιστεί το επόμενο που απλώς υιοθετώντας την τρέχουσα τάση πιστεύει ότι θα ξεχωρίσει -μη έχοντας ούτε ταυτότητα, ούτε το πιάτο που θα δημιουργήσει την απόλυτη χαρά στον ουρανίσκο.
Σε μια Αθήνα που αλλάζει συνεχώς γαστρονομικά, υπάρχουν κάποια μαγαζιά που επιστρέφουμε ξανά και ξανά για να γευτούμε και να απολαύσουμε μέχρι την τελευταία μπουκιά τα signature πιάτα τους. Αυτά τα εμβληματικά πιάτα που έχουν γίνει τα best seller του εστιατορίου και δε βγαίνουν από το μενού καμία εποχή του χρόνου.
Ξεχωρίσαμε 7 εμβληματικά πιάτα εστιατορίων που κάθε φορά και να τα επισκεφτούμε έχουν πάντα μια θέση στο τραπέζι (και την καρδιά μας).
Παπαρδέλες με καβουρμά στις Σεϋχέλλες
Οι Σεϋχέλλες άνοιξε για πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια στο Μεταξουργείο και είναι από τα μαγαζιά που κατάφεραν να προσελκύσουν πολύ κόσμο -κυρίως λόγω του μενού. Μια πιο εναλλακτική πρόταση για τα γαστρονομικά δεδομένα της εκείνης εποχής μπόρεσε να βρει το κοινό της.
Από τα πιάτα που ξεχώρισαν στο μενού ήταν οι παπαρδέλεςμε καβουρμά -ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο που έγινε best seller και το δοκίμαζαν ακόμα και όσοι δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ μέχρι τότε καβουρμά στη ζωή τους. Να σημειώσω ότι ανήκω κι εγώ σε αυτή την ομάδα που τελικά αποδείχτηκε πως ήμασταν πολλοί.
Πριν λίγους μήνες οι Σεϋχέλλες άλλαξαν χέρια, ο χώρος ανακαινίσθηκε το μενού ανανεώθηκε, αλλά οι παπαρδέλες με τον καβουρμά εξακολουθούν να παραμένουν δυνατό χαρτί. Έχει λίγο διαφοροποιηθεί το πιάτο μιας και ο καβουρμάς παρασκευάζεται στο μαγαζί, ωστόσο είναι στςθερή αξία και αξία να το δοκιμάσετε.
Τηγανιτά κεφτεδάκια στο Balthazar
Όποιος δεν είναι ιδιαίτερα ενημερωμένος για τα γαστρονομικά must taste τότε θα παραξενευτεί που στο εστιατόριο προτείνω να δοκιμάσετε τα τηγανιτά κεφτεδάκια του Χριστόφουρου Πέσκια, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι ο σεφ του Balthazar.
Το μενού που έχει συνθέσει ο σεφ αλλάζει κάθε εποχή παίζοντας με υλικά και υφές πιο εποχιακές. Από τα πρώτα πιάτα που είχαν μπει στον κατάλογο ήταν τα τηγανιτά κεφτεδάκια του Πέσκια τα οποία είναι ανάρπαστα μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή θέλησε να τα βγάλει, αλλά οι πελάτες δεν τον άφηναν και λόγω ζήτησης είναι πλέον μόνιμα στον κατάλογο.
Όσο για το μυστικό της επιτυχίας δεν έχει να κάνει με κανένα «κρυμμένο» υλικό, όπως μου είχε αναφέρει κάποια στιγμή ο σεφ, αλλά με το πολύ καλό πλάσιμο του μείγματος για να γίνει αφράτο.
Black cod Matsuhisa
Το εστιατόριο «Matsuhisa», που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο του Four Seasons Astir Athens Palace, με προνομιακή θέα το απέραντο γαλάζιο, θεωρείται από τα καλύτερα του κόσμου. Σ’ αυτό συμβάλλει φυσικά ο Nobu Matsuhisa, ο διάσημος σεφ που φημίζεται για τα εκλεκτά πιάτα που φέρουν την υπογραφή του. Μάλιστα, ο ίδιος ο σεφ επιλέγει, σχεδόν κάθε χρόνο. να έρχεται και στο εστιατόριο της Αθήνας.
Ταρτάρ, σούσι, sasimi tacos είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα βρείτε στον κατάλογο του σεφ, όπως και προτάσεις με κρέας και ψάρι ψημένα στη robata. Ωστόσο το signature πιάτο του εστιατορίου, το οποίο είναι και το best seller είναι το balck cod.
Ο μαύρος σολομός, η διάσημη συνταγή του Nobu Matsuhisa είναι από μόνος του λόγος για να δοκιμάσετε τις εκλεκτές και φίνες γεύσεις του εστιατορίου. Ζουμερό το ψαχνό, άρτια ψημένο και με μυρωδικά που του δίνουν μια απίθανη γεύση.
Αυγά μάτια με πατάτες τηγανιτές στο Base grill
Το «Base grill», στο Περιστέρι, έγινε ευρέως γνωστό για τις κοπές συγκεντρώνοντας κόσμο από κάθε γειτονιά της Αθήνας -ειδικά όσους λατρεύουν τα κρέατα. Όταν είχε πρωτο ανοίξει το μαγαζί που ειδικεύεται στα κρεατικά είχε γίνει μεγάλος ντόρος τόσο για τις κοπές όσο και το καλό ψήσιμο που αναδείκνυε το κρέας παραμένοντας ζουμερό.
