Δοκιμάσαμε τη δημοφιλή shepherd's pie, την πίτα του βοσκού για την οποία φημίζεται το εστιατόριο Brutus Tavern, στην οδό Λεβέντη, στο Κολωνάκι.
Εκεί που οι gothic νεκροκεφαλές του Alexander McQueen συναντούν τον Μάρκο Μπότσαρη, το Παρίσι παντρεύεται δημιουργικά με τη Νέα Υόρκη, τo Chateaubriand μιλά... ελληνικά, και μια πίτα του βοσκού γίνεται λαμπερή influencer του ελληνικού Instagram... Δηλαδή, στο Brurtus Tavern, το δημοφιλές εστιατόριο που από τον Νοέμβριο του 2021 αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις της καρνιβορικής γαστρονομίας στο Κολωνάκι. Εκεί, μεταξύ άλλων, δοκιμάσαμε την πιο ωραία, gourmet παραλλαγή της shepherd's pie.
Η κλασική αγγλική πίτα τoυ βοσκού, σε μοντέρνα gourmet εκδοχή με αλμυρό γαλλικό τυρί και μπεσαμέλ
Η λεγόμενη Πίτα του Βοσκού (shepherd's ή cottage pie), στην κλασική εκδοχή της φτιάχνεται κανονικά με κιμά ή με ψιλοκομμένα τρυφερά κομμάτια κρέατος από αρνί και μοσχάρι, πουρέ πατάτας καρότο και με έναν ζωμό από κρέας (κυρίως μια gravy από βρασμένα κόκαλα με μεδούλι). Η πίτα αυτή έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα, όπου φτιαχνόταν μονάχα με το μαγειρεμένο αρνί ή πρόβειο κρέας που είχε περισσέψει από τα γλέντια των χωρικών. Οι γυναίκες ψιλόκοβαν το ψητό κρέας και έφτιαχναν με αυτό τις πίτες για όλη την οικογένεια, προσθέτοντας πουρέ πατάτας για να αβγατίσουν τη γέμιση. Από τα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να ονομάζεται Shepherd's Pie και να εμπεριέχει μοσχαρίσιο κρέας, ενώ σε μια από τις παραλλαγές της που καθιερώθηκε ως η πιο δημοφιλής άρχισε να σκεπάζεται με τραγανό φύλλο.
Η γαλλική εκδοχή της ονομάζεται Ηachis Parmentier και φτιάχνεται με πατάτες χωρίς να σκεπάζεται με φύλλο. Το κρέας γίνεται κιμάς και αναμειγνύεται με πουρέ πατάτας και μετά σκεπάζεται με ένα μια παχύρρευστη κρέμα από πατάτες και τυριά που καθώς ψήνεται δημιουργεί μια τραγανή κρούστα, κάτι δηλαδή σαν το παστίτσιο ή το ογκρατέν.
Στην απολαυστική εκδοχή που δοκιμάσαμε στο Brutus Tanern, η πίτα έρχεται στο τραπέζι μέσα σε ένα μεταλλικό σκεύος με περίτεχνα χερούλια γαλλικού στιλ. Η πίτα είναι σκεπασμένη με μια τραγανή κρούστα σαν μπισκότο, την οποία ο σερβιτόρος σπάει ηδονικά μπροστά σου με ένα κουτάλι, ενώ από το εσωτερικό της πίτας αναδύονται οι χυμοί της, ένα κολασμένο μείγμα από μπεσαμέλ και γαλλικό τυρί Comté. To συγκεκριμένο αλπικό κίτρινο τυρί είναι απαλό και κρεμώδες. Φτιάχνεται από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και παίρνει το όνομά του από την επαρχία στην οποία παρασκευάζεται, την περιοχή Franche-Comté στην ανατολική Γαλλία, κοντά στα σύνορα με Ελβετία, από την οποία έχει μεγάλες γαστρονομικές επιρροές και παραδόσεις. Το comté με έναν εθιστικό συνδυασμό με αλμυρές και φρουτώδεις νότες, δίνει στην πηχτή σάλτσα της Crust Oxtail Pie του Brutus Tavern μια πικάντικη αλμυρή γεύση που παντρεύεται με τη μοσχαρίσια ουρά, τα μανιτάρια και τους γλυκούς τόνους της μπεσαμέλ.
