Σε θρίλερ εξελίσσεται το «γάντζωμα» του ρομπότ Φίλαι στον κομήτη Τσούρι. Μετά την αγωνία για το κατά πόσο καλά αγγιστρώθηκε τις τελευταίες ώρες προκύπτουν νέες που έχουν να κάνουν με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του.
Το όχημα προσεδάφισης μετά από δυο αναπηδήσεις, η πρώτη εκ των οποίων τον γύρισε πίσω στο διάστημα κατά ένα χιλιόμετρο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, τελικά κατάφερε να εγκατασταθεί στη σκιά ενός βράχου, ένα χιλίομετρο μακριά από την περιοχή που υπολόγιζαν οι επιστήμονες.
Το γεγονός αυτό, όμως, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ρομπότ, καθώς δεν θα έχει αρκετό ηλιακό φως για να φορτίσει τις μπαταρίες του.
Ο δρ. Ούλαμεκ σημείωσε ότι οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν το σύστημα προσγείωσης του Φίλαι με σκοπό να μπορέσει να μετακινηθεί και να αγκιστρωθεί σε μια νέα θέση, ωστόσο θα χρειαστεί πολύ χρόνος για να γίνει η ακριβής ανάλυση του πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. «Είναι μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική», σημείωσε.
«Υπάρχει μια περιορισμένη ποσότητα ενέργειας στη μπαταρία του Φίλαι και τα ηλιακά πάνελ δεν συλλέγουν αρεκτό φως. Ετσι, δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο θα διαρκέσει», είπε ο διευθυντής της αποστολής του Rosseta δρ. Φρεντ Τζάνσεν.
Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Φίλαι. Οι νέες εικόνες που εστάλησαν από τον κομήτη, δείχνουν ότι ένα από τα τρία πόδια του ρομπότ δεν βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος. Το ρομπότ είναι σταθερό, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για την μακροπρόθεσμη κατάστασή του καθώς ο ένας αισθητήρας δεν είναι σωστά στερεωμένος (οι βίδες του δεν κατάφεραν να τοποθετηθούν σωστά).
Η τρίτη ανησυχία που υπάρχει σχετίζεται με την γεώτρηση που θα γίνει στον κομήτη, προκειμένου να πάρει δείγματα προς ανάλυση.
Οπως λένε οι επιστήμονες, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά τη σταθερότητα του ρομπότ. Τέλος, έναν ακόμη πονοκέφαλο για τους υπεύθυνους του Φίλαι είναι η αντοχή της μπαταρίας του ρομπότ. Η Ροζέτα έχει μείνει με μπαταρία που έχουν διάρκεια ζωη για ακόμη 60 περίπου ώρες και θα χρειαστεί σύντομα να επαναφορτίσει χρησιμοποιώντας τα ηλιακά πάνελ του.
Ωστόσο, στην παρούσα θέση του το ρομπότ παίρνει μόνο 1,5 ώρα ηλιακή ενέργεια κάθε 12 ώρες – κάτι που δεν θα επαρκέσει για να κρατήσει ενεργά τα συστήματά του.
Πάντως, ακόμη και αν οι μπαταρίες του Φίλαι δεν αντέξουν, οι επιστήμονες θα παραμείνουν ικανοποιημένοι από τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που ήδη έχουν.