Το αυγό, ο βασιλιάς του brunch, σε πέντε νόστιμες εκδοχές που μπορείτε να απολαύσετε στα Νότια Προάστια.
Οι λιακάδες του Απριλίου, θέλουν βόλτα πλάι στη θάλασσα και μετά στάση για καφέ και brunch εκεί όπου οι συνταγές με το αυγό έχουν γίνει... ολόκληρη επιστήμη.

Ως λάτρης του αυγού, έχοντας δηλώσει αιώνια πίστη στον βασιλιά του weekend, επέλεξα, κατόπιν αέναων και ανελέητων δοκιμών στην ευρύτερη ζώνη της Γλυφάδας, της Βουλιαγμένης και της Βάρης, τα δικά μου πέντε αγαπημένα πιάτα με αυγό και σας παρουσιάζω έναν γαστρονομικό χάρτη των Νοτίων Προαστίων για εγγυημένη απόλαυση.
Εδώ λοιπόν θα αφήσετε στην άκρη τα ψευτοδιλήμματα για το αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα και πίνοντας μια δυο γουλιές από τον καυτό σας καπουτσίνο, θα μπείτε επιτέλους στο ψητό, στο βραστό, στο scrabbled, στο τηγανητό, ή όπως αλλιώς το προτιμάτε.
Αυγά ποσέ με αβοκάντο και φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί – Bungalow7, Γλυφάδα
Στον ανανεωμένο παραθαλάσσιο χώρο στα Αστέρια της Γλυφάδας, το Bungalow7, είναι μια όαση όπου μπορείς να απολαύσεις όλη τη μαγεία και τη φιλοσοφία της φιλοξενίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Ήλιος, θάλασσα και ντιζάιν σε ένα περιβάλλον που είναι ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο αλλά και χαλαρό, που σε κάνει να νιώθεις όμορφα με τους γήινους τόνους και το ξύλο να κυριαρχεί, αλλά που σε μαγεύει κιόλας με τον ανοιχτό ορίζοντα του Αργοσαρωνικού που απολαμβάνει χάρη στην προνομιακή του τοποθεσία.

Εδώ, εκτός από γεύμα και δείπνο μπορείς να απολαύσεις και ένα brunch πανδαισία μια έναν ονειρεμένο λουκούλλειο μπουφέ με φόντο τη θάλασσα και πιάτα που έχει δημιουργήσει ο ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης.

Από τα πιάτα με αυγά μου αρέσουν πολύ τα scrabbled eggs που είναι αφρός, με ελαφριά νόστιμη γεύση, πάνω σε ζυμωτό ψωμί, πασπαλισμένα με σχινόπρασο και στο πλάι με pesto πελτέ και πράσινη σαλάτα, αλλά το αγαπημένο μου, το πιάτο που μου ξυπνά παιδικές μνήμες και θέλω να απολαμβάνω συνέχεια εδώ, είναι τα αυγά ποσέ με αβοκάντο, κυβάκια από φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, chili crisp και cress salad που τα ανακατεύεις με τον κρόκο να πηγαίνει παντού και κάθε μπουκιά να λιώνει στο στόμα ηδονικά, σε κάνουν να νιώθεις αμέσως οικεία και χαλαρά.

Info: Bungalow7 - Λεωφόρος Ποσειδώνος 110, Γλυφάδα, τηλ.: 2111907001
Βουτυράτα scrambled eggs με άγρια σπαράγγια και λουκάνικα – Adam's, Βάρη
Στο Adam's A Taste Of Heaven, το κομψό μπιστρό της Βάρης, που είναι το αδερφάκι του εξαιρετικού farm-to-table εστιατορίου «Το Περιβόλι στη Βάρη», έρχομαι συχνά στην πράσινη βεράντα του, γιατί εδώ βρίσκω κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα στην πόλη: αγνά αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής που θρέφονται με βιολογικά λαχανικά που καλλιεργούν οι ίδιοι στα μποστάνια τους.

Η κουζίνα τα φτιάχνει σε διάφορες εκδοχές που έχουν πιστό κοινό: από χωριάτικο αυθεντικό καγιανά.

Πλούσια, μυρωδάτη και ζουμερή παραδοσιακή νοστινιά με τρία ολόκληρα αυγά να σε προκαλούν, μέσα στο XL πιάτο, για βούτες με το ψωμί.

Ως παιδί της φιλοσοφίας «Από-Το-Μποστάνι-Στο-Πιάτο», αυτή την άνοιξη έχω αγαπήσει και τα scrambled eggs του Adam's, με άγρια σπαράγγια (που φυτρώνουν στα περιβόλια τους κάθε τέτοια εοχή) και λουκάνικα.