Τι άλλο να δοκιμάσετε στο Brurtus Tavern
Για το Brutus Tavern έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Δικαίως. Είναι ένα καλοκουρδισμένο μαγαζί, κάτι ανάμεσα σε παριζιάνικο μπιστρό και νεοϋορκέζικο steakhouse, που είναι πολύ δημοφιλές.
Ξεχωρίζει τόσο για τη γεύση (το μενού έχει σχεδιάσει ο Μιχάλης Νουρλόγλου και εκτελεί ο Στέφανος Ρίζος) όσο και για την ιδιαίτερη -εντυπωσιακή- διακόσμηση με την υπογραφή του μοναδικού Στράτου Χιωτέλη, ο οποίος στήνει ολοκληρωμένα σκηνικά, παίζοντας έξυπνα με σύμβολα, παραδόσεις και ένα δημιουργικό και ευφάνταστο mix & match.
Η εμπειρία μας από την επίσκεψη στο εστιατόριο άψογη: ατμόσφαιρα, σέρβις, φαγητό όλα απολαυστικά. Ένα μαγαζί καλοκουρδισμένο, κέντημα, σαν καλοραμμένο ρούχο που δεν βλέπεις τις ραφές.
Κάναμε ένα wine pairing με εξαιρετικά λευκά και κόκκινα κρασιά από τη μεγάλη wine list που διαθέτει το μαγαζί. Ξεκινήσαμε με ένα μοσχαρίσιο ταρτάρ που σερβίρεται με κράκερ και ένα νόστιμο τσάτνεϊ από καμένο πράσο και λεμόνι στο πλάι.
Συνεχίσαμε με την περιβόητη (και πολύ δημοφιλή στο Instagram) Crust Oxtail Pie και στη συνέχεια πήραμε το έτερο signature πιάτο του Brutus Tavern, το mini burger με dry aged κιμά, τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Η πιο συχνή ερώτηση, αφού κάποιος το δοκιμάσει, είναι: «Γιατί δεν βγαίνει και μέγεθος κανονικού burger;».
Είναι όντως δυο μπουκιές, αλλά τι μπουκιές! Είναι μια πραγματική κόλαση που θα ήθελες να είναι αιώνια.
Το πιάτο αυτό είναι η απόδειξη ότι το σωστό burger, όταν έχεις εξαιρετικό ζουμερό κρέας, χρειάζεται μονάχα καλό τυρί, αφράτο ψωμάκι και καραμελωμένο κρεμμύδι. Τίποτε άλλο. Ούτε σως, ούτε αυγά, ούτε μανιτάρια. Όλη τη δουλειά θα την κάνουν οι χυμοί του κρέατος.
Στη συνέχεια, δοκιμάσαμε το ισπανικό Black Angus Côte de Boeuf, μια premium κοπή των 900 γραμμαρίων με κόκαλο και ένα ζουμερό κρέας, ψημένο medium rare, που έχει ένα τρυφερό λίπος στη μέση που λιώνει στο στόμα.
Το συνδυάσαμε με μια νόστιμη γαλλική σως πιπεριού, με μανιτάρια με ελαφριά κρέμα γιαουρτιού, με έναν πουρέ πατάτας αρωματισμένο με τρούφα.
Και, φυσικά, με κλασικές french fries που ήρθαν σε ένα μεταλλικό καλαθάκι αλατισμένες σωστά, ζεστές και τραγανές.
Ο επίλογος εξίσου καλός. Δύο σοκολατάκια σε σχήμα νεκροκεφαλής έρχονται ως κέρασμα, ενώ πολύ νόστιμη είναι και η πλούσια σε γεύση κρέμα καραμελέ με καφέ, αλλά και η τάρτα από σοκολάτα γάλακτος με passion fruit και παγωτό με γεύση κανέλας.
Info: Brutus Tavern, Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ. 2107240453
brutustavern.gr | instagram.com/brutustavern
Τιμές: 45 με 80 ευρώ το άτομο
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- 8+1 νέα εστιατόρια, γεύσεις και πιάτα που θα απολαύσουμε στην Αθήνα αυτόν τον χειμώνα
- Το μενού 7 πιάτων που φτιάχνουν στο Merceri στο Θησείο οι δύο σεφ που έμαθαν στην Μπιγιονσέ τα ελληνικά βότανα
- 10: Urban Roof -Δοκιμάσαμε το μενού του Hervé Pronzato στο νέο εντυπωσιακό εστιατόριο με θέα πιάτο την Αθήνα