Το Ami, από τα ωραιότερα μπιστρό στο Σύνταγμα, έκανε στροφή στο ιταλικό -Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε - iefimerida.gr

Το Ami, από τα ωραιότερα μπιστρό στο Σύνταγμα, έκανε στροφή στο ιταλικό -Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Cocktail εστιατόριο bistro Σύνταγμα Ami
To cocktail «The creation of Adam» στο εστιατόριο Ami στο Σύνταγμα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Ένα από τα πιο όμορφα μπιστρό του Συντάγματος, το Ami στη συμβολή των οδών Βουλής και Απόλλωνος, άλλαξε μόλις κουζίνα εστιάζοντας στην ιταλική γαστρονομία. Συναντήσαμε το νέο σεφ του εστιατορίου Δημήτρη Γιαννόπουλο για να μας εξηγήσει τη νέα φιλοσοφία, αλλά και για να πάρουμε μια νέα γεύση από το μενού που δημιούργησε. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικρές μαρμάρινες ροτόντες, πλεκτές καρέκλες γαλλικού μπιστρό, πιάτα Fornasetti κρεμασμένα στους τοίχους, κόκκινο ατμοσφαιρικό φως... Το κομψό μπιστρό που βρίσκεται στη γωνία των δύο πιο ζωηρών δρόμων της περιοχής του Συντάγματος, τη Βουλής και την Απόλλωνος, φέτος άλλαξε ταυτότητα, παίζοντας δημιουργικά με την μεσογειακή κουζίνα, αλλά εστιάζοντας κυρίως στην ιταλική γαστρονομία.

Τα χαρακτηριστικά μαρμάρινα τραπεζάκια του Ami, του πιο κομψού μπιστρό της Βουλής και της Απόλλωνος / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τα χαρακτηριστικά μαρμάρινα τραπεζάκια του Ami, του πιο κομψού μπιστρό της Βουλής και της Απόλλωνος / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Αξιοποιώντας την επέκταση του εστιατορίου προς τα αριστερά, δηλαδή προς την οδό Σκούφου, το Ami Gastrotheque μέχρι τα τέλη του μήνα θα λειτουργεί εκεί, δίπλα στον παλιό χώρο του μαγαζιού και σε άμεση επικοινωνία με αυτό, ένα ιταλικό delicatessen με τυριά και αλλαντικά από όλη την Ιταλία, το οποίο παράλληλα με το εστιατόριο θα σερβίρει, είτε στους καθήμενους είτε στους περαστικούς, ατομικές πίτσες αλλά και ιταλικά πανίνι, δηλαδή σάντουιτς σε διάφορους συνδυασμούς, με ψωμί από προζύμι. 

Ταλιολίνι με γαρίδες, ζωμό σαφράν, κολοκύθι και αυγοτάραχο, ένα από τα νέα signature πιάτα με pasta του Ami  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ταλιολίνι με γαρίδες, ζωμό σαφράν, κολοκύθι και αυγοτάραχο, ένα από τα νέα signature πιάτα με pasta του Ami / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέος σεφ, νέο μενού: Μεσόγειος με έμφαση στην Ιταλία

Για την στροφή αυτή προς Ιταλία το τιμόνι της κουζίνας του Ami ανατέθηκε στον σεφ Δημήτρη Γιαννόπουλο, ο οποίος άλλαξε το μενού του εστιατορίου, εστιάζοντας κυρίως στην pasta.

To Ami ειναι γεμάτο με παρέες κάθε ηλικίας στα τραπεζάκια της πολύβοης οδού Απόλλωνος / Φωτογραφία: amigastrotheque/Instagram
To Ami ειναι γεμάτο με παρέες κάθε ηλικίας στα τραπεζάκια της πολύβοης οδού Απόλλωνος / Φωτογραφία: amigastrotheque/Instagram

Ο νεαρός, μόλις 32 ετών, σεφ, έχοντας πίσω του θητεία σε γνωστές ιταλικές τρατορίες όπως η Cupola Trattoria στο Παγκράτι και η La Pasteria, αξιοποίησε τις μαγειρικές του καταβολές για να δημιουργήσει πιάτα εμπνευσμένα από ολόκληρη την μεσογειακή λεκάνη, φέρνοντας στην καρδιά του Συντάγματος αρώματα και γεύσεις από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλική Ριβιέρα που έτσι και αλλιώς είναι περισσότερο ιταλική γαστρονομικά παρά γαλλική.