Παράλληλα, εκτός από τα πιάτα του brunch, στο Adam's άμα βιάζεσαι μπορείς να βρεις έτοιμες λιχουδιές με αυγό, αφού τα παιδιά εδώ έχουν κάνει μια έξυπνη και λιχούδικη κίνηση: έχουν μετατρέψει τα πιο γνωστά πιάτα που τρώμε συνήθως στο brunch, σε street food νοστιμιές που τις παίρνεις στο χέρι μαζί με τον καφέ.

Oμελέτα σε ζουμερό και χορταστικό ρολό με φρέσκα μυρωδικά και γραβιέρα Μυτιλήνης, Croque Monsieur σε δυο τραγανές φρυγανισμένες φέτες προζυμένιο ψωμί, κρέπα βουτύρου με κοτόπουλο και μεσογειακά μυρωδικά, αυγό με πανσέτα σε μορφή burger με μπριός ψωμάκι κ.ά. Αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε και να αγοράσετε για το σπίτι ολόφρεσκα αυγά από αλανιάρες κότες ή ματσάκια λαχανικών ημέρας από τα μποστάνια του Περιβολιού στη Βάρη.

Ιnfo: Adam's A Taste Of Heaven - Δυρραχίου 1, Βάρη, τηλ. 210 8971900
French toast με αυγό ποσέ - Oven, Γλυφάδα
Στο κατάλευκο Όβεν με τα ξύλινα τραπέζια στα ντεκ στο πλατύ πεζοδρόμιο της Αρτέμιδος, πάνω από την πολύβοη πλατεία Κύπρου στη Γλυφάδα, εκτός από ψωμί θα απολαύσετε ένα πλούσιο μοντέρνο brunch με ζουμερές νοστιμιές με αυγό.

Μου αρέσουν το Νew Υork sandwich με scrambled eggs, μπέικον και τυρί σε προζυμένιο ψωμί.

την πανδαισία French toast με αυγό ποσέ ή το χωριάτικο πιάτο με ένα βραστό αυγό, γραβιέρα Νάξου, βούτυρο μυρωδικών και πολύσπορο κράκερ ή ψωμί από προζύμι.

Info: Oven - Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα, τηλ. 2109681275
Egg on toast με ποσέ αυγό, τυρί, σοταρισμένο kale και πράσο – La Linda Bakery, Γλυφάδα
Το design bakery La Linda με την ωραία μίνιμαλ αυλή επί της οδού Κύπρου, στη Γλυφάδα, αποπνέει μια απολαυστική χαλαρότητα.

Παίζει τροπικά αλλά και ελληνικά, συνδυάζοντας το αττικό φως, το τάβλι, τη λιακάδα της Μεσογείου, τα βάζα με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ, και τους χτιστούς νησιώτικους καναπέδες των μυκονιάτικων σπιτιών, με τις τροπικές λιχουδιές της Λατινικής Αμερικής.

Εδώ, στον φούρνο της Isabella Aquilina -ένα δημιουργικό κορίτσι από τη Βραζιλία με λιβανέζικες ρίζες-, θα βρεις καφέ, σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί Ουρουγουάης, γλυκά, κρουασάν, αλλά και πιάτα με αυγό για το brunch: όπως ο καγιανάς ή το egg on toast με ποσέ αυγό, τυρί, σοταρισμένο kale και πράσο.

Info: La Linda - Κύπρου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210 8949900
Αυγά μπένεντικτ με καπνιστό χοιρινό – Avra Bar, Four Seasons, Βουλιαγμένη
Στη βεράντα του Avra Bar μου αρέσει να απολαμβάνω τον καφέ και το βιβλίο μου ή τη συζήτηση με φίλους, έχοντας μπροστά μου μια μοναδική θέα σε όλο τον πρώτο κόλπο της Βουλιαγμένης.

Δεξιά, όλη αυτή η υπέροχη ακτή με τα πολυτελή εστιατόρια και την παραλία του Αστέρα και αριστερά, ο ανοιχτός ορίζοντας του Αργοσαρωνικού. Μαγεία. Κάτω από τη βεράντα βλέπεις την πισίνα-υπερθέαμα του Four Seasons, με τις ξαπλώστρες και τα ονειρεμένα daybeds.

Το μενού για brunch από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 προσφέρει διάφορες επιλογές με αυγά όπως: avocado toast, αυγά μπένεντικτ και scrambled eggs, ενώ από το μενού για lunch μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά σάντουιτς, σαλάτες, gourmet ορεκτικά και κυρίως πιάτα.
Info: Avra Bar, Four Seasons - Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ., 2108901197
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η ελληνική κουζίνα στην καλύτερη στιγμή της - 21+1 γαστροταβέρνες και εστιατόρια με δοκιμασμένα καλό φαγητό
- «Δώδεκα πιάτα»: Η μεταμοντέρνα ταβέρνα μισελενάτου σεφ που μόλις άνοιξε στο Κουκάκι -Πολυέλαιοι, γύρος, παλιά λαϊκά
- Η λιχούδικη, μπρουτάλ μπολονέζ που έχει γίνει viral φέτος στην Αθήνα