O Γιάννης Μπασταλής έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη ιεροτελεστία που βασίζεται στο ασάδο, την αργεντίνικη τεχνική αργού ψησίματος με όρθιες σχάρες και το κρέας κρεμασμένο σε τσιγκέλια πάνω από τη φωτιά. Δοκιμάσαμε το μενού του πολυσυζητημένου εστιατορίου Beastalis και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία μας.
Ζουμερά steak που ψήνονται αργά, για πέντε ολόκληρες ώρες πριν βρεθούν στο πιάτο μας. Ένα απλό αλλά φοβερό burger που δίνει έμφαση στο παχύ γεμάτο χυμούς μπιφτέκι. Ταρτάρ μοσχαριού σερβιρισμένο μαζί με το μεδούλι, μέσα σε ψημένο, ανοιγμένο κόκκαλο.
Αυτά είναι μερικά από τα απολαυστικά πιάτα του Beastalis, του high end streak house στη Γλυφάδα που εκτός από ένα fine dining εστιατόριο λειτουργεί και ως gourmet κρεοπωλείο.
Το κρέας ψήνεται αργά, για 4 με 5 ώρες, κρεμασμένο ψηλά από τη φωτιά
Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο του Beastalis ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά από ένα μοναδικό θέαμα: μια προσαρμογή του αργεντίνικου ασάδο, ένα θεαματικό BBQ με μελετημένες κοπές και κρεμαστές οριζόντιες σχάρες όπου το εξαιρετικής ποιότητας κρέας ψήνεται αργά, πολύ ψηλά από τη φωτιά, κρεμασμένο από γάντζους. Το ζουμερό κρέας αποκτά μια ακαταμάχητη γεύση αφού καπνίζεται για ώρες από τρία διαφορετικά είδη ξύλου -ελιά, οξιά και σφένδαμο.
Αυτή η τεχνική ψησίματος που μοιάζει με ιεροτελεστία έκανε πολύ γρήγορα γνωστό τον Γιάννη Μπασταλή. Mε καταγωγή από τον Πειραιά, ο νεαρός ιδιοκτήτης του Beastalis, πολύ νωρίς αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του στην στρωμένη οικογενειακή επιχείρηση που έχει ως αντικείμενό της την παροχή υπηρεσιών στάθμευσης. Στα 23 του χρόνια έκανε σπουδές χασαπικής, έχοντας αποφασίσει να ασχοληθεί όχι απλώς με το κρέας, αλλά με την καρνιβορική γαστρονομία.
Ο Τζέιμι Όλιβερ, ο Αντώνης Ρέμος, ο Νουρσέτ... Οι άνθρωποι-κλειδί που τον ανέδειξαν
Η θητεία του στην κουζίνα του Τζέιμι Όλιβερ στο Λονδίνο αλλά και αργότερα στου Νουσρέτ Γκιοκτσέ, του διάσημου Τούρκου Salt Bae, στη Μύκονο, ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη: μια μαθητεία που τον βοήθησε να αναπτύξει τις τεχνικές και τα ταλέντα του.
«Όταν ήμουν στην Αυστραλία, εργάστηκα, για να αποκτήσω μεγαλύτερη εμπειρία πάνω στο αντικείμενό μου, στο διάσημο σε όλο τον κόσμο premium κρεοπωλείο Victor Churchill στο Σίδνεϊ. Εκεί έμαθα για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό, το World Butchers' Challenge που είχαν δημιουργήσει οι Αυστραλοί με τους Νεοζηλανδούς, και όταν επέστρεψα στην Ελλάδα φτιάξαμε μια ομάδα και πήγαμε το 2017 στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, όπου βγήκαμε έκτοι σε όλο τον κόσμο και διακριθήκαμε για την καλύτερη γεύση στο μπιφτέκι σε όλο τον κόσμο», εξηγεί στο iefimerida ο Γιάννης Μπασταλής.
Η επιστροφή στην Ελλάδα συνοδεύτηκε με μια σειρά από συνεργασίες, που του άνοιξαν σημαντικές πόρτες. Το 2018, στο γάμο του Αντώνη Ρέμου ήταν ο ενδιάμεσος μεταξύ του Δημήτρη Σκαρμούτσου και του Νουσρέτ Γκιοκτσέ. Έτσι όταν ο Νουσρέτ αποφάσισε να ανοίξει εστιατόριο στη Μύκονο, προσκάλεσε τον Γιάννη Μπασταλή να δουλέψει για εκείνον.
Μέσα σε μια πενταετία περίπου ο Γιάννης Μπασταλής έκανε το άλμα και σήμερα, στα 35 του χρόνια, αφού ταξιδέψει πολύ, από την Αγγλία μέχρι την Αυστραλία, συλλέγοντας γνώσεις, εμπειρίες, τεχνικές, έχει δημιουργήσει εδώ και τέσσερις μήνες ένα δικό του high end εστιατόριο στη Γλυφάδα. Το ασάδο, ο τρόπος ψησίματος του κρέατος που έχει τις ρίζες του στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, τον έκανε γρήγορα διάσημο και του άνοιξε τις πόρτες για τη διοργάνωση private dining σε luxury resorts, βίλες και πολυτελή γιοτ κάτω από την ομπρέλα του δικού του brand με το όνομα Beastalis (ένα λογοπαίγνιο με το επώνυμό του και το beast από την Πεντάμορφη και το Τέρας, εξού και το λογότυπο: ένα τριαντάφυλλο μέσα σε μια γυάλα).
