Ένα από τα πιο όμορφα μπιστρό του Συντάγματος, το Ami στη συμβολή των οδών Βουλής και Απόλλωνος, άλλαξε μόλις κουζίνα εστιάζοντας στην ιταλική γαστρονομία. Συναντήσαμε το νέο σεφ του εστιατορίου Δημήτρη Γιαννόπουλο για να μας εξηγήσει τη νέα φιλοσοφία, αλλά και για να πάρουμε μια νέα γεύση από το μενού που δημιούργησε.
Μικρές μαρμάρινες ροτόντες, πλεκτές καρέκλες γαλλικού μπιστρό, πιάτα Fornasetti κρεμασμένα στους τοίχους, κόκκινο ατμοσφαιρικό φως... Το κομψό μπιστρό που βρίσκεται στη γωνία των δύο πιο ζωηρών δρόμων της περιοχής του Συντάγματος, τη Βουλής και την Απόλλωνος, φέτος άλλαξε ταυτότητα, παίζοντας δημιουργικά με την μεσογειακή κουζίνα, αλλά εστιάζοντας κυρίως στην ιταλική γαστρονομία.
Αξιοποιώντας την επέκταση του εστιατορίου προς τα αριστερά, δηλαδή προς την οδό Σκούφου, το Ami Gastrotheque μέχρι τα τέλη του μήνα θα λειτουργεί εκεί, δίπλα στον παλιό χώρο του μαγαζιού και σε άμεση επικοινωνία με αυτό, ένα ιταλικό delicatessen με τυριά και αλλαντικά από όλη την Ιταλία, το οποίο παράλληλα με το εστιατόριο θα σερβίρει, είτε στους καθήμενους είτε στους περαστικούς, ατομικές πίτσες αλλά και ιταλικά πανίνι, δηλαδή σάντουιτς σε διάφορους συνδυασμούς, με ψωμί από προζύμι.
Νέος σεφ, νέο μενού: Μεσόγειος με έμφαση στην Ιταλία
Για την στροφή αυτή προς Ιταλία το τιμόνι της κουζίνας του Ami ανατέθηκε στον σεφ Δημήτρη Γιαννόπουλο, ο οποίος άλλαξε το μενού του εστιατορίου, εστιάζοντας κυρίως στην pasta.
Ο νεαρός, μόλις 32 ετών, σεφ, έχοντας πίσω του θητεία σε γνωστές ιταλικές τρατορίες όπως η Cupola Trattoria στο Παγκράτι και η La Pasteria, αξιοποίησε τις μαγειρικές του καταβολές για να δημιουργήσει πιάτα εμπνευσμένα από ολόκληρη την μεσογειακή λεκάνη, φέρνοντας στην καρδιά του Συντάγματος αρώματα και γεύσεις από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλική Ριβιέρα που έτσι και αλλιώς είναι περισσότερο ιταλική γαστρονομικά παρά γαλλική.
Ο ίδιος έχοντας οικογενειακές ρίζες τόσο από τη Μικρά Ασία, από την πλευρά της μίας γιαγιάς του, όσο και από την Ιταλία, από την πλευρά της άλλης, κάνει ένα νοσταλγικό ταξίδι σε όλη τη Μεσόγειο παίζοντας με τις μνήμες, τα αρώματα, τις υφές σε συνταγές και συνδυασμούς που δεν θέλουν να ιντριγκάρουν με τον ελιτισμό ή την καινοτομία τους, αλλά να δημιουργήσουν πιάτα που είναι δημοφιλή στο ελληνικό κοινό ή τους τουρίστες και τους ταξιδευτές που περνούν καθημερινά από το Σύνταγμα.
«Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, όπου είμαι στο Ami, κάνουμε μια μετάβαση από τη γαλλική στη μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση στην ιταλική κουζίνα και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα πιάτα που θα είναι πιο οικεία στους Αθηναίους. Οι Έλληνες αγαπούμε περισσότερο την ιταλική κουζίνα, από τη γαλλική», εξηγεί στο iefimerida ο σεφ Δημήτρης Γιαννόπουλος.
