Ένα γαστρομαγειρείο με φοβερή ελληνική κουζίνα που παίζει δημιουργικά με τις παραδόσεις κατάφερε να γίνει το κέντρο μιας νέας πιάτσας για έξοδο στην περιοχή γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επισκεφθήκαμε για φαγητό το «Ρίνι» και κάναμε μια απολαυστική βόλτα στη γειτονιά με τα υπέροχα νεοκλασικά που έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής.
Καμιά φορά ένα καλό μαγαζί που γίνεται γνωστό στόμα με στόμα, μπορεί να ανοίξει μια νέα πιάτσα και να ανεβάσει μια ολόκληρη περιοχή. Το «Ρίνι δίπλα στο Μουσείο», της δημιουργικής σεφ Μαρίνας Χρονά, θεωρώ ότι είναι ένα τέτοιο χαρισματικό μαγαζί. Το γαστρομαγειρείο-café που άνοιξε τις πόρτες του δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα Εξάρχεια, τον περασμένο Ιούλιο, μετρώντας δηλαδή μόλις επτά μήνες λειτουργίας, άρχισε αμέσως να συζητιέται πολύ στους γαστρονομικούς κύκλους για το υπέροχο ελληνικό φαγητό του.
Παράλληλα, λίγο η ανακαίνιση πολλών νεοκλασικών κτιρίων στην περιοχή, λίγο η επιτυχημένη ανάπλαση στο γειτονικό Πεδίον του Άρεως, λίγο το εντυπωσιακά ανακαινισμένο roof top του ξενοδοχείου «Park» με το φοβερό pool bar και τη design σάλα του εστιατορίου 10: Urban Roof, αναβαθμίζουν μια γειτονιά που εδώ και χρόνια πάλευε στις σκιές με τους δικούς της δαίμονες.
Περπατώντας πλέον στους δρόμους πίσω και πλάι από το Μουσείο, έχεις την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει. Υπάρχει περισσότερο φως και ένας αέρας από την παλιά κομψή Αθήνα με τα υπέροχα αστικά διαμερίσματα που ανακαινίζονται και τα κτίρια-στολίδια που αναστηλώνονται ένα-ένα. Η βορινή πλευρά του Αρχαιολογικού Μουσείου ακολουθεί τη ζωηρή ανανέωση που έχουν φέρει στην άλλη πλευρά, στα νότια του Μουσείου και του Πολυτεχνείου, μαγαζιά όπως το δημοφιλές Pharaoh, το Guerilla chef burgers και το Talking Breads.
Δοκιμάσαμε το θεϊκό σιγομαγειρεμένο κατσικάκι με κους κους στο γαστρομαγειρίο «Το Ρίνι δίπλα στο Μουσείο»
Μια τζαμαρία λουσμένη στο φως, με έναν μπρούτζινο πάγκο γεμάτο χειροποίητα λαχταριστά κέικ και μια open space κουζίνα που φτιάχνει μπροστά σου ελληνικές νοστιμιές, αποτελεί το μοντέρνο και φωτεινό σκηνικό του «Ρίνι». Το εστιατόριο-café που δημιούργησε η σεφ Μαρίνα Χρονά με τον σύντροφό της, φέρνει έναν παριζιάνικο αέρα στη γειτονιά αυτή των Εξαρχείων, που αναβαθμίζεται γοργά.
Η Μαρίνα, έχοντας πίσω της σπουδές μαγειρικής στη γαλλική μητρόπολη και αφού θήτευσε στον απαιτητικό στίβο του fine dining -συγκεκριμένα, στην κουζίνα του βραβευμένου με Michelin εστιατορίου Botrini's-, αποφάσισε πολύ συνειδητά, δημιουργώντας το δικό της μαγαζί, να στραφεί δημιουργικά στην παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία. Το αποτέλεσμα είναι ένα ευέλικτο, μικρό αλλά πολύ δημιουργικό μενού με παραδοσιακής προέλευσης πιάτα, κυρίως από την Πελοπόννησο και την Κρήτη, που έχουν φοβερή, εθιστική γεύση, άρωμα χωριού, αλλά και gourmet twists με ελληνικές πρώτες ύλες από ένα δίκτυο αυστηρά επιλεγμένων μικρών παραγωγών σε όλη τη χώρα.
«Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι η ρίζα του "Ρίνι". Αγαπώ πολύ τις κατσαρόλες και τα ταψιά, μου αρέσει πολύ να φτιάχνω φαγητά που γίνονται μέσα σε ένα σκεύος. Κάθε πιάτο έχει λίγα στοιχεία που το διαμορφώνουν. Δεν σνομπάρω καθόλου την ελληνική κουζίνα και προσπαθώ με κάθε τρόπο που διαθέτω να την αναδεικνύω. Αγαπάμε πολύ σαν μαγαζί τους Έλληνες παραγωγούς. Αυγά, ζυμαρικά, κρέατα, όσπρια είναι από μικρές φάρμες και κτήματα. Διατηρούμε μια σχέση αγάπης και προσοχής με τον μανάβη και τον κρεοπώλη της γειτονιάς μας, στηρίζουμε την τοπική οικονομία. Μου αρέσει που τους ξέρουμε και μας ξέρουν με τα μικρά μας ονόματα, που μας προσέχουν και τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας, που μας φέρνουν με το μηχανάκι τους κάθε μέρα ό,τι καλύτερο εντοπίζουν για εμάς», εξηγεί στο iefimerida η Μαρίνα Χρονά, σεφ και ιδρύτρια του εστιατορίου «Το Ρίνι».
Πίνοντας ένα απολαυστικό spritz και τσιμπολογώντας από μια δροσερή πορτοκαλοσαλάτα από τη Μάνη με ψητά -όχι βραστά- παντζάρια και παντζαρόχορτα που κρατούν όλους τους χυμούς, πίκλα κρεμμυδιού, δυόσμο και ένα κρητικό κρεμώδες τυρί σαν γιαούρτι που ονομάζεται γαλένι, παίρνω μια πρώτη γεύση από αυτό που ήθελε να κάνει η Μαρίνα στο «Ρίνι»: ένα δημιουργικό κοκτέιλ όπου η ελληνική γαστρονομία χωρίς καμία ντροπή θα πρωτοστατεί, κουβαλώντας ακομπλεξάριστα στην Αθήνα -όπως ακριβώς θα 'πρεπε δηλαδή- τις ρίζες της, το χωριό, τη μυρωδιά της αγνής υπαίθρου, την ομορφιά και τη φρεσκάδα της ελληνικής γης.
Πώς όμως αποφάσισε η Μαρίνα στα 33 της να πάρει την τολμηρή απόφαση να ανοίξει ένα εστιατόριο σαν αυτό, έξω από τις γνωστές και καθιερωμένες πιάτσες της πόλης; «Επειδή είμαι λίγο φοβητσιάρα σαν επιχειρηματίας και μου αρέσουν τα baby steps, φοβόμουν να κάνω μεγάλα ανοίγματα σε μια αγορά που είχε μόλις βγει από την κρίση. Οι δύο βασικοί λόγοι που άνοιξα το "Ρίνι" εδώ, δίπλα στο Μουσείο, σε μια γειτονιά που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί, είναι αφενός το ότι τα ενοίκια εδώ είναι ακόμα χαμηλά, που σου δίνει το περιθώριο να είσαι ανταγωνιστικός και να επενδύεις στην καλή πρώτη ύλη, και αφετέρου, όταν ανοίγεις εκτός πιάτσας, έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να σε προσέξουν. Μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο να σε ανακαλύψουν, αλλά, έχοντας χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα, έχεις την πολυτέλεια να πειραματιστείς, να γίνεις πιο δημιουργικός», εξηγεί η ίδια.
Με τη βοήθεια του συντρόφου της βρήκαν τον ιδανικό χώρο, ένα γωνιακό μικρό μαγαζί με τρία τραπέζια μέσα και έναν πεζόδρομο στο πλάι που στεγάζεται από μια τέντα και έχει σόμπες. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι το «Ρίνι» άρχισε να γίνεται δημοφιλές και χρειαζόταν οπωσδήποτε άμεσα επέκταση. Έτσι, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Μπάφης, ο οποίος σχεδίασε τον χώρο, που έχει λαμπερά, ντιζάιν, αρτιστίκ και shabby στοιχεία στη διακόσμηση, διαμορφώνει τώρα και έναν διπλανό νέο χώρο προς την πλευρά του πεζόδρομου που θα έχει την ίδια ακριβώς αισθητική και ατμόσφαιρα με την κυρίως υπάρχουσα σάλα του μαγαζιού.
