Monastiri: Τι φτιάχνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στο απολαυστικό beach restaurant της Πάρου - iefimerida.gr

Monastiri: Τι φτιάχνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στο απολαυστικό beach restaurant της Πάρου

τραπέζι πέργκολα παραλία εστιατόριο Monastiri Πάρος
Το εστιατόριο Monastiri στην Πάρο, βρίσκεται στο πιο ψηλό επίπεδο του beach restaurant bar στα βόρεια του νησιού / Φωτογραφία: monastiri.paros
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Περάσαμε μια ημέρα γεμάτη γεύσεις, κολύμπι, μουσική και καλοκαιρινή ανεμελιά στο ανανεωμένο κοσμοπολίτικο Monastriri Beach Bar & Restaurant της Πάρου και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας. 

Περνώντας την ξύλινη πύλη στο Monastiri της Πάρου εισέρχεσαι σε έναν επίγειο παράδεισο αφιερωμένο στη θερινή ραστώνη. Εδώ η κομψότητα έχει τον πρώτο λόγο. Η διακόσμηση και η αρχιτεκτονική υπηρετούν μια χαλαρή κοσμοπολίτικη διάθεση που στόχο έχει όχι να δημιουργήσει ένα αδιάκριτα πολυτελές beach bar, αλλά ένα τρυφηλό σκηνικό ονείρου και ανεμελιάς. Με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις της Πάρου, τόσο το design όσο και η γαστρονομία κινούνται σε ρυθμούς ήπιους και ηδονικούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παλέτα είναι γήινη, χωρίς εντάσεις, αφού ο στόχος είναι η αρμονία. Το ξύλο, η τερακότα, οι τόνοι της ψάθας, η πέτρα, η άμμος, τα αρμυρίκια συνθέτουν έναν ζεν χώρο που δεν διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον, αντίθετα αναδεικνύει το φυσικό του κάλλος. 

Το Monastiri βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε έναν προστατευμένο κόλπο απέναντι από από τη Νάουσα, στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, δίπλα στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη Δέτη. Η μονή μάλιστα φαίνεται από την παραλία, σκαρφαλωμένη σε έναν λόφο. Τα νερά είναι διάφανα και πολύ ρηχά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περπατάς αρκετή ώρα μέχρι να βυθιστείς στη θάλασσα και να κολυμπήσεις, ενώ γύρω σου απλώνεται ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον με βραχώδεις σχηματισμούς σμιλεμένους από το νερό, με μια εξωτική λεπτή άμμο και με διάφανα, κρυστάλλινα νερά. 

Σεζλόνγκ και daybeds, μικρές σκιερές minimal οάσεις ανατολίτικου τύπου με χαλιά από κοκοφοίνικα, πουφ και τέντες από ψάθα, αιώρες και κούνιες από σκοινί, δημιουργούν ωραίες γωνιές για χαλάρωση στη φυσική δροσιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ απολαύσαμε τα δροσιστικά κοκτέιλς που έχουν επιμεληθεί ο Γιάννης Κοροβέσης και ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος, χαλαρώνοντας μετά το κολύμπι, πριν ανέβουμε στο εστιατόριο για φαγητό. 

Κυκλαδίτικες γεύσεις σε gourmet κοσμοπολίτικη εκδοχή από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο 

Το πρώτο πράγμα που βλέπεις ανεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλιά για το εστιατόριο, είναι ένας παραδοσιακός νησιώτικος ξυλόφουρνος. Αυτός αποτελεί τον πυρήνα στη μαγειρική φιλοσοφία που έχει ακολουθήσει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο οποίος έχει επιμεληθεί το μενού στο Monastiri. Τα πιάτα που έχει σχεδιάσει ο ροκ σταρ της ελληνικής γαστρονομίας, τα οποία εκτελεί εξαιρετικά ο ταλαντούχος σεφ Αναστάσιος Ψιλόπουλος, έχουν στόχο να αναδείξουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της παριανής γαστρονομίας και γι' αυτό μαγειρεύονται αργά στον ξυλόφουρνο, όπως η παραδοσιακή σπανακόπιτα, η ρεβιθάδα με χόρτα και παριανό τυρί, το οσομπόυκο που ψήνεται στο ζωμό του κρέατος ή το παραδοσιακό αρνίσιο κότσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόσο η κουζίνα όσο και η κάβα βασίζονται στις παριανές αυθεντικές γεύσεις, όπως για παράδειγμα το σουρωτό αγελαδινό τυρί του νησιού που δοκιμάσαμε στο γεύμα μας και μας εντυπωσίασε με την πλούσια υφή και τη νοστιμιά του, αλλά και στο κρασί από τον παριανό αμπελώνα, όπως το Seiradi, το εξαιρετικό κρασί του Paros Farming Community που βάζει δυναμικά -με πιο συγκροτημένο και οργανωμένο τρόπο- την Πάρο στον οινικό χάρτη της Μεσογείου, με μια αξιοσημείωτη επένδυση εκατομμυρίων, με επικεφαλής τον καταξιωμένο οινολόγο Δημήτρη Μανσόλα.

