Αν θέλετε να κάνετε άφοβα ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι στο Μεξικό, το Mexha, στις αρχές της Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι, είναι η καλύτερη επιλογή. Δοκιμάσαμε το μενού του και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία μας.
Τρεις φίλοι, σε ένα ταξίδι τους στο Παρίσι ανακάλυψαν μια μεξικάνικη τακερία που τους έκανε να ερωτευθούν τα τάκος με μοσχάρι και τα ακαταμάχητα κοκτέιλ της. Εκείνη τη βραδιά, ήξεραν μέσα τους και οι τρεις, τσουγκρίζοντας τις μαργαρίτες τους, ότι μόλις επέστρεφαν στην Ελλάδα θα κατέστρωναν αμέσως τα σχέδιά τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα δικό τους μεξικάνικο εστιατόριο στην Αθήνα, για να μοιραστούν μαζί μας τη μαγεία εκείνης της βραδιάς.
Το πρώτο μέλημα της Αγγελικής, του Χάρη και της Αφροδίτης, ήταν να μπουν στην κουζίνα τους και να παντρέψουν δημιουργικά τη μεξικάνικη γαστρονομία με τη μεσογειακή, ώστε να φτιάξουν ένα μενού που θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τους λάτρεις της γαστρονομίας του Μεξικού, αλλά και όσους θέλουν μια πιο light μεξικάνικη εκδοχή της που θα την απολαύσουν άφοβα. Ο Χάρης, με σπουδές ιατρικής πίσω του, ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή: Με χειρουργική ακρίβεια πήρε τη βάση της μεξικάνικης κουζίνας και της πρόσθεσε ελληνικές δημιουργικές πινελιές. Έτσι, το σύγκλινο από τη Μάνη, ερωτεύθηκε μια «εξωτική» Μεξικάνα (που κατά βάθος είναι μια ταπεινή κόκκινη πίκλα κρεμμυδιού) και τώρα ζουν έναν απίθανο έρωτα στο Μαρούσι, μέσα σε μια δροσερή, πλουσία σαλάτα, πλάι σε τάκος, φαχίτας, νάτσος και ακαταμάχητα μπουρίτος.
Το εστιατόριο που μας άλλαξε την εικόνα για τη μεξικάνικη κουζίνα
Δεν σας κρύβω ότι, ως φύση καχύποπτη στους πειραματισμούς, πιο εύκολα πηγαίνω στον οδοντίατρο, παρά σε έθνικ εστιατόριο αν δεν έχω λάβει εγγυήσεις πρώτα και καλές κριτικές από ανθρώπους που εμπιστεύομαι. Μια φίλη που είχε δοκιμάσει με delivery στο γραφείο της, σε μια εταιρεία στο Μαρούσι, τα μπουρίτος του Mexha, ενθουσιάστηκε και μετά από λίγο καιρό επισκέφθηκε το εστιατόριο μετά τη δουλειά, για ένα πλούσιο πιάτο με νάτσος και tacos, συνοδεία κοκτέιλ.
Έκτοτε έγινε φαν της μεξικάνικης κουζίνας του Mexha, αλλά ερωτεύθηκε και το περιβάλλον: έναν μοντέρνο χώρο στις αρχές της Αγίου Κωνσταντίνου, με υπέροχο design, εξωτική διακόσμηση με ατμοσφαιρικά χρώματα, κάκτους, φωτιστικά-μαϊμουδάκια και μια μικρή τροπική ζούγκλα που ίπταται πάνω από τα τραπέζια.
Στο Mexha, λοιπόν, πήγα με καλές συστάσεις, αλλά ακόμα κι έτσι, ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι μια έθνικ κουζίνα της Λατινικής Αμερικής θα ταίριαζε τόσο πολύ με τη μεσογειακή διατροφή που οι νότιοι κουβαλάμε στο… DNA μας. Κι όμως, μια απολαυστική βραδιά εδώ με έκανε όχι μόνο να αλλάξω εντελώς την εικόνα που είχα για τη μεξικάνικη κουζίνα, αλλά να εθιστώ στα μπουρίτος με το ακαταμάχητο chili con carne και το κόλιανδρο που σου αφήνει μια δροσερή επίγευση μετά από κάθε μπουκιά.