Ρωτάω τη Μαρίνα, γιατί το χωριό έγινε όχι απλώς μια γαστρονομική τάση, αλλά η τάση που μονοπωλεί αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον με γαστροκουτούκια, γαστρομαγειρεία, γαστροταβέρνες, όπως το Ρίνι, ο Tsiftis, το Pharaoh, τα Άκρα, η Τζουτζούκα, η Λόντζα της Γειτονιάς ή farm-to-table εστιατόρια όπως Το Περιβόλι Στη Βάρη κ.ά. «Η δική μας η γενιά λόγω της κρίσης κατάλαβε πολύ νωρίς ότι δεν θα κάνει εύκολα περιουσία, δεν θα αποταμιεύσει για να αγοράσει εξοχικά, διαμερίσματα, αυτοκίνητα όπως έκαναν οι γενιές των γονιών μας στη Μεταπολίτευση, ζούμε τα λεφτά μας, τα τρώμε. Έτσι, βγαίνουμε περισσότερο, τρώμε έξω, απολαμβάνουμε το τώρα, την κάθε ημέρα, και συνεπώς έχουμε την ανάγκη να φάμε, εκτός από πίτσα, burger, ιταλικό και αγνό ελληνικό φαγητό. Σε όλο αυτό βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, μας οδήγησε η οικονομική κρίση που προηγήθηκε, η οποία έφερε έντονα στο προσκήνιο τη σημασία του τοπικού στοιχείου», εξηγεί η Μαρίνα Χρονά.
Ωστόσο, επειδή όλοι αυτοί οι νεαροί σεφ που έχουν μπει στο γαστρονομικό παιχνίδι πλέον έχουν πίσω τους background από το εξωτερικό, με ταξίδια, θητεία σε εστιατόρια διεθνούς ταυτότητας, όλη αυτή η στροφή στην ελληνική παράδοση, στην αγνότητα χωριού, γίνεται με έναν κοσμοπολίτικο αέρα, με προσμείξεις διεθνείς και με gourmet και εκλεκτικές πινελιές που κουβαλά στη φαρέτρα του ένας πολίτης του κόσμου που αναζητεί παντού τη νοστιμιά και την αυθεντικότητα, την ισχυρή ταυτότητα και τη σφραγίδα γνησιότητας. Ακριβώς δηλαδή αυτό που σου αφήνει σαν επίγευση και η κουζίνα της Μαρίνας στο «Ρίνι».
Τρως το θεϊκό κατσικάκι με το κους κους και νιώθεις πληρότητα. Η γεύση του σε εκπλήσσει, σου ξυπνά μνήμες, είναι οικεία και ταυτόχρονα δυναμική, σαν ένα μητρικό τρυφερό χάδι που σε καθησυχάζει. Τα πιάτα του «Ρίνι» είναι θηλυκά, απλά αλλά όχι απλοϊκά, είναι μαμαδίστικα στις μνήμες, αλλά ψαγμένα όπως μια καλή, δουλεμένη εστιατορική πρόταση που συνδυάζει με τόλμη υλικά και τα παντρεύει μοναδικά, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που σε κάνει να θες να έρθεις ξανά και ξανά.
Εκτός από αυτό το καταπληκτικό κατσικάκι, που είναι και το signature πιάτο του «Ρίνι», δοκιμάστε οπωσδήποτε το ραγού, μια μεγάλη, χορταστική πιατέλα με ζυμαρικά σε σχήμα τεράστιας αχιβάδας με κιμά από κόκορα και άφθονη γραβιέρα Σύρου που λιώνει κολασμένα. Αν πεινάς, κάνεις πάρτι με αυτό το comfort food και με ένα ποτήρι καλό κρασί.
Eπίσης, πολύ νόστιμο -αληθινή εμπειρία- είναι το χοιρινό πρασοσέλινο με καραμελωμένα πράσα και μια πλούσια σάλτσα από σελινόριζα. Κόβεις μπουκιές το χοιρινό και το περιχύνεις με το κουτάλι με αυτή τη θεϊκή σάλτσα, και όταν το τρως κλείνεις τα μάτια και είσαι ευτυχής. Ζητήστε μαζί ζεστό ψωμάκι ψητό με ελαιόλαδο και θα με θυμηθείτε.
Για τις επόμενες επισκέψεις μου έχω σταμπάρει στην κάρτα του «Ρίνι» τα άγρια μανιτάρια φρικασέ με σταμναγκάθι και μυρωδικά, το χυλοπιτάκι με καμένο βούτυρο, ξερή μυζήθρα με αυγά μάτια από πάνω, να κόβεις τον μελάτο κρόκο και να τρέχει πάνω στο ελληνικό ζυμαρικό, και από γλυκά τις crepes σαν suzette, γιατί αυτή τη φορά μείναμε σεμνά σε ένα υγρό και αφράτο κέικ σοκολάτας με αβοκάντο και ανθό αλατιού πάνω στο γλάσο του.