Στα πιάτα που δοκιμάσαμε το κυκλαδίτικο στοιχείο είναι ο βασιλιάς, αλλά μαγειρικά η πρώτη ύλη αναδεικνύεται με δημιουργικούς, gourmet τρόπους, οι οποίοι ακολουθούν τις επιταγές της σύγχρονης μεσογειακής γαστρονομίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράδοση και καινοτομία συμβαδίζουν κρατώντας όμως ισορροπία, ώστε η απόλαυση και η γευστική ικανοποίηση του επισκέπτη να είναι ο βασικός στόχος.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στη διακόσμηση αυτού του open air χαλαρού all day beach restaurant, όπου μπορείς να φας με το μαγιό ή να το επισκεφθείς με πιο ραφινάτο ένδυμα για μια ξεχωριστή έξοδο σε ένα ωραίο κοσμοπολίτικο περιβάλλον. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δική μας εμπειρία 

Το καλωσόρισμα γίνεται με ψητό προζυμένιο ψωμί, που συνοδεύεται με παριανές ελιές και λάδι και με ένα κρεμώδες, μαλακό τυρί βελούδινης υφής που είναι σκέτος έρωτας: το βραβευμένο σουρωτό που παράγει παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου. 

Ακολουθεί μια δροσερή πράσινη σαλάτα από λαχανικά που καλλιεργούνται σε βιολογικά μποστάνια του νησιού, με λιαστή ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, baby πατάτα, βιολογικό κοτόπουλο και μια ελαφριά και νόστιμη dressing με σιναπόσπορο και θυμαρίσιο μέλι. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα ορεκτικά επιλέξαμε δύο: Τις ψητές γαρίδες που σερβίρονται καθαρισμένες με καπονάτα μελιτζάνας με φρέσκα μυρωδικά και κρέμα αβοκάντο με ταχίνι. Πολύ φίνο πιάτο που απογειώνει τη γεύση των ζουμερών θαλασσινών. 

Το σεβίτσε λαβράκι είναι ένα ποίημα που ικανοποιεί γεύση καθ όραση. Ένα κομψοτέχνημα, σαν κόσμημα μέσα στο πιάτο με πέρλες, βρώσιμα λουλούδια, αγουρέλαιο, λαδολέμονο με μάραθο και φρέσκια σαλάτα εποχής με ντομάτα, κάπαρη και κινόα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από κυρίως επιλέξαμε ένα με ψάρι και ένα με κρέας, καταπληκτικά και τα δύο. Αν και φλερτάραμε με το signature σιγομαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο κότσι αρνιού με πατάτες και λαδολέμονο με μάραθο, τελικά καταλήξαμε -και δεν το μετανιώσαμε- σε ένα μοσχαρίσιο φιλέτο ελληνικής εκτροφής με σελινόριζα, baby μπρόκολο και έναν φοβερό -εθιστικό- πουρέ μανιταριών με γλάσο από γλυκό κρασί Vinsanto Σαντορίνης.

Βουτώντας ηδονικά τις λεπτές φέτες του πεντατρύφερου κρέατος στον πουρέ με το σαντορινιό γλάσο, οι γευστικοί κάλυκες έκαναν ένα μικρό πάρτι σε κάθε μπουκιά. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαιρετική επιλογή και το δεύτερο πιάτο: Μια ψητή σφυρίδα με μια ντελικάτη κρέμα από φάβα, μαριναρισμένο λεμονάτο κολοκυθάκι αρωματισμένο με μάραθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, στολισμένο με μαύρα ρεβίθια και γλασαρισμένα baby καρότα. Η στιβαρή γεύση των μαύρων ρεβιθιών και η φίνα λεπτή στη γεύση κρέμα της φάβας- αναδεικνύει το ολόφρεσκο ψάρι, κάνοντας το πιάτο σκέτη-απόλαυση.

Η ίδια λογική που συνδυάζει γαστρονομικά την παράδοση με τον κοσμοπολιτισμό, ακολουθείται και στα επιδόρπια: Μπακλαβάς, πορτοκαλόπιτα, γιαούρτι αναδεικνύονται σε γλυκά-γλυπτά με δημιουργικά twists.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το παραδοσιακό γιαούρτι της Πάρου φτιάχνεται για παράδειγμα το γλυκό που δοκιμάσαμε εμείς: μια υπέροχη και δροσερή μους γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα, crumble φυστικιού και chutney ροδάκινου. Ο τέλειος επίλογος σε ένα απολαυστικό γεύμα. 

Το εστιατόριο δεν λειτουργεί βράδυ, ακολουθεί το ωράριο της παραλίας και του beach bar, αποτελώντας όμως την καρδιά στο συνολικό experience που προσφέρει το Monastiri (έναν πολυχώρο με διάφορες ζώνες και επίπεδα, για χαλάρωση, ονειροπόληση, χορό, κολύμπι και γαστριμαργικές συγκινήσεις). 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Monastiri, Νάουσα, Πάρος, τηλ. 2284053560
monastiri-paros.gr
Τιμές: Από 50 με 75 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