Αναλυτές: Ο Πούτιν δεν θέλει πόλεμο στην Ουκρανία, θέλει εμφύλιο - iefimerida.gr

Αναλυτές: Ο Πούτιν δεν θέλει πόλεμο στην Ουκρανία, θέλει εμφύλιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιεβραϊκά γκράφιτι, με ναζιστικά σύμβολα, εμφανίστηκαν χθες στην Συμφερόπολη, δύο ημέρες μετά την εισβολή ρώσων στρατιωτών στην πόλη. Ο ρώσος αναλυτής Andrei Illarionov εξηγεί σήμερα στο Kuivpost ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση αλλά να βάλει την Κριμαία σε εμφύλιο, διακοινοτικό πόλεμο.


Η Συναγωγή Ner Tamid της Συμφερόπολης γέμισε με αντιεβραϊκά συνθήματα και ανάποδους αγκυλωτούς σταυρούς, τους Wolfsangel. «Θάνατος στους Εβραίους» έγραψαν άγνωστοι στον τοίχο. Ο αναλυτής Viacheslav Likhachev αναφέρει ότι τα εν λόγω συνθήματα εμφανίστηκαν ξαφνικά μόλις εισέβαλαν στην πόλη ρώσοι στρατιώτες που επιδιώκουν την απόσχιση της Κριμαίας. «Αυτό δεν είχε συμβεί τρεις μήνες που διήρκησε η επανάσταση του Κιέβου», αναφέρει.

Ρωσική προπαγάνδα τα περί "φασιστών" στη νέα κυβέρνηση
Όπως αναφέρει ο ίδιος, τόσο η προπαγάνδα του Γιανουκόβιτς όσο και η ρωσική προπαγάνδα προσπαθούν να εμφανίσουν τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ως «φασίστες» και αντισημίτες, ξενοφοβικούς και αντιρώσους. Ξεχνούν, αναφέρει ο αναλυτής, ότι στην επανάσταση του Κιέβου πρωτοστάτησαν Εβραίοι, Τάταροι με αντιρωσικά αισθήματα και άνθρωποι άλλων εθνοτήτων. Εξάλλου, σημειώνει, δύο από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην πλατεία Maidan ήταν οι Serhiy Nihoyan και Georgy Aratunyan, αρμενικής καταγωγής.
Αυτή τη γραμμή ακολούθησε και ο Γιανουκόβιτς, στο διάγγελμά του από τα ρωσικά σύνορα στις 28 Φεβρουαρίου. Είπε ότι η Κριμαία δεν θα υποκύψει στους «εθνικιστές και ακραίους, αλλά οι απλοί πολίτες της Κριμαίας θα αυτοοργανωθούν και θα δημιουργήσουν δικές τους μονάδες άμυνας». Ωστόσο, μια ημέρα αργότερα, η Κριμαία είδε ρωσικές μονάδες να μπαίνουν στις πόλεις.
Ας σημειωθεί ότι οι ένοπλοι που κατέλαβαν το κοινοβούλιο της Κριμαίας δεν αναγνωρίζουν τον διορισμένο εκεί πρόεδρο Ανατόλι Μολίχοφ αλλά τοποθέτησαν τον επικεφαλής του φιλορωσικού κόμματος Σεργκέι Ακσένοφ. Αυτός ο Ακσένοφ, μέσω του πρακτορείου Ιντερφάξ κάλεσε αμέσως τη Ρωσία «για βοήθεια».

Εθνότητες ανησυχούν στην Κριμαία
Το βασικό πρόβλημα της νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία είναι ότι πέρασε παντού η προπαγάνδα ότι το κίνημα του Maidan που τους έφερε στην εξουσία είναι ακροδεξιοί και οπαδοί του αμφιλεγόμενου εθνικιστή ηγέτη Στέπαν Μπαντέρα ή ότι είναι φασίστες. Αυτή η προπαγάνδα εξαπλώθηκε φυσικά και στην Κριμαία. Πολίτες που ανήκουν σε διαφορετικές εθνότητες στην Κριμαία πίστεψαν τις τρομακτικές ιστορίες για φασίστες και εξτρεμιστές. Το λάθος οφείλεται βέβαια και στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία απαγόρευσε τις τοπικές γλώσσες ανησυχώντας και τρομοκρατώντας τους πολίτες.
Ο Ανατόλι Γκεντίν, επικεφαλής της Ενωσης Εβραϊκών οργανώσεων της Κριμαίας δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά σε είκοσι χρόνια που βανδαλισμοί και αντιεβραϊκά συνθήματα εμφανίζονται στη Συμφερόπολη. Εκτιμά ότι κάποιοι επιδιώκουν να φέρουν τους πολίτες αντιμέτωπους και τους ωθούν σε εχθρικές πράξεις.

Ο Πούτιν δεν θέλει πόλεμο, θέλει εμφύλιο
Ο ρώσος οικονομολόγος και αναλυτής Αντρέι Ιλλαριόνοφ, έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα με τίτλο «Η τρομακτική εκδίκηση του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας»:
«Οσοι λένε ότι ο Πούτιν θέλει να κάνει πόλεμο δεν έχουν δίκιο. Ο Πούτιν δεν θέλει να κάνει πόλεμο αυτή τη στιγμή. Προς το παρόν θέλει να υπάρξει εσωτερικός διχασμός στην Ουκρανία. Θέλει οι Ουκρανοί, Ρώσοι και Τάταροι της Κριμαίας να πολεμήσουν μεταξύ τους. Θέλει έναν καλό εμφύλιο στην Ουκρανία».
Εκτιμά ότι όλες οι στρατιωτικές κινήσεις αυτή τη στιγμή στην Κριμαία και οι δηλώσεις Πούτιν για «προστασία των Ρώσων συμπατριωτών» έχουν ως ιδέα το ξεκίνημα ενός εμφυλίου στην χερσόνησο της Ουκρανίας.
«Πολλές από τις κινήσεις που έγιναν δημόσια και επιδεικτικά από τη ρωσική και φιλορωσική πλευρά, όπως οι ύβρεις εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης, οι βανδαλισμοί σε ουκρανικά σύμβολα και σημαίες, η ταπείνωση της ουκρανικής συνείδησης τείνουν σε ένα πράγμα: το ξέσπασμα εθνοτικού εμφυλίου στη χώρα»
Ο ίδιος αναφέρει ότι ο Πούτιν κάνει εδώ την γνώριμη στρατηγική του που θυμίζει τον Απρίλιο 2008, όταν η Ουκρανία αναστατώθηκε από παρόμοια περιστατικά και παρακαλούσε γονατιστή τη Ρωσία να τη σώσει.
Αυτό θα ήταν για τον Πούτιν η τρομερή εκδίκηση «εναντίον των ελεύθερων Ουκρανών οι οποίοι τόλμησαν για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία όχι να ξεφύγουν από τις διαταγές του αφεντικού του Κρεμλίνου αλλά να δείξουν σε όλο τον πλανήτη τα πλούτη και τα δις. που αποκόμισαν οι ηγέτες της Ουκρανίας και τους μηχανισμούς που αξιοποίησαν για να διατηρήσουν το εγκληματικό τους καθεστώς».
Ο ίδιος προτείνει στους Ουκρανούς να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους οδηγήσει σε «μαζική αυτοκτονία».

Αναλυτές: Ο Πούτιν δεν θέλει πόλεμο στην Ουκρανία, θέλει εμφύλιο | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