Η διαφωνία που έχει ξεσπάσει στους κόλπους των δανειστών για τα μέτρα που θα πρέπει να αναληφθούν από την πλευρά τους προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο πρωταγωνιστεί τόσο στο βελγικό όσο και στο γερμανικό τύπο. Τα μεν προβλέπουν σύγκρουση, τα δε συμφωνία.
De Standaard: Το ΔΝΤ τα έχει στυλώσει – Προμηνύεται σύγκρουση στο Eurogroup της Τρίτης
Στο σενάριο ότι το ΔΝΤ επιμένει σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αναφέρεται η βελγική εφημερίδα De Standaard, μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης και ενώ μέχρι τώρα οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι ΕΕ και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε μια λύση κοκτέιλ, αναβάλλοντας για ένα χρόνο τουλάχιστον την αναδιάρθρωση.
Η βελγική φλαμανδόφωνη εφημερίδα «De Standaard», σε άρθρο της υπό τον τίτλο «εκ νέου η Ελλάδα το μήλον της Έριδος για την Ευρώπη», κάνει λόγο για σύγκρουση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών στο αυριανό Eurogroup, καθώς το ΔΝΤ έχει «στυλώσει τα πόδια» και αξιώνει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει «πάση θυσία» σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε από την ΕΕ να βρεθεί μια «πειστική, αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση» για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ακόμη ότι το ΔΝΤ έχει περιέλθει σε μια «ιδιαίτερα δυσχερή» θέση, καθώς «δεν μπορεί να επιτρέψει για την Ελλάδα αυτά που αρνείται σε άλλες χώρες».
Επισημαίνεται ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα διάσωσης.
«Οι πολιτικές σκοπιμότητες που παρεμποδίζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν το πράσινο φως για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους αφήνουν παγερά αδιάφορο το ΔΝΤ», προσθέτει η De Standaard.
Ωστόσο, στο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας τονίζεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, η διαφορά που έχει ανακύψει μεταξύ της ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος είναι δυνατό να διευθετηθεί, καθώς θα μπορούσε να βρεθεί μια «συμβιβαστική» λύση.
Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα, η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται με σφοδρότητα στην προοπτική μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι πληθαίνουν οι φωνές Ευρωπαίων οικονομολόγων, αλλά και αξιωματούχων, όπως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Κοέν, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
De Morgen: Το Eurogroup της Τρίτης θα αρκεστεί στην απόφαση για την εκταμίευση της δόσης - Δεν θα προσφέρει τελική λύση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
«Αναπόφευκτη» χαρακτηρίζει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η εφημερίδα «De Morgen», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα στοιχίσει μερικά δισ. ευρώ στο Βέλγιο.
Κατά την εφημερίδα, το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους πρόκειται να τεθεί στο αυριανό Eurogroup και επισημαίνεται ότι τυχόν απόφαση αναδιάρθρωσης μέρους του ελληνικού χρέους θα έχει «πολύ σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις» για τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει δανειστεί τα τελευταία χρόνια περίπου 300 δισ. ευρώ. Το μισό από το χρέος αυτό να διαγραφεί, το κόστος για το Βέλγιο θα φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ», παρατηρεί η εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε από το ΔΝΤ. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, η άποψη του τελευταίου δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στην Eυρωζώνη, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί η κοινή γνώμη χωρών, όπως η Γερμανία, για την αναγκαιότητα μιας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους που θα αφορά πλέον τον επίσημο τομέα.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το αυριανό Eurogroup θα αρκεστεί στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης και δεν θα προσφέρει μια τελική λύση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς θα προκριθούν «πρόσκαιρες» λύσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων.
Deutche Welle: Το ΔΝΤ αποφασισμένο να δώσει λύση
Τα γερμανικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η Deutche Welle από την άλλη τονίζουν αφενός ότι υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο, γράφουν πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται στο Eurogroup αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutche Welle η κυρία Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους, κάτι που εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.