Οριστικά στο σπίτι του έστειλε το ΣτΕ τον «εκλεκτό» του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής της συμπρωτεύουσας επί εποχής Γιώργου Παπανδρέου και διευθυντή του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Η Παναγία», Δημήτρη Τσαβδαρίδη.
Ολα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2007, όταν το πειθαρχικό συμβούλιο του ΙΚΑ επέβαλε στον κ. Τσαβδαρίδη την πειθαρχική ποινή της εξάμηνης παύσης με πλήρη στέρηση αποδοχών, για πλασματικές συνταγογραφήσεις μεγάλης ποσότητας ακριβών φαρμάκων εκτός του ΕΟΦ που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία μεγάλου -απροσδιόριστου- αριθμού καρκινοπαθών ασθενών. Συγκεκριμένα, στην έκθεση ελέγχου του ΙΚΑ αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο τρόπος χορήγησης χημειοθεραπείας παραβιάζει τους κανονισμούς του Ιδρύματος και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ενώ καταγράφει, επίσης, «διακίνηση αδιευκρίνιστων ποσοτήτων φαρμάκων υψηλού κόστους με αδιαφανείς διαδικασίες».
Ο τότε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης του ζήτησε να παραιτηθεί από το κομματικό του αξίωμα. Αρχικά ο κ. Τσαβδαρίδης, δηλώνοντας άγνοια για το σκάνδαλο, τόνισε στον κ. Αθανασάκη ότι δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του. Ωστόσο, μετά τις πιέσεις της Χαριλάου Τρικούπη ο συντονιστής της νομαρχιακής Θεσσαλονίκης υπέβαλε την παραίτησή του από το κομματικό αξίωμα.
Ακολούθησαν δύο ανεξάρτητες ΕΔΕ, το πόρισμα των οποίων κατέληγε σε συμπεράσματα ανάλογα με εκείνα της έκθεσης του ΙΚΑ. Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του ΙΚΑ τού επιβάλλει την ποινή της οριστικής παύσης με πλήρη στέρηση των αποδοχών του, αλλά έπειτα από ένστασή του η ποινή μετατρέπεται σε προσωρινή παύση 6 μηνών. Παράλληλα, ο κ. Τσαβδαρίδης προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να ανακληθεί η πειθαρχική ποινή της 6μηνης παύσης και να του επιβληθεί ηπιότερη. Ταυτόχρονα, όμως, προσέφυγε στο ΣτΕ και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ζητώντας να μετατραπεί η πειθαρχική ποινή σε οριστική παύση.
Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν είχαν έγκριση του ΕΟΦ και ήταν υψηλού κόστους και χορηγούντο συστηματικά σε απροσδιόριστο αριθμό ασθενών, με συνέπεια «να έχει τεθεί σε σοβαρή διακινδύνευση το αγαθό της προσωπικής υγείας».
Τελικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς του κ. Τσαβδαρίδη και έκαναν δεκτή την προσφυγή του κ. Ρακιντζή, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι στοιχειοθετείται το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος του κ. Τσαβδαρίδη και «ενόψει της βαρύτητας και των συνθηκών» που τελέστηκαν τα αδικήματα, προσήκουσα ποινή είναι αυτή της οριστικής παύσης.