Mετά από τρεις μήνες προσβολών, δασμών ακόμη και απειλών προσάρτησης προς κάποιους από τους καλύτερους συμμάχους της, η κυβέρνηση Τραμπ ξαφνικά χρειάζεται βοήθεια, εκτιμά σε ανάλυση του το CNN.
Όπως σημειώνει μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κλιμακώσει μια πλήρη εμπορική σύγκρουση με την Κίνα, χωρίς όμως να διαθέτει σαφή στρατηγική για το πώς θα επικρατήσει. «Έτσι, η αμερικανική κυβέρνηση σπεύδει να βρει τρόπους να ασκήσει πίεση στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεν δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει» ανακοινώνοντας μάλιστα ότι αυξάνονται οι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα κατά 125%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «υπάρχει ένα πράγμα που ίσως να λειτουργήσει. Θα αξιοποιούσε τη δύναμη και την παγκόσμια επιρροή της Αμερικής και θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο ώστε να ανταποκριθεί στα συνεχή παράπονα των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, τη βιομηχανική κατασκοπεία και άλλα ζητήματα». Το προβλημα ωστόσο είναι ότι «αυτή η προσέγγιση έρχεται σε σύγκρουση με το δόγμα του Τραμπ "Πρώτα η Αμερική"».
Η ανάλυση συνεχίζεται με τις δηλώσεις που έκαναν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ο οποίος τόνισε στο Fox Business αυτή την εβδομάδα ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία θα βρίσκονται σύντομα σε εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, όπως και το Βιετνάμ. «Όλοι έρχονται στο τραπέζι και βασικά η Κίνα είναι περικυκλωμένη», είπε και πρόσθεσε ότι θέμα των συνομιλιών θα πρέπει να είναι ένας κοινός στόχος: «Πώς θα καταφέρουμε να εξισορροπήσουμε την Κίνα; Αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία εδώ».
Από την πλευρά τη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, όταν ρωτήθηκε την Παρασκευή γιατί οι Αμερικανοί σύμμαχοι θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της Κίνας, τη στιγμή που ο Τραμπ αντιμετωπίζει φίλους και εχθρούς με τον ίδιο τρόπο απάντησε ότι «τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα» καθώς οι σύμμαχοι «χρειάζονται τις ΗΠΑ, τις αγορές μας και την καταναλωτική μας βάση».
Τραμπ κατά ΕΕ και Δύσης
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN, οι ενέργειες του Τραμπ μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο έχουν σχεδιαστεί για να υπονομεύσουν τις συμμαχίες μεταξύ δημοκρατικών χωρών. Υπενθυμίζει ότι επανειλημμένα επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυριζόμενος ότι «σχηματίστηκε για να βλάψει τις ΗΠΑ στο εμπόριο», ενώ και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς έχει επίσης εκφράσει την αντιπάθειά του για την Ευρώπη.
Στο δυτικό ημισφαίριο, ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα με προσάρτηση του Καναδά και έχει στοχοποιήσει το Μεξικό με σκληρούς δασμούς, υπονομεύοντας τη δυνατότητα μιας ενοποιημένης βορειοαμερικανικής εμπορικής δύναμης που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην Κίνα.
Η ανάλυση συνεχίζει υπεθυμίζοντας ότι ο Τραμπ είχε ακυρώσει την ιδέα δημιουργίας ενός συμμαχικού μετώπου για την τροποποίηση των κινεζικών εμπορικών πρακτικών, όταν, την πρώτη μέρα της πρώτης θητείας του το 2017, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση (TPP), μια ομάδα 12 χωρών που περιλάμβανε συμμάχους όπως το Μεξικό, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας. Επίσης, τερμάτισε τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων που θα συνέδεε τις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.
Το ερώτημα πλέον είναι αν ο Τραμπ έχει αποξενώσει τόσο πολύ τους συμμάχους της Αμερικής ώστε να μην ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του, αναφέρει το CNN και παραθέτει τη δήλωση του πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων επί προεδρίας Τζέισον Φέρμαν: «Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι ένας απίστευτα αναξιόπιστος εταίρος για οποιονδήποτε στον κόσμο, και δεν ξέρω πώς θα επανέλθουμε στο να είμαστε αξιόπιστοι».