Στόχος οι οικείες ιταλικές γεύσεις που αγαπούν οι Έλληνες
Το Ami, σε φάση ανανέωσης και υπό αυτό το φίλτρο, άλλαξε όλο το μενού του και όπως το αντιληφθήκαμε δοκιμάζοντας κάποια από τα νέα του πιάτα, ο στόχος δεν ήταν τόσο ο γαστρονομικός πειραματισμός, ούτε η επίδειξη δυνάμεων, αλλά μια στροφή στο συναίσθημα, στις μνήμες που έτσι και αλλιώς οι Έλληνες κουβαλάμε ως μεσογειακός λαός. Απλές ιταλικές γεύσεις, με κάποια απαραίτητα twists και αναφορές στις χώρες κλειδιά του ευρωπαϊκού νότου: Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία.
Ο πυρήνας είναι σαφώς ιταλικός και το μικρό, ευέλικτο μενού που διαθέτει έξι επιλογές για ορεκτικά, δύο σαλάτες, εννέα πιάτα με πάστα και ριζότο και δύο πιάτα με κρέας -ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με σως πιπεριού και πατάτες τηγανητές και μια κοτολέτα α λα μιλανέζε- είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει προτάσεις που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα γούστα όλων.
«Έχοντας ταξιδέψει αρκετά στην Ιταλία, από το Βορρά έως το Νότο, οι επιρροές μου είναι από παντού. Το arancini το κουβαλάω στις αποσκευές μου ως έμπνευση από τη Σικελία, ενώ την al oglio, που εκφράζει περισσότερο από όλα τα πιάτα μου στο Ami, τη δική μου μαγειρική οπτική την έχω εμπνευστεί από τη Ρώμη, αλλά την έχω εμπλουτίσει με κάποια επιπλέον στοιχεία από τη βετσιάνικη εκδοχή της, όπως τα τοματίνια confit, το τυρί stracciatella και τα αρωματικά breadcrumbs σκόρδου», λέει ο Δημήτρης Γιαννόπουλος.
Σε όλο αυτό το ιταλικό γευστικό παιχνίδι έρχεται το ελληνικό στοιχείο και κάνει σε κάποια πιάτα τη διαφορά, όπως για παράδειγμα μια μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας που εδώ σερβίρεται με cherry τοματίνια, ανθότυρο, αγγούρι αλλά με το twist ενός μπισκότου από χαρούπι. Κατά τα λοιπά, οι πρώτες ύλες από διάφορα μέρη της Μεσογείου, όπως το γαλλικό καμαμπέρ ή το βασκικό cheesecake, ενώνονται σαν τις διαφορετικές τελίτσες σε ένα νοητό γαστρονομικό χάρτη.
Ένα deli με ιταλικά πανίνι για το πρωί
Πού θέλετε να καταλήξει όλο αυτό το ταξίδι των γεύσεων ανά τη Μεσόγειο; Ο τερματικός σταθμός θα είναι η Ιταλία, ρωτάω τον σεφ.
«Η Μεσόγειος, με έμφαση στην Ιταλία. Ο στόχος μας είναι ένα deli εστιατόριο με γεύσεις οικείες που ξυπνούν μνήμες από τις πιο ανέμελες στιγμές στη Μεσόγειο. Είμαστε, μάλιστα, έτοιμοι, πιστεύω μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, να ανοίξουμε και το deli του Ami που το πρωί θα σερβίρει πανίνι με προζυμένιο ψωμί, τυριά, κρέμες, αλλαντικά», λέει ο Δημήτρης Γιαννόπουλος.
Info: Ami Deli Bistro, Βουλής & Απόλλωνος, Σύνταγμα, τηλ. 2130302290
amigastrotheque.gr | instagram.com/amigastrotheque
Τιμές: 25 με 35 ευρώ το άτομο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Ανανεώθηκε το viral εστιατόριο Spit Jack στο Σύνταγμα με τα γκουρμέ σουβλιστά κρέατα-Γιατί αξίζει μια βραδιά εκεί
- 10: Urban Roof -Δοκιμάσαμε το μενού του Hervé Pronzato στο νέο εντυπωσιακό εστιατόριο με θέα πιάτο την Αθήνα
- Πού θα φάτε το πιο νόστιμο panini στην Αθήνα με ζεστή φοκάτσια, gourmet τυριά-αλλαντικά σε τιμές street food