Με Κινέζο σεφ, το Cheer ειδικεύεται στην κινεζική γαστρονομία, παρουσιάζοντας πιάτα που δεν έχουμε δοκιμάσει ξανά στην Ελλάδα, σε ένα νέο value for money έθνικ εστιατόριο, στην οδό Γιαννιτσοπούλου, δίπλα στην πολύβοη Πλατεία Εσπερίδων.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο, περνώντας από τη Γιαννιτσοπούλου για να πάω στο irish pub Molly's Malone ή στην τρατορία Vincenzo, έβλεπα πολλούς Aσιάτες να τρώνε σε ένα μικρό, μοντέρνο μπιστρό με λίγα τραπέζια και κόκκινα φαναράκια. Όταν βλέπεις Κινέζους, Ιάπωνες, Φιλιππινέζους, Βιετναμέζους να προτιμούν για noodles ένα συγκεκριμένο μαγαζί, σίγουρα είναι ένα αυθεντικό μέρος που αξίζει να το επισκεφθείς. Έτσι, κλείσαμε τραπέζι στο Cheer μια καθημερινή, γιατί τα weekends έχει μπουφέ, και στα μεμονωμένα πιάτα έχεις καλύτερη εικόνα για τη δυναμική μιας κουζίνας.
Σεφ εδώ είναι ένας Κινέζος, ο Zhang, ο οποίος μαζί με τον sous chef Feng, δημιουργούν αυθεντικές κινέζικες νοστιμιές σε πολύ μεγάλες μερίδες, με εξαιρετική γεύση και πάρα πολύ καλές τιμές. Εδώ κάποιος μπορεί όχι απλώς να φάει καλό κινέζικο, αλλά να απολαύσει μια ποικιλία από πιάτα, πληρώνοντας περίπου 15 ευρώ το άτομο.
Noodles, σούπες, πλούσια ορεκτικά (από τα κλασικά spring rolls και wonton, μέχρι αναπάντεχα πιάτα όπως οι φοβερές πεντατρύφερες μελιτζάνες με άρωμα ψαριού) και μια σειρά από πιάτα με κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο, πάπια και χοιρινό) σε διάφορες εκδοχές από ένα μεγάλο μενού περίπου 50 πιάτων από το οποίο δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε.
Ένας Κινέζος businessman στην Αθήνα
Το μαγαζί αυτό ξεκίνησε όχι ακριβώς ως εστιατόριο, αλλά ως τόπος συνάντησης της κινεζικής κοινότητας της Αθήνας. Ο ιδιοκτήτης του, ένας επιχειρηματίας από την Κίνα που τα τελευταία επτά χρόνια ζει μόνιμα στην περιοχή και δραστηριοποιείται εδώ στον κτηματομεσιτικό και κατασκευαστικό τομέα, έχοντας μια δική του εταιρεία, τη Ζhaο's Holding στην Άνω Γλυφάδα, ήθελε να φτιάξει ένα μέρος όπου θα συναντούσε τους φίλους του για να απολαμβάνουν τις αυθεντικές συνταγές της πατρίδας τους, όπως ακριβώς τις τρώνε οι Κινέζοι.
Ο κύριος Ζhaο έπεισε τον φίλο του Zhang, ο οποίος εργαζόταν ως σεφ στην Ελλάδα, να αναλάβει την κουζίνα, και λίγο αργότερα προστέθηκε στην ομάδα ο Feng στο πλάι του στην κουζίνα, αλλά και ο Αντώνης Τρούλος ως μάνατζερ του εστιατορίου. Ο τελευταίος, με εμπειρία από την Παλιά Αγορά της Φιλοθέης, άρχισε να οδηγεί το Cheer σε μια νέα εποχή εξωστρέφειας, συστήνοντας το εστιατόριο στο ελληνικό κοινό. Έτσι, από meeting point των Κινέζων της Αθήνας, το μαγαζί άρχισε να υποδέχεται και το ελληνικό κοινό και να γίνεται γνωστό στόμα με στόμα ως μια εξαιρετική, αυθεντική επιλογή για κινέζικο στα Νότια Προάστια.
Το Cheer έχει τέσσερα μεγάλα ατού: καλό φαγητό, πολύ μεγάλες μερίδες, προσιτές τιμές, ενώ στα συν είναι ότι πρόκειται για έναν μοντέρνο, πολύ καθαρό και χαλαρό χώρο, με κουζίνα που αστράφτει και με άνετους καναπέδες που δεν παίζει με το κιτς κινέζικο διάκοσμο. Εδώ, πέρα από λίγα minimal κόκκινα κινέζικα φανάρια, δεν θα δεις τα κλισέ που έχεις κατά νου από τις '80s σάλες των κινέζικων της Ευρώπης. Λίγα κεντητά μεταξωτά μαξιλάρια με κινέζικα πουλιά και μια διακριτική τοιχογραφία με φύλλα συνθέτουν έναν χώρο minimal που μοιάζει με μπιστρό ή με μπαρ, διαθέτοντας καναπέδες με λίγα τραπεζάκια μέσα και έξω στην πέργκολα, που ανοίγει και κλείνει ευέλικτα ανάλογα με τον καιρό.
Το μενού του Cheer παίζει με τις διαβαθμίσεις, έχοντας επιλογές για όλους: Κινέζους και λοιπούς Ασιάτες που λατρεύουν τα πάρα πολύ καυτερά φαγητά, αλλά και για τους Έλληνες και Ευρωπαίους που δεν θα έλεγα ότι στην πλειονότητά τους τα αγαπούν.