O νέος σεφ του Ami, o Δημήτρης Γιαννόπουλος / Φωτογραφία: dim_o_giannopoulos/Instagram
O νέος σεφ του Ami, o Δημήτρης Γιαννόπουλος / Φωτογραφία: dim_o_giannopoulos/Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος έχοντας οικογενειακές ρίζες τόσο από τη Μικρά Ασία, από την πλευρά της μίας γιαγιάς του, όσο και από την Ιταλία, από την πλευρά της άλλης, κάνει ένα νοσταλγικό ταξίδι σε όλη τη Μεσόγειο παίζοντας με τις μνήμες, τα αρώματα, τις υφές σε συνταγές και συνδυασμούς που δεν θέλουν να ιντριγκάρουν με τον ελιτισμό ή την καινοτομία τους, αλλά να δημιουργήσουν πιάτα που είναι δημοφιλή στο ελληνικό κοινό ή τους τουρίστες και τους ταξιδευτές που περνούν καθημερινά από το Σύνταγμα. 

Tα απολαυστικά κοκτέιλ του Ami σηκώνουν την αυλαία για ένα μεσογειακό δείπνο με ιταλικό χαρακτήρα  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Tα απολαυστικά κοκτέιλ του Ami σηκώνουν την αυλαία για ένα μεσογειακό δείπνο με ιταλικό χαρακτήρα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

«Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, όπου είμαι στο Ami, κάνουμε μια μετάβαση από τη γαλλική στη μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση στην ιταλική κουζίνα και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα πιάτα που θα είναι πιο οικεία στους Αθηναίους. Οι Έλληνες αγαπούμε περισσότερο την ιταλική κουζίνα, από τη γαλλική», εξηγεί στο iefimerida ο σεφ Δημήτρης Γιαννόπουλος.

Ζυμαρικά sedani rigati με ένα νόστιμο φρέσκο λουκάικο αντί για κιμά  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ζυμαρικά sedani rigati με ένα νόστιμο φρέσκο λουκάικο αντί για κιμά / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος οι οικείες ιταλικές γεύσεις που αγαπούν οι Έλληνες

Το Ami, σε φάση ανανέωσης και υπό αυτό το φίλτρο, άλλαξε όλο το μενού του και όπως το αντιληφθήκαμε δοκιμάζοντας κάποια από τα νέα του πιάτα, ο στόχος δεν ήταν τόσο ο γαστρονομικός πειραματισμός, ούτε η επίδειξη δυνάμεων, αλλά μια στροφή στο συναίσθημα, στις μνήμες που έτσι και αλλιώς οι Έλληνες κουβαλάμε ως μεσογειακός λαός. Απλές ιταλικές γεύσεις, με κάποια απαραίτητα twists και αναφορές στις χώρες κλειδιά του ευρωπαϊκού νότου: Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία.