Οι περισσότεροι συνήθως πιστεύουμε ότι τα μεξικάνικα είναι μια έντονη, έθνικ γαστρονομική επιλογή για γερά στομάχια, με πολλά μυρωδικά, καυτερές πιπεριές και πικάντικες γεύσεις που οι άνθρωποι της Μεσογείου, δυσκολευόμαστε πολύ να χωνέψουμε. Αυτό είναι λάθος, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που βαραίνει το στομάχι είναι τα κακά υλικά, όχι οι πιπεριές και τα μυρωδικά. Το μεξικάνικο στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια, αντιμετωπιζόταν ως κάτι πρόχειρο: ένα φαγητό που τρωγόταν στο χέρι, με ό,τι κι αν σήμαινε αυτό παλιά ως προς την ποιότητα των υλικών. Το αποτέλεσμα ήταν μια επιλογή που σου έπεφτε πολύ βαριά και σε έκανε την επόμενη ημέρα να υποφέρεις από ένα γαστρονομικό hangover. Μετά την εξέγερση των σεφ που πήραν μέσα στην κρίση το street food και το απογείωσαν γαστρονομικά, όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν. Οι καινούριοι μάγειρες που μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι του street food, του φαγητού δηλαδή που τρώγεται με το χέρι είτε είσαι στο δρόμο είτε στη σάλα ενός ωραίου εστιατορίου, ποντάρει πλέον στην εξαιρετική ποιότητα των υλικών, αλλιώς δεν μακροημερεύει. Αυτό ακριβώς κάνουν στο Mexha η Αγγελική Πανταλέων, ο Χάρης Βέντης και η Αφροδίτη Βέντη, εστιάζουν στην αγνή πρώτη ύλη, αποκλείοντας εντελώς από την κουζίνα τους τα ζωικά λύπη, τα συντηρητικά, τα κατεψυγμένα προϊόντα, τις έτοιμες σάλτσες, όλα αυτά που συνήθως βαραίνουν το στομάχι.
Δοκιμάζοντας τα πιάτα του Mexha το καταλαβαίνεις αυτό με την πρώτη μπουκιά. Αλλά κυρίως το καταλαβαίνεις ώρες μετά, κατά τη διάρκεια της πέψης, όταν έχεις φύγει από το εστιατόριο και νιώθεις σαν να έχεις ταξιδέψει στο Μεξικό χωρίς να «πληρώσεις» ακριβά το εισιτήριο. Τα πιάτα του Mexha είναι νόστιμα, πλούσια, αυθεντικά, αλλά δεν κουβαλάνε μαζί τους όλη αυτή την κακοδαιμονία που συνοδεύει για χρόνια το μεξικάνικο ως βαρύ φαγητό.
Οι τρεις φίλοι που έχουν το εστιατόριο, ήθελαν, όταν αποφάσισαν να μπουν στον στίβο της έθνικ γαστρονομίας, να σπάσουν τα κλισέ τόσο γύρω από τις μεξικάνικες νοστιμιές που κυρίως τρώγονται με το χέρι, όσο και γύρω από το street food. Έτσι έκαναν μια ωραία (μεξικάνικη) δημιουργική πιρουέτα που πέτυχε: Πήραν το αυθεντικό μεξικάνικο street food μιας τακερίας και το πάντρεψαν ελαφρώς με τη μεσογειακή κουζίνα κι όλα αυτά σε ένα ατμοσφαιρικό, καλό εστιατόριο με φοβερή τροπική διακόσμηση που γίνεται eye candy, ένα χάρμα οφθαλμών με σκούρους μοβ τοίχους που συνδυάζονται με μια εναέρια ζούγκλα στην οροφή, με μια κατακίτρινη open space κουζίνα, με πάγκους επενδυμένους με ταπετσαρίες οι οποίες έχουν τροπικά φύλλα που τόσο αγαπά η μόδα και μια σειρά από ξύλινα τραπέζια με ψάθινες εξωτικές καρέκλες που σε κάνουν να νιώθεις σαν να είσαι σε μοντέρνα μεξικάνικη χασιέντα.