Το «Ρίνι δίπλα στο Μουσείο» είναι μαγαζί-στέκι, από αυτά που τα ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά και τα συστήνεις σε φίλους που αγαπάς. Είναι μια ωραία ανακάλυψη που δικαίως ταξιδεύει στόμα με στόμα και τελικά γίνεται κοινό μυστικό.
Info: Το «Ρίνι δίπλα στο Μουσείο», Ρεθύμνου 8, Εξάρχεια, τηλ.: 2108836781
instagram.com/torini_athens | Ωράριο: Καθημερινά ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
Τιμές: 20 με 25 ευρώ το άτομο κατά μέσο όρο. Το πιο φθηνό πιάτο έχει €7 ευρώ και το πιο ακριβό €15, ενώ τα γλυκά κυμαίνονται από €3 έως €5,5.
Τι άλλο αξίζει να κάνω στην περιοχή γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Ιδέες για έξοδο στη γειτονιά του Αρχαιολογικού Μουσείου, πριν ή μετά το φαγητό.
1. Περίπατος στη λιακάδα
Το πρωί ή το μεσημέρι απολαύστε το φυσικό φως μέσα στο πάρκο του Αρχαιολογικού Μουσείου, δείτε τις μόνιμες εκθέσεις του ή κάντε έναν περίπατο για ευεξία μέσα στη φύση στο ανανεωμένο Πεδίον του Άρεως.
2. Έκθεση φωτογραφίας «Έξι Επί Έξι» στο MatchPoint
Αυτές τις μέρες μπορείτε να δείτε στην περιοχή, την έκθεση «Έξι Επί Έξι» στο café MatchPoint, από τις 13 έως 21 Ιανουαρίου, καθημερινά από τις 12:00 έως τις 23:00 με ελεύθερη είσοδο.
Εκεί η ομάδα Five Plus One που αποτελείται από τους φωτογράφους Τάκη Αναγνώστου, Πάνο Κουκουρουβλή, Γιάννη Μυρμηγιάννη, Νίκο Σωτηρόπουλο, Σύλβια Τσουραμάνη και Στέλιο Χαραλαμπάκη, παρουσιάζει έξι διαφορετικά πρότζεκτ, σε ένα πολυφωνικό φωτογραφικό art event.
«Καθένας με τη δική του αφηγηματική μέθοδο, οι έξι καλλιτέχνες συστήνονται σε έναν κοινό τόπο και μας δίνουν την ευκαιρία να αφουγκραστούμε το έργο τους τόσο μεμονωμένα όσο και σαν σύνολο», δημιουργώντας έναν ύμνο στη διαφορετικότητα.
Info: MatchPoint, Aινιάνος 1 και Πατησίων (έναντι Λ. Αλεξάνδρας)
3. Τρεις αφίξεις για ποτό και μπύρα
- Padre Craft Beer Taproom: Μια μπυραρία που εκπροσωπεί την τάση του taproom, με βρυσάκια που συστήνουν στους λάτρεις της μπύρας ποικιλίες από ψαγμένους μικροζυθοποιούς. Στουρνάρη 17α., Εξάρχεια.
- Cherveseria Catalana: Μια ολοκαίνουργια μπυραρία που άνοιξε επί της Σολωμού, κοντά στο Pharaoh, με μεγάλη ποικιλία σε μπύρες και tapas. Σολωμού 23, Εξάρχεια.
- 10: Urban Roof: Εκτός από το εξαιρετικό εστιατόριο στο ανακαινισμένο roof top του ξενοδοχείου Radisson Blu Ηοtel, υπάρχει στον ίδιο χώρο και ένα εξωτερικό all day pool bar με κοκτέιλ και brunch, με καταπληκτική θέα σε όλο το Πεδίον του Άρεως. Λεωφόρου Αλεξάνδρας 10, Εξάρχεια.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Ανανεώθηκε το viral εστιατόριο Spit Jack στο Σύνταγμα με τα γκουρμέ σουβλιστά κρέατα-Γιατί αξίζει μια βραδιά εκεί
- 10: Urban Roof -Δοκιμάσαμε το μενού του Hervé Pronzato στο νέο εντυπωσιακό εστιατόριο με θέα πιάτο την Αθήνα
- Τρία value for money δοκιμασμένα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα, με νόστιμα πιάτα ιδανικά για sharing