Νέα εστιατόρια, δυνατές συνεργασίες, πολυσυζητημένες αφίξεις, ολοκαίνουρια μενού… Φτιάξαμε μια λίστα με ό,τι νέο θα μας απασχολήσει γαστρονομικά αυτή τη σεζόν στην πόλη.
Κάθε σεζόν, τέτοια εποχή, νέοι χώροι γαστρονομίας κάθε είδους, φωταγωγούν με τη λάμψη του καινούργιου την Αθήνα, δημιουργώντας προσδοκίες, συζητήσεις, νέα σημεία συνάντησης, γεννώντας μόδες και τάσεις, αναγεννώντας ολόκληρες γειτονιές ή μοιράζοντας ξανά την τράπουλα στις παλιές και καθιερωμένες πιάτσες του καλού φαγητού. Συγκεντρώσαμε τις πιο αξιοσημείωτες αφίξεις σε ένα πρώτο ρεπορτάζ που διαρκώς θα εμπλουτίζεται, με όλα τα καινούργια εστιατόρια, τις συνεργασίες και τις συμμαχίες που ταράζουν τα νερά, τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας.
Makris Athens, Θησείο
Η υψηλή γαστρονομία έχει έναν καινούργιο δυνατό παίκτη, το Makris Athens. Το degustation menu του πολύ κομψού νέου εστιατορίου στο Θησείο -του πρώτου που ο όμιλος Domes Resorts ανοίγει στην Αθήνα- έχει δημιουργήσει ο σεφ Πέτρος Δήμας, δίνοντας έμφαση στην αγνή, βιολογική πρώτη ύλη που καλλιεργείται στη φάρμα του εστιατορίου στην Αρχαία Κόρινθο.
Σε μια περιοχή με ιστορική σημασία, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Άστιγγος και Ερμού, απέναντι από την αρχαία αγορά και την Ακρόπολη, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρχαία ευρήματα στα σπλάχνα του κτιρίου, περπατώντας πάνω σε ένα γυάλινο εντυπωσιακό πάτωμα.
Το εστιατόριο Makris πήρε το όνομά του από την αρχαία ονομασία της Κέρκυρας (Μάκρις) όπου το εστιατόριο ξεκίνησε το γαστρονομικό του ταξίδι το 2018, στο ξενοδοχείο Domes Miramare, πριν επεκταθεί και σε άλλους προορισμούς.
Info: Άστιγγος και Ερμού, Θησείο, τηλ. 2160047777, makrisathens.com
Ortsag, Κεραμεικός
O Άλεξ Τσιοτίνης, ο σεφ και ιδρυτής του βραβευμένου με Michelin fine dining εστιατορίου CTC στον Κεραμεικό, όπου παρουσιάζει ένα degustation menu 11 σταδίων, το οποίο είναι μια απολαυστική γαστρονομική μυσταγωγία, αποφάσισε, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Zero Waste να αξιοποιεί τις εξαιρετικές πρώτες ύλες από την κουζίνα του εστιατορίου του, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο street food μαγαζί με gourmet burgers.
Έτσι, στο Ortsag, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο CTC, ο δημιουργικός Τσιοτίνης, μαζί με τους Κώστα Μπαρούτη και Χρήστο Ρήγα, εκτός από τα βασικά burger με μπιφτέκι αλλά και δημιουργικές παραλλαγές με ψάρι, pulled beef, κοτόπουλο, λαχανικά, θα μπορεί να απολαύσει και άλλα ιδιαίτερα πιάτα σε ένα μενού ημέρας που θα ανανεώνεται διαρκώς, με πιο ξεχωριστό ένα τύπου fish & chips πιάτο με τραγανό καλαμάρι.
Info: Κεραμεικού 93-95, τηλ. 2103412658, instagram.com/ortsag_athens
Gorlomi, Κολωνάκι
Ο Luca Piscazzi του Pelagos, του βραβευμένο με Michelin εστιατόριο του resort Four Seasons στη Βουλιαγμένη, υπογράφει το μενού στη νέα ιταλική τρατορία στο Κολωνάκι με το ιδιαίτερο όνομα «Gorlomi», το οποίο οι Χάρης Σπύρου (Zurbaran) και Αντρέας Κουτουμάνος (Alemagοu) εμπνεύστηκαν από την ταινία Inglourious Basterds του Ταραντίνο.
Σε έναν κομψό χώρο όπου το σκούρο ξύλο συνυπάρχει με το δίδυμο λευκού και μαύρου, ο Πισκάτσι προτείνει μια ιταλική κουζίνα που βασίζεται στη γεύση, την ισορροπία και τη φινέτσα.
Info: Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, τηλ. 2107251855, instagram.com/gorlomiathens
10 Urban Roof, Radisson Blu Park, Λεωφόρος Αλεξάνδρας
Ο διακεκριμένος Hervé Pronzato, υπογράφει το μενού του νέου εστιατορίου 10 Urban Roof που βρίσκεται στο roof top του ξενοδοχείου Radisson Blu Park στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Σε μια τροπική όαση γεμάτη φυτά και κορμούς δέντρων, με ένα pool garden και μια ακαταμάχητη θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και το Πεδίον του Άρεως, ο σπουδαίος και έμπειρος σεφ επιμελείται πιάτα με ελληνικές πρώτες ύλες που εμπλουτίζονται από εξωτικά στοιχεία, παντρεύοντας δημιουργικά τη Μεσόγειο και την Ασία.