«Είμαστε τρεις άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές καταβολές. Δεν ήμασταν επαγγελματίες της εστίασης, γίναμε στην πορεία. Εγώ ήμουν δημοσιογράφος για δεκαέξι χρόνια, ο Χάρης είχε σπουδάσει ιατρική και η Αφροδίτη σπούδασε υποκριτική και μετά ασχολήθηκε με το εμπόριο. Ο Χάρης και εγώ είμαστε ζευγάρι, η Αφροδίτη και ο Χάρης είναι αδέρφια. Το κριτήριο για να συνεργαστούμε ήταν η καλή επαγγελματική μας χημεία, δεν δουλεύεις ούτε με τους φίλους σου ούτε με τους συντρόφους σου. Δουλεύεις με τους ανθρώπους που μπορείς εύκολα να συνεννοηθείς. Η δική μας είναι μια τέτοια περίπτωση. Η ιδέα να φτιάξουμε μαζί ένα μεξικάνικο εστιατόριο γεννήθηκε σε ένα κοινό ταξίδι μας στο Παρίσι το 2017. Περνώντας τυχαία έξω από μία καταπληκτική τακερία, είπαμε να την επισκεφθούμε το ίδιο βράδυ, γιατί μας άρεσε πολύ σαν χώρος. Ήταν ένα αμιγώς street food μαγαζί με τάκος, μπουρίτος, κεσαδίγιας. Φάγαμε εκεί με μεγάλη επιφύλαξη αλλά με την πρώτη μπουκιά το ερωτευθήκαμε. Την ίδια στιγμή είπαμε “πάμε να φτιάξουμε μια δική μας τακερία, σαν αυτή, στην Αθήνα», εξηγεί στο iefimerida η Αγγελική Πανταλέων.
Οι τρεις τους βρήκαν τον ιδανικό χώρο επί της Αγίου Κωνσταντίνου, λίγα μόλις βήματα από την Κηφισίας, το Δεκέμβριο του 2019. Δυστυχώς λίγους μήνες μετά έσκασε η πανδημία και το πρώτο lockdown παρέλυσε τα πάντα σε όλο τον κόσμο, βάζοντας τις ζωές μας στον πάγο. Μόλις άνοιξαν σταδιακά όλα και ήταν σε καθεστώς ακορντεόν, με διαδοχικές περιόδους λειτουργίας και lockdown, άρχισε η μετ΄ εμποδίων ανακαίνιση του χώρου.
«Πριν το Mexha είχαμε ένα μικρό καφέ δίπλα σε μια μεγάλη εταιρεία. Εκεί στην πορεία, λόγω ζήτησης, προσθέσαμε και φαγητό. Ο Χάρης, ο γιατρός της παρέας μας, έκανε πολλά σεμινάρια με σεφ και μυήθηκε στην μαγειρική. Πριν σχεδιάσει το μενού και επιμεληθεί όλες τις συνταγές του Mexha, ο Χάρης είχε ήδη πίσω του μια καθημερινή εμπειρία επτά χρόνων στην επαγγελματική κουζίνα της προηγούμενης επιχείρησής μας. Θέλαμε στο Mexha να έχουμε τη δική μας ταυτότητα, για να μπορέσουμε να δώσουμε στη μεξικάνικη κουζίνα τη δική μας εκδοχή: ένα συνδυασμό των φαγητών που είχαμε δοκιμάσει στην τακερία του Παρισιού, με την ελληνική, μεσογειακή διατροφή. Μετά από το ταξίδι μας στο Παρίσι ταξιδέψαμε αρκετά, κάνοντας ένα σαφάρι σε αναζήτηση μεξικάνικων γεύσεων που λειτούργησε για εμάς εκπαιδευτικά. Νέα Υόρκη και Κοπεγχάγη μάς έδωσαν φοβερά μαθήματα. Ένα από τα παιδιά του Νoma έχει φτιάξει στην Κοπεγχάγη τις δικές του τακερίες τις οποίες επισκεφθήκαμε και ήταν αληθινή έμπνευση», λέει η Αγγελική Πανταλέων.
Το ίδιο ακριβώς έγινε και στη χαρακτηριστική, εντυπωσιακή ομολογουμένως διακόσμηση του χώρου. Όλα πέρασαν από τα χέρια του Χάρη, της Αφροδίτης και της Αγγελικής. Οι τρεις μαζί επέλεξαν τα χρώματα, την παλέτα, τους συνδυασμούς, τα έπιπλα, τα διακοσμητικά αξεσουάρ: όλα όσα συνθέτουν τον φιλόξενο χώρο του Mexha που αποπνέει μια ζεστασιά από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις σε αυτόν.
«Όλα περνούν από τα χέρια μας. Από εκείνο το ταξίδι μας το 2017 μέχρι σήμερα, λειτουργούμε έτσι, με αυτή τη νοοτροπία. Βλέπουμε το Mexha όχι σαν ένα εστιατόριο, αλλά σαν το σπίτι μας όπου καλούμε τους φίλους μας για φαγητό, για να τους μαγειρέψουμε όσα μας αρέσουν. Με τα παιδιά εκείνα από την παριζιάνικη τακερία, που είναι Μεξικανοί που ζουν στη Γαλλία, τελικά συνεργαστήκαμε. Επικοινωνήσαμε, αγοράσαμε συνταγές από αυτούς και είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία. Χάρη σε εκείνους μάθαμε τον κορμό της μεξικάνικης κουζίνας και από εκεί και πέρα παίξαμε δημιουργικά, προσαρμόζοντας την αυθεντική μεξικάνικη κουλτούρα στα δικά μας δεδομένα. Μπήκαμε στη μεξικάνικη γαστρονομία γιατί είχαμε πολλές κακές προηγούμενες εμπειρίες ως καταναλωτές, από μεξικάνικα φαγητά με κακές πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα το φαγητό να είναι βαρύ. Εμείς εδώ, με το Mexha θέλαμε να αποδείξουμε ότι αν μαγειρευτεί σωστά με αγνά ποιητικά υλικά το μεξικάνικο είναι πεντανόστιμο, σέξυ, χωρίς να σε βαραίνει. Η μεξικάνικη κουζίνα είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντά με τη μεσογειακή διατροφή. Έχει τρία στοιχεία που τη διαφοροποιούν από την ελληνική κουζίνα: το λάιμ, το τσίλι και τον κόλιανδρο. Εκεί που εμείς βάζουμε λεμόνι, οι Μεξικανοί βάζουν λάιμ, εκεί που βάζουμε μαϊντανό ή ρίγανη, εκείνοι βάζουν κόλιανδρο. Όσο για το τσίλι, αν μάθεις με την εμπειρία να το δουλεύεις σωστά, είναι ένα μαγικό υλικό. Στο Mexha, πολύ συνειδητά, δεν θέλαμε να φτιάξουμε ένα σκληροπυρηνικό μεξικάνικο, αλλά ένα πολύ τίμιο εστιατόριο που ισορροπεί μεταξύ μεξικανικής και μεσογειακής διατροφής», λέει η Αγγελική Πανταλέων.