Από τα πιάτα που ξεπήδησαν από το μενού και πλέον είναι το best seller είναι τα αυγά μάτια με τις χειροποίητες τηγανιτές πατάτες -ένα πιάτο που στον καθένα επαναφέρει στη μνήμη το «μαμαδίστικο» φαγητό.
Η επιθυμία, ενός από των αδερφών Λιάκου, που είναι οι ιδιοκτήτες, για να φάει αυγά μάτια με πατάτες τηγανιτές έγινε η αφορμή να τελειοποίηση την κλασική συνταγή. Οι πατάτες τρίβονται στο ν τρίφτη για να μοιάζουν με τα sticks -κι ίσως αυτό να είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του πιάτου. Πάντως, όπως μου είχαν αναφέρει παλαιότερα, οι αδερφοί Λιάκου το πιάτο αυτό δοκιμάστηκε πολλές φορές μέχρι να βγει το τελικό που καταφτάνει στα τραπέζια.
Κόκορας με τραχανά στο Simul
Το εστιατόριο Simul του chef -patron, Νίκου Θωμά φημίζεται για τις φίνες γεύσεις, τις πολλές τεχνικές των πιάτων και το άρτιο αποτέλεσμα. Κάθε χρόνο το μενού αναδιαμορφώνεται με την πρώτη ύλη να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα, στην περσινή λίστα των αστεριών Michelin το Simul μπήκε δυναμικά στην κατηγορία των προτεινόμενων εστιατορίων -ομολογούμαι πως το άξιε και με το παραπάνω.
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Simul βγήκε το πιάτο κόκορας με τραχανά και έκανε μεγάλη αίσθηση. Ένα φαγητό πολύ μαμαδίστικο που ούτε σε μαγειρείο πλέον βρίσκεται εύκολα (η εκδοχή με τραχανά μιας και σερβίρεται με χυλοπίτες), ωστόσο έγινε από τα best seller και το signature πιάτο του εστιατορίου. Ομολογώ πως είναι ένα πιάτο ωδή στην ελληνική γαστρονομία με απόλυτη ισορροπία γεύσεων και φίνα γεύση.
Σε μια συζήτηση με τον σεφ μου είχε πει ότι αυτό το πιάτο δε βγαίνει ποτέ από τον κατάλογο γιατί ο κόσμος έρχεται ξανά και ξανά να το γευτεί και παραμένει χειμώνα -καλοκαίρι.
Το παστίτσιο στο Vezene
Το εστιατόριο Vezene, στο Παγκράτι, που φέρει την υπογραφή του Άρη Βεζενέ είναι από τα πιο γνωστά της πόλης και με συνεχόμενη παρουσία στη λίστα των προτεινόμενων μαγαζιών των αστεριών Michelin.
Ο Άρης Βεζενές θεωρείται από τους πρωτοπόρους σεφ που έφεραν άγνωστες, μέχρι κάποια χρόνια πριν κοπές, στην Ελλάδα συστήνοντας τες στο κοινό κι αλλάζοντας τη γαστρονομική σκηνή. Εδώ και αρκετό καιρό έχει κάνει μια μικρή στροφή και προς το ψάρι, ωστόσο στην ταυτότητα του παραμένει η γνήσια ελληνική κουζίνα.
Αν και έχουν αγαπηθεί πολύ πολλά από τα πιάτα που υπάρχουν στο μενού του Vezene το signature του εστιατορίου παραμένει το παστίτσιο του που είναι τόσο γευστικό και με τόσες ωραίες υφές που δε χορταίνεται.
Η εκδοχή του σεφ που προτείνει για το παστίτσιο είναι βοδινό ταρτάρ, κοπή κιλότο, με χειροποίητο ζυμαρικό και μπεσαμελ και μόλις ανακατευτούν τα υλικά και απλωθούν πάνω στο ζυμαρικό θα απολαύσετε ένα εξαιρετικό φαγητό.
Το αντρεκότ καφέ ντε Παρί με ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες στο L’ Abreuvoir
Από τα πιο κλασικά εστιατόρια για να απολαύσετε αυθεντική γαλλική κουζίνα που με το πέρασμα των χρόνων γίνεται ωριμότερο παραμένοντας σε μια εποχή που είχε τη δική της ιεροτελεστία για την έξοδο του φαγητού.
Το L’ Abreuvoir έχει τη δική του αισθητική και μια ατμόσφαιρα παλαιάς Αθήνας που δεν θέλεις με τίποτα να ξεχάσεις -αντίθετα την αναζητάς σε μέρη που έχουν προσωπικότητα (και φυσικά καλό φαγητό).
Από τα signature πιάτα του γαλλικού εστιατορίου είναι το αντρεκότ καφέ ντε Παρί με ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες που και να μην είσαι λάτρεις του υδατάνθρακα σε αυτό το εστιατόριο θα το συνδυάσεις χωρίς να νιώθεις τύψεις. Ένα πιάτο απόλυτα συνυφασμένο με τη γαλλική κουζίνα κι στο συγκεκριμένο εστιατόριο θα το απολαύσεις στη καλύτερη εκδοχή του.