Θέμα επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με 180 ψήφους έθεσε ο Πάνος Καμμένος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Η συγκεκριμένη συνθήκη αφορά παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, πιστεύουμε ότι το 28 παράγραφος 2 απαιτείται στην ολομέλεια η ψήφος των 180 βουλευτών. Θέτω το θέμα καταρχήν στην επιτροπή θα το θέσουμε εάν είναι διαφορετική η άποψη της επιτροπής και ως ένσταση αντισυνταγματικότητας και αύριο», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.
Στο αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ κράτησαν αρνητική στάση όλα τα κόμματα εκτός από την Χρυσή Αυγή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλέστηκε προηγούμενη ψηφοφορία για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ όπου και τότε το πρωτόκολλο κυρώθηκε με απλή πλειοψηφία.
«Δεν έχει πεδίο εφαρμογής το 28 παράγραφος 2 που ζήτησε ο κ.Καμμένος. Όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ δεν είχε τεθεί ζήτημα τριών πέμπτων. Το Σύνταγμα θέτει αυτή την προϋπόθεση όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς και παραχωρεί αρμοδιότητες», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά:
«Η ευκαιρία να μην ψηφιστούν οι Πρέσπες χάθηκε εξαιτίας της στάσης του κ.Καμμένου στην πρόταση δυσπιστίας που είχαμε καταθέσει τον προηγούμενο Ιούνιο. Θεσμικά μέχρι τώρα η Βουλή ψήφισε όλες τις ένταξεις στο ΝΑΤΟ με το 28 παράγραφος 1. Ετσι έγινε και με την Αλβανία η οποία συνορεύει με την χώρα μας. Τότε ήταν μέλος της πλειοψηφίας ο κ. Καμμένος», είπε από την πλευρά της ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Το θέμα που θέτει σήμερα ο κ. Καμμένος το είχε θέσει και στην ολομέλεια όταν ψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών και είχε αποκρουστεί από τα περισσότερα κόμματα», είπε για το ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων όλων των κομμάτων η επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση με την διαδικασία που είχε ορίσει η κυβέρνηση, δηλαδή την ψήφιση του πρωτοκόλλου με απλή πλειοψηφία. Αντιδρώντας ο κ. Καμμένος επετέθη εκ νέου στην ΝΔ. «Άρα όλοι ,εκτός από την Χρυσή Αυγή, ανάμεσα τους και ο πύραυλος Κουμουτσάκος και η ΝΔ αποφεύγουν τους 180 και ανάβει άλλες λαμπάδες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ξεκάθαροι. Καταψηφίζουμε την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρούμε προδοτική για τη χώρα και παραχώρηση του όρου Μακεδονία», ανέφερε.
Το παράξενο είναι, είπε ο Πάνος Καμμένος, ότι κύριος υποστηρικτής της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Βλέπω μαχόμενοι όλοι να στηρίζετε τη συμφωνία αυτή. Δεν σας προβληματίζει ότι η Συμφωνία αυτή οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης βάσης στα Σκόπια αύριο και με την υπογραφή σας και με την ψήφο σας, αυτή η βάση θα φιλοξενήσει τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ, εντός των επομένων εννέα μηνών;», απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Σήμερα υπογράφετε και εγκρίνετε την ίδρυση της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια».
Ο Πάνος Καμμένος έθεσε μια ακόμη παράμετρο, όταν αναρωτήθηκε «πού είναι οι ευαισθησίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάλυση της δημοκρατίας στο κρατίδιο των Σκοπίων». Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μόνο δημοκρατική δεν ήταν, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε: «Είδαμε εκβιασμούς, φυλακίσεις και αποφυλακίσεις βουλευτών, μέχρι να υπάρξει ο αριθμός των βουλευτών, που απαιτούνταν για τη στήριξη της Συμφωνίας. Είδαμε να παραβιάζονται τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Το δημοψήφισμα δεν ήταν έγκυρο. Ούτε αυτό δεν σας πείραξε;».
«Αυτή η Συμφωνία δεν φέρει καν την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραφή που απαιτείται για να είναι έγκυρη η συμφωνία από την άλλη πλευρά», είπε επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπογράμμισε ότι η Συμφωνία παραβιάζεται ακόμη και τώρα, με τις δημόσιες δηλώσεις εκείνων που την υπέγραψαν από την άλλη πλευρά.
Ο κ. Καμμένος προειδοποίησε ότι «η Συμφωνία ανατρέπει ακόμα και τη Συμφωνία της Γιάλτας και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα δράματα, στο χώρο των Βαλκανίων στο μέλλον».
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ είπε ότι θέση της είναι το erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό, «δηλαδή παράδοση του όρου Μακεδονία και το “Βόρεια Μακεδονία” δώρο στους Σκοπιανούς».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΚΟ του κόμματος. «Εμείς που έχουμε σταθερή θέση και τη στηρίξαμε αυτή τη θέση αποχωρώντας από την κυβέρνηση, κινδυνεύουμε, με μεθοδεύσεις του προέδρου της Βουλής να πληρώσουμε ακόμη και με διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας», είπε ο κ. Καμμένος και αναφέρθηκε και ονομαστικά στις κ.κ. Παπακώστα, Κουντουρά και τους κ.κ. Κουίκ και Κόκκαλη. «Το αριστερό άνοιγμα, ο κεντροαριστερός προοδευτικός πόλος έγινε με δεξιό πρόσημο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο Πάνος Καμμένος επανέφερε τις αιτιάσεις για την αντισυνταγματικότητα της Κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι η Ελλάδα εκχωρεί εθνική κυριαρχία, διότι, μετά την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους.