Την ικανοποίηση τους για την ανάδειξη του τουρισμού στην κoρυφή της αναπτυξιακής πυραμίδας της χώρας, δια στόματος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, εκφράζουν σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του ελληνικού τουρισμού και πλέον αναμένουν την υλοποίηση τους προς όφελος της χώρας, όπως σημειώνουν.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, (νυν πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής και νεοεκλεγείς πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), υπογράμμισε ότι είναι πολύ θετικό που ο Πρωθυπουργός για δεύτερη συνεχή χρονιά σημειώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κλάδου στην ελληνική οικονομία ζητώντας την άμεση εξειδίκευση των μέτρων προκειμένου να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης τους.
Εστιάζοντας στο σκέλος της αναφοράς του Πρωθυπουργού για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, κ. Ρέτσος τόνισε ότι με πολύ ενδιαφέρον περιμένει ο κλάδος την εξειδίκευση του εν λόγω μέτρου υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να δώσει την προστιθέμενη αξία στην τουριστική προβολή της Ελλάδας.
Στο σκέλος των αερομεταφορών και με αφορμή τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για μείωση του σπατόσημου, σε ειδικές περιπτώσεις στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο κ. Ρέτσος από το νέο του πόστο θα πιέσει την πολιτική ηγεσία προς την κατεύθυνση της χρήσης και δεύτερου αεροδρομίου στην Αττική. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνει, ότι η ύπαρξη και δεύτερου αεροδρομίου στην Αττική θα δώσει μεγάλη ώθηση τόσο στον προορισμό της Αθήνας όσο και της Πελοποννήσου καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό θα προσγειωθούν στην Ελλάδα αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους.
Παραμένοντας στις εξαγγελίες για τον τουρισμού ο κ. Ρέτσος εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης. Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στον κλάδο των επενδύσεων ο κ. Ρέτσος αναμένει την υλοποίηση των εξαγγελιών, αν και όπως σημειώνει, ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο αντιμετώπισης της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γιώργος Τελώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει την ικανοποίηση του για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για τον πρόεδρο των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων είναι πολύ σημαντική η εξαγγελία για την κατάργηση του χαρτόσημου στις θεωρήσεις Visa από τις χώρες εκτός συνθήκης Σέγκεν και αναμένει ενδυνάμωση των τουριστικών ροών προς της χώρα μας. Μάλιστα προσθέτει ότι μόνο με παρέμβαση του Πρωθυπουργού μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των θεωρήσεων Visa, λόγω του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων φορέων.
Πολύ θετική εξέλιξη για τον κ. Τελώνη είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και καλεί την κυβέρνηση να γίνει αυτή χωρίς διακρίσεις. Ανοικτό ζήτημα για το σύνδεσμο είναι η επέκταση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ και στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες, πέραν των ξενοδοχειακών.
Στον αντίποδα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Οικονόμου, αφού σημειώνει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει το ρόλο του τουρισμού στην ελληνική Οικονομία, ωστόσο τονίζει ότι από τις εξαγγελίες μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ο κ. Οικονόμου με αφορμή την επικείμενη γενική απεργία καλεί την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα για την ομαλή εισροή στην Ελλάδα των τουριστών που θα έρθουν αεροπορικώς. Ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι μόνο από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα υποδεχθεί πάνω από 100 πτήσεις την 11η Μαΐου και συμπληρώνει ότι τέτοια γεγονότα δεν προωθούν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Τέλος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) Μάριος Τριβυζάς ρίχνει τα βέλη της κριτικής του στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου σημειώνοντας ότι δεν έγινε καμία αναφορά από τον Πρωθυπουργό για το θέμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που είναι κλειστά σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ελλείψει πόρων. Τονίζει δε ότι με δημοσιονομικό κόστος 700.000 ευρώ (προσλήψεις εποχιακών) το ελληνικό κράτος χάνει, σύμφωνα με τον κ. Τριβυζά 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.