Ξεχωριστό είναι επίσης και το κοσμοπολίτικο μπαρ του, ιδανικό για after office συναντήσεις με φίλους, με απολαυστικά κοκτέιλ που επιμελείται ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Info: Radisson Blu Park, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, τηλ. 210 88 94 550, 10urbanroof.com
OX Athens, Ιλίσια
Στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη, πλάι στο Χίλτον, άνοιξε ένα νέο καρνιβορικό εστιατόριο με το όνομα OX Athens, το οποίο έχει open space κουζίνα με μια ενδιαφέρουσα, industrial style διακόσμηση.
Το μενού σε αυτό υπογράφει ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου, παίζοντας με κλασικά κρεατοφαγικά πιάτα τα οποία όμως αναβαθμίζονται χάρη στη δημιουργικότητα του έμπειρου σεφ, με γαστρονoμικά twists.
To αποτέλεσμα είναι ένας μοντέρνος χώρος που κάνει μια ενδιαφέρουσα σύζευξη της ποιότητας ενός premium steak house με το τo comfort απολαυστικό φαγητού μιας παραδοσιακής ταβέρνας και όλα αυτά όμως με τη δυνατή υπογραφή ενός καταξιωμένου σεφ υψηλών αξιώσεων.
Info: Χατζηγιάννη Μέξη 9, Αθήνα, τηλ. 210 7107070, instagram.com/ox_athens
Ora, One & Only Aesthesis, Γλυφάδα
Μέσα στο εντυπωσιακό One & Only Aesthesis, το resort που δημιουργήθηκε από την Grivalia Hospitality στα παλιά Αστέρια της Γλυφάδας, θα ανοίξει ως βασικό all dayεστιατόριο το Ora by Ettore Botrini, στο οποίο το μενού θα υπογράφει ο πολυβραβευμένος σεφ Έκτορας Μποτρίνι, παρουσιάζοντας ένα μοντέρνο μεσογειακό μενού που θα παντρεύει δημιουργικά την ελληνική με την ιταλική κουζίνα.
Το όνομα του νέου εστιστορίου των Νοτίων Προαστίων παραμπέμπει από τη λέξη «Ora» που στα ελληνικά υποδηλώνει την «ώρα» και στα ιταλικά το «τώρα». Ο Μποτρίνι εμπνέεται από την κληρονομιά των οικογενειακών συνταγών του αλλά και από τα ταξίδια της πρώτης νιότης του, παίζοντας με τη νοσταλγία, την εποχικότητα και την απλότητα.
Info: oneandonlyresorts.com
Gallina, Κουκάκι
Ο συλλέκτης Τέχνης, εφοπλιστής και restaurateur Φίλιππος Τσαγγρίδης δημιούργησε ένα ιδιαίτερο εστιατόριο που συνδυάζει το φαγητό με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Παύλου Κυριάκη (Zillers), το καλό κρασί και την Τεχνη, σε έναν μοντέρνο χώρο στο Κουκάκι που τράβηξε την προσοχή του διεθνούς Τύπου, εισπράττοντας εγκωμιαστικά σχόλια για το design από το περιοδικό Wallpaper.
Γαστρονομικά η ταυτότητα του Gallina βασίζεται σε έναν δημιουργικό συνδυασμό κλασικών πιάτων με διεθνή ρίζα, παντρεύοντας τη γαλλική κουζίνα που έχει ως βάση με ελληνικές και σκανδιναβικές επιρροές.
Το μενού επιμελείται ο Παύλος Κυριάκης, με επικεφαλής σεφ τον Xρήστο Χίττο.
Info: Μάρκου Μπότσαρη 49, Κουκάκι, τηλ. 2109237425, instagram.com/gallina.athens
Αορίτης, Ιλίσια
Ο σεφ Σήφης Μανουσέλης, ένας εκ των τριών δημιουργών του εξαιρετικού εστιατορίου Tsiftis Gastrokoutouki+ στα Ιλίσια, δημιούργησε αυτό το φθινόπωρο ένα νέο κρητικό εστιατόριο κοντά στο Χίλτον, έχοντας στο πλευρό του επιχειρηματικά και σε αυτό το εγχείρημα τους Βάιο Κορομηλά και Μπάμπη Καζάνα.
Εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει αυθεντική, καλή κρητική κουζίνα με κλασικά πιάτα όπως το ξακουστό αντικριστό αρνί και το γαμοπίλαφο.
Info: Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ. 2107255699, instagram.com/aoritis_kritisthimises
Ex Machina, Παγκράτι
Στην οδό Εμπεδοκλέους στο Παγκράτι, κοντά την πλατεία Βαρνάβα, ο Άνταμ Κοντοβάς άνοιξε το εστιατόριο Ex Machina, έναν μοντέρνο χώρο, ένα fusion μπιστρό που παίζει δημιουργικά με τον πυρήνα μιας κλασικής ταβέρνας.
Εδώ η καλή πρώτη ύλη έχει τον πρώτο λόγο, γι' αυτό ο Άνταμ Κοντοβάς έχει κάνει ένα γαστρονομικό σαφάρι σε αναζήτηση μικρών καλών παραγωγών που εκτελούνται σε δημιουργικές συνταγές παντρεύοντας ελληνικές και διεθνείς κουζίνες, με έντονες επιρροές από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο.
Info: Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι, τηλ. 2107560362, exmachinagreece.com
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- CTC: H αξέχαστη fine dining εμπειρία στο βραβευμένο με Michelin εστιατόριο στον Κεραμεικό -Σε έναν κήπο αποκάλυψη
- Δοκιμάσαμε τα πιάτα του πολυσυζητημένου Tsiftis gastrokoutouki -Υπέροχη, μοντέρνα ελληνική κουζίνα από το χωριό
- Δοκιμάσαμε τα ιαπωνικά sandos της Αθήνας και το ωραιότερο το φάγαμε σε ένα μικρό μαγαζί σαν σπιρτόκουτο στο Σύνταγμα