Συνομιλίες με τις ΗΠΑ και αραβικά κράτη του Κόλπου για μια ενδεχόμενη χερσαία επίθεση κατά των Χούθι διεξάγουν δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών, το σχέδιο κατά των Χούθι αποσκοπεί στην εκδίωξή τους από τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας και εξετάζεται ενώ συνεχίζονται τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον τους, που διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ με στόχο των τερματισμό των επιθέσεων των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτών ανταρτών κατά εμπορικών πλοίων και κατά του Ισραήλ.
Σφοδρές εκρήξεις συγκλόνισαν χθες αλλά και νωρίς σήμερα τη Σανάα με ΜΜΕ των Χούθι να κάνουν λόγο για 14 πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις τους εντός και γύρω από την πρωτεύουσα της Υεμένης.
Οι σχέσεις των Χούθι με την Αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας
Η ανάγκη κλιμάκωσης της στρατιωτικής πίεσης κατά των Χούθι έγινε επιτακτικότερη λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τους δεσμούς τους με τους ισλαμιστές της Αλ Σαμπάμπ - παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στον Κόλπο του Άντεν και το Κέρας της Αφρικής.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι Χούθι συνεργάζονται με την Αλ Σαμπάμπ για εκπαίδευση και λαθρεμπόριο όπλων. «Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αντιμετωπιστούν οι Χούθι και να απελευθερωθεί η Υεμένη», δήλωσε ο Χαμέντ Γκάλεμπ, σύμβουλος του Ταρίκ Σάλεχ, που είναι μέλος του προεδρικού συμβουλίου της Υεμένης.
Δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Σχολιάζοντας τη συνεργασία των Χούθι με την Αλ Σαμπάμπ ο Τραμπ ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του ότι οι ΗΠΑ «θα υποστηρίξουν τον λαό της Σομαλίας, που δεν πρέπει να επιτρέψει στους Χούθι να εδραιωθούν (πράγμα που προσπαθούν να κάνουν) για μπει τέλος στην τρομοκρατία».
Το σενάριο της χερσαίας επίθεσης κατά των Χούθι
Μια χερσαία επίθεση των δυνάμεων της κυβέρνησης της Υεμένης θα περιλάμβανε και μια προσπάθεια ανακατάληψης της Σανάα, που βρίσκεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία υπό τον έλεγχο των Χούθι, αλλά όχι την άμεση εμπλοκή Αμερικανών στρατιωτών, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.
Η ανάγκη κλιμάκωσης της στρατιωτικής πίεσης κατά των Χούθι έγινε επιτακτικότερη λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τους δεσμούς τους με τους ισλαμιστές της Αλ Σαμπάμπ - παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στον Κόλπο του Άντεν και το Κέρας της Αφρικής. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι Χούθι συνεργάζονται με την Αλ Σαμπάμπ για εκπαίδευση και λαθρεμπόριο όπολων. «Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αντιμετωπιστούν οι Χούθι και να απελευθερωθεί η Υεμένη», δήλωσε ο Χαμέντ Γκάλεμπ, σύμβουλος του Ταρίκ Σάλεχ, που είναι μέλος του προεδρικού συμβουλίου της Υεμένης.
Ένα σενάριο περιλαμβάνει μια πολυμέτωπη επίθεση, που θα συντονίζει ο αμερικανικός στρατός, με στόχο την εκδίωξη των Χούθι από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα, απ' όπου εξαπολύουν πολλά από τα πλήγματά τους και παράλληλη άσκηση πίεσης εναντίον τους στη Σανάα. «Μια χερσαία επιχείρηση είναι αναγκαία για την αξιοποίηση των επιτυχιών των αεροπορικών επιθέσεων», είπε ο Γκάλεμπ, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις.
Στρατηγικές συμμαχίες
Ο Ταρίκ Σάλεχ, ανεψιός του προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, διοικεί πάνω από 50.000 μαχητές με στήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με έδρα τη Μόχα, νότια της Χοντάιντα.
Οι δυνάμεις του έχουν συνεργαστεί στενά με τον αμερικανικό στρατό με στόχο τη διακοπή της αποστολής από το Ιράν όπλων στους Χούθι κι ο ίδιος εργάζεται για την ενίσχυση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε ηγηθεί μιας προσπάθειας το 2015 με τη συμμετοχή των ΗΑΕ για την εκδίωξη των Χούθι, χωρίς επιτυχία.
Αν και τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβιή ανησυχούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα μήπως πληρώσουν και πάλι τίμημα για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, διαβλέπουν, ωστόσο, στην προθυμία του Τραμπ να εντείνει την πίεση στο Ιράν και τους πληρεξούσιούς του μια ευκαιρία να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των συμμάχων τους στην Υεμένη.
Απτόητοι οι Χούθι
Την ώρα που οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα μια χερσαία επίθεση κατά των Χούθι θα άνοιγε ένα νέο μέτωπο στην αντιπαράθεση Ουάσιγκτον Τεχεράνης.
Την ίδια ώρα οι Χούθι δείχνουν αποφασισμένοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
«Επιλέξαμε να είμαστε λιοντάρια για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους εχθρούς», διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης τους, Αμπντούλ-Μαλίκ Αλ-Χούθι.