Tαξιδέψτε σε όλο τον κόσμο μέσα από τις γεύσεις, δοκιμάζοντας μοναδικά signature πιάτα σε οκτώ έθνικ εστιατόρια της Αθήνας που αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το φθινόπωρο.
Οι γεύσεις είναι οι καλύτερες καρτ ποστάλ. Ένα πιάτο που δοκίμασες ταξιδεύοντας στον κόσμο εγγράφεται βαθιά στο μυαλό σου και μένει για πάντα εκεί να σου υπενθυμίζει τις ωραιότερες και πιο ανέμελες στιγμές σου. Πηγαίνεις σε ένα μέρος και οι γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα, οι υφές, συνδυάζονται με δρόμους, με κτίρια, με πάρκα, μα κυρίως με συναισθήματα. Η γευστική μας μνήμη είναι γεμάτη με νοστιμιές που ταξίδεψαν από τους γευστικούς μας κάλυκες στον εγκέφαλο μοιράζοντας κύματα χαράς, ηδονής, ανεμελιάς, απόλαυσης, ευτυχίας. Γιατί η τροφή, και όχι απλώς το φαγητό, είναι εμπειρία.
Η πολυπολιτισμικότητα, η παγκοσμιοποίηση, η δυνατότητα να ταξιδεύουμε πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο διασκεδαστικά, πήρε αυτόν το «μηχανισμό» που συνδέει τη γαστρονομία με τη μνήμη και τον έκανε σημαία. Έτσι, οι πόλεις γέμισαν με έθνικ εστιατόρια και street food μαγαζιά, φέρνοντας αυθεντικές γεύσεις από κάθε γωνιά του κόσμου, ακόμα και από την πιο μακρινή, στην πόρτα μας, στη γειτονιά, στον τόπο μας. Δεν χρειάζεται πλέον να ταξιδέψεις για να φας το φημισμένο αργεντίνικο steak που ψήνεται πάνω σε φύλλα μπανανιάς ή το αυθεντικό tex-mex chimichanga. Κάπου κοντά σου, δίπλα σου, σε απόσταση αναπνοής από την καθημερινότητά σου, κάποιο εξειδικευμένο εστιατόριο με έθνικ γαστρονομική ταυτότητα είναι έτοιμο να σου σερβίρει ένα signature πιάτο μιας μακρινής εθνικής κουζίνας, μαγειρεμένο σωστά, ακολουθώντας την αυθεντική συνταγή ή προσαρμόζοντάς την σοφά στα δεδομένα της μεσογειακής διατροφής.
Το iefimerida ξεχώρισε τα καλύτερα έθνικ πιάτα που μπορεί κανείς να απολαύσει στην Αθήνα και να τον μυήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αυθεντική κουζίνα της χώρας που αντιπροσωπεύουν.
Αργεντίνικο steak στην Argentina
Λαχταριστά steak από την Αργεντινή, ψημένα με τον αυθεντικό αργεντίνικο τρόπο που μοιάζει με ιεροτελεστία; Το ιδανικό μέρος είναι η Argentina στον Μαραθώνα. Ένα λατινοαμερικάνικο steak house το οποίο ίδρυσε πριν τέσσερις περίπου δεκαετίες ένας Έλληνας που έζησε χρόνια στην Αργεντινή, μαθαίνοντας τα μυστικά για το σωστό ψήσιμο του κρέατος ώστε να είναι τρυφερό και φοβερά ζουμερό.
Το μυστικό είναι ότι το κρέας τοποθετείται πολύ ψηλά από τη φωτιά και σιγοψήνεται για 40 λεπτά. Για τον λόγο αυτόν, είναι απαραίτητο πριν πάτε να έχετε κάνει κράτηση ώστε να έχει ξεκινήσει να ψήνεται το κρέας που θα παραγγείλετε. Σήμερα, την παράδοση της Argentina συνεχίζουν επάξια οι γιοι του κυρίου Νίκου, που χάρισε για χρόνια μοναδικές συγκινήσεις στους λάτρεις των steak.
Tι άλλο να δοκιμάσω: Εκτός από το παχύ, ζουμερό, λαχταριστό κρέας που σερβίρεται πάνω σε μεγάλα ξύλα κοπής, είναι θεϊκές οι πατάτες τηγανητές της Argentina, αλλά και οι ελληνικοί μεζέδες.
Πού: Μπιτάκου 3, Καλέτζι Μαραθώνα, τηλ.: 2294067814
Beef Satay στο China's Fantasy
Σε ένα στενό στη λεωφόρο Μεσογείων, απέναντι από το Νοσοκομείο «Σωτηρία», υπάρχει από το 1995, απέναντι από το μικρό πάρκο Δημητρίου Καμπουρόπουλου, ένα μικρό κινέζικο εστιατόριο με πολύ νόστιμα πιάτα ασιατικής κουζίνας (noodles και sushi), σε πολύ καλές τιμές. Το μοντέρνο περιβάλλον με το ζεστό ξύλο και ωραία διακόσμηση στην οροφή, που είναι γεμάτη με κόκκινες ιαπωνικές φούντες, προσφέρεται για χαλάρωση, δίνοντας όμως τον πρώτο λόγο στις αυθεντικές γεύσεις της Άπω Ανατολής.
Στο China's Fantasy έχουμε φάει τo καταπληκτικό Beef Satay, ένα μοσχάρι με πικάντικη σάλτσα από φιστίκια και τα πιο νόστιμα noodles με χοιρινό και καυτερή Szechuan Sauce. Αν σας αρέσει το καυτερό φαγητό, επιλέξτε οπωσδήποτε τα Szechuan Noodles, διαφορετικά πάρτε ένα τα noodles με φιλέτο μοσχαριού.
Tι άλλο να δοκιμάσω: Μην παραλείψετε να απολαύσετε τα spring rolls, τις φτερούγες κοτόπουλου, τα wonton με χοιρινό, αλλά και μια καταπληκτική δροσιστική μους λεμονιού που φτιάχνεται με δική τους σπιτική συνταγή.
Πού: Δημ. Καμπούρογλου 32, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106749889
Χούμους στον Αλαντίν
Ο Αλαντίν, όταν άνοιξε το 1992, ήταν ένα μικρό take away μαγαζί με φοβερά σουβλάκια με δικές του αυθεντικές αραβικές πίτες που ψήνονται σε ξυλόφουρνο επί τόπου και γεμίζονταν με κεμπάπ, ντονέρ και έναν θεϊκό ζουμερό γύρο κοτόπουλο.
Σήμερα, έχοντας γίνει φαινόμενο, αποτελεί ένα αυθεντικό μαγαζί με ανατολίτικες γεύσεις που γίνονται εθιστικές. Εκτός από τα μαγικά σις μοσχαριού και αρνιού, στον Αλαντίν έχουμε φάει το πιο ωραίο χούμους στην Αθήνα. Μια αυθεντική αραβική συνταγή με μια απίθανη κρέμα από ρεβίθια που αλείφεται πάνω στα αχνιστά φρεσκοφουρνιστά ψωμάκια.
Tι άλλο να δοκιμάσω: Το σουβλάκι σάντουιτς με γύρο κοτόπουλο και το μοναδικό κιουνεφέ.
Πού: Λεωφόρος Αμφιθέας 104 & Άρεως 88, Παλαιό Φάληρo, τηλ.: 2109850330
Αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα στο La Bella Napoli
Ο Μάρκο Τζεναμπόνι είναι μορφή. Ένας Ιταλός που κάποτε ήταν bodyguard της Ναόμι Κάμπελ στη Σαρδηνία, και όταν τα παράτησε όλα, ακολούθησε το κορίτσι του στην Αθήνα και έφτιαξε μια αυθεντική πιτσαρία με θεϊκή ναπολιτάνικη ζύμη που κόβεται, όπως είναι το σωστό, με το ψαλίδι και τρώγεται διπλωμένη.
