Αρκετοί κοιτάζουν παλιότερες φωτογραφίες και σκέφτονται ότι οι άνθρωποι έμοιαζαν πολύ μεγαλύτεροι τότε. Αναρωτιούνται γιατί οι έφηβοι έμοιαζαν σαν να είναι γύρω στα 30 και οι καθηγητές που είναι 50 σαν να είναι 80.
Όταν βλέπουμε παλιότερες ταινίες, ακόμη και αυτές της δεκαετίας του 1980, οι έφηβοι φαίνονται επίσης πολύ μεγαλύτεροι. Γιατί συνέβαινε αυτό;
Ο εκπαιδευτικός Michael Stevens, ο οποίος διευθύνει το εξαιρετικά δημοφιλές κανάλι Vsauce στο YouTube, εξηγεί το φαινόμενο σε ένα βίντεο με τίτλο «Μήπως οι άνθρωποι έδειχναν παλαιότερα μεγαλύτεροι;». Σε αυτό, εξηγεί ότι οι άνθρωποι στο παρελθόν φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι λόγω της αναδρομικής γήρανσης.
Η «αναδρομική γήρανση»
Λειτουργεί ως εξής: όταν βλέπουμε ανθρώπους στο παρελθόν, φορούν ξεπερασμένα στιλ που συνδέουμε με ηλικιωμένους ανθρώπους - επομένως, νομίζουμε ότι έχουν γεράσει γρήγορα. Για παράδειγμα, ένας έφηβος στη δεκαετία του 1950 μπορεί να ήταν στη μόδα ενώ φορούσε χοντρά γυαλιά.
Αλλά καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τείνουν να προσκολλώνται στη μόδα της νιότης τους. Έτσι, πολλοί άνθρωποι εκείνης της γενιάς συνέχισαν να φορούν τα γυαλιά αυτά μέχρι τα 50 τους. Έτσι, όταν οι νεότεροι άνθρωποι βλέπουν αυτά τα γυαλιά, τα βλέπουν ως γυαλιά των ηλικιωμένων και όχι ως κάτι που θα φορούσε ένα μοντέρνο παιδί της δεκαετίας του '50.
Έτσι, σε μια φωτογραφία της δεκαετίας του '50, ο έφηβος φαίνεται πολύ μεγαλύτερος επειδή η οπτική μας έχει αλλοιωθεί από τον χρόνο.
Και ο τρόπος ζωής έχει σημασία
Αλλά δεν είναι όλα μια ψευδαίσθηση. Ο Stevens επισημαίνει, επίσης, ότι οι άνθρωποι γερνούσαν πιο γρήγορα εκείνη την εποχή λόγω των διαφορών στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την ιατρική. Επιπλέον, αναφέρεται στο πώς το όνομα ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή του, αναφερόμενος στο φαινόμενο Dorian Gray, το οποίο θεωρεί ότι τα πολιτισμικά στερεότυπα που συνδέονται με ένα όνομα συνδέονται με τους ανθρώπους.
Ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τις επιλογές υγιεινότερου τρόπου ζωής, οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε διαδικασίες αντιγήρανσης από ποτέ. Οι «βελτιώσεις», όπως τα fillers και το botox, είναι λιγότερο δαπανηρές και πιο εύκολα διαθέσιμες από ποτέ - για να μην αναφέρουμε κάθε γνωστή αντιγηραντική κρέμα, ορό και καθαριστικό. Και πολλοί millennials και Gen Zers το εκμεταλλεύονται αυτό.
Επιπλέον, η μόδα των millennial και Gen Z συχνά τιμά το παιδί που κρύβουν μέσα τους. Νοσταλγικά μπλουζάκια με καρτούν, πολύχρωμες στάμπες, χαριτωμένα αξεσουάρ κ.λπ. Βέβαια, σύμφωνα με τη θεωρία της αναδρομικής γήρανσης, ακόμη και αυτά τα στιλ θα μπορούσαν μια μέρα να φαίνονται ξεπερασμένα.