Τι να δοκιμάσετε
Εμείς κάναμε ένα μεγάλο γευστικό τουρ, για έχουμε μια πλήρη εικόνα, σχεδόν σε όλα τα signature πιάτα του Mexha. Κινηθείτε έξυπνα, κάνοντας μια ωραία επιλογή. Στο μενού υπάρχουν βασικά μεξικάνικα στοιχεία που επαναλαμβάνονται, σε παραλλαγές: έτσι το χαρακτηριστικό chilli con carne, που εδώ είναι φοβερό και σας προτείνω να το επιλέξετε οπωσδήποτε, υπάρχει στα ορεκτικά, στα κυρίως πιάτα και στα tacos. Ενώ τα νάτσος παίζουν σε δύο διαφορετικά ορεκτικά (στο Choriqueso με μια πλούσια κρέμα τυριού με νόστιμο chorizo και κόλιανδρο, αλλά και στο εξαιρετικό Mexha's Nachos με chilli con carne γουακαμόλε, pico de gallo -τη χαρακτηριστική μεξικάνικη σάλτσα με ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριές σεράνο, αλάτι, χυμό λάιμ και κόλιανδρο-, sour cream, κόκκινα φασόλια και κρέμα τσένταρ). Προσωπικά αυτό εμένα μου αρέσει πολύ, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να επιλέξω ένα βασικό μεξικάνικο στοιχείο σε διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς.
Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το burrito, είναι εμπειρία. Είναι πολύ νόστιμο με chilli con carne αλλά και το Beef Chimichanga, ένα παναρισμένο με πάνκο buritto που είναι γεμισμένο με beef barbacoa, ένα ξεψαχνισμένο δηλαδή τρυφερό μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα.
Εξαιρετικές είναι επίσης οι τριπλομαγειρεμένες baby πατάτες με μπαχαρικά -χτυπημένες όπως οι κυπριακές αντιναχτές- που περιχύνονται με μια ελαφριά δροσερή sour cream. Και φυσικά τα fajitas (εμείς επιλέξαμε αυτά με το κοτόπουλο σε κρούστα μπαχαρικών που είναι μαγειρεμένα με πιπεριές και έχουν μια ελαφριά ωραία γεύση), τα οποία σερβίρονται και θεαματικά σε μεγάλες πιατέλες, με τις μικρές τορτίγιες απλωμένες σαν τα πέταλα ενός ολάνοιχτου ανοιξιάτικου λουλουδιού.
Να σημειώσουμε επίσης ότι οι τορτίγιες από καλαμπόκι του Mexha είναι 100% χειροποίητες και τις φτιάχνει ένας Έλληνας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεξικό, ο οποίος έχει δημιουργήσει στην Αθήνα ένα παραδοσιακό μεξικάνικο εργαστήριο.
Ωραία ψαγμένα κοκτέιλ με ευωδιαστά αποστάγματα
Συνοδεύεστε το φαγητό σας με τα ωραία κοκτέιλ του Mexha. Προσωπικά είμαι φαν της τεκίλας. Η Spicy Paloma με τεκίλα, λίτσι, τσίλι και γκρέιπφρουτ σόδα είναι ένα πολύ νόστιμο κοκτέιλ με ωραίο χρώμα και μια σπιρτάδα που την κάνει εθιστική. Ενώ από gin, πολύ θεαματικό και γευστικό είναι το Granny's Gimlet που παντρεύει το gin με το περγαμόντο.
Το Mexha αντιμετωπίζει τα κοκτέιλ σαν μια προέκταση της γαστρονομικής του ταυτότητας, έχει συνεπώς signature και κλασικές επιλογές για όλα τα γούστα, είτε σου αρέσουν τα spicy ποτά, τα φρουτώδη κοκτέιλ ή τα πιο δροσερά με ήπια γεύση που συνοδεύουν χαλαρά το φαγητό σου.
Το Mexha έχει το δικό του Travelling bar
Λόγω της θέσης του στον πιο ζωηρό δρόμο του Αμαρουσίου, δυο βήματα κυριολεκτικά από την Κηφισίας με τα πολλά γραφεία και τους γυάλινους πύργους, το Mexha γίνεται πόλος έλξης για στελέχη εταιρειών που σταματούν εδώ για ένα ποτό μετά τη δουλειά.