Η πίτσα του Bella Napoli στον Νέο Κόσμο είναι αληθινή εμπειρία και θα σας ταξιδέψει στη Νάπολη με την πρώτη μπουκιά.
Tι άλλο να δοκιμάσω: Το αυθεντικό Tiramisu, είναι συγκλονιστικό!
Πού: Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος, τηλ. 2111150602
Chimichanga στο Mexha
O Χάρης Βέντης, ένας απόφοιτος ιατρικής σχολής που αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος του με τη γαστρονομία, σε ένα ταξίδι του στη Γαλλία ερωτεύθηκε μια αυθεντική μεξικάνικη τακερία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, άνοιξε μαζί με τη σύντροφό του, την Αγγελική, και την αδερφή του, την Αφροδίτη, ένα μοντέρνο μεξικάνικο εστιατόριο στο Μαρούσι με φοβερά cocktails και light μεξικάνικα πιάτα που μπορούν να μυήσουν άπαντες, ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς, στην κουζίνα του Μεξικού.
Το Mexha φημίζεται για ένα tex-mex πιάτο, το διάσημο chimichanga, σε μια εκτέλεση που μπορείς να βρεις μόνο εδώ. Πρόκειται για ένα τηγανητό burrito γεμισμένο με λιωμένο τυρί και είτε με ένα θεϊκό ξεψαχνισμένο beef barbacoa είτε με κοτόπουλο. Απ' έξω το chimichanga είναι ακαταμάχητα τραγανό (από αυτά που βάζεις το πιρούνι να τα κόψεις και σε ηδονίζει ο ήχος), ενώ από μέσα είναι τρυφερό και ζουμερό.
Tι άλλο να δοκιμάσω: Tacos, burritos με νόστιμο chilli con carne, τραγανές baby πατάτες με μια απίθανη κρούστα μπαχαρικών και μια φοβερή εκδοχή του λιβανέζικου γύρου με χοιρινό αντί για αρνί. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το γλυκό chimichanga, είναι κόλαση, με σοκολάτες που τρέχουν, παγωτό!
Πού: Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ. 2160017188
Γκιοζλεμέ στο Magic Kitchen
Σε ένα μαγαζάκι στα Εξάρχεια, από αυτά τα μικρά σαν σπιρτόκουτα, μια νεαρή Τουρκάλα, η Sanem Su Avci, μαζί με με ομάδα νεαρών παιδιών απ' όλο τον κόσμο, φτιάχνουν ένα πολύ νόστιμο γκιοζλεμέ.
Πρόκειται για μια τούρκικη παραδοσιακή πίτα γεμισμένη με χόρτα και ζεστό πουρέ πατάτας σε ένα λεπτό τραγανό φύλλο που ανοίγεται θεατρικά μπροστά στον πελάτη (από αυτές τις ανατολίτικες ζύμες που τις πετούν χορευτικά στον αέρα δημιουργώντας ένα σύννεφο από αλεύρι, πριν τις διπλώσουν περίτεχνα και τις ψήσουν σαν κρέπα στο μαντέμι. Το γκιοζλεμέ του Magic Kitchen είναι μια street food απόλαυση που τρώγεται καυτή.
Tι άλλο να δοκιμάσω: Την πεντανόστιμη μερτζιμέκ τσορμπά, την καυτή σούπα, δηλαδή, με κόκκινες φακές που σερβίρεται στο ποτήρι με λωρίδες φουρνιστής καυτής ζύμης.
Πού: Θεμιστοκλέους 45, Εξάρχεια, τηλ. 2103805290
Κοτόπουλο με κάσιους στο Vietnam
Στο παλιό καλό βιετναμέζικο εστιατόριο στην Αμφιθέας, στα σύνορα Νέας Σμύρνης με Παλαιό Φάληρο, έχω δοκιμάσει ένα απολαυστικό ανατολίτικο πιάτο με καραμελωμένο κοτόπουλο και κάσιους σε μια πολύ ωραία σάλτσα από σόγια. Αυτό το απλό πιάτο είναι τόσο εθιστικό που το τρως και έρχεσαι εδώ οπωσδήποτε για να το φας ξανά.