Το καρπάτσιο του Ami με μπρεζάολα, πεκορίνο ρομάνο, λεμόνι confit και αρωματικό λάδι  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το καρπάτσιο του Ami με μπρεζάολα, πεκορίνο ρομάνο, λεμόνι confit και αρωματικό λάδι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ο πυρήνας είναι σαφώς ιταλικός και το μικρό, ευέλικτο μενού που διαθέτει έξι επιλογές για ορεκτικά, δύο σαλάτες, εννέα πιάτα με πάστα και ριζότο και δύο πιάτα με κρέας -ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με σως πιπεριού και πατάτες τηγανητές και μια κοτολέτα α λα μιλανέζε- είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει προτάσεις που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα γούστα όλων. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχοντας ταξιδέψει αρκετά στην Ιταλία, από το Βορρά έως το Νότο, οι επιρροές μου είναι από παντού. Το arancini το κουβαλάω στις αποσκευές μου ως έμπνευση από τη Σικελία, ενώ την al oglio, που εκφράζει περισσότερο από όλα τα πιάτα μου στο Ami, τη δική μου μαγειρική οπτική την έχω εμπνευστεί από τη Ρώμη, αλλά την έχω εμπλουτίσει με κάποια επιπλέον στοιχεία από τη βετσιάνικη εκδοχή της, όπως τα τοματίνια confit, το τυρί stracciatella και τα αρωματικά breadcrumbs σκόρδου», λέει ο Δημήτρης Γιαννόπουλος.

Το cocktail «The creation of Adam» του Ami  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το cocktail «The creation of Adam» του Ami / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ένα απολαυστικό ορεκτικό με παναρισμένες αγκινάρες σε espuma πατάτας  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ένα απολαυστικό ορεκτικό με παναρισμένες αγκινάρες σε espuma πατάτας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η μεταλλική σκάλα του Ami που οδηγεί στην κουζίνα και στο πατάρι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η μεταλλική σκάλα του Ami που οδηγεί στην κουζίνα και στο πατάρι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλο αυτό το ιταλικό γευστικό παιχνίδι έρχεται το ελληνικό στοιχείο και κάνει σε κάποια πιάτα τη διαφορά, όπως για παράδειγμα μια μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας που εδώ σερβίρεται με cherry τοματίνια, ανθότυρο, αγγούρι αλλά με το twist ενός μπισκότου από χαρούπι. Κατά τα λοιπά, οι πρώτες ύλες από διάφορα μέρη της Μεσογείου, όπως το γαλλικό καμαμπέρ ή το βασκικό cheesecake, ενώνονται σαν τις διαφορετικές τελίτσες σε ένα νοητό γαστρονομικό χάρτη. 

Το βάσκικο cheesecake / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το βάσκικο cheesecake / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Ένα deli με ιταλικά πανίνι για το πρωί 

Πού θέλετε να καταλήξει όλο αυτό το ταξίδι των γεύσεων ανά τη Μεσόγειο; Ο τερματικός σταθμός θα είναι η Ιταλία, ρωτάω τον σεφ.

O νέος χώρος που θα λειτουρηεί σαν deli με ιταλικά πανίνι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
O νέος χώρος που θα λειτουρηεί σαν deli με ιταλικά πανίνι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Μεσόγειος, με έμφαση στην Ιταλία. Ο στόχος μας είναι ένα deli εστιατόριο με γεύσεις οικείες που ξυπνούν μνήμες από τις πιο ανέμελες στιγμές στη Μεσόγειο. Είμαστε, μάλιστα, έτοιμοι, πιστεύω μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, να ανοίξουμε και το deli του Ami που το πρωί θα σερβίρει πανίνι με προζυμένιο ψωμί, τυριά, κρέμες, αλλαντικά», λέει ο Δημήτρης Γιαννόπουλος. 

Ο πρωτότυπος κατάλογος με τα κοκτέιλ του Ami παντρεύει θρυλικούς πίνακες ζωγραφικής με κάθε ποτό και αφηγείται την ιστορία των έργων / Φωτογραφία: amigastrotheque/Instagram
Ο πρωτότυπος κατάλογος με τα κοκτέιλ του Ami παντρεύει θρυλικούς πίνακες ζωγραφικής με κάθε ποτό και αφηγείται την ιστορία των έργων / Φωτογραφία: amigastrotheque/Instagram

Info: Ami Deli Bistro, Βουλής & Απόλλωνος, Σύνταγμα, τηλ. 2130302290
amigastrotheque.gr | instagram.com/amigastrotheque 
Τιμές: 25 με 35 ευρώ το άτομο. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