Ρεξ Τίλερσον: Ο άνθρωπος που θέλει ο Τραμπ να κάνει ΥΠΕΞ και στο Κρεμλίνο πανηγυρίζουν [εικόνες] - iefimerida.gr

Ρεξ Τίλερσον: Ο άνθρωπος που θέλει ο Τραμπ να κάνει ΥΠΕΞ και στο Κρεμλίνο πανηγυρίζουν [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το όνομα του διαδόχου του Τζον Κέρι αλλά στο Κρεμλίνο δεν κρύβουν τις προτιμήσεις τους.

Ο εκπρόσωπος του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο του επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον: «ασκεί τα καθήκοντά του κατά εξόχως επαγγελματικό τρόπο.»
Ως επικεφαλής του ομίλου ο Πέτερσον είχε επαφές με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και με τον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν, είπε ο Πεσκόφ.

Ρεξ Τίλερσον: Ο άνθρωπος που θέλει ο Τραμπ να κάνει ΥΠΕΞ και στο Κρεμλίνο πανηγυρίζουν [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν στα αμερικανικά ΜΜΕ διάφορα ονόματα για το πόστο του νέου υπουργού Εξωτερικών: από τον Μιτ Ρόμνι μέχρι τον Ρούντι Τζουλιάνι και τον Μπομπ Κόρκερ -όλοι τους εξέχοντα στελέχη των Ρεπουμπλικανών. Αλλά φαίνεται πως ο Τραμπ -έτσι αναφέρουν τα τελευταία ρεπορτάζ- κλίνει προς τον πετρελαιά Ρεξ Τίλερσον. Ο 64χρονος δεν διαθέτει κυβερνητική εμπειρία, και θα είναι πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική σκηνή, αφού εδώ και 40 χρόνια δραστηριοποιείται στον πετρελαϊκό κλάδο.
Ο διορισμός του διευθύνοντος συμβούλου της ΕxxonMobil στη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα προσθέσει άλλον ένα ζάπλουτο επιχειρηματία στο υπουργικό σχήμα του Τραμπ αλλά κι ένα ακόμη πρόσωπο που έχει οικοδομήσει στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Ο Τίλερσον είχε εργασθεί επί μεγάλων ενεργειακών προγραμμάτων στη Ρωσία, γνωρίζεται με τον Ιγκόρ Σετσίν, τον συνάδελφό του στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft και στενό συνεργάτη του Πούτιν. Ενώ το 2014 ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος είχε απονείμει στον Τίλερσον το μετάλλιο φιλίας.

Ρεξ Τίλερσον: Ο άνθρωπος που θέλει ο Τραμπ να κάνει ΥΠΕΞ και στο Κρεμλίνο πανηγυρίζουν [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Όσον αφορά στο ερώτημα αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα τύχει καλής ή κακής μεταχείρισης υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι υπουργός Εξωτερικών ή επικεφαλής μιας εταιρείας -μεγάλη διαφορά», είπε ο Πεσκόφ σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί απ' την εποικοδομητική στάση του νέου αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και τον επαγγελματισμό του. «Κι αυτό ακριβώς ελπίζουμε ότι θα συμβεί...»
Ο όμιλος ExxonMobil δραστηριοποιείται σε περίπου 70 χώρες. Ως επικεφαλής ενός τέτοιου ομίλου με κύκλο εργασιών περίπου 300 δισ δολαρίων ο Τίλερμαν διαθέτει εξαιρετικές διεθνείς διασυνδέσεις κι επαφές με πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων – γεγονός που τον καθιστά ιδανικό υποψήφιο διάδοχο του Τζον Κέρι, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