Αν ο κορωνοϊός δεν είχε κάνει την εμφάνιση του, αυτήν τη στιγμή θα μιλούσαμε για κοσμογονικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων, με την υιοθέτηση νέων αντικειμενικών αξιών ευθυγραμμισμένων με τις εμπορικές, με την ένταξη στο σύστημα 3.500 νέων περιοχών, με την αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ.
Οι αλλαγές αυτές προς ώρας «παγώνουν» καθώς η «ευαίσθητη» μεταβατική περίοδος επιστροφής στην κανονικότητα δεν επιτρέπει… συγκινήσεις. Ωστόσο, ο φάκελος των νέων αντικειμενικών αξιών είναι σχεδόν έτοιμος και μένει να αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών πότε θα τις ανακοινώσει για να προετοιμάσει την αγορά για τις αλλαγές.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές έχουν ήδη «ζεσταθεί» και σύμφωνα με την ΤτΕ, το 2021 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά δομικών αλλαγών στην αγορά ακινήτων. Η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί, με κυριότερο το έργο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι πιθανόν να αναδιαμορφώσουν ή και να μετατοπίσουν χωρικά τη ζήτηση τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Είναι ενδεικτικό ότι τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν αυξήσεις στον αριθμό και στον όγκο νέων αδειών για τα γραφεία (11,8% και 36,8% αντίστοιχα), που ενσωματώνουν μεταξύ άλλων τις μεγάλες επενδύσεις σε ανακατασκευή εμβληματικών ακινήτων στην Αττική από επενδυτικά χαρτοφυλάκια και εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων.
Επιπλέον, οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αν και με σαφώς μικρότερη ένταση, προχώρησαν σε νέες επενδύσεις, ορισμένες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν με αποδόσεις στα κατώτερα όρια της αγοράς, όπως ίσχυαν πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.
Υπολογίζεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ επενδύθηκε στην Αττική, με την πλειοψηφία των επενδύσεων (περίπου 45%) να κατευθύνεται προς χρήσεις γραφείων, ενώ σημαντικό ποσοστό επενδύθηκε σε επαγγελματικούς αποθηκευτικούς χώρους ή σε γη που προορίζεται για ανάπτυξη αντίστοιχων χρήσεων (περί το 18%).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ΑΕΕΑΠ στρέφεται σταδιακά προς την ανάπτυξη ακινήτων και προς χρήσεις οι οποίες μέχρι τώρα είχαν προσελκύσει μικρό ή μηδαμινό ενδιαφέρον, όπως η οργανωμένη-εξειδικευμένη κατοικία εισοδήματος, οι φοιτητικές εστίες και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και προς τους αποθηκευτικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται ήδη, ή προγραμματίζονται για το 2021 και από άλλα χαρτοφυλάκια, τα οποία στοχεύουν στην επένδυση σε τουριστικά ακίνητα, σε χρήσεις υψηλότερου επιχειρηματικού κινδύνου, όπως εμπορικά κέντρα και πάρκα, θεματικά πάρκα και χώρους αναψυχής, αλλά και σε χρήσεις που σχετίζονται με υπηρεσίες περίθαλψης, παιδείας κ.λπ.
Οι προθεσμίες για το Ε9
Η αναμονή των εξελίξεων στην αγορά ακινήτων δεν αναιρεί, πάντως, τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων. Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες πρέπει να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9, θα πρέπει να το πράξουν ως τις 31 Μαΐου, προκειμένου να αποφύγουν το σχετικό πρόστιμο.
Ως το τέλος του μήνα έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση και όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο το 2020 ή μεταβλήθηκε η περιουσία τους λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών. Οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν στα στοιχεία των ακινήτων που υπάρχουν στο Taxisnet από το 2010 μέχρι και το 2020.
Η ηλεκτρονική δήλωση αυτών στοιχείων ακινήτων δεν είναι τυπική διαδικασία, καθώς με βάση τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ για το 2021. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι σε λειτουργία και οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) αλλά και να πραγματοποιήσουν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη από το 2010 έως το 2020.