Μάχη με το χρόνο για πληρωμές μισθών και συντάξεων - iefimerida.gr

Μάχη με το χρόνο για πληρωμές μισθών και συντάξεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Παιχνίδια με το χρόνο αλλά και τα νεύρα μας, εξακολουθούν να παίζουν οι εταίροι μας στην ευρωζώνη -κυρίως οι Γερμανοί- επιμένοντας να ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις των κομμάτων, πριν ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Και μπορεί η δήλωση του Χέρμαν βαν Ρομπέι, ότι το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει για τη δόση στις 29 Νοεμβρίου, να ακούγεται καθησυχαστική ή ακόμα και ανακουφιστική, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μάχη θα κριθεί στις λεπτομέρειες, ενδεχομένως και στο... δευτερόλεπτο.

Στη πραγματικότητα το οικονομικό επιτελείο κινείται, πλέον, εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν οριακά έως τα μέσα Δεκεμβρίου και υπό τη προϋπόθεση ότι η ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία θα είναι η προσδοκώμενη. Στο τελευταίο δίμηνο του έτους για τόκους και λοιπές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους απαιτούνται περίπου 1 δισ ευρώ, για χρεολύσια περίπου 9,9 δισ ευρώ, για τη μισθοδοσία περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Συν τοις άλλοις, στο δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου «τρέχουν» λήξεις ομολόγων περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως επίσης λήξεις εντόκων γραμματίων 4 δισ ευρώ.

Με τα μάτια και τα αυτιά στραμμένα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον, απ' 'οπου θα ανάψει το πράσινο φως για την 6η δόση, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για τις κρίσιμες ημερομηνίες που αφορούν στη καταβολή μισθών και συντάξεων:

  • Στις 22 Νοεμβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις του Δημοσίου για το Δεκέμβριο
  • Στις 29 Νοεμβρίου οι μισθοί του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, εάν και εφόσον δεν έχει εκταμιευθεί εν τω μεταξύ η δόση των 8 δισ. ευρώ:

  • Στο διήμερο 13- 14 Δεκεμβρίου πρέπει να γίνει η εξόφληση της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου,
  • Στις 16 Δεκεμβρίου να καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων για υπαλλήλους και συνταξιούχους και
  • Στις 21 Δεκεμβρίου να καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου

Στη μάχη με το χρόνο, το Δημόσιο υπολογίζει κατ' αρχήν στα περίπου 12,8 δισ ευρώ των εσόδων που αντιστοιχούν στο τελευταίο δίμηνο. Ως εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στο τραπέζι, το «πάγωμα» των πληρωμών σε τρίτους με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να διαμορφώνονται ήδη στα 6,5 δισ ευρώ, η ταμειακή διευκόλυνση με περίπου 1 δισ ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το «πάγωμα» των υπολοίπων επιστροφών φόρου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων ως έσχατη λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