Tι άλλο να δοκιμάσω: Τα noodles οπωσδήποτε και τα σουβλάκια µόσχου σε σως τεριγιάκι.
Πού: Αχιλλέως 91 Αμφιθέας, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2109881417
Τούρκικο ντονέρ στο Döner.Tzh
Στη Νέα Σμύρνη, πλάι στην παλιά και καλή πιτσαρία Pizza Zeas, υπάρχει ένα τούρκικο σουβλατζίδικο που φτιάχνει αυθεντικό ντονέρ από την Κωνσταντινούπολη με τον ιδιαίτερο τρόπο που το φτιάχνουν οι Τούρκοι: ο μοσχαρίσιος γύρος ψήνεται σε μια κάθετη κατασκευή από μαντέμι με θήκες για κάρβουνα, η οποία ονομάζεται ντονέρ μεκάν και δίνει άλλη νοστιμιά στο κρέας.
Tι άλλο να δοκιμάσω: Το αυθεντικό κεμπάπ σε μερίδα.
Πού: Βιζυηνού 2, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109310411
Ιρλανδέζικη Shepherd's pie στο Molly’s Malone
Οι σκεπαστές πίτες του βοσκού είναι ένα αγγλικό και ιρλανζέζικο πιάτο που πάει πολύ με παγωμένη μπύρα. Μέσα σε μια αφράτη, τραγανή ζύμη πίτας, υπάρχει καυτό ένα απολαυστικό μείγμα από διάφορα κομμάτια κρέατος (μοσχάρι και αρνί συνήθως) λεπτά κομμένα, που κολυμπούν σε μια φοβερή gravy sause.
Η στιγμή που κόβεις την επιφάνεια της πίτας με το κουτάλι και το βυθίζεις μέσα στη ζουμερή γέμιση, ενώ η σάλτσα ξεχειλίζει, είναι μια μικρη απολαυατική ιεριπτελεστία. Μια κλασική εκδοχή της θα απολαύσετε στην παλιά, κλασική και δημοφιλή ιρλανδέζικη παμπ του Μάικ στη Γλυφάδα.
Τι άλλο να δοκιμάσω: Fish & Chips με τηγανητό φιλέτο μπακαλιάρου σε μια τραγανή κρούστα, αλλά και ωραίο steak με πουρέ και gravy sause.
Πού: Molly Malone's, Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, τηλ. 2108944247
Βιετναμέζικη σούπα Pho στο Hanoi
Στον πεζόδρομο της Πετράκη, στο Σύνταγμα, υπάρχει ένα μικρό μαγαζί που ειδικεύεται στη βιετναμέζικη κουζίνα.
Εκεί η Νικόλ, δεύτερης γενιάς Βιετναμέζα, φτιάχνει αυθεντικά πιάτα της πατρίδας της, με πιο ξεχωριστή την Pho, μια αχνιστή σούπα με μοσχάρι, κρεμμύδια και μυρωδικά που τρώγεται με μπόλικο λεμόνι και προαιρετικά με ένα spicy μείγμα που την κάνει πιο πικάντικη.
Τι άλλο να δοκιμάσω: Το υπέροχο καραμελωμένο κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα.
Πού: Πετράκη 12, Σύνταγμα, τηλ. 2130451379
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Πού θα φάτε αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα στην Αθήνα -Τη φτιάχνει ο Ιταλός πρώην bodyguard της Ναόμι Κάμπελ
- Είδαμε πώς φτιάχνονται τα ξακουστά πεϊνιρλί Ιωνίας στους Αμπελόκηπους -Με αυθεντική μικρασιατική συνταγή
- Μια μαγική βραδιά στον κήπο του Fuga -Δοκιμάσαμε το νέο asian απολαυστικό μενού της διάσημης σεφ Yuka Aoyama