Αυτά είναι τα νέα εστιατόρια στην Αθήνα που μόλις άνοιξαν και έχουν «κλέψει» τις εντυπώσεις μας, αλλά και την προσοχή μας.
Κάθε νέο opening προσελκύει το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού, δημιουργώντας ολοκαίνουργιους γαστρονομικούς προορισμούς. Τα βλέπουμε να κάνουν «buzz» στα social media, να συζητιούνται στις παρέες, να τραβούν την προσοχή και να ξεχωρίζουν με το δικό τους αφήγημα, την αισθητική τους ταυτότητα, την ατμόσφαιρα, το στιλ, το design, τη φιλοσοφία και, φυσικά, τον μαγειρικό χαρακτήρα τους.
Ας δούμε ποιες είναι οι αφίξεις που συζητιούνται τις πρώτες εβδομάδες του 2025:
Le Rosè, Κολωνάκι
Το αγαπημένο και δημοφιλές Le Rosè, της οδού Καψάλη στο Κολωνάκι, απέκτησε ακριβώς απέναντι από το κομψό, cosy bistro, μια νέα πολυτελή και όμορφη σάλα: ένα καινούργιο εστιατόριο με μενού από τον ταλαντούχο Νικήτα Κυρίτση.
Ο διάσημος Έλληνας σεφ, το φαγητό του οποίου ερωτεύθηκα αυτό το καλοκαίρι στο καταπληκτικό Luaz στη Νάουσα της Πάρου, τα τελευταία χρόνια μεγαλουργεί στην Κουρσεβέλ, έχοντας πίσω του μια σπουδαία θητεία σε απαιτητικές κουζίνες υψηλής γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων τα Nobu Matsuhisa της Μυκόνου, της Ζυρίχης, του Γκστάαντ και του Λονδίνου, αλλά και το Nammos.
Αγαπώ ιδιαίτερα τις λεπτές, φίνες ψαροφαγικές του δημιουργίες και τον εκτιμώ για τον τρόπο με τον οποίο παντρεύει δημιουργικά τον πλούτο και τις παραδόσεις της Μεσογείου με πινελιές και στοιχεία από την ασιατική γαστρονομία. Τα πιάτα του έχουν γεύση, χαρακτήρα και νοστιμιά. Όλα αυτά τα στοιχεία μιας fusion ιαπωνικής κουζίνας τα συνδυάζει στο νέο Le Rosè με τη φρεσκάδα του ελληνικού πελάγους.
Info: Καψάλη 3, Κολωνάκι, τηλ.: 2107290171 | Instagram.com/lerose_athens
Gio, Βουλιαγμένη
Tο νέο ιταλικό εστιατόριο του ομίλου The Margi, στη Βουλιαγμένη, με την υπογραφή του ταλαντούχου Παναγιώτη Γιακαλή.
Σε μια σάλα αριστοκρατικής γοητείας, με μια κομψή φλοράλ ιταλικού παλάτσο ταπετσαρία να δεσπόζει στους τοίχους και ένα φίνο art de la table, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ σχεδίασε ένα μικρό και ευέλικτο μενού κλασικής ιταλικής κουζίνας που έχει όμως δημιουργικά twists.
Όπως σε όλα τα εστιατόρια του ομίλου, έτσι και το καινούργιο Gio εστιάζει στην αγνή πρώτη ύλη, χρησιμοποιώντας έναν μεσογειακό πλούτο από ένα ψαγμένο δίκτυο μικρών παραγωγών, αλλά λαχανικά, μυρωδικά, ελαιόλαδο κ.ά. που καλλιεργούν οι ίδιοι στη φάρμα 40 στρεμμάτων του Margi στα Καλύβια.
Info: Λητούς 11, Βουλιαγμένη, τηλ.: 2108929165
Αίγλη, Ζάππειο
Δεν είναι απλώς μια πολυσυζητημένη επιστροφή ενός εμβληματικού χώρου της Αθήνας, αλλά για ολιστική επανεκκίνηση με στόχο τη δημιουργία ενός πολυχώρου «που δεν θα λειτουργεί μόνο ως προορισμός, αλλά ως πλατφόρμα έκφρασης και συνάντησης», εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Αίγλης, Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος.