To fine dining στη Γλυφάδα και τα πριβέ δείπνα σε παραλίες, βουνά, γιοτ και resorts
Το εστιατόριο Beastalis, έρχεται ως επιστέγασμα όλης αυτής της εμπειρίας που είχε ο Γιάννης Μπασταλής στο χώρο της premium κρεατοφαγίας. Εδώ, σε έναν μοντέρνο χώρο, σε μια παλιά αστική μονοκατοικία κοντά στο Γκολφ της Γλυφάδας που μετατράπηκε σε high end steak house με premium κρεοπωλείο, ο Γιάννης υποδέχεται το αθηναϊκό κοινό από Τετάρτη έως και Κυριακή, για να το μυήσει στην ιεροτελεστία του ασάδο.
Παράλληλα διοργανώνει ακόμα τα private dining που τον έκαναν διάσημο σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, σε βίλες ή γιοτ, αλλά και έξω στη φύση: σε παραλίες, σε βουνά, σε λαγκάδια. Το κρεοπωλείο ωστόσο λειτουργεί και αυτόνομα, καθημερινά σε ώρες καταστημάτων.
«Η φιλοσοφία μας εδώ είναι το αργό παραδοσιακό ψήσιμο σε μια φωτιά από ξύλα, χωρίς καθόλου ρεύμα. Στο εστιατόριο έχουμε προσαρμόσει το ασάδο σε κλειστό χώρο. Η ηλεκτρική κουζίνα μας χρησιμοποιείται μονάχα για τα κρύα πιάτα, ό,τι έχει σχέση με κρέας ψήνεται στη φωτιά για περίπου 4 με πέντε ώρες», λέει στο iefimerida ο Γιάννης Μπασταλής.
Ασάδο: Η αργεντίνικη τεχνική ψησίματος που μοιάζει με αρχαία ιεροτελεστία
Μπαίνοντας στην κουζίνα του Beastalis, μπροστά στον επισκέπτη, ο Γιάννης Μπασταλής και η ομάδα του κρεμάνε τα κοτόπουλα και τα τα rib-eye ψηλά από τη φωτιά σε οριζόντιες μεταλλικές σχάρες. «Η φύση, χιλιάδες χρόνια τώρα, μας έχει δώσει δύο πράγματα: τη φωτιά και το κρέας. Εδώ εξειδικευόμαστε στο κρέας. Από θάλασσα έχουμε μόνο το αλάτι», λέει ο Γιάννης Μπασταλής.
Το ασάδο δεν φέρνει το κρέας σε άμεση επαφή με τη φωτιά. Το κρέας απέχει 4 πόδια σε ύψος από τις φλόγες.
«Για να ξέρεις ότι ψήνεις σε σωστή θερμοκρασία το κρέας, μετράς από το 1001 έως το 1010. Το κρέας ψήνεται κατά μέσο όρο γύρω στις τέσσερις με πέντε ώρες. Εμείς βάζουμε τη φωτιά στη 1:00 το μεσημέρι για να φάει κάποιος στις 06:30. Το κρέας κρεμιέται από γάντζους σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να μην λιώσει καθώς ψήνεται και πέσει. Στην Αργεντινή το κρέας είναι ο πυρήνας της γαστρονομικής τους ταυτότητας. Για να καταλάβεις κάνουν διάλειμμα οι εργάτες στην οικοδομή και ανάβουν φωτιά για να ψήσουν κρέας. Η φωτιά είναι η ζωή τους», εξηγεί ο ο Γιάννης Μπασταλής.
Τι να δοκιμάσετε στο Beastalis
Αν και fine dining, το καρνιβορικό εστιατόριο του Γιάννης Μπασταλή, δεν έχει ένα περιοριστικό degustation μενού, αλλά είναι αλά καρτ με πιάτα που επιλέγει ο επισκέπτης.
Έχοντας ακούσει πολλά για το φημισμένο ζουμερό μπιφτέκι του Beastalis δεν υπήρχε περίπτωση να μην δοκιμάσω το burger του. Πρόκειται για ένα απλό στην όψη, όχι πολύ φορτωμένο burger με δικό τους χειροποίητο ψωμάκι μπριός, το οποίο βασίζεται σε ένα μεγάλο, παχύ και ζουμερό μπιφτέκι που είναι φοβερό.
«Δεν ξέρω γιατί έχει γίνει τόσο γνωστό το burger του Beastalis. Εγώ κάνω απλώς τη δουλειά μου. Δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο, είναι ένα απλό μπιφτέκι, έχει μόνο αλάτι, έχει ένα καραμελωμένο κρεμμύδι που το βράζουμε αργά για μιάμιση ώρα, τσένταρ και μπέικον», μου απαντά ο Γιάννης στην ερώτηση γιατί έχει τρελαθεί το Instagram με το μπιφτέκι του.