Έτσι, το signature πιάτο του Cheer, το Spicy Boiled Beef, που είναι πολύ δημοφιλές στους Κινέζους -ένα turbo spicy μοσχαράκι μαγειρεμένο με μπόλικο σκόρδο, μαρούλι, φιδέ, το οποίο δοκιμάσαμε έχοντας ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό αγκαλιά και ήταν εμπειρία!- σερβίρεται και σε πιο light εκδοχές, λιγότερο πικάντικες.
Τι να δοκιμάσετε
Eμείς ξεκινήσαμε με μια απολαυστική ζεστή γλυκόξινη σούπα με κοτόπουλο, καρότο, μανιτάρι, μπαμπού και αυγό βραστό, που σου ανοίγει την όρεξη.
Συνεχίσαμε με τραγανές γαρίδες tempura (τις ωραιότερες και πιο μεγάλες που έχουμε φάει στην Αθήνα).
Μην παραλείψετε να πάρετε τα καταπληκτικά dumplings με χοιρινό, αλλά και ένα πρωτότυπο κινέζικο ορεκτικό με μελιτζάνες που είναι μαγειρεμένες σε μια ανάλαφρη αρωματισμένη σάλτσα από ψάρι.
Αυτό το πιάτο ήταν έκπληξη, η μελιτζάνα μαγειρεμένη σε μια πολύ νόστιμη εκδοχή που δεν πιστεύεις με τίποτα ότι είναι μελιτζάνα.
Δοκιμάσαμε κινέζικη μπύρα και ένα αυθεντικό κινέζικο κρασί, που είναι πολύ φρουτώδες και γλυκό στη γεύση και έχει ένα ωραίο, έντονο ροζ χρώμα.
Έρχεται στο τραπέζι σε ένα μπουκάλι με ιδιαίτερο design, με ένα manga που σε κοιτάει μέσα από το γυαλί.
Τα noodles του Zhang είναι καταπληκτικά, σωστά μαγειρεμένα και νόστιμα, με τόση σάλτσα όσο χρειάζεται.
Εμείς επιλέξαμε τα απλά noodles λαχανικών με αυγό ως συνοδευτικό στα πιάτα με κρέας για τα οποία φημίζεται το Cheer.
Έτσι, στο πλάι των noodles πήραμε δύο πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε, γιατί είναι και ο λόγος που θα σας κάνει να επιστρέψετε εδώ: τις τηγανητές μπουκιές τρυφερού και ζουμερού κοτόπουλου με ξηρούς καρπούς (peanuts και κάσιους).
Kαι τις λωρίδες χοιρινού, που είναι πολύ λαχταριστές και νόστιμες και τρώγονται ιδανικά με ρύζι ατμού ή με noodles.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το πιο κλασικό κινέζικο πιάτο που είναι πολύ δημοφιλές στη Δύση: το καραμελωμένο κοτόπουλο σε μια τραγανή, γλυκιά γλασαρισμένη κρούστα με λευκό σουσάμι, την επιτoμή του ινσταγκραμικού #FoodPorn.
Η πάπια επίσης είναι πολύ σωστά ψημένη: ξεροψημένη και τραγανή εξωτερικά, και τρυφερή και ζουμερή εσωτερικά.
Επίσης από μεγάλη περιέργεια, δοκιμάσαμε για την εμπειρία και το signature πιάτο του Cheer που λατρεύουν οι Κινέζοι που έρχονται φανατικά εδώ: Το Spicy Boiled Beef είναι κάτι ανάμεσα στο δικό μας κοκκινιστό μοσχαράκι και σε κόκκινη μοσχαρόσουπα αλλά με φιδέ.
Είναι σούπερ καυτερό και έχει ένα έντονο γεμάτο άρωμα που σε προκαλεί να το δοκιμάσεις.
Οι Κινέζοι το τρώνε ακόμα πιο καυτερό απ' όσο το δοκιμάσαμε εμείς, που και πάλι δεν μας ζόρισε. Ακόμα κι αν τρώτε πολύ καυτερά, αυτό είναι ακόμα περισσότερο spicy. Επειδή είναι ένα μοναδικό πιάτο με πολύ πλούσια γεύση, αυτό που θα λέγαμε comfort food, πιάτο που ξυπνά μνήμες και δύσκολα το ξεχνάς, την επόμενη φορά που θα επισκεφθούμε το Cheer θα το δοκιμάσουμε σε μια πιο light εκδοχή, λιγότερο καυτερό.
Το Cheer ήταν έκπληξη. Έχει όλα τα στοιχεία που το καθιστούν ένα αυθεντικό μαγαζί στο οποίο θα φας αυθεντικό κινέζικο σε τιμές street food.
Tip: Κλείστε οπωσδήποτε τραπέζι πριν πάτε, γιατί έχει λίγα. Τα weekends έχει μπουφέ. Για να έχετε μια πιο σαφή εικόνα του μενού, επιλέξτε να γνωρίσετε το εστιατόριο μια καθημερινή.
Info: Cheer, Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, τηλ. 2117506047
instagram.com/cheer_glyfada
Delivery: e-food.gr | wolt.com
Τιμές: 15 με 18 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο με κρασί
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Πού φάγαμε φοβερό λιβανέζικο γύρο στην Αθήνα -Ο Χάρης Βέντης στο Mexha παντρεύει Μεξικό και Λίβανο σε ένα πιάτο
- To μικρό μαγαζί-φαινόμενο στο Σύνταγμα που έκανε το βιετναμέζικο φαγητό τάση -Τι να δοκιμάσετε
- O ροκ ντράμερ που φτιάχνει τα ωραιότερα μπέργκερ της Αθήνας, σε ένα παλιό συνεργείο φορτηγών στον Κεραμεικό