Το Αίγλη Restaurant, που αποτελεί το κεντρικό εστιατόριο του νέου αυτού γαστρονομικού πρότζεκτ, συνυπάρχει με το Αίγλη All Day bar-restaurant και τρεις ακόμα χώρους εκδηλώσεων (Αίγλη Ballroom, Αίγλη Upstairs, Αίγλη Yard) και έναν θερινό κινηματογράφο. Τη γαστρονομική ταυτότητα δίνει ο σεφ Δήμος Μπαλόπουλος, με sous chef τον Γιώργο Κηρύκο και pastry chef τον Αλέξανδρο Κόνιαρη.
O χώρος ανακαινίστηκε ριζικά από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Neiheiser Argyros και Ese Studiο, ενώ τον φωτισμό υπογράφει η Ελευθερία Ντεκώ.
Info: Κήπος Ζαππείου, Σύνταγμα, τηλ.: 2103369300 | aiglizappeiou.gr
Nice n Easy, Piraeus Tower
Στον πολυσυζητημένο Πύργο του Πειραιά, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της νέας εποχής στην οποία περνά το βασικό λιμάνι της πρωτεύουσας, ο όμιλος Nice n Easy παρουσιάζει τέσσερα γαστρονoμικά concepts που προσφέρουν επιλογές διασκέδασης από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ στους επισκέπτες του Piraeus Tower:
-Το Nice n Easy café, με σνακ, φρέσκα κέικ, σαλάτες και σάντουιτς.
-Το Nice n Easy bistro, με θέα τη θάλασσα, που σερβίρει πιάτα που συνδυάζουν τη μοντέρνα και παραδοσιακή κουζίνα.
-Το εστιατόριο Majestic, που συνδυάζει την πολυτέλεια και τη νοσταλγική αίγλη που είχαν τα σαλόνια των πολυτελών κρουαζιερόπλοιων στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
-Και, τέλος, το Cloud 9 Bar and Club, με minimal και κομψή αισθητική.
Το bar λειτουργεί όλη μέρα ως χαλαρό εστιατόριο και το βράδυ μεταμορφώνεται σε ένα ζωηρό club με cocktails και μουσική από guest DJs.
Το μενού του Nice n Easy bistro υπογράφει ο σεφ Γιώργος Νεστορίδης, με τη συνεργασία των σεφ Άκη Αμυρά και Κώστα Αθανασίου.
Info: Ακτή Ποσειδώνος 2, Πειραιάς, τηλ.: 2104220199 |niceneasypiraeustower.gr
Voulkanizater, Κουκάκι
Σε ένα παλιό βουλκανιζατέρ στο Κουκάκι άνοιξε ένα listening bar - εστιατόριο που ακούγεται πολύ αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. To Voulkanizater των Γιάννη Σαλπέα (Zurbaran, Le Sapin, Gorlomi, Iodio), Αντρέα Παπαδημητρακόπουλου και Nεφέλης Οφέλιας Σαχβερντιάν, με την ωραία μουσική και τα ποτά, είναι κεφάτο και μοντέρνο, συνομιλώντας τόσο με τη ζωηρή περιοχή -μια από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της Αθήνας που αγαπούν οι μοντέρνοι ταξιδευτές και οι φασαίοι αυτής της πόλης-, όσο και με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής για easy going μαγαζιά που συνδυάζουν τη μουσική, το μπαρ και το καλό φαγητό με άποψη.
Ως προς το τελευταίο, ο μάγος Θωμάς Μάτσας (Alemagou, Le Sapin, Pappu, Striggla), ο οποίος φέτος αναμφισβήτητα είναι ο σεφ που δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα που ξεχωρίζει, έχει δημιουργήσει στο Voulkanizater ένα μενού με το οποίο συνδυάζει το ελληνικό στοιχείο με μεσογειακές και διεθνείς επιρροές και πινελιές.
Της λίστας κρασιού επιμελείται ο sommelier Γιώργος Ζερβογιάννης (head of Wine του ομίλου Scorpios, νικητή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων για το 2024).
Info: Οδυσσέα Ανδρούτσου 17, Κουκάκι, τηλ.: 2109229186 | instagram.com/voulkanizater.ath
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Temps Perdu: Πήγαμε στη νέα, σούπερ ντιζαϊνάτη κρουασαντερί του Πειραιά για την οποία μιλούν όλοι
- Δείπνο στο Makris Athens του Θησείου με θέα Ακρόπολη -Ο σεφ-αγρότης και τα πιάτα από τη φάρμα στην Αρχαία Κόρινθο
- Δοκιμάσαμε την ελληνο-λεβαντίνικη κουζίνα στην πιο viral Αθηναϊκή Ταράτσα -Γιατί ένα βράδυ εκεί αξίζει