Πολλές παρέες, έρχονται στο ντεκ του εξωτερικού χώρου, απέναντι από τα design κτίρια των γραφείων της Αγίου Κωνσταντίνου, στη happy hour, για after office cocktails, τα οποία συνοδεύουν με finger foods, tacos και νάτσος με πλούσιες σάλτσες που σβήνουν το πικάντικο μεξικάνικο στοιχείο σε δροσερές sour cream. Έτσι πολύ γρήγορα η ομάδα του Mexha απέκτησε το δικό της βαν, ένα cocktail bar που μετακινείται για να καλύψει τις ανάγκες κάθε εκδήλωσης.
«Η ιδέα για το Travelling Bar ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες, όταν μια μεγάλη εταιρεία που βρίσκεται στα Βόρεια Προάστια μάς ζήτησε να πηγαίνουμε στο χώρο τους μία Παρασκευή κάθε μήνα και να οργανώνουμε απογευματινά cocktail parties, για τους εργαζόμενους. Διαπιστώνοντας ότι αυτά τα staff bonding parties εξελίσσονται σε τάση, αποφασίσαμε να βγάλουμε το bar του Mexha έξω από το Mexha. Έτσι, πάμε παντού! Είτε με το ρετρό Van Bar μας είτε με ένα κομψό μετακινούμενο bar, το Travelling Bar είναι σχεδιασμένο ώστε να ταξιδεύει και να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε περίστασης. Φτάνει σε εσωτερικούς κ εξωτερικούς χώρους σπιτιών, σε προαύλιους χώρους επιχειρήσεων, στήνεται ακόμη και σε παραλίες, ανάλογα με τη φαντασία ή τις απαιτήσεις κάθε ενδιαφερόμενου», λέει η Αγγελική Πανταλέων.
Κρατώντας μια διαφορετική γαστρονομική προσέγγιση, η cocktail list του Τravelling Bar διαφοροποιείται από αυτές που προσφέρονται στο εστιατόριο. «Στο Mexha η βασική μας μέριμνα είναι το cocktail να δένει αρμονικά με το φαγητό και φυσικά η τεκίλα είναι ο πρωταγωνιστής. Στο Travelling Bar η προσέγγιση είναι διαφορετική. Μας απασχολεί το ποτό να "στέκεται" μόνο του, ενώ έχουμε συμπεριλάβει όλα ανεξαιρέτως τα αποστάγματα».
Παρέες για ιδιωτικά πάρτι σε γιορτές και γενέθλια, bachelor ή γάμους, αλλά κυρίως corporate πελάτες, είτε πρόκειται για staff bonding party, είτε για εκδηλώσεις για την προώθηση κάποιου νέου προϊόντος, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν στο Mexha το θέμα ή την ταυτότητα που θέλουν να έχει το event τους και δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτε άλλο. Η ομάδα του εστιατορίου δημιουργεί την ιδανική tailor made cocktail list, οργανώνει τα πάντα με έμπειρους bartenders που φροντίζουν τους καλεσμένους. Τα events μπορεί να είναι σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, με το Van Bar ή με το μετακινούμενο bar, σερβίροντας γευστικά μοντέρνα ποτά και κοκτέιλ που ακολουθούν τις τελευταίες γαστρονομικές τάσεις.
Το ρετρό βανάκι που ανοίγει σαν μπαρ και δίνει χαρακτήρα σε κάθε πάρτι μπορεί να ταξιδέψει φτάνοντας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε όποιο σημείο επιλέξετε από ερημικές παραλίες και κτήματα, αλλά και μέχρι τον κήπο του σπιτιού σας και είναι πλήρως εξοπλισμένο, ώστε να γίνει η attraction του πάρτυ σας. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης και η υπηρεσία του DIY Cocktail Party για το σπίτι. Τα Signature Cocktail του Mexha μπορούν να παραδοθούν αυθημερόν στο σπίτι σας, μαζί με ό,τι άλλο χρειάζεστε για το party σας.
Info: Mexha, Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ. 2160017188
facebook.com/MexhaRestaurant | instagram.com/mexharestaurant
Online παραγγελίες για delivery: e-food.gr | wolt.com
Τιμές: €20 το άτομο χωρίς ποτό - €30 με ποτό