Το απλό μπιφτέκι που περιγράφει μπορεί να είναι απλό πράγματι, αλλά είναι ένα απίθανο ζουμερό, διπλοψημένο κρέας που πρωταγωνιστεί, τόσο που εξαφανίζει και τις σούπερ σταρ πλάι του: τις κομμένες στο χέρι τραγανές πατάτες τηγανητές. Να σημειώσουμε ότι το burger αφού συντεθεί και κοπεί στη μέση, τα δυο κομμάτια ξαναμπαίνουν για λίγο στη σχάρα όπως είναι μαζί με το ψωμί, το τυρί και το κρεμμύδι για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ιεροτελεστία της φωτιάς, το σωστό ψήσιμο και το πολύ καλό κρέας είναι ο πυρήνας που κάνει την κουζίνα του Beastalis να ξεχωρίζει. Ό,τι κι αν πάρετε δοκιμάστε το burger οπωσδήποτε.
Πολύ ωραίο από τα ψωμιά που έρχονται για καλωσόρισμα, μαζί με τη λιαστή ντομάτα και τις νόστιμες ελιές από τη Λακωνία -που είναι δικής τους παραγωγής-, είναι το τραγανό flat bread.
Από τις σαλάτες εμείς επιλέξαμε τη δροσερή πράσινη με καβουρντισμένο ροδάκινο και φιστίκι, ξινομυζήθρα και μια βινεγκρέτ από μουστάρδα.
Από τα ορεκτικά, το καρπάτσιο, το οποίο σερβίρεται σαν ρολάκι με παρμεζάνα, ρόκα και κρέμα μπαλσάμικο, είναι πολύ νόστιμο, ελαφρύ και έχει μια φίνα γεύση. Ενώ η ψητή γλυκοπατάτα με τσαλαφούτι και μαύρη τρούφα, είναι μια αναπάντεχη πλούσια γεύση, γεμάτη ενδιαφέρουσες αντιθέσεις.
Εκπληκτική ήταν και η μπρουσκέτα με φρέσκο βούτυρο από αρνί, ρόκα, μαρμελάδα και μια κολασμένη μπουκιά από ψητό διάφραγμα.
Το ωραιότερο πράγμα που δοκίμασα στο Beastalis ήταν το ταρτάρ με ελληνικά βότανα, σερβιρισμένο θεαματικά μέσα σε ένα μαγειρεμένο κόκαλο με μεδούλι, κομμένο στη μέση. Απίθανη γεύση!
Ζητήστε το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος που λιώνει στο στόμα και σερβίρεται κομμένο σε τρυφερές λωρίδες που είναι εθιστικές, με λίγο αλατάκι μόνο, λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι. Γι΄ αυτό το συκώτι αξίζει κανείς να έρθει και να ξαναέρθει εδώ. Η γεύση σε στοιχειώνει.
Τέλος, από κρέας, επιλέξαμε το rib eye που καπνίζεται πάνω από τη φωτιά για 4 με 5 ώρες και στη συνέχεια ολοκληρώνεται στη σχάρα. Πολύ νόστιμο κρέας με φοβερό άρωμα.
Συνοδεύστε το με ένα κουνουπίδι ψημένο σε μαντέμι με λάδι και καβουρντισμένο αμύγδαλο.
Οι γεύσεις του Beastalis είναι απλές και πλούσιες, καθώς ο Γιάννης Μπασταλής αφήνει τη φωτιά, τα αρώματα του ξύλου και το κρέας να μιλήσουν. Τα αρωματικά βότανα της ελληνικής γης, το θαλασσινό χοντρό αλάτι και το πιπέρι, συμπληρώνουν τα πιάτα, αναδεικνύοντας τις μοναδικές γεύσεις. Είναι μια συνολική εμπειρία που ολοκληρώνεται, αν θέλει ο πελάτης, με την αγορά ποιοτικών κρεατικών από το premium κρεοπωλείο. Σε λίγες μέρες μάλιστα στο Beastalis θα είναι διαθέσιμα και σάντουιτς έτοιμα για take away με εξαιρετικά αλλαντικά.
Info: Beastalis, τηλ. Κύπρου 9, Γλυφάδα, τηλ. 2169009911
beastalis.com | instagram.com/beastalis_
Το εστιατόριο λειτουργεί μόνο με κρατήσεις από Τετάρτη έως Κυριακή, μετά τις 05:00 το απόγευμα. Το κρεοπωλείο λειτουργεί καθημερινά, σε ώρες καταστημάτων.
Τιμή: Από 70 ευρώ το άτομο με κρασί.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- O χάρτης των φούρνων στην Αθήνα: 17+1 επιλογές για αγνά φουρνιστά, ποιοτικά σάντουιτς και καλό ψωμί
- Τα 9+1 καλύτερα έθνικ πιάτα που δοκιμάσαμε στην Αθήνα -Αξίζει να τα απολαύσετε, αυθεντικές γεύσεις
- Μια μαγική βραδιά στον κήπο του Fuga -Δοκιμάσαμε το νέο asian απολαυστικό μενού της διάσημης σεφ Yuka Aoyama